גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


עקרת בית נואשת

אודטה, מאחורייך: ליהיא לפיד איגדה את טוריה השבועיים לכדי ספר מתכונים. גבי בר חיים נענתה לסלט הכרוב המתקתק הזה וטוענת כי התוצאה ברובה היא אסופה בנאלית של מתכונים. עם זאת, נרשמה הצלחה בגזרת הצילומים ומתכוני הבסיס, היאים לבתולים במטבח

גבי בר חיים | 18/9/2007 8:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נאמר זאת כך: קל לקחת את ספרה החדש של ליהיא לפיד (שנקרא, כמה לא מפתיע, "אוסף המתכונים"), לעקוד אותו היטב על מזבח הטעם הטוב ולהוריד את ראשו בסכין חלודה.  אבל כפי שנאמר בתחילת המשפט הקודם, זה פשוט קל מדי.

למה? כמעט כל התשובות נכונות: "אוסף המתכונים" הינו, כמשתמע מהשם, אסופת מתכונים והגיגים שהופיעו בטורה של לפיד, המתפרסם כארבע שנים ברשת המקומונים של ידיעות אחרונות. כאחד מהארכיטיפים האחרונים לכתיבת מדור נשי מיושן, פורסת שמה לפיד את משנתה בנושאים דוגמת חייה הפרטיים (משם נאנסנו לדעת שי. לפיד, להלן, בעלה של הגברת, מכונה בבית "החזק". תודה על המידע) ומיני פטנטים שעושים את החיים יפים יותר.

בהתאם לאותה אג'נדה נשית, חלק אינטגרלי מהמדור הוא מתכון שבועי מתחלף, לא של לפיד -  בשלנית קטנה מאוד לפי הגדרתה שלה - אלא של שפים, בשלנים וקוראים מסורים, חלקם בנאליים עד זרא.

הספר הנוכחי (ששוחרר בחודש הרותח של ספרי הבישול הישראלים, קרי, ראש השנה) מאגד יחדיו אסופה של מתכונים אלו, פלוס טקסטים נבחרים של לפיד, שביחד מזמינים את הקורא להצצה כמעט פולשנית לשולחן האוכל של המשפחה הנוצצת. ולמרות שכל הנתונים מאותתים על מתכון בטוח לפיאסקו, התוצאה בהחלט רחוקה מכך. ובמילים אחרות: היה יכול להיות הרבה יותר גרוע.

בשלב זה, יש לציין את העובדה הבאה: כדי לבחון את "אוסף המתכונים" ככזה יש להפריד את המתכונים עצמם מכתיבתה של לפיד, שמקבלת בו מקום נרחב של כבוד. בתור מי שקלישאות מעוררות בה צרבת קלה, אעדיף להשאיר את הדיון באיכויות כתיבתה של זו על בעלה, חברותיה הטובות ושאר קונפליקטים במשקל עלה בייבי למדורי הברנז'ה. לגבי המתכונים – זה כבר עניין אחר.

בעידן בו ספרי הבישול בישראל – כמו גם הקונים אותם – עוברים תהליך של התמקצעות והתעניינות, לפיד מייצגת את האופוזיציה הנרחבת והנחושה של מקדיחי הסירים והבתולים במטבח. קבוצה זו, שבהחלט מגיעים לה ספרי בישול משלה, תמצא אצל לפיד את כל מה ששכחה לבשל אצל "בישולה" של שולה מודן, רק עם פחות יומרנות (מסתבר שדבר כזה הוא אפשרי).
בישולה, גרסת המילניום. צילום: ליהיא לפיד
בישולה, גרסת המילניום. צילום: ליהיא לפיד מתוך הספר
לופתת את הסינר של רות סירקיס

כבר על עטיפת הספר היא מצהירה כי "בספר הזה אין קרפצ'ו או לבבות חרשפים... המתכונים קלים, פשוטים ועשויים ממרכיבים שיש בכל בית". בקיצור, לפיד הולכת על מה שמכונה בעגת הטוקבקיסטים "לא פלצנות" ובשפה שלי - רגרסיביות קולינרית. השאלה המהותית שעולה מכך היא לשם מה להוציא ספר בישול? האם לא כדי לחדש? או להעניק לבשלנים מתחילים כלים - ומתכונים מספקים וקלים - להתקנה במטבח? לפי ספרה של לפיד התשובה היא לא. כל אסופת מתכונים היא ספר. וכמעט כל אחד יכול.

כך, התוצאה, לפי תוכן העניינים, היא אותו ארסנל מתכונים מוכר של בית ישראלי מהאייטיז (חלת בצל, פשטידות, תפוחי אדמה מוקרמים, סלט טונה, פטוצ'יני שמנת ופטריות. הבנתם את המסר). אבל לפיד לא מסתפקת בלפיתת סינרה של רות סירקיס, ומדי פעם גם מפניקה את הקוראים בקוריוז עכשוי, דוגמת גספצ'ו וחציל הרפתקני עם טחינה.

מעבר לאלו, חוסר היומרנות הזה עובד יופי במדריך הכמויות הבהיר בתחילת הספר, בתוכן העניינים הסטנדרטי (עם שתי חריגות: חמישה מתכונים שתמיד מצליחים ומתכוני חג) ובצילומי האוכל המוצלחים של לפיד עצמה.

מוצלחים גם מתכונים בסיסיים כמו רוטב העגבניות הפשוט של יונתן רושפלד או רוטב הוויניגרט וסלט הקיסר של מסעדת סיטארה. מנגד, העניין הופך לבדיחה רעה במתכון לסלט כרוב סתמי (כולל השוס: להוסיף מעט סוכר חום לרוטב) אורז עם

צימוקים ועוף בגריל.

כך, מזגזג הספר בנחת בין בית מדרשה של אודטה (כולל ציטוטים כ"אמרתי לה שזה מה – זה – קל – להכין" – המקפים במקור) לבין התיימרות לייצג את הלך הרוח במטבח הישראלי של נשים האוחזות בחרדת ביצוע במטבח (שכן, לפיד, ללא מורא, משוא פנים או שמץ פמיניזם, פונה בספר ישירות אלייך, אם יהודיה ועמלנית).

ברור שהשאלה הסופית היא האם לרכוש את הספר או לאו. באופן אישי, אני יכולה לומר שאת העותק שלי אתרום, מן הסתם, לאחד מחבריי שלא יודע לבשל (או לניסו מהגרפיקה).

אם כבר צברתם קילומטראז' בסיסי במטבח, או שאתם חושבים שגם כמתחילים מגיע לכם יותר מפשטידת בצל, עדיף שתפנו לספר אחר או למקבץ מתכונים אחר, איכותי יותר. רק החודש, לצורך העניין, השיק המגזין הגסטרונומי "על השולחן" את ה"אוצר", אסופת מתכונים רצינית בהחלט (הפרסומת עלי). אמנם גם שם לא הכל זהב, אבל הרמה היא שונה לחלוטין מהבנאליה הלפידית.

מנגד, ברור שהספר ישא חן בעיני קבוצות התייחסות לא בשלניות בעליל, מעריצי טורה של לפיד וסתם חטטנים שרוצים לדעת מה אוכלים אצל הלפידים הערב. ולמרות ש"אוסף המתכונים" הוא ממש ממש לא כוס התה שלי, אני מוכנה לחתום לכם: זה יהיה הרב מכר של השנה בספרי האוכל.  ועדיין, לדבר על חוסר יומרנות ולדרוש 118 שקל? מה קרה, יאיר לא נותן עוד עונה בקמפיין של בנק הפועלים?

אוסף המתכונים של ליהיא לפיד. צילום: ליהיא לפיד. הוצאת ידיעות ספרים. מחיר: 118 שקל

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים