נטוצי לכל פועל: הספה שכולם אוהבים
אם אתם חושבים על ספת עור בצבע בז' (והרבה ישראלים, כמו האמריקאים, חובבים ספות עור בז') קרוב לוודאי שאתם חושבים על פסקואלה נטוצי, המעצב שהפיץ אותה בעולם. כבר 50 שנה שהמעצב האיטלקי מרהט מיליוני בתים, והוא יודע דבר או שניים על סוד הקסם הבורגני

כמו האמריקאים, גם הישראלים מתים על הלוק. 80 אחוז חומדים ספת עור, והרוב מעדיפים אותה בשנים האחרונות בגוון בז’ בהיר. הטרנד הכי לוהט של הרשת בארץ הוא ריהוט פינתי, שמשלב שזלונג, באווירה קלאסית-מודרנית. לרגל חגיגות 50 שנות הצלחה קפצנו ליריד הרהיטים במילאנו, להרים כוסית עם המייסד ונשיא "קבוצת נטוצי," פסקואלה נטוצי, שמשמש גם כמעצב הראשי של שני מותגי הבית: 'נטוצי' ו'איטלסופה.'
למרות שכבר חגג ,69 האיש הנמרץ מתעורר כל בוקר ל-90 דקות של ריצה אינטימית ביער. "התשוקה שלי היא החיבור אל הטבע," הוא מסביר, "ומשם אני שואב את ההשראה לעולם הרהיטים, שהם כולם בלי יוצא מהכלל כמו הילדים שלי."

השנה היא .1959 פסקואלה נטוצי, איטלקי צעיר מדרום איטליה, כבר עשה את צעדיו הראשונים בעסקי הרהיטים של אביו ויוצא לדרך עצמאית. בסדנה קטנה שבטאראנטו הנער בן ה-19 מייצר יחד עם שלושה עובדים רהיטים לשוק המקומי.
שמונה שנים מאוחר יותר, שמו כבר הולך לפניו בכל המחוז כיצרן ספות וכיסאות בסטנדרט גבוה, שמבוסס על תהליך ייצור תעשייתי ייחודי לו. ב-1972 הוא כבר מותג, עם חברת ,Salotti srl Natuzzi שמעסיקה 60 עובדים ומתמקדת יותר ויותר בייצור תעשייתי של ריהוט מבד.
כל העסק הזה קורס בן לילה, בעקבות שריפה במפעל
לא רק שהוא לא נשבר, הוא גם ידע לזהות הזדמנויות. דווקא משבר הנפט הראשון של שנות ה-,70 שדרדר את אירופה למיתון ואת איטליה לאינפלציה היסטרית, הפך ליתרון בידיו של נטוצי. הוא ניצל את ההזדמנות לפלוש למזרח התיכון, שגילה את הסלון האיטלקי. ואז, כמובן, המחירים עלו. אלא שיחד איתם נוצרו הזדמנויות עסקיות וביקוש לספות מעור. המחירים הפכו נוחים.

עכשיו רק נשאר לכבוש את אמריקה. במהלך טיול בארצות הברית מגלה נטוצי שספת העור עדיין נתפסת שם כפריט לאליטות. הוא מפשיל שרוולים ויוצא לסטארט-אפ הבא שלו: "דמוקרטיזציה של הספה." או כמו שאמרנו, ספה לכל פועל.
הוא מציע את ספות העור שלו במחיר טרי: 999 דולר, והיא שלכם. זה עבד טוב ב"מייסיס," ועד מהרה הפכה "נטוצי" לחברה הראשונה שאינה אמריקאית שנסחרת בוול סטריט. למרות שהמותג מייצר כיום גם מערכות ישיבה וריהוט סלוני מגוון ואקססוריז מעוצבים, השם מזוהה עד היום ויותר מהכול עם ספת העור הפופולרית.
הספה של נטוצי היא האייקון של החברה כבר 50 שנה. מהו תהליך הייצור של ספה כזאת?
נטוצי: "לפעמים זה לוקח חודשיים ולפעמים חצי שנה. במקרים אחרים המוצר גם נגנז. אין טבלת זמן לתהליך הקריאטיבי. אתה קם בבוקר עם רעיון, הולך להכין סקיצה של המוצר, ומהשרטוט ועד למוצר הסופי מתרחש תהליך קריאטיבי, של מינימום 60 יום עד לחצי שנה. לפעמים אחרי חצי שנה אתה יכול להבין שזו טעות, והוא נגנז. לא לעתים קרובות, אבל זה קורה."
אם צמד המילים "ספת עור" מצטייר בעיניכם כריהוט כבד ומיושן, תחשבו שוב. כי נטוצי נמצאת תמיד עם אצבע על הדופק ומקפידה לשמור על קשר חזק לא רק עם סצינת העיצוב העולמית, אלא גם עם הלקוח. "אחרי 50 שנות היסטוריה," אומר נטוצי, "אנחנו מכירים את הצרכים של מיליוני צרכנים. הניסיון הזה הוא הבסיס המוצק ביותר לאתגר שלנו מול המשבר, וגם הנתון שיסייע לנו לצלוח אותו." משבר או לא, קולקציית 2009 הושקה בתרועה, עם קונספט נטורליסטי ו"החזרה אל הטבע."
הטרנד הזה מקבל כאן פירוש בוגר מצד החברה הוותיקה, שלא ממהרת להיסחף אחרי עיצוב אופנתי ומציעה במקום זה עיצוב מעודכן, שמשלב איכות, עמידות, אלסטיות וחושניות ומגלה העדפה לצבעים טבעיים ובהירים וצבעי אדמה. הקולקציה, שאינה מנותקת ממאפייני התקופה, מתמקדת גם בחיזוק ערכים, כמו איכות ועמידות לטווח ארוך וחיזוק הקשר בין המותג והסביבה.
עור זה לא ממש חזרה לטבע.
"נכון," אומר פדריקו מינו, הממונה על אזור המזרח התיכון שמלווה אותנו, "אנחנו מותג שמזוהה בעיקר עם עור, והוא לא 'ירוק.' אולם החברה משקיעה מאמצים להתאים את עצמה לרוח התקופה האקולוגית והטבעית, ואנחנו מציעים עור איכותי יותר ועמיד לאורך שנים." ויש חידושים. דגמים שמאפשרים חופש בחירה עיצובי ומודולרי ממבחר של לא פחות מ-400 סוגי ריפוד.
כך למשל ספת "אמדאוס" מציעה תחייה מודרנית של כורסת הכנפיים (Wing Chair) של המאה ה-;19 ספת Wave רעננה את שנות ה־70 בעי־צוב זורם, מושב נמוך ומגע מודרני בדמות משענת מתכווננת. Sound היא כורסת אודיו שמחזקת את הקשר הטכנולוגי ומציעה כורסה משולבת רמקולים וחיבור ל-.MP3 קולקציית שולחנות חדשה מעץ מצביעה על הפזילה המתחזקת של החברה לעבר שאר החדרים בבית ב"טוטאל לוק."
"העיצוב החדשני הזה," מסביר נטוצי, "נולד מתוך אסטרטגיית מוצר, שלא קשורה לצורכי הצרכן, אלא מציעה מוצר שהוא נטו גלמור." החיבור אל האופנתיות מוצא ביטוי גם בספת Krystal שעוצבה על ידי קארים ראשיד. את העובדה הזו סביר להניח שלא הייתם מגלים לבד, כי בחברה מאמינים שבמרכז הבמה נמצא המותג.

מה הוביל למעבר למראה הטוטאל לוק? זה דרש היערכות לעיצוב מוצר?
"אני מאמין בהרמוניה, שמסמלת עבורי את היופי שבטבע. במושגים של עיצוב, אין רק פתרון אחד כדי ליצור מהספה, מהכיסא או משולחן האוכל סביבה הרמונית. אנחנו יוצרים הרמוניה כבר 50 שנה, והחלטנו להרחיב את המחלקות של עיצוב המוצר.
אם בעבר התמקדנו בייצור מעור, כיום אנחנו מייצרים גם בבד, מעצבים שולחנות קפה, מנורות וקופסאות סיגרים. בקרוב גם נשיק ליין של אמנות מפוסלת בשיתוף עם אמנים בינלאומיים, כי יש לנו היכולת לייצר 3,000 יחידות ולהציע אמנות במחיר סביר."
גם “איטלסופה,” החברה הצעירה של "נטוצי" שהוקמה ב-,2001 הציעה רעננות, עדכנות, עיצוב וצבעוניות שמעוררים חשק לקפוץ על אחת הכורסאות. "איטלסופה פונה לכל מי שפוזל לעבר עיצוב איטלקי צעיר ואופנתי ובמחיר נוח, אבל עדיין מחפש את הערכים המוכרים והטובים של המשפחה," מסביר מינו.
"אבל המותג הזה עממי יותר, מגוון המודלים מצומצם והיצע הריפודים קטן יותר. אם ספה של 'נטוצי' נמכרת ב-18 אלף אירו, ב'איטלסופה' זוג צעיר יכול לרכוש ספה באלף אירו." כך נסגר לו מעגל שהתחיל מספה אחת ב-999 דולר.
איך אתה רואה את החברה בעתיד?
"הצלחנו להקיף את עצמנו בעובדים בגיל ממוצע של ,23 ובעזרת הרוח הצעירה הזו אני גאה לומר שריהטנו מיליוני בתים. יש לנו קהל לקוחות מרוצה, שחוזר אלינו כל שבע, שמונה שנים. אנחנו מסודרים ל־50 השנים הבאות".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אופנה-
