הכול פורח: טיפים לגינה פורחת

העונה החמה מתקרבת, מה שאומר שהגיע הזמן לנער את הגינה הביתית ממשקעי החורף ולהכין אותה לקראת פריחה צבעונית. הנה כמה טיפים שיעזרו לנו לעשות את זה באופן היעיל ביותר, כדי שבשנה הבאה לא ניאלץ להתחיל הכול מחדש

כרמית ספיר-ויץ | 1/5/2011 15:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: גינון
"שאלו פעם אנגלי אחד למה הדשא שלו כל כך ירוק", מספר המומחה לגינון שמעון ביגלמן. "הוא השיב - 'תעשו כמוני, תשקו אותו מאתיים שנה'". במדינת ישראל הצעירה טרם נחגגו מאתיים אביבים, אבל זה לא פוטר אותנו מהכנת הגינה והאדניות במרפסת לקראת העונה הפורחת.

ביגלמן, מחבר "צמחים - הבחירה הנכונה לגינה שלי" (הוצאת "מודן"), סבור שגינון הינו ענף תלוי תרבות: היפנים יודעים איזו אבן תבוא אחרי אבן אחרת בגינה, הגינות של הצרפתים והאיטלקים מסודרות למשעי ואילו הסגנון האנגלי מנסה לחקות את הכאוס בטבע. כך או כך, אצל כולם יש היגיון בשיטה. חוץ מלנו.

"בישראל, כשאדם רוצה לקנות עץ לגינה, הוא ניגש למשתלה, והתוצאה היא במקרים רבים שעובדי המשתלות מציעים את העץ היקר ביותר שיש להם במלאי", מבהיר ביגלמן. "אם זה הצליח - הם יצאו גדולים. אם לא הצליח - הקונה אשם, כי הוא לא טיפל בו טוב. הבעיה הגדולה היא שבארץ אין תרבות גינון. לצד זאת, יש הרבה יזמות. בא אחד שמביא צמח שעבר את תהליכי האישור, עושה לו יחסי ציבור וכל הארץ מתמלאת בצמח מסוים".
אימג'בנק
להכין את הגינה לעונה הפורחת. אימג'בנק
קצת סוכר עם הגינה?

אומנם אין לנו תרבות גינה, אבל לפחות בקפה אנחנו מבינים. את הגינות מקטלג ביגלמן לפי שני סוגים עיקריים, תוך כדי הוא שואל דימויים מעולמו של הנוזל החמים. "בחלוקה מאוד גסה, יש 'גינת קפה תורכי' ו'גינת נס קפה'. גינת הקפה התורכי היא זו שמתבשלת לאיטה, שיושבת על שלד הבנוי משיחים ועצים. בגינת ה'נס קפה' אתה מזמין גנן ותוך 48 שעות הוא מעמיד גינה. אחרי שנה הדברים מתחילים להתמוטט,

כי הם מתגלים כלא מתאימים וצריך להתחיל מחדש".

אם אין לכם חצר בבית - אל דאגה. גם מרפסת יכולה להפוך לסוג של ריאה ירוקה במרחב הפרטי. "מרפסות וגינות אפשר להפוך בקלות לחלק מהנוף הירוק שנשקף מחלל המגורים", מציין ביגלמן. "עצים ושיחים לא יישתלו במרפסת, אבל אפשר בהחלט להעניק לה מראה שופע, ירוק ודחוס באמצעות צמחים ירוקי עד וצמחים הפורחים לאורך כל השנה".

יש שאלות בסיסיות שאדם צריך לשאול את עצמו לפני שהוא ניגש לעבודה?
"בוודאי. אחת השאלות הבסיסיות היא למה הגינה אמורה לשמש - לנוי או למשחק עם הילדים. שאלות נוספות הן האם אנחנו מדברים במושגים עכשוויים על גינה אקולוגית, איך חוסכים במים וכיצד מדשנים.

נתונים נוספים שיש להתחשב בהם הם יכולת התחזוקה של המרפסת או הגינה. הכוונה לכסף או לזמן הפנוי העומד לרשותכם. האם יש בכוונתכם להעסיק גנן, או שתתחזקו אותה באופן עצמאי? כמה שעות אתם מתכוונים להשקיע בתחזוקה? האם יש למישהו מבני המשפחה דרישות מיוחדות, כמו צמחי תבלין?".

צילום: sxc
להחליף את האדמה באדניות ואת הפרחים מדי עונה. צילום: sxc

בוא נדבר על נקודת מוצא שהאדניות והגינה במצב חורבן מוחלט.
 "במקרה כזה אני מציע לרוקן את האדניות ולמלא אותן באדמה טובה. בגינות אין דרכי קיצור. הכול מתחיל בתכנון נכון".

את הצבע הירוק אפשר לנצל לטובת אינסוף שימושים. בעיר למשל אפשר להמיר את הנוף האורבני עמוס עמודי החשמל בגדר חיה וצבעונית שתחצוץ ביניכם ובין העולם האפור שבחוץ. כך גם תוכלו למנוע את החשיפה כלפי חוץ במקרה שלא מתחשק לכם לספוג מבטים מעוברים ושבים.

מחסומים ירוקים ניתן להקים באמצעות גדר חיה הנשענת על גדרות רשת, או תמיכות אחרות המשמשות בסיס. אפשרות אחרת היא הקמת גדר הסתרה על הגג בצורות ובעיצובים שונים, וממגוון
של חומרים שונים: עץ, פלסטיק, במבוק, יריעות בד או פלסטיק וברזל.

בכל המקרים חשוב להשתמש בחומרים שעברו עיבוד מתאים. עץ למשל, חייב לעבור תהליך כימי של אימפרגנציה נגד לחות וריקבון, ואילו גדרות וסככות ברזל חייבות להיצבע בצבע מתאים, המונע חלודה.

דרך נוספת היא שימוש ביריעות ברזנט צבעוניות שיכולות לשמש אמצעי תמיכה לצמחים מטפסים רב-שנתיים, כמו סולנום יסמיני לבן, יערה או בוגנוויליאה שצומחים לגובה רב. כשעומדים לשתול מטפס יש לחשב מראש את סוג הצמח, את המשקל שהוא מעמיס על הגדר ואת רוחבו הסופי של הצמח.

"צריך להחליט האם אנחנו רוצים להחליף את הצמחים בכל פעם, או שאנחנו נצמדים לצמחים רב-שנתיים ומתאימים אותם לנתוני השמש והצל בגינה או במרפסת", אומר ביגלמן. "באזורי צל לדוגמה, אפשר לגדל פוקסיות, קמליות, אקווילגיות ואורטנזיות. אפשר לקחת צמחים שהיתרון שלהם בעלווה המגוונת שלהם, כמו ירקה או ביגוניה פורחת עד. יש שיחים שפורחים נפלא בצל כמו מקיה בלה, כלנית יפנית ועוד. אם מדברים על השמש, יש מגוון סוגי פלרגוניום. זה צמח בסיסי עם שפע של צבעים וצורות. כל אלה הם צמחים רב-שנתיים, אבל אפשר ללכת על צמחים עונתיים כמו פטוניות".

ואז צריך להגיד עליהם קדיש.
"נכון, זו תפיסה שאני קורא לה 'זר פרחים' והיא מתייחסת אל הצמחים העונתיים. נגמר - שותלים חדש".

ומה עם צמחי פקעות כמו יקינתון, נורית ונרקיסים?
"זה פשוט. כשהצמחים גומרים לפרוח יש לעקור אותם בשלמותם מהאדמה, לחתוך את העלים הירוקים שנשארו ולשים אותם במקום אפל וקריר - בשקיות נייר נושמות ולא בשקיות ניילון. פקעות שצמודות לפקעות אחרות כדאי לפרק".

יש כללים ברורים מה לא לעשות?
"לא להשקות יותר מדי, לא להתעסק בריסוסים ולא לשתול צמחים שלא עברו מבחן התאמה לארץ. גינות עם דשא אינן צריכות יותר מהשקיה אחת בשבוע או עשרה ימים".

אימג'בנק
לא להשקות יותר מדי ולא לשתול צמחים שלא עברו מבחן התאמה לארץ. אימג'בנק
מופע פריחה

אם החלטתם להפשיל שרוולים קחו בחשבון שעכשיו מתחילה העבודה האמיתית. לפני הכול יש לנקות את הגינה מעשביית החורף ומענפים יבשים שהצטברו בחודשים האחרונים.

לקראת גל הפריחות באביב מומלץ להעניק לצמחים קרקע עשירה, שתאפשר להם לצאת עם כל הכוח במופע פריחה. "יש להעשיר את האדמה במנות נדיבות של קומפוסט, חומר אורגני שניתן לפזר על פני כל הגינה או בבורות של שתילה חדשה", מדגיש וואן וונדי מרשת "משתלות וונדי", ומציין שהקומפוסט לא בא על חשבון הדשן. "חשוב לא לשכוח לדשן במנות מזון את השיחים והעצים ובמיוחד את עצי הפרי שרבים מהם מלבלבים ופורחים בתחילת האביב.

יש דרכים רבות לדשן: דשנים אורגניים, כימיים, נוזליים, קצרי או ארוכי טווח ועוד". גם למים מוקדשת מחשבה מיוחדת. עם הכבוד להיסטריה סביב משק המים המקומי, וונדי מזכיר לבדוק את מערכת ההשקיה. "פרקי הזמן בין הגשמים הולכים ומתארכים, ואנו חייבים להתחיל בהדרגה להשקות את הגינה. יש לבדוק את מחשבי ההשקיה, לכוון אותם, לבדוק את הקווים והממטירים כדי לוודא שהכול עובד כנדרש".

על מה צריך להקפיד?
"בשתילת צמחים לקראת האביב הקפידו לקבץ אותם לפי מכנה משותף של צריכת המים. כך יתאפשר להשות בכל מקום בכמות הדרושה. אל תתפתו להעמיס על הגן ולשתול את הצמחים צפוף מדי. התייעצו במשתלה לגבי השטח הדרוש לכל צמח עבור התפתחות תקינה. מומלץ להעדיף צמחים שחוסכים במים ושאינם רגישים למחלות על פני צמחים 'מפונקים'. כך תחסכו בעתיד זמן וכסף על טיפול בגן.

"השתמשו בחיפוי קרקע כדי למנוע מצב בו חום הקיץ הלוהט מכה באדמת הגן ומייבש אותה לגמרי. חיפוי במצע עמיד, כמו אבן למשל, יוצר שכבת בידוד שמועדפת גם על החרקים הדרושים ליצירת סביבה בריאה בשורשי הצמח. נהוג ליהנות מהגן דרך העיניים. אני מציע לזכור שהעונה החמה מעוררת את מפיצי הריח האקזוטיים ושילובם יאפשר ליהנות מהגינה גם דרך חוש הריח".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אופנה-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים