זן נדיר: קריניאן הוא זן נפוץ עם איכות
הוא אחד הזנים הנטועים ביותר בכרמי העולם, ולכן נחשב זול, אבל טיפול נכון ומכובד מחזיר אותו בשנים האחרונות לעטרתו הישנה. הכירו את הקריניאן

פוטוסינטזה בכרם צילום: יאיר כרמין
בעולם הישן גדל הקריניאן, שאוהב אקלים חם יחסית ובעל עונת הבשלה ארוכה, בעיקר באזורים ים תיכוניים. עיקר תפוצתו בדרום צרפת, בדרום עמק הרון ובאזור לנגדוק – רוסיון בסמוך לים התיכון, שם הוא נטוע בשטחים נרחבים מאוד. על קרקעות עניות, בשיפועים המאפשרים ניקוז טוב ועם הקפדה על רמת יבולים נמוכה, מפיקים ממנו יינות איכות אלכוהוליים בעלי צבע עז וטאנינים עוצמתיים.

שלכם בכרם ותיק של ענבי קרינאן צילום: עליזה גלקין סמית
בעולם החדש אפשר למצוא את הקריניאן נטוע בשטחים נרחבים למדי בקליפורניה, בעיקר בסנטרל וואלי, ובדרום אמריקה. בצ'ילה שטחי הנטיעות שלו דומים לאלו של המרלו והוא משמש בעיקר לבלנדים עם זנים אחרים.
ובישראל, הוא
מהותיקים שבזני הענבים, עוד הרבה לפני עידן המרלו, הקברנה והשיראז. הוא הובא לכאן על ידי פקידות הברון רוטשילד כבר בראשית שנות השמונים של המאה התשע-עשרה. זהו גם הזן המניב ביותר בארץ עם לא פחות מ 8,400 טון ענבים בשנה (נכון ל 2007) מכ-5700 דונם כרמים. עיקר שטחי הקריניאן נמצאים באזורי היין המסורתיים - זיכרון יעקב, בינימינה והמושבות ובאזור שמשון והשפלה.
ההיסטוריה של יינות הקריניאן בארץ מורכבת. בשנים האחרונות, עם עליית קרנם של הזנים הטרנדיים יותר, כמו המרלו והקברנה, הוא סבל שלא בצדק מדימוי נמוך, ולכן שימש בעיקר כזן כמותי ליינות פשוטים ולמיץ ענבים.
בזמן האחרון אפשר לראות טיפול נכון וטוב בקריניאן, שיוצר יינות איכותיים ואף יוקרתיים, ביקבים כמו, כרמל בסדרת האולד ווינס, ויתקין, וסומק.
הכותב הוא מדריך יין ראשי ביקבי כרמל.