הדבר האמיתי: פרוזן יוגורט ביתי
אם צפיתם אתמול ב"כלבוטק" והצטערתם לשמוע שהיוגורט הקפוא שלכם בקושי מכיל יוגורט, קבלו בשורות מעודדות: אפשר להכין אותו בבית ולפצות את עצמכם בפרוזן יוגורט ביתי אמיתי

הוא נקנה מעט קודם לכן, בדיוק למטרה הזאת. המוכרת חייכה חיוך נטורופתי והסבירה שהיוגורט הזה הוא א. בריא, ב. דל שומן (אחוז וחצי בערך) ו-ג. התוספת היחידה שיש בו היא מעט סוכר. או "מעט ממתיק", כמו שהיא קראה לזה.
"סוכרזית??" שאלתי בחלחלה. "לא, סוכר". יוגורט מזין, עמוס חיידקים טובים, דיאטטי ועדיין טעים-פלא שכל כך הרבה אנשים מדווחים על התמכרות?
אבל לא הסוכר הפיל אותו, אלא משהו אחר. טעם לוואי. טעם לוואי שאי אפשר להרגיש כשאוכלים את היוגורט הקנוי לבד, בטח ובטח אם הוא מגיע עם תוספות. טעם לוואי שהופך להיות אלים ומציק ומטריד כשלידך עומדות ערימות של מקפאי יוגורט מיוגורט אמיתי וטוב.
פתאום, המסקנה קפצה החוצה באופן חד משמעי: משהו דפוק ב"יוגורט" הזה. יש בו משהו אחר. זה לא סתם יוגורט עם "מעט ממתיק". טעמתי שוב. הטעם הנוסף הלך והתחדד והשתלט על הטעם המקורי. למעשה, בהשוואה ליוגורטים הקפואים האחרים, הוא היה פשוט לא טעים. עם ארומה כימית.
בקיצור, טלפון בהול לעורך, וזעקה לשפופרת "חייבים לשלוח את הדבר הזה למעבדה. חייבים לבדוק מה תוקעים בפנים! ". בשיתוף פעולה טלפתי, אולי הראשון מסוגו שנעשה בתקשורת, התוכנית "כלבוטק" שמעה את זעקתי, ושנייה אחרי שסיימתי את המשפט חזר רפי גינת עם הממצאים: במקפאי היוגורט השונים יש מעט מאוד יוגורט, אם בכלל.
ביוגו, לדוגמא, היוגורט מהווה רק 20 אחוזים מהגלידה, ועוד שמונים אחוזים חלב, סוכר ומייצבים. מחמת הספק, אודה שייתכן שבכלבוטק חשבו על זה קודם. חודש, גג חודשיים, קודם.

כשנפתח הסניף הראשון של היוגורט הקפוא, במקביל לעוד שלושה-ארבעה מקומות דומים, קשה היה שלא לתהות מי חשב לעצמו שהישראלי המחוספס ירצה לשבת ולרדת על יוגורט עם גרנולה ותאנים, נניח. אבל כל המפקפקים זכו לראות בתוך זמן קצר תורים ארוכים מחוץ לחנויות מבקשים יוגורט קפוא עם תוספות. מי ידע שביוגורט אין בכלל יוגורט.
אין ספק שלא מדובר בפשע הגדול ביותר שנעשה בתעשייה, גם אם הוא מעצבן וחסר חן. הסיבה שבחרו בשיטה הזו בכל הרשתות היא שבלתי אפשרי לגרום ליוגורט לקפוא כמו קרם. ליוגורט יש נטייה לפתח גבישי קרח שפוגעים לו בהומוגניות, ונותנים לו מרקם של סורבה בינוני ולא של גלידה. אני בטוחה שגם אחרי פרסום הממצאים של כלבוטק, הציבור יעדיף לגלות שבעצם אין חיידקים טובים במה שהוא אכל, ולא לגלות, חלילה, שהוא משמין.
אבל, ואני אומרת את זה במידה מסוימת של עצב, אחרי כמה ניסיונות ביתיים התגלה שלא רק שתחליפי היוגורטים הקפואים האלה מתוקים מדי - הם פשוט לא מספיק טעימים. הם התרחקו מהמקור החמצמץ והרענן, ולטענה הזאת אין כל קשר לבריאות.
הסיבה העיקרית שבגללה קשה להכין בבית גלידה מיוגורט היא המרקם שלו. הוא יוצא כמו ברד או גרניטה. בתעשיית המזון יש כמה דרכים להתמודד עם הבעיה. חומרים מתחלבים, למשל, שהם תוסף מזון שיודע לחבר בין חומרים שלא היו מתחברים מבחירה אישית, כמו שמן ומים, וגם חומרים מייצבים
בכל גלידה שתמצאו בסופר יש לפחות אחד מהשניים, או את שניהם. או חלמוני ביצה, כמו בגלידה רגילה. שלוש השיטות האלה נפסלו על הסף. נותרה עוד אפשרות, שהיא פחות יעילה אך גם הרבה יותר עדינה ואלגנטית: שומן.
הרעיון במקור הוא מתוך הספר "The Perfect Scoop" של דיוויד ליבוביץ'. נכנעתי לו רק לאחר שלא מצאתי שום פתרון אחר (סירופ תירס, הרבה סוכר או אלכוהול) שנשאר נאמן ליוגורט. ליבוביץ' ממליץ (ואחר כך חוזר בו באתר הבית שלו, סתם כי זה פצ'קראיי) לסנן את היוגורט מנוזלים, ובכך להעלות את כמות השומן שבו.
הדרך לעשות זאת היא באמצעות חיתול בד שנפרס על מסננת מעל קערה בכמה שכבות, שעליו יוצקים יוגורט איכותי. את החיתול סוגרים מלמעלה ומניחים במקרר לכמה שעות. התוצאה עשירה ומענגת עד גרגור. את היוגורט המסונן צריך להכניס למכונת גלידה לחמש-עשר דקות מקסימום, או למקפיא לשעתיים ולערבב כל חצי שעה. אתם לא רוצים שהוא יקפא ממש, אלא בעיקר שיהיה קר ויציב.
כפי שתראו במתכון, אפשר להשאיר את היוגורט לא מסונן, אבל תשלמו על כך במרקם ובטעם, גם אם תרוויחו פנאי ושקט. הכי חשוב, בשני המקרים, זה להתחיל עם יוגורט מעולה. בדקתי כמעט את כל מה שיש היום בשוק: יופלה ואקטיביה, עזים, כבשים ובקר, אחוז שומן אחד או שלושה, וההמלצה החותכת להתעקש על "יוגורט של פעם" של מחלבת השומרון.

פשוט להתאהב במוצר הזה. יש בו שלושה אחוזי שומן, קל לסנן אותו כי הוא נורא מוצק, חמיצותו מעודנת והוא נפלא מכל בחינה שהיא. אחריו ברשימה היוגורט האורגני של הרדוף, שגם הוא טוב אך גם הרבה יותר חמוץ.
בהכנה של פרוזן יוגורט תמיד מתעוררת שאלת הסוכר, ואיך אמורים להמיס אותו. ראיתי מתכונים שמציעים להוסיף לתערובת חלב שבו ממיסים את הסוכר, או להשתמש באבקת סוכר (שיש בה קצת עמילן).
במקום לדלל את היוגורט עם חלב, הפתרון היעיל ביותר היה לערבב את הסוכר פנימה ולהניח לו להתערות במשך רבע שעה. לגבי התוספות, יש בעמוד כמה המלצות. תרשו לעצמכם להשתולל.
ברשת ממנה קניתי את היוגורט, אגב, בכלל לא מבינים על מה כל המהומה וטוענים שסתם מדובר
בטעות של המוכרים בחנות אשר לא ידעו להסביר מה מכיל המוצר. "המקפא עשוי מיוגורט אמיתי בשילוב עם חלב על פי נוסחה ייחודית", הם מסבירים בתגובה, "על מנת לייצר מקפא יוגורט יש להשתמש במייצב, ומשקלו בנוסחה שולי. כמו כן כוללת הנוסחה סוכרים ואבקת חלב.
בעקבות פניית מעריב רועננו הנהלים ברשת והמוכרים קיבלו שוב הסבר על הרכב המקפא על מנת שלא להטעות את הקהל. בעלי הרשת מתנצלים על הטעות ומקווים שלא תקרה שנית".

החומרים:
2 מכלים של 400 גרם יוגורט של פעם של מחלבת השומרון (בסדר, אם אתם מכירים משהו אחר ממש טוב ועשיר, מותר)
1/3 כוס סוכר (אפשר לפי הטעם, אבל קחו בחשבון שהמתיקות פוחתת בקור)
30 מ"ל וודקה (לא מוסיפה טעם, רק עוזרת ליוגורט לא לקפוא)
אפשרות: 1/2 כפית תמצית וניל
ההכנה:
1. מומלץ מאוד לסנן את היוגורט. מניחים מסננת גדולה (כמו של פסטה) מעל קערה גדולה לא פחות.
2. מכסים את המסננת בחיתול בד מקופל לשניים (אפשר יותר, בהתאם לגודלו של החיתול). יוצקים מעל את היוגורט וסוגרים את קצוות החיתול מלמעלה.
3. מכניסים את מבנה היוגורט שבניתם למקרר לשש שעות. אם החלטתם לא לסנן את היוגורט, שופכים ממנו החוצה את הנוזלים שהצטברו בו.
4. מערבבים את היוגורט עם הסוכר. אפשר להוסיף את הסוכר בהדרגה וככה לשלוט בטעם ובכמות. מוסיפים את הווניל אם רוצים. מערבבים היטב.
5. נותנים ליוגורט לעמוד עם הסוכר במשך רבע שעה, ומערבבים שוב. מוסיפים את הוודקה.
אם יש לכם מכונת גלידה:
פועלים לפי הוראות היצרן, ומכניסים את היוגורט לחצי מהתוכנית המלאה, כך שהוא יהיה קר ודי יציב, אבל עדיין רך. הוא לא צריך להיות מספיק קשה בשביל שיהיה אפשר לעשות ממנו כדור, כמו בגלידה או בסורבה, אלא רק כדי לעמוד יציב בכוס.
אם אין לכם מכונת גלידה: הכניסו את היוגורט למקפיא וערבבו אותו כל חצי שעה במשך שעתיים-שלוש, עד שהוא קר, יציב אבל רך. אפשר ורצוי להיעזר בבלנדר מוט.
היוגורט מוכן מיד ולא כדאי להשאיר אותו במקפיא. מאחר שהוא לא מכיל חלמונים חיים, אין בעיה להפשיר אותו במקרר ולהקפיא שוב, וכך להחזיר לו את המרקם האבוד.
גלידת יוגורט אוהבת מאוד תוספות. אפשר לפזר מלמעלה פירות טריים, אגוזים ושקדים מסוכרים, מייפל, דבש או חמאת בוטנים. ואפשר גם להגיד לעזאזל הבריאות, הזמן שלי יקר ושיגעתם אותי עם כל ההוראות, ולקפוץ לסניף יוגורט מקומי סתם בשביל הכיף.