פותח סתימות: מרק חמוץ-חריף

רותי רוסו המקוררת מימנה בחודשיים האחרונים את השיפוץ בביתם של שלושה (לפחות) חברי הנהלה בבית המרקחת השכונתי, ובכל זאת לא הצליחה להגיד מ"ם ונו"ן. ואז היא הכינה מרק חמוץ-חריף משובח, שפתח הכל

רותי רוסו | 22/1/2009 11:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לא ברור לי אם זה רק אצלנו בבית או שאצל כולם זה ככה, אבל נדמה לי שבחורף הזה קיבלנו את כל תופעות הלוואי המעצבנות של החורף, בלי לקבל חורף של ממש. חשבונות חשמל מנופחים? יש. חתולים משירים המון שיער? יש. כביסה שמתייבשת רק אחרי יומיים, וגם אז יש לה ריח מוזר? ברוך השם, יש בשפע. הפסקות חשמל? יש. משפחה שלמה שמצוננת כבר חודשיים? יש גם יש. גשם? או, זה חסר. מה שאומר שצריך להמשיך להשקות את העציצים, ינעל רבאק.

מרק חמוץ חריף
מרק חמוץ חריף צילום: ראובן קסטרו
כולנו מצוננים, וזה לא עובר. ניסינו הכל. התינוקת משתעלת בלילות שיעול זקן ועקשני ומכוער. האף שלה יבש ומתקלף. העיניים דומעות. היא בשלבים ראשוניים של רכישת אוצר מילים, וכבר שליש מהשלל לקוח משיחה רפה בתור לקופת חולים. היא למדה להגיד "נזלת", " טישו", " משתעלת",
"למדוד חום", ו"נר בטוסיק", הרבה לפני שהפנימה שכששואלים אותה "איזה צבע זה?" לא חייבים לענות "אדום". בבוקר תוהה אביה אם היא "ישדה טוב", ובטלפון אחר כך אני מתעניינת "בה דשבע?" ( מה נשמע?). כבר חודשיים שאין לנו בבית מ"מים ונו"נים. אנחנו אנשים צנועים ולמדנו להסתדר בלעדיהם.

ניסינו לנצח, באמת שכן. לא אתפלא אם בקרוב יציעו לנו מהסופר פארם להצטרף כשותפים, שכן רק בקניות שערכנו שם מאז דצמבר מימנו לשלושה חברי הנהלה את השיפוץ. טוב, טיפשי לדבר עליי ברבים. הוא, בן הזוג, לא באמת שותף פעיל במלחמה חסרת התכלית הזאת. הוא מביט בי חוזרת עם שלושה שקים ענקיים ומבט מנצח, ויודע שגם השבוע אודיע חגיגית שחייבים לחסוך באוכל, כי צריך מכשיר אינהלציה משפחתי. גם כיתת יורים לא תעצור אותי מול גחמה פרמקולוגית.

פנינו בפיוס להומיאופתיה, באומץ לרפואה קונבנציונלית ובהרפתקנות לעולם צמחי המרפא והרוקחות הסינית. כרגע כולנו נדרשים לשתות פעמיים ביום מרקחת בעלת טעם וצבע של קורוזיה. היא לא עוזרת, אבל אני די משוכנעת שהיא גם לא מזיקה, ובזכותה נוספה טבעת בונדינג משפחתית של סבל לשרשרת הארוכה ממילא של קיטורים קולקטיביים שכבר יצרנו. רע לנו, ואגב, אנחנו מידבקים.

     לממהרים: מתכון המרק חמוץ-חריף של רותי רוסו

הכל נכשל, וכשהאף סתום גם השמיעה לא משהו וחוש הטעם מקרטע. כדי לחצות את מחסום כהות החושים נדרשה מנה עזה ולוחמנית.

חמוץ חריף
חמוץ חריף צילום: ראובן קסטרו
ברק בעולה

מרק חמוץ-חריף הוא מרכיב אלמנטרי בתפריט של מסעדות סיניות ואסיאתיות. יש לו מיליון גרסאות בהתאם למיליון המחוזות והמדינות שמהם הוא יכול להגיע. אפשר למצוא אותו אצל הקמבודים, הווייטנאמים, התאילנדים והסינים. בסין הוא משויך בעיקר למנדרינים ולסצ'ואנים, אבל לא רק. גם לסינים יש כמה עשרות גרסאות לאותו מרק. דרגות החריפות, סוגי הפלפלים, טריות התוספות -  כל אלה ניתנים לשינוי.

מה לא ניתן לשינוי? התיישבתי מול 16 ספרים לבישול סיני שונים (מהארץ ומחו"ל), ובכולם מצאתי מתכון למרק חמוץ-חריף. בכל המרקים היו חומץ ופלפל חריף, שיחד מעניקים לו את שמו. ברובם היה ג' ינג'ר טרי בכמויות מכובדות וטופו. הרבה מהמרקים מבוססים על ציר עוף, ומכילים נתחים דקיקים של בשר לבן או שרימפס. אחרים מציעים מפלט לצמחונים מצוננים. כמו כן, בכל אחד מהמתכונים השתמשו לפחות במרכיב אחד מהמרכיבים הבאים: ניצני לילית יבשים, שמן צ'ילי סיני, יין לבן סיני, פטריות אוזן סיניות, סויה בהירה, חומץ סיני חום, בצלים של למון גראס (לא עלים - בצלים) ומונסודיום גלוטומט. לא בדיוק רשימת הקניות המשפחתית הממוצעת של תושבי כפר סבא.  אפשר להשיג בארץ כמעט הכל, וזה נפלא. כבר לא מפחידים אותנו עם סויה בהירה או עם פטריות יבשות. אבל מחקרים מדעיים הראו שאנשים חולים וקשי יום לא אוהבים להתרוצץ יותר מדי בשביל המרק שלהם.

לפני כשנה הוכח במדור שגם מרק טום יאם, הגרסה התאילנדית לחמוץ-חריף הסיני, אפשר להכין מהסופר. הפעם הסיני עמד על הכוונת. הסיני נכשל, אבל לא ממש איכפת לי. במטבח, הרבה מהכישלונות הם קרקע פורייה להצלחות אחרות. יצא מרק אסיאתי לכל הדעות, נפלא ומהיר וממכר. ברגע שיהיו בידכם כל החומרים, שאת כולם אפשר לקנות בסופרמרקט ממוצע, תידרשו לעוד 15 דקות לפני שתוכלו לשבת מול השולחן ולגמוע.

המשימה

הראשונה שתעמוד בפניכם היא הקניות. אל תתייאשו גם אם לא מצאתם הכל, אין דבר שאין לו תחליף. באגף הירקות תמצאו את פטריות השיטאקה הטריות או היבשות של תקוע. הפטריות האלו יחליפו את כל הפטריות האחרות שאמורות להיות במרק. תוסיפו לסל גם שורש אחד של ג'ינג'ר. באגף הרטבים תמצאו רוטב סויה. תעשו לעצמכם טובה ותבחרו את זו של קיקומן, גם אם היא עולה קצת יותר. לידה אפשר למצוא שמן שומשום, חומץ אורז ומירין (יין בישול יפני). את כל האקזוטיקה הזאת אפשר למצוא ברשתות הסופר הנפוצות (מגה ושופרסל). בגלל ט"ו בשבט המתקרב, החנויות שולפות את הפירות היבשים שלהן החוצה. בין הפירות היבשים מצאתי גם פלפלים יבשים, מהסוג שרואים בחנויות תבלינים, של "ששון הקולה". תעמיסו את הגדולים המתוקים וגם את השאטה הפיקנטיים. הטופו במקרר של החלב, נצרי החזרן ("במבו שוט" - לא תמיד מוצאת אותם) באגף השימורים.

ויתרתי על ניצני הלילית, על גוני הסויה ועל בצלצלי הלמון גראס (שלמענם הייתי צריכה לעקור עציץ). במקום זה, פשעתי נגד מהות המתכון, ושפכתי רבע כוס תרכיז תמרהינדי למרק. הוא הוסיף לו עוד רובד של חמיצות וגם מתיקות עדינה. תרכיז תמרהינדי אמיתי, לא החרטוט הזה של בית יצחק, אותר במגה באזור של מוצרי הבריאות והטבע והמזון האורגני. תקנו בקבוק גדול. הוא מעולה עם לימונדה או כתרכיז מיץ בפני עצמו. המרק, כפי שתראו, פשוט מאוד להכנה. הבישול מהיר וענייני. לא כדאי להכין אותו מראש, אבל אם אין ברירה, חכו עם הרוטב - אותה תערובת של סויה, חומץ, שמן שומשום - ועם התמרהינדי, ותוסיפו לפני ההגשה. הטעמים האלה נוטים להתכהות עם הזמן. חוץ מזה - ואני לא יודעת אם אבקת מיצוי מיצי האשפה הסינית שאני גומעת אחראית לכך - אחרי חודשיים וחמישה סירי מרק עמוסים בג'ינג'ר, אני יכולה לנשום לרווחה. מה נשמע?

המתכוןאיך מכינים מרק חמוץ-חריף

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים