אוכלים את הלב
דקירות בחזה של זוגתו הריצו את חיליק גורפינקל לבית החולים. הציווי הרפואי לדבוק באוכל בריא יותר החזיר למטבחם את הארטישוק. עכשיו, כמובן, הם מתקוטטים על הרוטב ואתם מרוויחים מתכונים
כל הלילה זה לא הפסיק, הכאב הארור. למחרת כבר רצנו למוקד הרפואי. עשר דקות אחרי שהגענו, מצאנו את עצמנו דוהרים באמבולנס לחדר מיון. שעתיים אחר כך, כבר היינו מאושפזים בפנימית ד' באיכילוב.
בסוף התברר שזה היה וירוס. או דלקת בעצב. או שניהם. לך תדע. "רופאים לא יודעים כלום, עוד לא למדת,"? אמר לי פעם רופא בכיר. הלב דווקא בסדר, גילינו בסוף, אבל אתם יכולים לתאר לעצמכם מה עבר על הלב הפרטי שלי עד שהתבשרנו, כעבור יומיים, שהכול בסדר. כשחזרנו הביתה לבסוף, נשבענו בספר התורה להתחיל לעשות ספורט ולאכול בריא. כן, בטח. זה לא החזיק מעמד אפילו שבוע.
אבל בדרך נזכרנו בירק שיש לו לב לא פחות גדול משלנו - הארטישוק. ענת, זאת עם הלב הבריא, כאמור, אוהבת ארטישוקים. גם אני אוהב אותם. אלא שכאן נגמרות ההסכמות. תבינו, אשתי היקרה מעולם לא נגמלה מההרגל הילדותי, שבמסגרתו היא בולסת את הקוצים המקסימים האלה בצורתם הפרימיטיבית ביותר. כלומר, תולשת עלה אחר עלה, וטובלת את קצהו ברוטב מביך למדי, שעשוי ממיונז וקטשופ מעורבבים. אני, לעומתה, מחבב צורות הכנה קצת יותר מאתגרות, מה שכמובן נחשב בעיניה לבזבוז משווע של ארטישוקים יקרי ערך.
בארץ אפשר למצוא שני זני ארטישוק: האחד, ירוק ועגלגל משהו, מכונה ארטישוק צרפתי. השני, שמתהדר בצבע סגול-ירוק, מכונה ארטישוק איטלקי, והוא לטעמי המוצלח יותר. כשקונים ארטישוק, צריך להקפיד שתפרחתו תהיה סגורה. העלים צריכים להיות קשים ומחוברים היטב לגבעול, ועל הארטישוק כולו להיות מוצק ומבריק כמו - טוב, כמו לב אנושי בריא ופועם.
בספרם, "מדריך מפה לריפוי טבעי", מציינים ד"ר ראובן ברק וענת צחור כי מיצוי עלי ארטישוק עשיר בוויטמין סי, בברזל ובסיבים, משמש כנוגד חמצון, מגן על הכבד ונחשב כיעיל לטיפול בבעיות כולסטרול, בהפרעות עיכול, בסילוק רעלי מרה, באנמיה, בתיאבון ירוד, במניעת טרשת העורקים ובהורדת לחץ דם. רק בבהלה הגדולה שנצרבה בנפש בעקבות הביקור באיכילוב הוא לא מסוגל לטפל, אבל את זה כבר יעשה הזמן, אני מקווה.

החומרים:
מיץ מ2- לימונים
6 ארטישוקים
1/2 לימון
האביזרים:
קערה גדולה מלאה במים סכין חדה וגדולה כפית
הקילוף:
1. טובלים ידיים במיץ הלימון ושופכים את שאריות המיץ לקערה עם המים.
2. קוטמים את גבעולי הארטישוקים ותולשים את העלים החיצוניים של הארטישוק, עד שמתגלים העלים הבהירים יותר.
3. מעמידים את הארטישוק על הגבעול (ז"ל) וחותכים כשלושה רבעים ממנו, כך שיישאר רק חלקו התחתון.
4. מניחים את הארטישוק על קרש החיתוך כשהחתך כלפי מטה והגבעול
5. בעזרת כפית, חופרים החוצה את הקוצים השעירים ומרחיקים אותם.
6. משליכים את התחתיות לקערה המלאה במים עם מיץ הלימון.
הערה מספר :1
רצוי לשפשף מדי פעם את הארטישוק בחצי לימון, כדי למנוע ממנו להשחיר. אם אין לכם כוח, לא נורא. גם אם הוא ישחיר, מדובר בעניין אסתטי בלבד, והוא לא פוגע בטעם.
הערה מספר :2
אתם יכולים, כמובן, לא להקשיב לי ולקנות תחתיות ארטישוק קפואות. אבל קחו בחשבון שההבדל בטעם הוא עצום.

כמות: 6 מנות, זמן הכנה: 45 דקות
החומרים:
6 ארטישוקים
12 כפות קטשופ
12 כפות מיונז
ההכנה:
הארטישוקים:
1. שוטפים את הארטישוקים, מניחים בסיר גדול, ממלאים במים ומביאים לרתיחה על אש גבוהה.
2. מנמיכים מעט את האש כך שהמים יבעבעו קלות וממשיכים לבשל במשך כ45- דקות. מכבים את האש ומסננים.
הרוטב:
מערבבים בשש קעריות קטנות כף מיונז וכף קטשופ עבור כל סועד. לא משנה כמה רוטב תכינו, תמיד יהיה חסר לכם קצת בשביל לבו של הארטישוק, ותמיד תריבו עליו עם הסועד שלידכם. אז מומלץ שפשוט תביאו לשולחן את צנצנות הקטשופ והמיונז, ותאפשרו לכל אחד להוסיף לעצמו.
האכילה:
1. תולשים עלה אחר עלה מן הארטישוק, טובלים את הקצה ברוטב, ונוגסים בו בתאווה. כשנגמרים העלים, מתגלה כיפה עגולה שמכוסה בקוצים שעירים. אל דאגה, הם רכים ולא דוקרים.
2. תולשים אותם בידיים ומניחים בצד. כעת, נותרה בידכם תחתית הארטישוק המפורסמת, שאותה אתם מכירים מהמקפיאים בסופר (רק שזו שבידיכם פי אלף יותר טעימה.( טובלים אותה ברוטב כדבעי, ומחסלים בתאווה.

החומרים:
6 עגבניות גדולות
שמן זית
מלח ים גס
פלפל ירוק חריף (לא חובה)
ההכנה:
1. משתמשים במגררת, בחלק שבו ממוקמים החורים הגדולים, ומגררים באמצעותה את העגבניות.
2. מזליפים למעלה שמן זית טוב וזורים את המלח. אם רוצים, אפשר להוסיף פלפל ירוק חריף קצוץ דק.

כמות: 6 מנות, זמן הכנה: שעה
החומרים:
18 תחתיות ארטישוק
מיץ מ2- לימונים
שמן זית 1/3) עד 1/2 בקבוק, תלוי בגודל הסיר. לא להיבהל מהכמות, הממולאים מתבשלים בשמן)
למלית:
300 גרם בשר טחון (עדיף תערובת של 100 גרם כבש ו200- גרם בקר)
1 עגבנייה קטנה קצוצה דק
1 חופן נענע טרייה קצוצה
1 כף נענע יבשה (לא חובה, אבל מוסיף המון)
1 שן שום כתושה
מלח ופלפל לפי הטעם
אפשרויות תיבול נוספות: 1/4 כפית כמון, 1/4 כפית כורכום או 1/2 כפית סומאק
ההכנה:
1. מערבבים בידיים את כל חומרי המלית ויוצרים מעין קציצות קטנות.
2. ממלאים את תחתיות הארטישוק בקציצות שיצרתם.
3. מניחים את הארטישוקים הממולאים בסיר, מוסיפים את מיץ הלימון ויוצקים מלמעלה את שמן הזית.
4. שימו לב: הנוזל לא אמור לגעת במלית! עליו להגיע עד לקצה של תחתיות הארטישוק בלבד.
5. מביאים לרתיחה על אש גדולה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים במשך כ45- דקות.

כמות: 1 צנצנת קטנה, זמן הכנה: שעה
החומרים:
6 תחתיות ארטישוק (אם משתמשים בתחתיות ארטישוק קפואות, הפשירו אותן קודם לכן)
שמן זית
4 שיני שום קלופות
3-4 גבעולי תימין
עלה דפנה
מיץ מלימון 1
10 גרגירי פלפל שחור שלם
5 גרגירי פלפל אנגלי
ההכנה:
1. חותכים כל תחתית ארטישוק לרבעים, מניחים בסיר קטן וכבד, מכסים בשמן זית ומוסיפים את שאר החומרים.
2. מניחים את הסיר על הלהבה הכי קטנה בגז הביתי. מבשלים תחילה על העוצמה הגבוהה ביותר של הלהבה ואחרי עשר דקות מנמיכים אותה לעוצמה הנמוכה ביותר.
3. מבשלים במשך כשעה, מכבים את האש ומצננים מעט. מאפסנים בצנצנת.
ההגשה:
את קונפי הארטישוק אוכלים כשהוא מרוח על לחם או על ברוסקטה קלויה, כתוספת לסלט או כבסיס לרוטב הכי חושני שהכרתם עד היום לפסטה.
כמות: 6 מנות, זמן הכנה: חצי שעה
החומרים:
6 תחתיות ארטישוק טריות (שימו לב: לא ניתן להשתמש בתחתיות קפואות במתכון הזה)
שמן זית
מיץ לימון
מלח גס
ההכנה:
1. מניחים את תחתיות הארטישוק על קרש חיתוך, כשצדן הקעור פונה כלפי מטה.
2. בעזרת סכין חיתוך חדה, חותכים אותן לפרוסות הדקות ביותר שאפשר.
ההגשה:
1. מניחים את הפרוסות על צלחת הגשה רחבה, מזליפים מלמעלה שמן זית, מיץ לימון ומלח גס.
2. ממתינים כשעה, אם יש סבלנות, ואוכלים.
3. אפשר לקשט בקצת זעתר או אורגנו טריים.