המדריך לספרי בישול
מספרו החדש של דורעם גונט דרך ליהיא לפיד ועד לספר השוקולד של טריש דסיין, גבי בר חיים מגישה לכם טעימות ממוקדות מספרות האוכל שיצאה לאור לאחרונה
גונט כותב נפלא, וזה עובד לו יופי. גם בהסברים המפוזרים בינות המתכונים, גם בפתיחים שלהם וגם בתוספות של אינפורמציה על חומרי גלם, פלוס בונוסים באווירת משק אוטרקי דוגמת פרק על הכנת בירה בייתית וקפה.
סגנון הבישול שלו אקלקטי, והמכנה המשותף היחיד של המתכונים הוא האפשרות להתקינם בבית. תוכן העניינים סטנדרטי, כשיוצאי הדופן הם פרק אסיאתי ופרק המוקדש לחלב וגבינה.
מתכונים לדוגמה: דברי מאפה: לחם חומוס-יוגורט, ניוקי אה-לה רומנה, דגנים: קינואה עם נבטוטים ובשר, אורז אדום וחמוציות, בשר ועוף:עוף צלוי בבירה ועולש, רוסטביף.
צור: :הוא מזכיר לי את ג'ימי אוליבר. אני מאוד אוהבת את האינפורמציה שהוא מכניס בין המתכונים. זה ספר שעושה כבוד לחומרי גלם ויש בו עניין".
בשורה התחתונה: גם אם חלק מהמתכונים הזויים, את הספר הזה אתם רוצים בבית.
צילום: דורעם גונט, הוצאת מודן, כשר. מחיר:98 שקל
שובן של האייטיז, ברמת העיצוב והמתכונים. תוכן העניינים: עוגות בטעם ביתי (פרג, תפוחים וגינה), פאי וטארט, עוגות גבינה, עוגות שמרים, חיתוכיות וריבועים, לחם ולחמניות ועוגות כשרות לפסח.
מתכונים לדוגמה: עוגת גבינה לימונית, פרוסות טופי אגוזים, מרובעי קשיו ומייפל, עוגה הונגרית.
צור: "אולי אני מגעילה, אבל כשפתחתי את הספר התחשק לי. זה ספר קל, שיש בו משהו מאוד מזמין".
בשורה התחתונה: לא ממש אסתטי, עכשווי או ווליו פור מוני.
צילום ועיצוב: יהודה סולומון. הוצאת מעריב. כשר. מחיר: 98 שקל

ספר המתבסס כולו על חומר הגלם הלז, כך שמלכתחילה ברור מי קהל היעד. הפרק היחיד שיוצא מהמטריצה הקבועה הוא שמנים בעלי ניחוח (דוגמת אורגנו, רוזמרין ואנשובי). לסקין, אופה וקונדיטור, מנפק פרק מעניין על לחמים שונים וסלטים, וקצת טריוויאלי בנישת הפסטה והעוף. ועדיין, הספר ברור וקל להבנה, פלוס הערות מועילות על זיתים מפי לסקין עצמו והתזונאית רחל גרנות.
מתכונים לדוגמה: זיתים מתובלים (בסגנון צרפתי/קייג'ן/צפון אפריקאי), רטבים כטפנד וסלסה, לחמים כלחם זיתים איטלקי, פוקצ'ה אנשובי וזיתים, מאפה זיתים טורקי. עוף ובשר: חזה עוף צלוי עם זיתים, עופיונים ממולאים בזיתים, קדירת טלה עם זיתים שחורים.
צור: "בעיני הנושא ממוקד מדי. מעניין לראות אם יאהבו אותו מספיק".
בשורה התחתונה: נו, זיתים.
צילום: דניה ויינר. הוצאת ידיעות ספרים, ספרי חמד. כשר. מחיר: 98 שקל

עוד שלאגר מבית היוצר של עורכת "שף", מגזין הבישול של מגזין "לאשה". הירשמן, שיש מי שכבר הכתיר אותה כ"בישולה - הדור הבא", הצליחה כבר עם רבי מכר קודמים שפונים לתת מודע הקולקטיבי של ישראל.
העניין כאן הוא במתכונים מוכרים ונוחים לתפעול, שעובדים יופי במטבח הביתי. אלו לאו דווקא יעניינו בשלנים המעוניינים בספורט אתגרי, אבל יאומצו בהצלחה על ידי מי שמחפש פונקציונליות וטרחה ממוצעת.
מתכונים לדוגמה: ראשונות: קרפלעך עם הצעות לשלוש מליות, סלט חם של כבדי עוף, תאנים ורוקט. עיקריות: עוף שלם צלוי בדבש, תפסים ורוזמרין, צלי בקר עם ארטישוק ירושלמי פריך. אחרונות: טארט טאטן חבושים, מוס שוקולד, מאפינס תפוח ודבש הפוכים.
צור: "יופי של ספר, שמצליח לעשות טוויסט על מתכונים מוכרים".
בשורה התחתונה: מתנה נהדרת לכל מאמא עוף וטיפוס ביתי באשר הוא.
צילום: אוהד רומנו. הוצאת ידיעות ספרים, ספרי חמד. כשר.מחיר: 78 שקל

כינוס כל המתכונים שהופיעו בטוריה של לפיד. אף אחד מהם אינו שייך לה, אלא מדובר באסופה - משמימה למדי, יש לציין - של מתכונים ממגוון מסעדות, שפים וקוראים. במקביל מאגד הספר מגוון התפייטויות של לפיד על זוגיות, הורות, נשיות וכל הג'ז הזה.
מה שמוצלח הוא צילומיה של לפיד, כמו גם מדריך הכמויות הלא מתיימר בתחילת הספר. נכון, הוא ידידותי למשתמש, אבל לצד זה כדאי גם לחדש משהו לקורא המתחיל. ולמרות שמדובר ברב מכר בטוח - אנחנו מעדיפים לנסות ולעצור את התבשיל הזה, רגע לפני שתשלמו עליו מחיר מופקע.
מתכונים לדוגמה: ראשונות: פשטידת בצל, סלט טונה, סלט כרוב. עיקריות: רוטב עגבניות לפסטה, עוף בגריל.
צור: "אומרים שכולם רוצים שירים פשוטים - אני עדיין לא מבינה בשביל מה צריך סתם מתכון פשוט לעוף. בשביל מה? בישולה, לרגעים, עשתה דברים פשוטים עם טוויסט. אבל סתם עוף?".
בשורה התחתונה: לחובבי הז'אנר.
צילום: ליהיא לפיד. הוצאת ידיעות ספרים, ספרי חמד. כשר. מחיר: 118 שקל

ניסיון שאפתני להבניית נרטיב למציאות הקולינרית הישראלית, דרך סיפורים (ארוחת הבוקר הישראלית המיתולוגית, פרק יפה על התפתחות הלחם) ופרקים על אוכל רחוב, שבת ועל האש, הכל עטוף בצילומים מקסימים ובשפה אנגלית.
גור, משום מה, בחרה שלא להוציא גרסה עברית לספרה וקשה שלא להבין אותה ("אני מעדיפה לשחק במגרש גדול יותר", היא עונה כשהיא נשאלת מדוע).
מתכונים לדוגמה: סלט ישראלי, פאטוש, מגוון סלטי חצילים, טחינה וחומוס, טאבולה, שקשוקה, ומתכוני קבב משני המוסדות הבולטים בישראל: דיאנה ואלבאבור.
בשורה התחתונה: ספר מקסים כמתנה ליורדים מהארץ או לחברים שגרים בחו"ל. ספר נהדר למי שעוסק באוכל וכבר מילא את הספרייה בספרי בייסיק. אבל במקרה הזה - על ההשקעה משלמים.
צילום: אילון פז, הוצאת על השולחן, כשר. מחיר: 179 שקל

אוסף של 400 מתכונים, שיצא לכבוד גליון ה-200 של המגזין. מערכת העיתון איגדה בו מתכונים ממהלך עבודתם המשותפת במהלך השנים. בתפריט: מתכונים של שפים, חברי מערכת, בעלי קייטרינג ומסעדות, כמו גם מתכונים שקוראי המגזין ביקשו במהלך השנים.
חלוקת הספר פונקציונלית, והיא כוללת פרקים דוגמת סלטים ומזטים, מרקים, דגים ופירות ים, עוף, בשר וכבש, תוספות וצמחוני, קינוחים ומשקאות. הכל קריא ונהיר, גם במתכונים מסובכים, יחסית.
מתכונים לדוגמה: מרק שורשים של קפה נואר, קורנדביף של איתן זנזורי מיועזר בר יין, סלט גזר ומלון של ארז קומרובסקי, כבדי עוף ברוטב בלסמי של דיקסי ועוגת שוקולד של הבראסרי.
צור: "אחלה. 400 מתכונים של המסעדות הכי טובות. הרבה הברקות. אני כבר יודעת מה אני אבשל משם".
בשורה התחתונה: זה ספר לאנשים שאוהבים לבשל, ובעיקר לאלו שלא נרעדים מהפרוצדורה. אם אתם מחפשים מתכוני בייסיק זה לא הספר בשבילכם.
הוצאת על השולחן, לא כשר. מחיר: 119 שקל

קליין, עיתונאית ועורכת אוכל, איגדה את הטור שהוציאה באתר ynet לכלל ספר, שבו היא מציגה ארוחות שמטרתן הראשונית - כשמו של הספר - היא לא לחרוג מ-50 שקל לארבעה עד שישה סועדים. מעבר להגבלה זו, המתכונים עצמם פשוטים, אפילו עממיים.
הספר מחולק לארוחות, שמעבר לכותרות מתחכמות דוגמת "שאנסון לפאסון" למאפים או "קוקוריקו" (לעוף. ברור) לא מציעות כאן חידושים או טוויסטים יצירתיים אלא פשטות הכנה גורפת וידידותית, או כפי שקליין עצמה מציינת: "הספר הזה מיועד גם לאנשים שלא אוהבים לבשל ולא יודעים לבשל".
מתכונים לדוגמה: ראשונות: כבד קצוץ, לחם שום אינסטנט, סלט בטטות מהמם (כך במקור). עיקריות: כדורי בשר ברוטב קריבי, חמין מקרוני, סמבוסק בשר וחצילים.
צור: "מה זה הקונספט הזה? כל מי שאוהב אוכל יודע שחומרי גלם עולים כסף. זה ספר על לחסוך באוכל. בקיצור, תחליטו בעצמכם אם אתם רוצים פסטה טובה או פסטה זולה".
בשורה התחתונה: לא לי.
צילום: דניאל לילה. הוצאת ידיעות ספרים, ספרי חמד. כשר. מחיר: 118 שקל

מיזם שאפתני, המנסה למתוח קו של בצק מסין, דרך בוכרה, ועד איטליה ומזרח אירופה. הטקסטים, כהרגלו של אהרוני, מהודקים ומגרים, פירוט הטכניקות גורם לכל בשלן לרצות להיכנס למטבח ומגוון המתכונים מסחרר ברובו.
מתכונים לדוגמה: מי שאוחז בכמה מספריו של אהרוני לא יתקשה לזהות כי כמה מהמתכונים כבר הופיעו בעבר, משערות המלאכים דרך הדושפרה והרביולי של מירנדה (שאף מצולמת בספר, והופיעה לראשונה ב"ספר הבישול האיטלקי", שכתב אהרוני עם שאול אברון). אבל מעבר לאלו קיים עושר גדול: פרק שלם על כיסנים סיניים, פרק עם כנאפה ופלודה, פרק רחב על פסטה איטלקית ופרק יידישקייט, עם קרפלעך, פילמני וקוגעל.
גור: "זה ספר מושקע, רציני. ראוי מאוד. בעיני הוא מעמיק יותר, וקצת נוגע בלייף סטיל. קצת יותר
תובעני".
בשורה התחתונה: ספר שמכתימים בשמן זית, אבל גם מעיינים בו בכיף. כמעט קופי טייבל בוק.
צילום: נלי שפר. הוצאת כתר. לא כשר. מחיר: 110 שקל

ישראלים הם שוקוהוליקים מובהקים, ואחרי הצלחתם של ספרים אחרים בתחום מגיע הספר הזה, שהוא אדפטציה לספר צרפתי זוכה פרסים ומומלץ.
תוכן העניינים הוא כזה שכבר ראינו בעבר, וכולל בין היתר קלאסיקות, פרק חמוד על שוקולד לילדים ופרק לנרקומנים אמיתיים של המתוק הזה. מעבר לאלו, בהתחלה ישנו מדריך קצר לעבודה עם חומר הגלם ובסוף כמה טיפים חשובים לכלים במטבח והוראות להפעלתם.
מתכונים לדוגמה: מוס שוקולד (חלב, לבן, מריר, מריר משוכלל), מגוון עוגיות, גנאש, קרם ברולה עם שוקולד לבן, אגס צלוי ממולא ב"פסטו" שוקולד.
גילוי נאות: כמי שלא נוטה לעסוק בשוקולד במטבחה הפרטי הספר נראה מגוון ומלא במתכוני בסיס, כאלה שיכולה להפנים גם הדיוטה בתחום כמוני. והנה, צור באה לקלקל את הרושם: "אחרי רבי המכר הקודמים כל מו"ל יודע ששוקולד הוא להיט בישראל. אז הגיע ראש השנה, אמרו בכנרת מה נעשה, והנה - ספר על שוקולד! יאללה, עוד ספר. הוא לא רע, אבל אין בו חדש".
בשורה התחתונה: נחמד בתור ספר שוקולד ראשון, לא יותר מזה.
צילום: מארי פייר מורל. מצרפתית: ענת מנדל. עריכה מקצועית: פנינה ויסקי. הוצאת כנרת. כשר מחיר: 89 שקל