מחול החיים: להקת מרינסקי בישראל
להקת הבלט המפוארת של תיאטרון המרינסקי תגיע לישראל לשתי הופעות בחודש מאי. לכבוד המאורע, גיא באום פגש את חברי הלהקה בסנט פטרסבורג ושמע מהם על ההשקעה העצומה באמנות, ההתרגשות לקראת הביקור וגם על "ברבור שחור"

בחודש מאי (21-23) יתקיים בארץ אירוע שיהיה לאחד משיאי התרבות של השנה: שתי הופעות בקיסריה של להקת הבלט המפוארת בעולם, תיאטרון המרינסקי מסנט פטרסבורג, אשר בעבר הייתה ידועה בשם "קירוב". הלהקה, אשר מונה כ-100 מרקדני הבלט הטובים בעולם, תעלה בקיסריה את הקלאסיקות "ג'יזל" ו-"אגם הברבורים".
לכבוד אירוע גדול זה ביקרתי בתיאטרון המרינסקי בסנט פטרבורג במהלך פסטיבל הבלט הבינלאומי שהתקיים שם בשבוע חג הפסח. הפסטיבל, שנמשך 10 ימים, הציג לקהל את מדי יום את יצירות הבלט הקלאסי והניאו קלאסי המפוארות בעולם, עם סולנים מובילים של הלהקות הגדולות. מעל כולם כיכבו רקדני להקת המרינסקי ושתי הרקדניות, הפרימות בלרינות של המרינסקי: ויקטוריה טרשקינה ואוליאנה לופטקינה. השתיים זכו כמעט בכל פרס ותחרות יוקרתית והינן שם דבר בבלט הקלאסי.
אולם המרינסקי הינו מרהיב בתפארתו. כל חלק באולם הוא יצירת אומנות: עיטורי זהב מעטרים את כלל היציעים וזוויות האולם, פסלי מלאכים מחזיקים את המרפסות הצדדיות (אולי בתור עובדי תחזוקה למבנה העתיק), בתקרת האולם נזקפת נברשת מרהיבה כשסביבה ציורי מלאכים המושפעים מאומנות הרנסנס ועוד. אפילו וילון הבמה הינו יצירת אמנות מרהיבה בעצמה.
לרקע האולם היפיפה הזה, בעודו דומם לפני תחילת הופעה, מצאתי רגע לראיין את ויקטוריה טרשקינה, פרימה בלרינה, אשר תופיע בארץ בתור ג'יזל.
ויקטוריה, מה זה בשבילך בלט קלאסי ומה דעתך על מקומו בעולם כיום – האם הוא חזק כפעם?
"בשבילי בלט קלאסי זו אומנות שהינה עבודה קשה. צריך להקדיש את כל החיים כדי להגיע לרמה הגבוהה, שהיא גם לעיתים נראית כבלתי אפשרית. להבדיל ממה שמבקרים
מה היה הקושי הגדול ביותר בקריירה שלך?
"כשהייתי סולנית חדשה בלהקה, בשנה השנייה שלי קיבלתי לרקוד את התפקיד הראשי באגם הברבורים, 'אודט ואודיל', והייתי במתח עצום לפני ההופעה. היה לי קשה מאד להתמודד עם כל ההפקה על הכתפיים, אבל לבסוף הכל עבר בשלום. אני מאד אוהבת את התפקיד הזה".
אני יכול להבין מכך שהזדהית עם הסרט "ברבור שחור"?
"אני חושבת שההיסטריה סביב הסרט אינה לגבי הבלט. היא לגבי הדרמה שם. הוא אכן מאד קשה רגשית. אולי פעם הבאה שאראה אותו אתחבר אליו יותר".

תיאטרון המרינסקי, שנוסד לפני 230 שנה, אינו יכול להסתיר את גילו המתקדם, אך גם אין לו רצון או צורך רב בכך – אחרי הכול, מדובר בהיכל הבלט הקלאסי המכובד בעולם, אשר גידל על בימתו את גדולי הרקדנים בכל הזמנים: ואצלאב ניז'ינסקי, נטליה מקרובה, מיכאיל ברישניקוב ואפילו כוכבים בני זמננו בקנה מידה בינלאומי בדמות אוליאנה לופטקינה. תפסתי אותה לכמה שאלות בזמן חזרה לערב הגאלה:
מה נותן לך השראה?
"בעיקר המוזיקה, אך גם האידיאה של הכוריאוגרף כלפי העבודה שלו. אני חושבת גם שמתי שיש בתוכי קונפליקט אני מרגישה ומביעה הרבה יותר על הבמה. כך לעיתים אני מנסה ליצור בעצמי מין קונפליקט למען ביטוי עמוק יותר בהופעה".
מה דעתך על פסטיבל הבלט הבינלאומי המתקיים באלו הימים?
"אני חושבת שזה חשוב מאד ויעיל ביותר בשביל החילופים של הרקדנים בין החברות השונות. ככה מכירים הקהל והרקדנים סגנונות אחרים והזדמנות להכיר אמנים חדשים. חשוב מאד לחשוף את הקהל ליצירות ורקדנים כל כך מיוחדים".
למופע בארץ חש מגויס אפילו יורי פטייב, מנהל להקת הבלט אשר מאושר מבואו הנה. הוא אפילו מגלה בקיאות במחול הישראלי: "אני מכיר את להקת בת-שבע ואני מעריך אותם מאד. אני חושב שהם להקה נהדרת ואפילו הייתי שמח להזמין אותם להופיע פה בפסטיבל מתישהו". מה שבטוח, עוד לפני שרקדני בת שבע יהיו בהיכל הגדול שברוסיה, הם יוכלו לראות את אמני הבית שלו בקיסריה בחודש הבא.
להקת הבלט "מרינסקי" מגיעה לישראל, 21-23 במאי, אמפיתיאטרון קיסריה