זן נדיר: פינו נואר

הוא קשה לגידול, רגיש לשמש, ודרישותיו גבוהות. אין פלא שהוא מכונה הזן המלכותי, ומשמש להכנת יינות משובחים. הכירו את הפינו נואר

יונתן לוינגר | 11/1/2009 15:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מקורו של זן הענבים פינו נואר הוא צרפת - מחבל בורגונדי, בעיקר מאזורי קוט דה בון וקוט ד'אור. היום, מגדלים את הענב באזורים נוספים על פני כדור-הארץ, כמו צפון-אמריקה ואי ניו-זילנד, כשהמשותף לכולם הוא אותו קו הרוחב, המעניק אקלים אופטימאלי לגידולו.

ענבי פינו-נואר פינו נואר
ענבי פינו-נואר פינו נואר צילום: יחסי ציבור
הפינו נואר קשה מאוד לגידול, בשל העובדה שהוא רגיש לתנאי מזג האוויר ולאדמה בה הוא גדל. קליפתו הדקה אינה מגנה עליו מקרני השמש העלולות לצרוב אותה בקלות,  ומשפיעות על רמת החומציות שלו ובהתאם על טעמו. עודף שמש גורם גם לייצור מוגבר של סוכר, שאינו מיטיב עם היין ועלול להשפיע גם על הארומה העדינה הייחודית הייחודית לו. אפילו כמות המלח והחימר המצויים באדמה, משפיעים מאוד על התוצר המתקבל מהענב. האקלים הדרוש לזן ענבים עדין שכזה הוא קריר, יבש במידה ועם גשמים מספקים, ולכן מגדלים את פינו נואר בעיקר באזורים קרים עם "שמש שקרנית".

בשל רגישות זו, מתבטאת בזן ענבים זה באופן מובהק מאוד, משמעות המושג "טרואר", שממשמעותו מכלול נתונים של אקלים, קרקע, כמות משקעים, שמש גבוהה וטמפרטורה מדויקת, בו גדלים הענבים ובאים כולם לידי ביטוי, בטעם הייחודי של ענב מסויים,
הגדל במקום מסוים. הטרואר המובחן של כל אזור משמש כסמן לטעמו של היין עבור חדי-האבחנה המסוגלים לעמוד על כך. מרכיב נוסף שלו הוא שיטת היצור של היין ביקב, בהתאם לתרבות היין במקום.

לפינו נואר, בעל הצבע הסגלגל-כחול, קשת רחבה של טעמים המשתנים בהתאם לבשלותו. כשהוא צעיר- טעמו מתוק ופירותי, ובבגרותו הוא מקבל טעמים מעושנים יותר שמזכירים אדמה. לזן זה גוף קל עד מלא, עדין וחושני, המשאיר רושם חזק על הטועם אותו.

הבדלים משמעותיים קיימים בין הפינו נואר הישראלי לבין זה הצרפתי. האחרון מאופיין בארומה של שורשים, עלים, בשר, ריח חזק של טחב (כשהיין "סגור"), פרחי עצים, פטל וסיגליות ובטעמים של מינרלים, תות שדה ,תבלינים וקרמל, ובפינו נואר מבוגר - אף בקקאו וקפה. הישראלי לעומתו, מאופיין בארומה ובטעמים של פירות אדומים, פטל שזיפים וניל.

פינו נואר מכונה בפי חובבי היין בעולם "הזן המלכותי", בשל העובדה שהוא משמש להכנת יינות משובחים, ביניהם שמפניה. לרוב מפיקים מזן זה יינות אדומים, שמתאפיינים בצבע יחסית בהיר, בעלי ארומה מורכבת וטעמים ייחודים . זהו היין היחיד בעולם שגונו נעשה כהה עם השנים.

טיפ לגבי הזן: פוטנציאל היישון של היין ארוך במיוחד ועל כן, רצוי לפתוח ולחדרר אותו מספר שעות לפני המזיגה.

המלצות: ישנם כמה סוגים של פינו נואר ישראלי, ביניהם של יקבי רמת הגולן, 2001, יקב תישבי
ויקב ויתקין. המלצתי נוגעת לשני יינות ישראלים מצוינים: "בלאן דה בלאן" של יקבי רמת הגולן 2001, שמחירו המומלץ- 135 ₪. ופינו נואר 2001 יקבי רמת הגולן, סידרת ירדן,  שמחיר מומלץ -150 ₪.

הכותב הוא מנהל בוטיק ובר היין - פרי הגפן, שבנווה צדק.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אלכוהול''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים