זן נדיר: קריניאן הוא זן נפוץ עם איכות

הוא אחד הזנים הנטועים ביותר בכרמי העולם, ולכן נחשב זול, אבל טיפול נכון ומכובד מחזיר אותו בשנים האחרונות לעטרתו הישנה. הכירו את הקריניאן

עמוס רביד | 4/1/2009 9:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פוטוסינטזה בכרם
פוטוסינטזה בכרם צילום: יאיר כרמין
זן הקריניאן הוא אחד הנטועים ביותר בעולם, ואחד הותיקים ביותר בארץ. בצרפת הוא מפיק יותר יין אדום מכל זן ענבים אחר. מקורו באזור העיר קריניינה בצפון מזרח ספרד, משם נדד לאזורים נוספים באירופה. יכולתו להניב יבולים גבוהים מאוד נוצלה לרעה במשך שנים רבות והוא שימש במקרים רבים להפקת יינות כמות לא יקרים. אך בגפנים מבוגרות, באדמה מתאימה ובטיפול נכון מפיקים ממנו במספר אזורים בעולם יינות איכות עשירים, מרוכזים ומפתיעים למדי. 

בעולם הישן גדל הקריניאן, שאוהב אקלים חם יחסית ובעל עונת הבשלה ארוכה, בעיקר באזורים ים תיכוניים. עיקר תפוצתו בדרום צרפת, בדרום עמק הרון ובאזור לנגדוק – רוסיון בסמוך לים התיכון, שם הוא נטוע בשטחים נרחבים מאוד. על קרקעות עניות, בשיפועים המאפשרים ניקוז טוב ועם הקפדה על רמת יבולים נמוכה, מפיקים ממנו יינות איכות אלכוהוליים בעלי צבע עז וטאנינים עוצמתיים. 

 
שלכם בכרם ותיק של ענבי קרינאן
שלכם בכרם ותיק של ענבי קרינאן צילום: עליזה גלקין סמית
עיקר כוחו של הקריניאן נמצא באחד מאזורי היין העולים של ספרד, פריורטו אשר בקטלוניה, הסמוכה גם היא לים התיכון. שם נטועות גפני קריניאן מבוגרות מאוד (בנות 70 שנה ויותר), באדמות סלעיות דלות ביותר ובשיפועים שלעיתים אינם מתקבלים על הדעת בתעשיית היין המודרנית. באזור יין ותיק זה, הזוכה בשנים האחרונות לעדנה מחודשת, מפיקים ממנו, יחד עם הגרנאש, יינות מרתקים אשר מחירם בעולם הולך ועולה משנה לשנה. ענבי קריניאן נטועים (אם כי בכמויות קטנות בהרבה) גם בריוחה, אזור יין ספרדי נוסף בעל מוניטין, וגם בסרדיניה שבאיטליה.

בעולם החדש אפשר למצוא את הקריניאן נטוע בשטחים נרחבים למדי בקליפורניה, בעיקר בסנטרל וואלי, ובדרום אמריקה. בצ'ילה שטחי הנטיעות שלו דומים לאלו של המרלו והוא משמש בעיקר לבלנדים עם זנים אחרים.

 
ובישראל, הוא
מהותיקים שבזני הענבים, עוד הרבה לפני עידן המרלו, הקברנה והשיראז. הוא הובא לכאן על ידי פקידות הברון רוטשילד כבר בראשית שנות השמונים של המאה התשע-עשרה. זהו גם הזן המניב ביותר בארץ עם לא פחות מ 8,400 טון ענבים בשנה (נכון ל 2007) מכ-5700 דונם כרמים. עיקר שטחי הקריניאן נמצאים באזורי היין המסורתיים - זיכרון יעקב, בינימינה והמושבות ובאזור שמשון והשפלה.  

ההיסטוריה של יינות הקריניאן בארץ מורכבת. בשנים האחרונות, עם עליית קרנם של הזנים הטרנדיים יותר, כמו המרלו והקברנה, הוא סבל שלא בצדק מדימוי נמוך, ולכן שימש בעיקר כזן כמותי ליינות פשוטים ולמיץ ענבים.

בזמן האחרון אפשר לראות טיפול נכון וטוב בקריניאן, שיוצר יינות איכותיים ואף יוקרתיים, ביקבים כמו, כרמל בסדרת האולד ווינס, ויתקין, וסומק.

הכותב הוא מדריך יין ראשי ביקבי כרמל.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אלכוהול''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים