מותר למשמש: שלושה מתכונים עם משמשים
בעוד כמה שבועות המשמשים יהיו רכים מדי, מתוקים מדי, קמחיים, מזיעים ומותשים בדיוק כמונו. רגע לפני, רותי רוסו מכינה מהם סלט קיצי, מרמלדה חמצמצה וקינוח מסעיר
למיכלי הייתה גבינה צהובה בלחמנייה. לנועה שוקולד בפיתה ולדורית נקניק וחומוס. לי היו קציצות וחצילים קלויים ורוטב עגבניות בבאגט. לא העזתי להוציא את הסנדוויץ' החוצה והעדפתי שהוא יירקב בתחתית התיק. בגיל עשר הייתי רזה ואהבלית והאמנתי שחיי החברה שלי תלויים בנרמולם המיידי של הסנדוויצ'ים.
לפני שבוע לעת ערב, אחרי תוכנית מקיפה ללכת ביחד לשוק הנמל שבוטלה כי השוק סגור בימים שאני רוצה ללכת אליו, ואחרי שעה וחצי של רביצת הופ! פאסיבית-אגרסיבית, נזרק פתאום לחלל הרעיון לצאת לפיקניק ספונטני. ההיגיון אמר: במקום שנטנף את הבית עם ארוחת הערב, נטנף חלל ציבורי ועל הדרך נוציא קצת אנרגיה.
עד כאן הכל הרגיש כמו משפחה מתוקנת. אבל אז הגיע שלב הלוקיישן. בשעות האלו הגינות הציבוריות מלאות בחליטת ילדים. וחוץ מהבנות שלנו, ילדים הם די מטרד (בעצם גם שלנו). לאן נלך כדי שיהיה קרוב, נוח ומרווח? אה, הברקה! לכיכר רבין. בדיוק סיימו להכין את הכיכר לשבוע הספר והיא מוגנת על ידי סוללות של דוכנים שוממים. כן, באותו יום היו במשק בית אחד שני אנשים בוגרים שמצאו לנכון לעשות פיקניק משפחתי באמצע כיכר רבין.
ציוד: עגלת שוק, מחצלת, מפה משובצת, יין לא רע, כוסות יין מהכל בשקל, צלחות חד פעמיות, מגבונים.
תפריט: יש משהו בהתארגנות פאניקרית לארוחה שמוציאה הפתעות לא צפויות וגם תובנות למכביר. חביתות-פשטידות בתבניות אישיות עם קשקבל ועגבניות שרי צברו קרום פריך בתנור והשאירו עשר דקות פנויות לבהייה במשמשים מהסופר.
משמשים מהסופר: פירות קיץ בתחילת העונה הם נציגי האופטימיות. במיוחד המשמשים. שלוש דקות קדימה והם כבר רכים, מתוקים מדי, קמחיים, מזיעים ומותשים בדיוק כמונו. כל הנעורים שלהם הם כאן ועכשיו עם הבשר השרירי והחמיצות המלהיטה והמרעננת.
המשמשים נזרקו למחבת הגריל עם קצת חמאה ותמצית שקדי וסוכר חום. הם נחרכו אבל שמרו על קימוריהם. משם הם עברו לצנצנת עם יוגורט יווני סמיך, ריקוטה, וניל ואבקת סוכר משמש צעיר לא צריך יותר כלום.
הפיקניק: את המחצלת פרשנו על רצפת האבנים של הכיכר. מעליה מפה וצלחות כחולות וכוסות יין בשקל. הדוכנים של עם עובד ויד ושם גוננו עלינו ועל הילדות שלנו מפני המכוניות בכבישים שסביב. בריזה מהים. מיליון אזיקוני פלסטיק גזורים מסביב. מי צריך יותר?

המרמלדה, קוביות פירות עטופות בסוכר (pate de fruit) היא האחות השוויצרית של הריבה. מבחינתי זו העונה היחידה להכין אותה, כשהמשמשים קשים וחמוצים. כמות הסוכר הקטנה שבריבת הבסיס היא מכוונת. המרמלדה צריכה להיות נשכנית. מי שרוצה יכול לשמור אותה במצב "ריבה", מוזמן .
חשוב: בדרך כלל נוהגים לסנן את הריבה ואת תערובת המרמלדה כדי שהיא תתקבל שקופה כמו זכוכית של ויטראז'. במקרה זה, הטעם של המשמשים מלא בבושם והבשר שלהם רק תורם. אני ממליצה לשמור את הכל בפנים, לחסוך מסננת עם חורים דביקים לעולמים ולעזאזל השקיפות.
חומרים לריבה:
700 גרם משמשים קשים וחמוצים ומגולענים
400 גרם סוכר
3 כפות מיץ לימון סחוט
למרמלדה:
28 גרם אבקת ג'לטין (חפיסה)
1/2 כוס מים פושרים
1/2 כוס סוכר
הכנה:
1. שמים את המשמשים בקערה עם הסוכר ומיץ הלימון ומערבבים היטב את כל החומרים עם הידיים, עד שהסוכר נמס ומקבל צבע כתום-ארטיק-מלון. נותנים לתערובת לעמוד כעשר דקות. מעבירים לסיר גדול ומביאים לרתיחה.
2. מנמיכים להבה ומבשלים עד שרוב הנוזלים התאדו והריבה מבעבעת בועות גדולות. בשלב מסוים הריבה משנה את הצבע שלה מכתום זרחני לחום-משמש-אורגני.
3. מורידים אותה מהאש, מעבירים לצנצנת או עוברים לשלב הבא.
4. להכנסת המרמלדה: בזמן שהריבה מתבשלת, משרים את הג'לטין ברבע כוס מים לחצי שעה. כשהריבה מוכנה והצטננה מעט, מוסיפים לה את הג'לטין ועוד רבע כוס מים ומחממים על אש קטנה עד שהג'לטין נמס. 5. יוצקים את המרמלדה החמימה לתוך תבנית שטוחה, מכסים בניילון נצמד ומקררים לפחות 24 שעות או עד שהמרמלדה התגבשה.
6. חותכים קוביות וטובלים אותן בסוכר. מסדרים את הקוביות שכבה-שכבה על נייר אפייה בתור כלי אטום. משוויצים לחברים שאתם הכנתם.

אני מעדיפה לבחור את המשמשים הקשים ביותר בשביל הסלט הזה. הם מתפקדים כמעט על תקן של עגבנייה ולא הופכים להיות עוד סלט ירוק עם פרי. המשמשים מתלהבים מאוד מהחברות עם הפטה והצנוברים וחוץ מהם התיבול הוא בסיסי ביותר - קצת חומץ, קצת דבש, שמן זית ומלח גס. סלט קל, קיצי ויפהפה.
החומרים:
100 גרם עלי בייבי טריים ושטופים
6-5@ ® משמשים מגולענים וחתוכים ל-8
חופן נבטי חמניה
100 גרם גבינת פטה חתוכה לקוביות
50 גרם צנוברים
6-5 עגבניות שרי, חתוכות לרבעים
1/3 כוס שמן זית
3 כפות חומץ בלסמי
2 כפות דבש
מלח גס
הכנה:
1. קולים את הצנוברים על מחבת בלי שמן במשך שתי דקות תוך כדי ערבוב עד שהם מזהיבים.
2. מסדרים בקערה את עלי הבייבי, נבטי החמנייה, המשמשים, העגבניות והפטה.
3. משקשקים בצנצנת את שמן הזית, הבלסמי והדבש כ-30 שניות.
4. יוצקים את הרוטב מעל הסלט. מפזרים את הצנוברים ואת המלח הגס ומגישים מיד.
קינוח או ארוחת בוקר. רק חומרים טובים וכמעט בלי עבודה. לגרסה חגיגית יותר, מסדרים את היוגורט והריקוטה בכלים אישיים ומניחים מעליהם את המשמשים. אז מה אם הם קצת שוקעים.
החומרים:
8 משמשים קשים, מגולענים וחצויים
30 גרם חמאה
2 כפות סוכר חום
1/2 כפית תמצית שקדים
150 גרם יוגורט בסגנון יווני (כמו של מחלבות השומרון) או יוגורט עשיר אחר
150 גרם גבינת ריקוטה
4 כפות אבקת סוכר
1/2 כפית תמצית וניל
הכנה:
1. משמנים מחבת גריל במעט חמאה. צולים את המשמשים בצד החתוך שלהם. הופכים אותם ובוזקים על בשרם מעט סוכר חום ותמצית שקדים. הופכים שוב וצולים כדי שהסוכר יתקרמל.
2. מערבבים את היוגורט והריקוטה עם אבקת הסוכר ותמצית הווניל. יוצקים את התערובת לכלי הגשה. מוסיפים את המשמשים הצלויים ומגישים.
