
ד"ר דורינה קלש: הכל על הזרקות בוטוקס
הזרקות בוטוקס זכו לפופולאריות גדולה בעת האחרונה אך לא כולנו יודעים מהו בוטוקס, מה שימושיו ברפואה האסתטית ומי מוסמך לבצע את הטיפול. על סוגיות אלו ונוספות עונה ד"ר דורינה קלש, מומחית ברפואת עיניים ומנתחת, העוסקת גם בתחום הרפואה האסתטית של הפנים, ומשמשת במספר תפקידים במערכת הבריאות הישראלית
ד”ר דורינה קלש הינה מומחית ברפואת עיניים ומנתחת המשמשת במספר תפקידים במערך הבריאות הישראלי, מומחית גם ברפואה אסתטית של הפנים. היכנסו לפייסבוק של ד”ר דורינה קלש לעוד מידע.
>>>> שאלות בתחום הבוטוקס ניתן להעביר ישירות לד”ר דורינה קלש בפורום עיבוי שפתיים שבפורטל הבריאות “שאל את הרופא”.

שלום ד”ר קלש, אנא ספרי לנו על הקשר שבין בוטוקס לרפואה
בוטוקס הוא בעצם תרופה בעלת השם המסחרי לבוטליניום טוקסין, שמפיקים אותה מקלוסטרידיום בוטוליניום. בתחילה השתמשו בתרופה בתחום רפואת העיניים, כשלפני כארבעים שנה היא אושרה לטיפול בפזילה ובשנות השמונים לטיפול בבלפרוספזם – מצב שבו ישנה סגירה בלתי רצונית של העין. בהמשך החלו להשתמש בבוטוקס בעוד מגוון תחומים רפואיים, כגן מחלות נוירולוגיות, הזעת יתר, טיפול בכאב ובמיגרנה כרונית. בנוסף, התרופה משמשת לטיפול בהפרעות עצב קרניאלי 7 שבפנים, בתחום האורולוגיה כמו דליפת שתן, בגינקולוגיה ובגסטרואנטרולוגיה. מייצרים אותה באירלנד והחברה שמשווקת אותה בארץ היא אלרגן. זוהי תרופה בטוחה לשימוש, מאושרת על ידי ה-FDA וה-EU וכמובן גם מטעם משרד הבריאות הישראלי.
באשר לרפואה האסתטית, כאן הבוטוקס משמש לשיפור מראה הקמטים בפנים באזורים מוגדרים, ובעיקר בקמטי הבעה שנוצרים עם השנים עקב פעילות השרירים (מכונים קמטים דינאמיים), כשלעיתים מתקבל שיפור גם בקמטים שקיימים במנוחה.
מדוע הבוטוקס יעיל לרפואה אסטטית?
מדובר בתרופה שמרפה שרירים ומוזרקת עמוק אל תוך העור או לתוך השריר. היא פועלת באמצעות חסימה חלקית של הולכה עצבית אל השריר ובכך מפחיתה התכווצות יתר שלו. יחד עם זאת, מדובר בחסימה זמנית כך שקיים אפקט זמני שבו העור מסביב לשרירים באזור המוזרק נהיה חלק יותר, והקמטים נעלמים/פוחתים ביעילות. כאמור, האפקט אינו לצמיתות ונמשך כשלושה עד שישה חודשים מפני שההשפעה שלו הולכת ופוחתת. אפשר לומר שבזכות תכונה זו גם מתקבל יתרון שכן תופעות לוואי בלתי רצויות הן הפיכות, כמו למשל צניחה של העפעף - תופעת לוואי בלתי שכיחה. ראוי לציין שהזרקות חוזרות באותו האזור במשך מספר שנים מפחיתות באופן משמעותי את היווצרותם של קמטים חדשים, וכן את כמות ההזרקות הנדרשות.
באלו אזורים בפנים נהוג להזריק בוטוקס בתחום האסתטי?
באופן כללי, את הזרקות הבוטוקס מבצעים בחלק העליון של הפנים, בנקודות קבועות ובמינונים זעירים יחסית. השימוש המרכזי כיום הוא לטשטוש של קמטי הבעה בין המצח והגבות, להרמת גבות ולטשטוש של קמטים בצידי העיניים. כמו כן, לאחרונה החלו להזריק את הבוטוקס בחלק התחתון של הפנים באינדיקציות מיוחדות.
האם קיימות תופעות לוואי לטיפולי בוטוקס?
כפי שאמרתי, מדובר בתרופה בטוחה ומאושרת לשימוש, אך כמו תרופות אחרות גם הבוטוקס עלולה לגרום לתופעות לוואי המופיעות בחלק קטן מאוד של המטופלים. במרבית המקרים הסיבוכים ותופעות הלוואי הם מינוריים ועוברים עם הזמן. הכוונה היא למשל לכאבים, אודם, שטפי דם קטנים או נפיחות קלה באזור ההזרקה, צניחה זמנית של העפעף או כאב ראש קל. בנוסף, קיימות תופעות לוואי של העיניים כמו גירוי, דמעת, יובש ושטפי דם, ותופעות לוואי נדירות הן ראייה מטושטשת/כפולה ופריחה בעור. מדובר כאמור בתופעות לא שכיחות ומינוריות שחולפות עם הזמן. ואולם, את הזריקות יש לבצע רק עם רופא בעל הסמכה לכך שמאחוריו הכשרה הולמת, ושיודע לעבוד בצורה נכונה ובטוחה עם הבוטוקס.
כיצד מחליטים על הטיפול ומתכוננים אליו?
לפני שמתחילים את הזריקות יש לעשות פגישת ייעוץ שבה מחליטים ביחד עם הרופא על התוכנית והביצוע. יש להדגיש כי ההיערכות של המטופלת לפני הזריקות חשובה מאוד. בין היתר, צריך להבין מהן דרישות שלה ומה מפריע לה, לתאם עימה ציפיות וכמובן להסביר על הסיכונים והסיבוכים האפשריים. מעבר לכך, אסור להזריק בוטוקס בעת הריון והנקה, כשישנן מחלות כרוניות שמשפיעות על השרירים (כמו תסמונת למברט-איטון או מיאסתניה גרביס), אם ישנו זיהום באזור בו מתכוונים להזריק, וגם אם היו בעבר בעיות מסוימות לאחר הזרקת בוטוקס.
ההיערכות לטיפול כוללת גם צילומים של המטופלת ממספר מבטים, החתמה על טופס הסכמה, ומריחה של משחת אלחוש מקומית לפני ההזרקה עצמה. כפי שציינתי, חשוב לדעת אם המטופלת כבר עברה זריקות בוטוקס, האם היו תופעות לוואי וכיצד הגיבה לטיפול. עוד יש ליידע את הרופא על נטילה של תרופות סיסטמיות כמו למשל תרופה להפחתת לחץ דם מקטגוריית חוסמי תעלות סידן, או אנטיביוטיקה מסוג אמינוגליקוסידים, מפני שבמצבים אלו יש להזריק מינונים שונים מהרגיל. מלבד זאת, יש ליידע על נטילת תרופות מסוימות כגון משככי כאבים ואספירין, או תוספי מזון כמו אומגה 3 וויטמין E - העלולים לעיתים להגביר נטייה לדימומים בזמן הזרקה.
במה כרוכה ההתאוששות ומתי יש לפנות לטיפול נוסף?
אחרי שהטיפול יסתיים תתבקש המטופלת להימנע במשך יומיים מפעילות גופנית, ושלא לשפשף את אזור ההזרקה כדי למנוע את פיזור הבוטוקס באזורים בלתי רצויים. בנוסף, שבועיים אחרי הזריקה נהוג לגשת לביקורת אצל הרופא. מעבר לכך, ההתאוששות מהירה ואף מיידית כך שהמטופלת תוכל לחזור לשגרת יומה ולעבודתה לאחר הזריקות, כאשר האודם והנפיחות בנקודות ההזרקה יעברו תוך שלושים עד שישים דקות.
התוצאות עצמן נראות לעין כעבור מספר ימים ואילו ההשפעה מחזיקה לתקופה של שלושה עד שישה חודשים.
ד”ר דורינה קלש היא מומחית ברפואת עיניים ומנתחת המשמשת במספר תפקידים במערך הבריאות הישראלי, מומחית גם ברפואה אסתטית של הפנים. מטפלת ב”מעין”, מרכז רפואי מתקדם לניתוחי עיניים, ובמרכז “ארבל” בטבריה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg