לשבת, לקום: כך תארגנו לילדיכם פינת ישיבה חכמה

עייפות, כאבי גב וחוסר ריכוז? תבדקו את הכיסא או את שולחן העבודה של הילד. רינת ברגר מסבירה כל מה שצריך לדעת על ארגונומיה - המרחק בין הילד למחשב ואיך להניח את היד על העכבר

רינת ברגר | 2/9/2009 13:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כיוונון והתאמת השולחן והכיסא למידות הילד
כיוונון והתאמת השולחן והכיסא למידות הילד  איור



אתם נכנסים לרכב כדי לנסוע לעבודה, מתיישבים ומיד מרגישים שמישהו אחר נהג בו לפניכם. איך ניחשתם? מקומם של הכיסא, ההגה והמראות שונה. מפריע, נכון? תחילת שנת הלימודים היא זמן טוב ללמוד מספר דברים חשובים כדי למנוע אצל ילדכם נזקים גופניים בשל סביבת לימודים לא מותאמת.

מחקרים מצביעים על כך שילדים בגילאים שש עד 17 מבלים כעשר שעות ביום בממוצע בישיבה - בבית הספר ובבית. ישיבה לא נכונה ושימוש ממושך בעכבר ובמקלדת לא מותאמים יכולים לגרום לנזקים מצטברים, כמו נימול בקצות האצבעות, התעייפות מהירה של כף היד וכאב בשל תקתוק ללא מנוחה על המקלדת, אחיזה לא נכונה של העכבר והישענות על פרק כף היד.

אלה מתחילים בתחושת אי-נוחות קלה ויכולים להתפתח לבעיות כגון כאבי צוואר, כתפיים וגב תחתון, כאבי פרק כף היד והאצבעות, כאבי ראש, ראייה מטושטשת ולתופעות כמו עייפות וחוסר ריכוז.

מהי ארגונומיה? שילוב של צמד המילים הלטיניות "ארגו" (Ergon)  ו"נומוס" (Nomos), שמשמעותן, בהתאמה - עבודה וחוקים. זהו מדע העוסק בהתאמת סביבת העבודה למשתמש כך שתהיה ידידותית, נוחה ובטוחה. סביבת הלימוד של ילדכם מורכבת מכיסא, שולחן, מקלדת, עכבר ומסך. פריטי עמדת הלימוד קשורים זה בזה, ולא מספיק להתאים רק אלמנט אחד מתוכם.
כיוונון והתאמת השולחן והכיסא למידות הילד
כיוונון והתאמת השולחן והכיסא למידות הילד  איור

הכיסא:
כיסא יקר לא תמיד מבטיח התאמה נכונה למשתמש בו, גם אם הוא מסומן כמוצר ארגונומי.

‭.1‬ חשוב שלכיסא יהיו אפשרויות לכיוון החלקים השונים על פי מידותיו של ילדכם.

‭.2‬ יש לאפשר תמיכה של אמות הידיים על ידי הישענות על השולחן, או על ידי הנחת האמות על משענות ידיים המאפשרות כוונון, כדי למנוע מתח בכתפיים במהלך העבודה.

‭.3‬ הישיבה

הנכונה המומלצת היא בהישענות מעט אחורה ולא כפי שמקובל לחשוב, בגב ישר ב-90 מעלות למושב.

‭.4‬ גם תמיכה לגב התחתון חשובה. אם המושב עמוק מדי ניתן להוסיף כרית לתמיכה.

‭.5‬ אסור שמושב הכיסא ייצור לחץ על החלק האחורי של הברך, ולכן חשוב לוודא שכפות הרגליים נחות על הרצפה. לילד נמוך הוסיפו הדום. יש להשתדל להימנע מהנחת הרגליים על גלגלי הכיסא.
    
      איור
השולחן:
גובה שולחן עבודה סטנדרטי הוא 72־75 ס"מ. גובה זה בעייתי לילדים נמוכים או למי שגבוה מ-‭1.85‬ מ'

‭.1‬ רצוי לרכוש שולחן בעל רגליים המאפשרות התאמת גובה, אך אם רגלי השולחן קבועות, חשוב להתאים אליו את גובה הכיסא ולהוסיף הדום במידת הצורך.

‭.2‬ מומלץ שסף השולחן יהיה מעוגל או מרופד, למניעת לחץ על אמות הידיים בזמן ההישענות.

‭.3‬ חשוב שמבנה השולחן לא יפריע לברכיים ויאפשר מתיחת הרגליים מדי פעם. כמו כן, חשוב שיהיה על השולחן מקום המיועד לכתיבה ידנית, בנפרד ממקום המחשב.

המקלדת:
יש לשמור על קו ישר בין המרפק, פרק כף היד וקצות האצבעות ולהימנע כמה שניתן מכיפוף פנימה, החוצה ולצדדים של פרק כף היד. מומלץ להוסיף לפני המקלדת והעכבר משטח ג'ל או ספוג תומך, אשר מגביה מעט את פרק כף היד ומוריד את הלחץ. יש חשיבות להתאים את המקלדת לאופי ולתדירות העבודה ולהשתמש בה נכון הן למקלידים בשיטה עיוורת והן למתקתקים באצבע אחת.

‭.1‬ מומלץ להציב את המקלדת במקביל לשולחן. הטיית זווית המקלדת תגדיל את זווית פרק כף היד ותיצור יותר עומס על המפרק.

‭.2‬ רצוי לא להשתמש במדף נשלף למקלדת, המותקן מתחת למשטח השולחן. צורת עבודה זו לא מאפשרת תמיכה לאמות הידיים, אינה משאירה מקום לעכבר, והגובה מפריע להתקרב עם הכיסא מתחת לשולחן.

‭.3‬ יש למקם את המקלדת מול מרכז הגוף של ילדכם, לתנוחת הקלדה נוחה.

מיקום העכבר יהיה בסמוך למקלדת
מיקום העכבר יהיה בסמוך למקלדת יחצנות

העכבר:
חשוב להתאים את גודל העכבר לכף היד. עכבר קטן מדי או גדול מדי ייצור מתח באחיזה ובתפעול, התעייפות מהירה של היד ונזק מצטבר בשימוש לאורך זמן. מומלץ שיהיו לילדכם שני עכברים בעלי אופן אחיזה שונה, להחלפה מדי פעם.
האחיזה הרווחת - במקביל לשולחן - היא הפחות מומלצת, ורצוי לרכוש עכבר היוצר אחיזה בניצב לשולחן. מיקום העכבר יהיה בסמוך למקלדת, באופן המאפשר לידיים להיות קרובות לצדי הגוף ואת תמיכת השולחן או המשענת לאמת היד.

‭.1‬ יש להרפות מהעכבר כאשר לא משתמשים בו.
‭.2‬ האחיזה צריכה להיות נינוחה ועדינה ללא הפעלת כוח בלחיצה.
‭.3‬ חשוב לרכוש עכבר מתאים ולשנות את הגדרות תפעולו במחשב, כך שיתאימו ליד הדומיננטית של ילדכם, אם הוא ימני או שמאלי.

המסך:
בקשו מילדכם לשבת מול מרכז השולחן עם זרוע מתוחה לפנים. מיקום המסך ייקבע על פי אורך הזרוע. המסך ימוקם מעט אחרי קצות האצבעות. 
מיקום המסך ייקבע על פי אורך הזרוע
מיקום המסך ייקבע על פי אורך הזרוע ניק קולומב

‭.1‬ כדי לשמור על בריאות הצוואר, גובה המסך ייקבע כך שחלקו העליון יהיה בגובה העיניים או כך שהמבט יפנה מעט כלפי מטה, בהטיה של עד 15 מעלות. חשוב להדגיש כי מרחק זה יכול להשתנות בהתאם לאיכות הראייה, התאורה בחדר וגודל המסך.

‭.2‬ חשוב למקם את המסך בסביבה לא מסנוורת, כך שלא ייווצרו השתקפויות, ובעיקר לא מול חלון. תאורה שולחנית בעלת אור צהוב היא העדיפה הן לקריאה ולכתיבה והן לעבודה מול מסך מחשב.
  
בישיבה לאורך זמן חשוב לשנות תנוחות ישיבה. למדו את ילדכם לעשות הפסקות יזומות של כמה דקות לפחות פעם בשעה, ללכת מעט, למתוח ולשחרר את הצוואר, הכתפיים, הגב והזרועות ולתת מנוחה לעיניים.

חשוב לבדוק את סידור עמדת הלימוד ואם יש צורך לפנות לייעוץ ארגונומי. התעלמות ובעיקר חוסר מודעות והזנחה יכולים להביא להיווצרות כאבים ולהשפעה שלילית על התפתחות מערכת השרירים והשלד, הקריטית כל כך במהלך שנות הגדילה של ילדכם. תכנון ושינוי של סביבת הלימוד בהתאמה למשתמש בה ורכישת הרגלי עבודה נכונים ימנעו נזקים מצטברים וישפרו את הקיימים.

הכותבת היא מומחית להנדסת אנוש ומעצבת

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אופנה-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים