משהו סהרורי: מכשיר עתיק ידע לנבא את תכונות האישיות

משום מה, פסחה נטייתם של הוגי ניו-אייג' לדלות רעיונות סהרוריים ממעמקי העבר על אחת ההמצאות המבריקות של המאות האחרונות: הפסיכוגרף, מכשיר מהפכני לאבחון נטיות הלב והאופי, המשתייך לשיטה מדעית לאבחון האישיות. אולי מישהו מוכן להרים את הכפפה?

שחר שילוח | 3/9/2009 12:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
מיפוי פרנולוגי של איברי המוח. נשמע אידיוטי?
מיפוי פרנולוגי של איברי המוח. נשמע אידיוטי? רישום מהמאה ה-19


פרנולוגיה היא שיטה מדעית לאבחון האישיות על פי מבנה הגולגולת שפותחה במאה ה-19 והיום נחשבת לפסיאודו-מדע, אם כי יש אמת בהנחתה הבסיסית, שהמוח מחולק לאזורים שכל אחד מהם אחראי על תפקוד אחר.

הפרנולוגיה כ"מדע" מודרני באה לעולם ב-1790, ובמשך כשני עשורים הייתה נחלתם של אינטלקטואלים בלבד. ב-1815, בעקבות מאמר שפורסם ב"אדינבורו ריוויו", זכה העולם דובר האנגלית להתוודע לתחום והפרנולוגים רצו שיכירו בהם כמדענים. האגודה הראשונה לפרנולוגיה נוסדה באדינבורו ב-1820 והתורה התפשטה בבריטניה ובארצות הברית.

ללהיט הפסיאודו-מדעי התלווה גאדג'ט מעניין במיוחד, הפסיכוגרף. מכיוון שהיה מדובר לכאורה במדע מדויק, פותח מכשיר אוטומטי לקריאת הגולגולת, ממש כפי שיש היום מכשור רפואי שממפה את פעילות המוח או את צפיפות העצם. הפטנט למכונה נרשם על שם הנרי לאברי מוויסקונסין.

הפסיכוגרף נראה כמו סל הפוך שנחבש על הראש. הוא מדד את הגולגולת ב-32 נקודות שונות, והעניק לכל אחת מהן ציון בסקאלה מ-1 (מפגר) ועד 5 (מצטיין ביותר). המידע נשלח למכשיר שמדפיס את הנתונים, וכך בסופה של הבדיקה הנמשכת זמן קצר מקבל הלקוח תדפיס שמספר לו, למשל, עד כמה חזק היצר המיני שלו, עד כמה הוא טוב בחשבון, האם הוא מוזיקלי וכן הלאה. מכשיר כזה קיים ועובד במוזיאון למכשור רפואי מפוקפק, שהוא חלק ממוזיאון המדע של מינסוטה.

המידות הטובות של בליטת טוב הלב

הפרנולוגים כינו את תורתם "מדע המוח האמיתי היחידי". השיטה התפתחה מהתיאוריות של פרנץ יוזף גאל, רופא אוסטרי. עיקרי התיאוריה של גאל כללו שש טענות מרכזיות: המוח הוא איבר התודעה או השכל; השכל מורכב מכשרים מרובים ומובחנים זה מזה; בשל נפרדותם, לכל כושר יש מושב או "איבר" משלו במוח; מידת אותו איבר היא מדד לעוצמתו; צורתו של המוח נקבעת על ידי התפתחותם של איבריו השונים; מכיוון שהגולגולת מקבלת את צורתה מהמוח, ניתן לקרוא את שטח פניה כאינדקס מדויק לכישורים ולנטיות פסיכולוגיים.

גאל מיפה את המוח על פי היכרותו הקרובה או הרחוקה עם טיפוסים שונים. הוא הביט, למשל, בתמונות של מוצארט, וראה באחת מהן את המלחין מצביע על אזור הרקה שלו בשעה שחיבר מוזיקה. מכאן הסיק שהאזור האחראי על מוזיקליות במוח נמצא באזור הרקה.

בעקבות גאל, סברו העוסקים בשיטה כי בחינת צורתו ושונותו של הראש יכולה ללמד על האדם. למשל, תפיחה בולטת במצח באזור שמיוחס ל"איבר טוב הלב", משמעותה שהאדם נדיב. גאל וחסידיו חיפשו אישושים לתיאוריה שלהם, אך התעלמו מעדויות שיכלו לסתור אותה. אם במקרה נמצא אדם שיש לו "בליטת טוב לב" ניכרת שאינה באה לידי ביטוי באופיו, הפרנולוגים נטו לומר שפעילותם של איברים אחרים נגדה את פעילותו של איבר טוב הלב.

הם לא היו מוכנים לקבל את האפשרות שפעילותו של כושר מסוים לא בהכרח קשורה לגודלו, כפי

שאפשר לראות שקורה בחלקים אחרים של הגוף, המבצעים פעולות שונות באיכות שאין לה קשר לגודל האיבר האחראי. הפרנולוגים מיששו את ראשו של המטופל בקצות האצבעות (למרות שגאל המליץ על כפות הידיים), ולעתים השתמשו גם בסרטי מדידה או במעין מחוגת מדידה מפחידה למראה. הם התייחסו לכל "איבר" בנפרד, אך לעתים דיווחו גם על יחסי גומלין בין כשרים מסוימים, שלתפישתם מתחרים זה בזה.

הפסיכוגרף הראשון הורכב מלא פחות מ-1,900 חלקים, אך למגינת לבם של הפרנולוגים לא פעל כלל. רק 25 שנים מאוחר יותר, כשלאברי גייס לעזרתו את פרנק פ. וייט, הצליחו השניים לגרום למכשיר לעבוד ממש.  השניים הקימו אז את "החברה לפסיכוגרפיה" במיניאפוליס, ומכשירי הפסיכורגף הוצגו בחנויות כלבו ובלובים של תיאטראות בתקופת השפל הגדול, במטרה למשוך לקוחות. החברה פעלה בין 1929 ל-1937.

הפרסומות לאבחון בפסיכוגרף נשענו על שני מסרים. הראשון היה "בואו להכיר את עצמכם" ואילו לפי השני מדובר היה באבחון מדעי, אובייקטיבי ומדויק. הברושורים הבטיחו מידע מפתיע ומועיל. "הפסיכוגרף יאמר לכם מהן יכולותיכם, האם תהיה מנהל טוב, האם תהיי רעיה טובה, האם יש לכם מערכת ערכים, האם אנשים מחבבים אתכם, האם יש לכם סקס אפיל".

זה אמנם מפתה, אבל אם זה נשמע לכם גם אידיוטי, אנא הימנעו מלהטיח את ראשכם במקלדת, כדי שלא תהרסו לעצמכם את בליטת טוב הלב, חלילה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בין גוף לנפש''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים