מה זה פה, שוק? 10 השווקים המומלצים בישראל

המלצה: פעם בחודש קחו חופש מהעבודה ומהשגרה, סתם ככה, וסעו לשוק. אחרי שתריחו את הטריות באוויר ותשזפו עיניים בשלל צבעי הירקות, לא תרצו לחזור הביתה. הנה עשרת המומלצים

מלי זיידמן | 14/1/2010 15:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כל ישראלי שחוזר מחו"ל מספר על השווקים הנפלאים, על מאכלי הרחוב המגרים ועל החוויה הפולקלוריסטית שחווה בעת שטייל בסמטאות הצרות והתמקח על גרושים סתם בשביל הכיף. אם כרגע כרטיס הטיסה לא נח בתיק היד שלכם והדיוטי פרי נראה רחוק מתמיד, למה שלא תנסו את שוקי ישראל? יש לנו פה כמה שווקים מרתקים, עמוסים בצבעים מגרים ומלאים במאכלים מסקרנים ובמציאות קולינריות מפתיעות.

לאחרונה הוציא צור שיזף את "המדריך לשווקים בישראל", בו תמצאו את כל השווקים במדינה מחולקים לפי אזורים. אנחנו בחרנו לכם את רשימת עשרת השווקים המנצחים שלנו, עם דגש על ההיבט הקולינרי. ואל תשכחו לשתות הרבה מים.
שוק עכו העתיקה
שוק עכו העתיקה

בגלל החומוסיה

שוק עכו הוא שוק מקסים שמחביא בתוכו מגוון רחב של הפתעות קולינריות. השוק מתחיל בכיכר פרחי, שם נמצא הפלאפל של ערפי, שנחשב לטוב ומבוקש ולכן תמיד טרי. הוא ממשיך לאורך רחוב השוק שמתפתל ומוביל עד לאזור הנמל. גם אם גשום, רוב השוק מקורה ותמיד תוכלו להיכנס ולהתנחם בכנאפה משובחת באחת מהקונדיטוריות (נסו את ממתקי קשקאש). חנות התבלינים של האחים ג'ארחי קיימת פה מדורי דורות וחמודי,

הבן הממשיך, הוא אוצר בלום של ידע בתחום צמחי המרפא והתבלינים.

תוכלו להרכיב פה תערובת אישית של תה צמחים, להצטייד בכורכום טרי וטוב או לקנות קפה שנטחן במקום. כדאי להגיע דווקא בימי חול ולא בשבת, והסיבה היא סעיד - גולת הכותרת של השוק והחומוסיה הנודעת של העיר (שסגורה בשבת). פה תוכלו לזכות במנת חומוס מהמשובחות בארץ, ולא, שלוחותיה מחוץ לעכו אינן מספקות תענוג דומה.



צילום: יגאל צור
שוק ואדי יסנאס צילום: יגאל צור
שוק ואדי ניסנאס בחיפה

בגלל הירקות

ניסנאס בערבית פירושו דורבן, ואדי ניסנאס הוא ואדי הדורבנים. לא כי תמצאו כאן דורבנים על האש, אלא כי אלה החיות שחיו בזמנו בתוך צמחיית הוואדי. הביקור בשוק זה הוא תמיד כיף גדול. אנחנו מתחילים אותו תמיד בשווארמה של האחים סאבח ברחוב אלנבי, השווארמה הטובה ביותר בארץ לטעמנו. משם ממשיכים לתוככי השוק, שם פרושים שלל דוכני ירקות היישר מהשדה, מלאים צמחי בר וירקות בלאדי שלא תמצאו בכל מקום, מכווצ'צ'ים וטעימים.

הרחובות של השוק הם רחוב הוואדי ורחוב יוחנן הקדוש, וכדאי מאוד להצטייד בבשר משובח בקצביית במבינו שאלופה גם בבקר וגם בכבש, והקבבים שלהם ישדרגו לכם כל "על האש" מנומנם. בקפה הוואדי יש קפה טחון מעולה ואצל ויקטור הדייג תוכלו למצוא סרטנים, שרימפס ופירות ים שהגיעו הבוקר היישר מהנמל החיפאי. אם אתם בעניין של פלאפל, אל תפספסו את שתי הפלאפליות הידועות והמתחרות, ששוכנות זו מול זו - הזקנים ופלאפל הוואדי. יש שיישבעו לכן בזו ויש בזו. נסו את שתיהן וגלו בעצמכם.


שוק האיכרים
שוק האיכרים בת"א ובשרון

בגלל הרעיון

הרעיון כל כך מקסים, שאנחנו לא מבינים איך לא חשבו עליו קודם. היזמיות מיכל אנסקי ושיר הלפרן הביאו את הרעיון שמיושם כבר מאות שנים בכל עיר גדולה באירופה ובארה"ב: שוק איכרים שמגיע עם התוצרת הטרייה היישר אל העיר. ללא תיווך הסופר, ללא קירור תעשייתי, ללא הובלה שנמשכת לפעמים ימים - האוכל מגיע היישר אליכם ממגדליו. כמה טוב. אחרי שנתיים מוצלחות במיוחד בנמל תל אביב וברעננה, הגיע שוק האיכרים גם להרצליה, ללוקיישן מעט מוזר אמנם (לב לבו של אזור התעשייה. למה לא בפארק הרצליה המקסים והפסטורלי?), אבל עדיין נאמץ אותו בשמחה.

תוכלו למצוא פה מלפפוני טעם נהדרים בגידול ביולוגי, טריים וכבושים מנתיב העשרה, ירקות שורש פריכים ממושב צופית, בירת בוטיק של ליבירה ועוד ועוד. רק בואו. השוק בפארק רעננה מתקיים בימי שישי בבוקר, בהרצליה (שנקר פינת סוללים) בימי חמישי אחר הצהריים ובנמל תל אביב בימי שישי בבוקר ובימי שלישי אחר הצהריים.

שוק רמלה-לוד
שוק רמלה לוד

בגלל החוויה

יום רביעי ברמלה הוא יום השוק הגדול. זהו היום שבו מגיע השוק הנודד הידוע כשוק רמלה-לוד ונוחת סמוך לשוק הקבוע, הפועל כאן בכל ימות השבוע. גם אם אתם לא מהאזור, אפשר לקחת רכבת שעוצרת ממש קרוב, לעשות יום שוק ולחזור עמוסי קניות וחוויות הביתה. סוחרי השוק מגיעים לכאן עם מכוניות טרנזיט עמוסות בסחורה ובמזון, ולמחרת הם כבר בשוק אחר ובעיר אחרת.

בשוק שנמצא סמוך למסגד הגדול תוכלו ליהנות ממנת פול טעימה ומתובלת מהעגלה המסתובבת של אברהם, ללגום לימונדה קרה בדוכן השכן או להצטייד במבחר של תבלינים הודיים, בחנויות הקולינריה ההודיות המתמחות שם אפשר להשיג הל שחור, עלי קארי, קמח חומוס ועוד. אם רוצים אוכל של ממש, שווה לתת קפיצה לרחוב הרצל 100 ולנסות את מהרג'ה, המסעדה ההודית הצמחונית.

.

צילום: יגאל צור
שוק לוינסקי צילום: יגאל צור
שוק לוינסקי בתל אביב

בגלל המגוון

אם אתם מתכוננים לארח בביתכם בשבת, את יום שישי תקדישו לשוק לוינסקי. שוק לוינסקי הוא המקום להצטייד בו בכל מה שכיף לשים על השולחן ולתת לאורחים שלכם לנגוס בנחת: גבינות נהדרות, דגים כבושים ומומלחים, לחמים נפלאים, זיתים וחמוצים. את כל אלה תוכלו למצוא במעדנייה המפורסמת של חיים רפאל, אבל גם אצל מתחריו בסביבה. אם נעשיתם רעבים במקום נסו בורקס תורכי אצל פנסו (לוינסקי 43) עם חמינדוס ואיירן, משקה יוגורט סמיך שהתורכים מורידים איתו את הבורקס בגרון.

אפשר גם לשבת לאכול במסעדה התורכית של ניסו (לוינסקי 47) ולקבל צלחת גדושה מיני מאכלים ביתיים. תוכלו למצוא פה גם המון חנויות תבלינים ופיצוחים, וגם את אלברט, קונדיטוריה ותיקה שמתמחה במרציפן תוצרת יד שכמוהו כבר מזמן לא טעמנו ומאפה פילו מגולגל ממולא תפוחים שהוא לא פחות מיצירת אומנות שנאכלת בביס.

צילום: יגאל צור
שוק הכרמל צילום: יגאל צור
שוק הכרמל בתל אביב

בגלל הטריות

תל אביבים אמיתיים עושים את קניותיהם בשוק הכרמל ואין ספק שהם יודעים מה הם עושים. אי אפשר להשוות בין הפירות והירקות שתמצאו על מדפי האיי.אם.פי.אם למיניהם, לבין המובחרים שבשוק. עגבניות אדומות כמו דם וחצילים יפים וקלילים כמו רקדנים יחייכו אליכם מהבסטות ולכם יישאר רק לסחוב.

אולי תעצרו לכוס מיץ רימונים סחוט טרי אצל צדוק, מוכר המיץ המיתולוגי, ואם תיתקלו ברוכל שמחזיק מגש נירוסטה ענק מכוסה שממנו מציצים רק פלחי לימון, עצרו וקנו: מדובר בפלא הקובות המטוגנות וממולאות הבשר. הוא מגיש לכם אחת וסוחט עליה מלוא הלימון. תענוג. אפשר לעצור גם במזרח ומערב להצטיידות של מוצרי מזון מהמזרח הרחוק, ואם בא לכם להתפנק על אוכל מפונפן יותר בהבסטה תוכלו להתפנק על ארוחה במחיר כל הקנייה כולה, כולל הטרניגים לילדה.


צילום: יגאל צור
שוק תרשיחא צילום: יגאל צור
שוק תרשיחא

בגלל השקט

השוק שפתוח רק בשבתות מושך אליו בעיקר את תושבי האזור הערבים והיהודים, אבל גם את מטיילי סוף השבוע ואורחי הצימרים מהסביבה. השוק סגור לתנועת מכוניות, מה שהופך את הביקור לנעים יותר. מלבד אוכל אפשר למצוא פה גם חומרי ניקוי, בגדים וכלי בית.

הדוכן של רביע מהכפר מרר מציע שפע של זיתים כבושים ושמן זית מבית הבד המשפחתי (בתל אביב היו קוראים לו בוטיק). אפשר לקנות פה ירקות ופירות בלאדי טובים וזולים, סוכריות ושוקולדים במשקל במחיר זול בהרבה מהפיצוציות במרכז והשווארמייה בכניסה לעיר, עאוני, שמחזיקה שווארמה עגל, מחייבת עצירת ביניים להתרעננות (יש גם בבגט!).

צילום: יגאל צור
שוק הפשפשים צילום: יגאל צור
שוק הפשפשים ביפו

בגלל הנוסטלגיה

שוק הפשפשים הוא בילוי אולטימטיבי להיכרות עם העיר יפו וגם כדי לאכול טוב. השוק מלא במסעדות ובבתי קפה קטנים, ארוחות בפיתה וגם את אבולפיה המיתולוגי ביפת הסמוך, שם אפשר להצטייד במיני סמבוסקים ומאפים.

אם יש לכם מקום, נסו את פועה המקסימה, מסעדה שהיא גם בית קפה, המרוהטת כולה בריהוט עתיק שמקורו בשוק ומיועד גם למכירה ויש בה אוכל טוב ולא ממש יקר. ד"ר שקשוקה מציע מחבת מתכת רוחשת בשקשוקה שומנית לצד חצי לחם לבן לניגוב ויש גם את החומוס של דני, שמציע חומוס עם גרגירים, מסבחה או פול שנאכלים על השולחנות הקטנים על המדרכה ומספקים הצצה נעימה להלך הרוח בשוק.

צילום: יגאל צור
שוק העיר העתיקה צילום: יגאל צור
שוק העיר העתיקה בירושלים

בגלל הניחוחות

זוהי לא המלצה: מי שחושש לנפשו בעיר העתיקה שלא יכנס לשם "כי אמרנו". אנחנו לא נוטלים את האחריות. אבל אנחנו העזנו ונכנסנו, ונכבשנו בקסמי השוק הזה, אולי הגדול ביותר בארץ, שנושא עמו כל כך הרבה ניחוחות אוריינטליים ושפות זרות (התיירים שגודשים את ירושלים) שאפשר ממש להרגיש שם רגע בחו"ל. ההמלצה הגורפת היא פשוט ללכת, לרדת בסמטאות האבן ולהסתכל טוב לצדדים. מדי פעם תתגלה לכם איזו גומחה קטנה עם תור גדול ושם כדאי להיעצר.

אחד מכין חומוס נהדר, שני מכין תערובת של מעורב ירושלמי אסלי, מלאה בחלקי פנים, לחובבי הז'אנר ואחד, נשבעים לכם, מכין טחינה בעבודת יד, משומשום טרי. התור שמשתרך מול החנות שלו, כולו של ערבים ממזרח ירושלים, שמחזיקים בידיהם קופסאות אותם הוא ממלא בטחינה ריחנית שנטחנה זה עתה, אומרת הכל.

היינו נותנים שם, אבל אין שם, היינו נותנים כתובת, אבל אין כתובת. צאו וחפשו. אל תצאו משם בלי הבייגלה הירושלמי המפורסם ("שלוש בעשר", או שאתם פראיירים) ואם אתם בתקופת הרמאדן תחטפו גם "קטאייף" חביתיות מיוחדות לחג ממולאות בגבינה או אגוזים ומטוגנות בשמן עמוק.

יגאל צור
שוק מחנה יהודה יגאל צור
שוק מחנה יהודה בירושלים

בגלל הוותק

שוק מחנה יהודה הוא שוק עתיק, עם ותק של יותר ממאה שנה, וככזה הוא מייצג במידה רבה את המגוון ואת הססגוניות של תושבי ירושלים. תמצאו שם יהודים מכל העדות ומכל מוצא, חילוניים ודתיים, ילידי ירושלים ועולים שזה עתה הגיעו. חוץ מהמסעדה הלוהטת מחניודה, שבה תוכלו לסעוד צהריים, תוכלו למצוא פה הכל.

השוק משתרע בין רחוב אגריפס בדרום לרחוב יפו בצפון, וביניהם תגלו את תבליני פרג - החנות המקורית שכבר הפכה למעצמה עם מוצרים שנמכרים ברשתות השיווק, עוזיאלי מוכר המשקאות בסמטת אגוז שמכין משקאות אקזוטיים מצמחים שונים בהתאם לצרכי הלקוח, המסעדה של עזורה בחלק העיראקי שמגישה אוכל ביתי מבושל על פתיליות, קפה עדין שמוכר תבלינים וקפה וגם את הכל לאופה ובית קפה ברחוב השזיף שהוא גם אספרסו בר וגם חנות לכלי אפייה. השוק, אגב, סגור בשבת.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים