עוף צלוי בתנור
מתכון מתוך ספרה של פטרישה וולס, "פשוט צרפתי"(Simply French)

עוף צלוי בתנור מיכל רביבו
מתכון מתוך ספרה של פטרישה וולס, "פשוט צרפתי"(Simply French), בו היא מציגה את מטבחו של הגאון הצרפתי, שף ז'ואל רובושון. אפשר כמובן להסתפק בלהכניס לתנור עוף מרוח בקצת שמן זית, מלח ופלפל, בתוספת ענף רוזמרין וראש שום. גם אני נוהג כך ביום יום. אבל המאמץ הקטן שמושקע כאן משתלם.
החומרים:
1 עוף שלם במשקל של 2.5 ק"ג. (אם לא תמצאו עוף כה גדול, קצרו את זמן הצליה לשעה)
50 גרם חמאה בטמפרטורת החדר (שומרי כשרות יכולים להחליף בשמן זית)
מלח גס
פלפל שחור טחון טרי
2 ראשי שום לא מקולפים, חצויים לרוחב
1 ענף רוזמרין טרי
1-4ענפי טימין טריים
ההכנה:
1.מחממים את תנור האפייה ל-220 מעלות. במקביל, מורחים את העוף בחמאה (או שמן הזית), ממליחים ומפלפלים בנדיבות מבחוץ ומבפנים. מי שרוצה, יכול לקשור את רגלי העוף בחוט שמשון.
2. מניחים את העוף על צידו (כן, לא טעיתם, על צידו) בתבנית אפיה חסינת חום. התבנית צריכה להיות גדולה דיה כדי להכיל את העוף בנוחות, אך לא גדולה מדי, על מנת שלא יישמט על גבו.
3. מניחים ליד העוף את השום ואת עשבי התיבול. מכניסים לתנור החם וצולים במשך 20 דקות.
4. מוציאים את התבנית מהתנור, אוספים באמצעות כף מעט מנוזלי הצלייה ויוצקים אותם על העוף.
5. חוזרים על הפעולה במשך כמה פעמים והופכים את העוף על צידו השני. צולים במשך 20 דקות נוספות.
6. מוציאים את העוף ושוב "משקים" את העוף בנוזלי הצלייה שהצטברו בתחתית התבנית.
7. בתום הפעולה, משכיבים את העוף על גבו, כשחזה פונה כלפי מעלה, וצולים במשך 20 דקות נוספות.
8. מנמיכים את החום ל190- מעלות וצולים כרבע שעה נוספת. אם העוף שוקל 2 ק"ג או פחות, מוותרים על תוספת הזמן הזו.
9. מוציאים את התבנית מהתנור,
10. מכסים את העוף בנייר אלומיניום באופן רופף, מכניסים אותו עם הצלחת לתוך התנור הכבוי. משאירים את דלת התנור פתוחה מעט, ומשהים בתוכו את העוף במשך 10-30 דקות.
11. מחלצים מתבנית האפייה את השום ועשבי התיבול ושומרים בצד. נוטלים את התבנית, מניחים אותה מעל להבה בינונית (לא לדאוג, לא יקרה לה כלום) ומגרדים בכף עץ את כל מה שנדבק לתחתית. 12. מבשלים במשך 3 דקות תוך גירוד וערבוב, עד הנוזל הופך סמיך מאוד, כמעט קרמלי (זהירות שלא לשרוף).
13. יוצקים את הרוטב לסיר קטן, מוסיפים ארבע כפות מים קרים ומביאים לרתיחה על אש בינונית . מנמיכים את האש ומבשלים עוד 5 דקות.
14. מחלקים את העוף למנות, יוצקים מלמעלה את הרוטב החם ומגישים בתוספת חצי ראש שום אפוי.