דיג'רידו: ויברציות עמוקות לשחרור חסימות
דיג'רידו, חליל העץ העתיק ביותר בעולם, הוא גם כלי מצוין לפתיחת חסימות אנרגטיות. דניאלה בוס מסבירה איך הוויברציות המיוחדות של הכלי האבוריג'יני משפיעות גם על המנגן וגם על המאזין

כל מי שהתנסה בנשיפה או בהקשבה לדיג'רידו, כלי הנגינה הטקסי של האבוריג'ינים ילידי אוסטרליה, חש מעבר להנאה מהצלילים גם השפעה מסוימת על הגוף ועל המוח, משהו שמזכיר היפנוט. כל העולם נעלם ואתה בוהה באוויר, מהופנט מהצליל המתמשך והקבוע מצד אחד, אך יחד עם זאת משתנה כל הזמן.
זה מה שקרה לי כששמעתי לראשונה את צלילי הדיג' וכך קרה גם כשהתחלתי לנגן בו.
כיום, במסגרת עבודת התיזה שלי לתואר בפסיכותרפיה גופנית הוליסטית, אני בודקת את סגולות הריפוי של הכלי המיוחד הזה ואת השפעת צליליו על המנגן ועל המקשיב.
דיג'רידו הוא כלי נגינה עתיק, כבן 20 אלף שנה, והוא מכונה 'חליל העץ העתיק ביותר בעולם'. הוא נוצר במקור באופן טבעי מעץ אקליפטוס שכורסם מבפנים ע"י טרמיטים (נמלים לבנות) אך כיום מייצרים אותו באופן מלאכותי גם מבמבוק, אגבה, אקליפטוס ועצים אחרים.
האבוריג'ינים נהגו להשתמש בו לריפוי, לטקסים מקודשים, לכניסה ל'זמן חלום' ועוד.
הדיג'רידו, או בקיצור הדיג', מאגד בתוכו כמה אלמנטים שמאפשרים להפיק ממנו צליל; קול, ויברציה, מקצב וצלילים עילאיים, כמו גם מעורבותה של האוזן, עצב הוואגוס, הסרעפת והנשימה, כאשר כל אחד מהם, כפי שאנסה להראות בהמשך, משפיע על המצב הפיזי והנפשי ומסייע בתהליך של ריפוי.
בריאות הוגדרה ע"י ארגון בריאות העולמי כ'מצב של רווחה אופטימלית מבחינה פיזית, נפשית וחברתית'. הרפואה הסינית מוסיפה כי רווחה זו תלויה בתפקוד בריא של כל אברי הגוף ומחייבת זרימה טובה של אנרגיית הצ'י (אנרגיית החיים המצויה בכל) במרידיאנים (ערוצי האנרגיה בגוף).
מטפלים רבים בעיקר מתחומי הפסיכולוגיה המערבת גוף ונפש כמו ביו-אנרגיה, גשטאלט, ביו-סינתזה ועוד, מסתמכים על העיקרון שהגה ד"ר וילהלם רייך, מי שהיה תלמידו של פרויד. רייך חקר וגילה שמתח שנאגר בגוף יוצר חסימות פיזיות ואנרגטיות, המפריעות לזרימה תקינה של אנרגיה, ובאות לידי ביטוי גם בהפרעות התנהגותיות ואף בשלבים מאוחרים יותר – כמחלה. כדי לחזור למצב בריא, מסכימים כולם כי יש לבצע מניפולציה כדי לשחרר את החסימה, או את המתח האגור, כלומר למגר את הגורם ה'מרעיל'. סיגול הרגלי נשימה ויציבה, כמו
אחת המניפולציה לשחרור מתח אגור או חסימה היא הרטט, או הוויברציה. הוויברציה שמפיק כלי הדיג'רידו משפיעה הן על המנגן והן על המקשיב ומסוגלת בהקשר זה ליצור תנועה עדינה באזורים חסומים, וכך, בדומה למניפולציות טיפוליות המצויות בתרפיות אחרות, לפתוח אותם. כמו כן היא ידועה כמשככת כאבים.
גם האיברים הפנימיים מושפעים מאותה ויברציה. הוויברציה מעניקה להם מסאז' פנימי. יש לציין כי רוב המרידיאנים מתחילים באזור הראש והפנים וכי רטט במקומות אלו מעורר אותם ושומר עליהם פתוחים וזורמים.
הנגינה בדיג' משלבת שירה והפקה של צלילים עילאיים (אובר-טונים), וזו כשלעצמה היא טכניקת ריפוי המביאה לשינויים תודעתיים מרחיקי לכם עד כדי יצירת אור, כמו גם שינויים בפעימות הלב, בנשימה ובגלי המוח של המנגן.

השימוש בקול, כחלק מהנגינה בדיג', מערב את המערכת הווגטטיבית (מושג מתורת הביו-אנרגיה של גרדה בויסן) הקשורה למצבים רגשיים כמו גם למצבי חולי ובריאות. מכיוון שאופן הנגינה בכלי מערב את הקול, הנשימה ושרירי המערכת הווגטטיבית, הוא מניע את המערכת ומסייע בכך לתפקודה התקין.
צליל הדיג'רידו הוא בעל תדירויות נמוכות ויש לשער כי במצב של טעינת יתר של מערכת זו, (כמו שקורה במצב סטרס) יכול הדיג'רידו דווקא להרגיע את מערכת העצבים ואת הקורטקס.
יחד עם זאת ראוי לציין כי ויברציות נמוכות מ-20 הרץ לשניה או גבוהות מ-20 קילוהרץ לשנייה, כלומר כאלו שהאוזן האנושית אינה מסוגלת לשמוע, עלולות אף להזיק במקרים מסוימים וכי יש לבדוק היטב את איכות הסאונד והוויברציה שמפיק הכלי ולהתאימה למנגן בו, ולעקוב אחר תגובת הגוף והנפש לכלי.
תבניות קצביות מסוימות נמצאו מעודדות ייצור של גלי תטא. בניסוי שערכתי במעבדה לחקר גלי מוח נוגנה תבנית קצבית איטית ובשלב זה הופיעו לראשונה גלי תטא אצל הנבדקת. ייתכן כי עצם החזרה על תבנית מקצב מסוימת יש בה כדי להכניס אדם למצב גלי תטא (מצב תודעה היפנוטי).
גורם משמעותי נוסף שמעורב בנגינה בדיג' הוא הנשימה המחזורית - זוהי טכניקה של שאיפה ובו-בזמן הוצאת אוויר, כדי לשמור על צליל ארוך ומתמשך.
אלכסנדר לואן, באחד מהסבריו על דפוסי נשימה, מדמה את החזרה לנשימה מלאה כפרח המזדקף כאשר הוא מושקה. טכניקת הנגינה בדיג'רידו, המחייבת נשימה מחזורית, נמצאה מיטיבה עם איברים פנימיים, כמו הסרעפת וכמגבירה את סיבולת הלב-ריאה.
אך לא רק הנשימה מביאה למצב תודעה מדיטטיבי המערב גלי מוח מסוג תטא אצל המנגן. מהניסוי שערכתי עלה כי גם ההקשבה לצלילי נגינת דיג'רידו מסוגלת להביא לייצור גלי מוח מסוג אלפא ותטא אצל המקשיב. לדבר זה כשלעצמו השפעה רבה ומרחיקת לכת, כיוון שגלים אלו הוכחו ע"י חוקרים רבים כמספקים תחושות סובייקטיביות, פיזיות ומנטליות של הירגעות, הרגשה נעימה, יצירתיות, הרפיה ושחרור. וכמו כן ירידה בסימפטומים דכאוניים אצל נגמלים מאלכוהול וסמים, שליטה בכאב, הקלה במיגרנות, ומניעת מקצבי מוח לא תקינים אצל חולי אפילפסיה. גלים אלו נמצאו קשורים גם במצבי טראנס. כבר הוכח כי תדירויות במקצבים של גלי אלפא ותטא נמצאו כמעודדות ריפוי בגוף. מצב תטא נמצא כמעודד צמיחת עצמות, מצב אלפא נמצא כמעודד החלמת רצועות וגידים.
ניתן לומר כי לאור העובדה שהדיג'רידו מסוגל להכניס הן את הנגן והן את המאזין למצב של גלי מוח מסוג אלפא ותטא כפי שקורה בהיפנוזה, ומאחר שגלים אלו ידועים כמשרים רוגע, מאפשרים כניסה אל עולם הלא מודע ומעודדים רספטיביות ללמידה ולרעיונות חדשים, ובמקרים מסוימים תובנות פסיכותרפויטיות, ניתן ליצור סוגסטיה תחת מצב מוחי זה, כלומר שינוי מבוקר ורצוי בתפישתו של המטופל. מתפישה 'מרעילה לתפישה 'מזינה'.
צלילי הדיג'ירדו משולבים במוזיקה השבטית ובמוזיקת הטראנס ומעשיר ובישראל יש כיום מספר הרכבים טובים ומעניינים שעובדים עם הכלי המיוחד הזה – אינסקט, טרייביט, טרייבל דאנסועוד.
אירוע מיוחד שיוקדש כולו למוזיקה כזו הוא פסטיבל הדיג'רידו שמתקיים זו השנה החמישית ברציפות. יומיים של דיג'רידו במסגרת סגנונות מוזיקליים שונים – שבטיים , אלקטרוניים, ג'אז ועוד.
הפסטיבל יתקיים ב-10-11 באוקטובר, בקיבוץ חורשים ליד כפר סבא.
פרטים באתר