בוטניקה אלפינית: טיול פריחה בגיאורגיה

בשנה שעברה היא סבלה ממלחמה עקובה מדם אך השנה מזמינה גיאורגיה את הטיילים ליהנות מהפריחה המדהימה שלה. ד"ר אורי פרגמן-ספיר יצא לטיול בוטני, התפעם מהצמחייה ונהנה מכל רגע

ד''ר אורי פרגמן-ספיר | 18/8/2009 13:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נמאס לכם מהחום והלחות, מהלחץ בעבודה ומהכבישים? זה הזמן לקחת פסק זמן, לטוס כשעתיים בלבד ולטייל דווקא בגיאורגיה. אותה מדינה שסבלה ממלחמה עקובת דם רק אשתקד, נהנית בתקופה זו מפריחה ירוקה מדהימה ביופייה, שמותירה כל חובב טבע וצמחייה המום ונפעם מעוצמתה, ובעיקר ממגוון הצבעים ומיני סוגי הפרחים שגדלים שם.
 
אחו אלפיני פורח בגיאורגיה
אחו אלפיני פורח בגיאורגיה צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר

גיאורגיה ממוקמת בדרום מערב אסיה במפגש שבין אסיה לאירופה בין שני רכסי הקווקז – הקווקז הגדול והקווקז הקטן. בטיול שוטטנו בשני הרכסים ונהנינו ממזג אוויר קריר ונעים, לעיתים אף גשום. נופי הצומח אותם חווינו היו יערות עבותים של אורנים, אשוחים ועצים רחבי עלים, נופי אחו אלפיני ומדרונות מושלגים (כן, יש עוד שלג בחודש יולי בגיאורגיה, בהרים הגבוהים זהו שלג עד).

השהייה באיזור העיירה בקוריאני בקווקז הקטן הניבה אינסוף פרחים. כבר בעליה המפותלת לעיירה קלטה עינינו את אחד מהיפים בפרחי גיאורגיה – שושן סוביץ, שהוא שושן גבוה בעל פרחים צהובים בהירים ומנוקדים מעט, כאשר הפרחים הריחניים שלו בולטים ברקע היער המוצל והקודר.

חובבי הקולינריה נהנו בנקודה זו מתות שדה בר – תותים קטנים בטעם מסחרר. השטחים הפתוחים בתוך העיירה היוו אחו אלפיני הפורח בשלל צבעים, וכאן גם ראינו את הסייפן הקווקזי בפרחי ורוד כהה, מרגרטות לבנות, מיני ריננטוס, מיני תלתן, סחלבי אצבענית ועוד. לא נשכח גם את השיכרון השחור שקישט את צידי הדרך.
כדאי להביא משקפת

סביב העיירה בקוריאני משתרעים יערות עבותים ויפים במיוחד, וניתן לטפס להר קוחטה הסמוך או לעלות בדרך המובילה לאגם טבצ'קורי. בשני המקרים חולפים על פני כתמי פריחה האופייניים לשולי היער, ובהם שושן סוביץ, גלגה מזרחית (קטנית יפה סגולת פרחים), הרקלאון (סוכך ענקי בעל תפרחת לבנה מרשימה ביותר – לצלמים כדאי לצלם צמח זה דווקא מלמטה) וציפורנית נפוחה המוכרת לנו גם מישראל.

בעליה לטבצ'קורי נפגשים עם שיחי רודודנדרון קווקזי הפורחים בלבן, וביניהם מככבת הכלנית הנרקיסית – אחד מהפרחים היפים והמרגשים של האיזור. הפרח הוא פרח כלנית, אולם במקום פרח אחד יש בקצה הגבעול כמה פרחים כמו בנרקיס (ומכאן השם). באחו האלפיני של אגם טבצ'קורי פוגשים פרחים רבים, ובמיוחד לא ניתן להתעלם

מהפרג המזרחי המופיע בפרחי ענק אדומים דמויי צלחת.

לטיול בגיאורגיה כדאי להביא גם משקפת. לעיתים רוצים להתמקד דווקא בשלט, פרח או ציפור רחוקים, והמשקפות הוכיחו את חשיבותם באגם טבצ'קורי, כאשר התבוננו בעשרות ברווזי קטיפנית שחומה נדירים ששטו להם במרכז האגם והיוו אטרקציה לחובבי הציפורים שבינינו. הקטיפנית היא ברווז שחור-קטיפתי המקנן בעיקר בסקנדינביה, אולם אוכלוסיות קטנות ומבודדות כמו זו של אגם טבצ'קורי מוכרות מאגמי הקווקז.

טיול הטבע שלנו בגיאורגיה השתלב כמובן באתרים היסטוריים ובעיקר בכנסיות יפהפיות הפזורות דווקא בראשי גבעות בסמוך לאתרי הטבע. כך נהנינו מכנסיית ג'ברי, כנסיית אננורי ועוד רבות אחרות. גם הקווקז הגבוה הפתיע אותנו בתלילותו ועוצמתו.

לחזקים בלבד

הלינה בכפר גודאורי אפשרה לנו ליהנות משיחיית רודודנדרון צהוב הפורח בחודשים יוני-יולי ומעוד פרחים רבים כמו הסחלבים מירונית ירקרקה ואצבענית אוקסינית. אולם ההפתעה הגדולה הגיעה דווקא במעבר ההרים לכיוון קזבגי. עלינו ברגל לכיוון השלוגיות (פסי השלג הנמסים בעונה זו), והשטח הסמוך לשלג עוד היה חום ורדום. אולם מעט מעבר לו הבחנו באלפי צמחים המתעוררים לחיים – חוויה עוצמתית בפני עצמה.

אלפי צמחים המתעוררים לחיים. פרפר על סחלב
אלפי צמחים המתעוררים לחיים. פרפר על סחלב צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר

בין אלפי הצמחים שראינו התמקדנו במיוחד בשני פרחים מהיפים והמיוחדים שקיימים במדינה – גביעונית עבת-עלים בעלת פרח ענק ארגמני דמוי קופסא נטויה מטה (הציצו בפנים הפרח, הוא משובץ) ופתיתי שלג – בן דודו של הנרקיס – בעל פרחים לבנים יפהפיים נטויים מטה אף הם.

באיזור העיירה קזבגי עלינו לכנסיית השילוש הקדוש. בימים בהירים ניתן לראות מאיזור זה את אחת מפסגות הקווקז – הר קזבגי שגובהו 5034 מטרים. את מצוקי הכנסייה והמדרונות הירוקים סביבה מקשטת פעמונית שלושת-האונות (אגב, בטיול מצאנו לפחות עשרה מינים שונים של פעמונית, כל אחת יותר יפה מהשנייה).

לחזקים שבינינו כדאי לעלות ברגל לכנסיית השילוש הקדוש ואף להמשיך בטרק לקזבגי עצמו. אנחנו עלינו עם ג'יפים לכנסייה וירדנו ברגל חלק מהדרך, בשביל העובר דרך יער קסום ובו שלל פרחים, ביניהם אקוילגיה אולימפית.

מפל מפתיע

עוד באיזור הקווקז הגבוה נסענו לקניון גואלטי הנידח ושוטטנו לאורכו של מסלול קל ויפה החולף על פני סלעי ענק. על הסלעים היו מגוון פרחים מיוחדים כמו שלהבית הפקעות, פולמוניון קווקזי וצורית שעירה – צמח קטן וחמוד במיוחד. הצמח הצעיר נראה כמו כדור ירוק והצמח הבוגר מפתח מהכדור תפרחת ורודה ויפה. כדאי ללכת עד סוף הקניון, משום שמפל מרשים מפתיע את המטייל וחוסם את הדרך מעלה.

פרחים רבים עם שמות רבים. שושן סוביץ
פרחים רבים עם שמות רבים. שושן סוביץ צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר

כדאי גם להגיע לכפר ג'וטה. זהו כפר נידח וקסום שסביבו חלקות חקלאות מסורתית של תפוחי אדמה. מהכפר ירדנו ברגל, שוב נהנים מפריחה של אחו אלפיני משובב נפש. הכלנית הנרקיסית הופיעה כאן שוב. רוב הפרטים של הכלנית לבני פרחים, אבל אנחנו מצאנו גם ורודים ואף פרט אחד ארגמני.

בחלק התחתון של קניון זה נחשפנו לדרדרות אבנים של שיסט וולקני, שחלקן נראו ממש כמו גזעי עצים. בדרדרות אלו גדלים גם צמחים מיוחדים, ביניהם ציפורנית קרועה (אחת מהמטיילות קראה לה ציפורנית התחרה, על שום עלי הכותרת הלבנים והגזורים שלה) וסמפרביבון קווקזי – צמח בשרני השולח שלוחות מהם גדלים צמחונים כדוריים ויפים.

במהלך הטיול הבוטני שלנו ראינו פרחים רבים ולהם שמות רבים, חלקם קלים וחלקם קשים להגיה. לשמחתנו הרבה, גם בבירה טביליסי מצאנו גן בוטני קסום הממוקם על גבעה הצופה לעיר. בנוסף לאוצרות התרבות שלה, זכינו לשלב תצפית בעיר עם ביקור בגן המציג צמחים מכל הקווקז ובעצם מכל העולם.

ד"ר אורי פרגמן-ספיר הוא המדען הראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים ומדריך טיולים בדגש בוטני בחברת אקו טיולי שטח

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים