כמו לחם בר: עשר עובדות על חוביזה ומתכון
היא לא מזכירה לחם בכלל, אבל קרויה על שמו, וזאת תחילת העונה הטובה שלה. השף דוחול ספאדי ממסעדת דיאנא הנצרתית, שהפך אותה למרכיב במטבח הגורמה, משתף במתכונים
2. שמה העברי של החוביזה הוא חלמית, שהוא מעין תרגום של שמה הערבי (חובז הוא לחם), והוא כולל שלושים מינים שונים. הקשר ללחם, הא בגלל העובדה שהיא זמינה ונגישה לכל.

חוביזה צילום: ואלרי איגנטייב
3. עונת הפריחה של חוביזה היא מינואר עד אפריל.
4. החוביזה שנמצאת במטבח הערבי המקומי באופן מסורתי, אומצה על ידי היהודים שהיו תחת מצור, בירושלים ובעוד לפני זה, בגליל. כששיירות המזון התקשו להגיע, שימשה החוביזה כתחליף לחם, על פירותיה ועליה, ותפקדה על תקן של מן מודרני.
5. ישראל היא המדינה הראשונה שבה החלו שפים לעשות שימוש בעלי החוביזה במטבח. אחר כך החלו השפים הישראלים לעשות היכרות בינה לבין הקהל הבריטי, וכיום אפשר לרכוש עלי חוביזה (באנגלית mallow) בארצות-הברית ובבריטניה, אבל המקור הוא כאן.
6. תחנת הרדיו הירושלמית "קול המגן" שידרה בימי מלחמת העצמאות הנחיות בישול ומתכוני חוביזה לנצורים. השידורים נקלטו גם בירדן ועוררו שם צהלות ניצחון. רדיו עמאן חגג על הידיעה והודיע שהעובדה שהיהודים אוכלים עלים, שהם מאכל לחמורים ולבהמות, היא סימן לכך שהם גוועים ברעב ושהכניעה תגיע בקרוב. אבל הירושלמים אכלו חוביזה והחזיקו מעמד.

קציצות חוביזה צילום: ואלרי איגנטייב
7. לקראת יום העצמאות ה-30 למדינה, במבצע שנועד להזכיר ולכבד את העלים שהקלו על המצור, נשלחו ילדים לאסוף עלי חוביזה. העלים הוקפאו על ידי סנפרוסט, נמכרו במחיר סמלי והופצו עם מתכונים מאותה תקופה.
8. עלי החוביזה מזינים מאוד ועשירים בברזל ובוויטמינים A ו-C. כל חלקי הצמח, ובעיקר הפרי, מכילים שנחשב למחטא טוב ברפואה העממית, וכתרופה יעילה לשיעול, קשיי נשימה, זיהומים בדרכי השתן, וכן למריחה על פצעים וכוויות. ממש כמו שנהוג לעשות עם צמח האלוורה.
9. העלים והפרי אכילים, חיים או מבושלים.
10. עלי החוביזה מתכווצים בזמן הבישול לכדי עשירית.
מה לעשות עם חוביזה במטבח