הניקוי מתחיל מבפנים: חשבון גוף ונפש לקראת כיפור
ביוגה משמש הצום כאמצעי להתפתחות רוחנית, טיהור גוף ונפש ואפילו לריפוי ממחלות. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להעצים את החוויה הרוחנית של צום הכיפור, בהתאם למסורת היוגית

לפחות פעם בשנה אנו צמים, או לפחות אנו אמורים לצום. בנוסף ליום הכיפורים קיימים עוד חגים אשר ניתן לצום בהם. משמעותם של חגים אלה ידוע לנו היטב, אך פחות ידוע לנו על השימוש בצום במסורת העתיקה של יוגה.
ביוגה קיימים זרמים בהם הצום משמש כאמצעי להתפתחות רוחנית, טיהור גוף ונפש ואפילו לריפוי ממחלות. יש לי ניסיון קטן בצום, צמתי שבעה ימים כאשר שתיתי במהלכם מים. לעומת זאת, אחד המורים שלי, וולדימיר רויאך, צם במשך 21 ימים, כאשר שלושה ימים מתוכם היו ללא שתיית מים.
איך עושים זאת? כחודש לפני קיום הצום עורכים סדרת טיהורי גוף מיוחדים, הכוללים בין היתר ניקוי מעיים ושמירה קפדנית על תזונה מיוחדת. המטרה היא להכין את הגוף לכניסה בטוחה ונכונה אל הצום. גם במשך הצום ממשיכים לבצע טיהורי גוף ותרגילים מיוחדים. את הצום מסיימים בניקוי הגוף ושמירה על תזונה מיוחדת.
על מנת לצום יום אחד אין צורך להתכונן חודש ימים, אך בהחלט מומלץ להתכונן אליו במשך שבוע, בעזרת תזונה בריאה (כגון: ירקות, תבשילים, מרקים, לא לאכול אוכל תעשייתי – קפואים למיניהם וכד' וניקוי הגוף מרעלים), על מנת להעצים את החוויה הרוחנית של הצום מחד ולהקל על תופעות הלוואי הפחות נעימות של הצום (עייפות, כאבי ראש, סחרחורות וכד') מאידך.
1. בבוקר תחילת הצום רצוי לשתות מיצי ירקות ופירות משולבים, כמו גזר, תפוח וסלק, גזר ותפוח. יש אפשרות לשתות גם רק גזר. מיצים מירקות מכילים כמות רבה של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, אשר עוזרים לעיכול ומנקים את מערכת העיכול מפסולת רעילה. שתיית מיצים בבוקר הצום הופכת את הצום לחוויה קלה ונעימה יותר.
2. בבוקר של תחילת הצום מומלץ לשתות מיצי ירקות. אם אתם מרגישים שקשה לכם ואתם רוצים לאכול, האוכל צריך להיות להיות קל ונוזלי עד כמה שניתן, למשל: תבשילים, מרק ירקות, ירקות מאודים או לחילופין, ירקות מוקפצים.
3. מומלץ להפסיק עם הקפה, כי הוא משתן וגורם לאיבוד נוזלים. כנ"ל לגבי קולה ותה המכילים קפאין. אם אתם אוהבים קפה השתדלו שבוע לפני הצום להפחית בהדרגה את מספר הכוסות כדי להימנע מכאב ראש של גמילה.
4. הארוחה האחרונה (הארוחה המפסקת) צריכה להיות מורכבת אך ורק ממיץ ירקות ו/או מרק ירקות.
5. ביום הראשון לצום מומלץ לעשות טכניקה יוגית שנקראת "באסטי" או התחליף היותר קל שלה - חוקן. "באסטי" זוהי טכניקה עתיקה מאוד של יוגה. אגדה הודית מספרת שבתקופה קדומה ראו יוגים ציפור נודדת אחרי מסע ארוך מאוד. הציפור התשושה, נחתה ליד אגם מים, ולמרבה הפלא, היא לא החלה לשתות מים כמצופה אלא לקחה את המים והכניסה אותם למעי הגס! לאחר שהיא ביצעה פעולה זאת מספר פעמים היא התרוקנה ורק אז החלה לשתות את המים. וראו זה הפלא, לאחר זמן קצר היא המשיכה במסעה הארוך והמפרך כשהיא מלאת מרץ ואנרגיה. מאז השתמשו יוגים ורופאים איוורוודים בטכניקה זו על
באסטי היא טכניקה פשוטה מאוד, אך מלאת עוצמה. יושבים בכריעה באמבטיה, כאשר מים מגיעים עד הטבור. מכניסים צינור, משומן צמחי כלשהו, באורך של כ-15 ס"מ ורוחב של כ-1-2 ס"מ (לא חייבים להכניס את כל הצינור אלא רק כמה סנטימטרים) אל פי הטבעת ועושים אודיאנה בנדה. מוציאים את הצינור ומרוקנים את המעי. ניתן לחזור על פעולה זו מספר פעמים.
למי שטכניקה זו נראית מסובכת יכול פשוט לעשות חוקן רגיל. ניתן לרכוש בבית המרקחת חוקן נתלה של שני ליטרים. שוכבים על צד ימין ומחדירים את הצינור (המשומן) של החוקן אל פי הטבעת ובהדרגתיות מאפשרים למים (מים מינרלים או כאלה שעברו רתיחה) לחדור אל המעי הגס. חשוב שלא תהיינה תחושות לא נעימות. הכל צריך להעשות בנינוחות ובהדרגתיות. מכניסים את כמות המים שנכנסת אל הגוף (בדרך כלל בין חצי ליטר לליטר וחצי) ואחרי מספר דקות מתרוקנים לבד ובאופן טבעי. פעולה זו מנקה את המעי הגס, שעל פי תורת היוגה מצטברים בו הרבה רעלים, שמרעילים את הגוף ומחלישים אותו. לכן, טכניקה זו מאפשרת, להקל על תופעות רבות של צום, כגון: כאבי ראש, חולשה, סחרחורת ועייפות.
באופן זה הצום הופך מסבל לחוויה רוחנית של התבוננות פנימה וחשבון נפש אמיתי. הערה: טכניקות אלו לא מתאימות לאנשים הסובלים מבעיות בפי הטבעת או במעי הגס, למשל, טחורים או נשים אחרי הלידה. אנשים אלה צריכים להיוועץ במומחה לפני ביצוע הטכניקה.
6. בסיומו של הצום יש לשתות בהדרגה מים, ואז לאכול ארוחה קלה וקטנה, כמו תפוח, תבשיל או מרק ירקות. אוכל זה, חייב להיות ללא תבלינים כלל. חשוב שהמנה תהיה קטנה, ואת האוכל תאכלו לאט לאט.
מקורות האנרגיה בצום: דלק העיקרי לגופינו הוא הגלוקוז. הגוף שלנו יכול להשתמש גם בחומצות שומן וגופי קטו, אולם מערכת העצבים ותאי הדם האדומים, מעדיפים רק גלוקוז. כאשר יש ירידה מהירה של גלוקוז בדם, תאי העצם והתאים האדומים - מתים... לכן, הגוף שומר על רמה מסוימת של גלוקוז בדם, בכל דרך אפשרית. לגופנו יש שלוש דרכים לשמור על גלוקוז בדם:
1) אוכל.
2) מאגר של גליקוגן (גלוקוז שהגוף שומר למקרה הצורך ומספיק ל - 12 שעות לפחות.
3) תהליך של גלוקוגינז - תהליך שבו הגוף מיצר גלוקוז מחלבונים, חומצות שומן וחומצה לקטית.
הדרך השלישית היא הדרך היחידה בצום להפיק גלוקוז! חומצה לקטית וחומצות שומן, מהווים מקור שולי לגלוקוז. במקרה של צום המקור העיקרי לגלוקוז הוא חלבונים (מטאפורה לכך אפשר למצוא למשל בהסקה וחימום הבית - יש לכם ערמה של עצים לחימום, אך ברגע שהעצים נגמרים אתם מתחילים לשבור את רצפת הפרקט שלכם, הרהיטים והדלתות - וזאת על מנת להשיג עוד עצים לחימום). חלבונים הם חומר בניה של רקמות ואיברים רבים בגוף.
הראשונים שנפגעים בצום הם השרירים והמערכת החיסונית. לפי ההערכה, לפחות שליש מהקילוגרמים שנושלים בצום הם שרירים, ואחרי הצום לגוף יש תהליך של פיצוי המאפשר אגירת שומנים במקום שריר. כלומר הרבה יותר קל להוסיף שומן לגוף אחרי הצום, מאשר להוסיף שריר. הגוף מעדיף לאגור שומן על פני שריר. ובמילים אחרות, ברוכים הבאים לדרך הקלה להשמין. הרעלים שיוצאים גם בתהליך פירוק החלבונים, נוצרים חנקן וגופרית, שאותם הגוף יודע לפנות בדרכים שלו. כלומר רעלים אלו נוצרים בגוף עצמו.
מכיוון שבצום הגוף משתמש בחלבונים, שהם חומר הבנייה למערכת החיסונית, בצום המערכת החיסונית נחלשת, ולכן כל המחלות שהן אוטואימוניות (כלומר מחלה שבה המערכת החיסונית תוקפת את הגוף) "נעלמות", כי יש הקלה זמנית בתהליך הדלקתי ( בגלל שמערכת החיסונית פשוט קרסה). מדובר במחלות כגון - סכרת, דלקת מפרקים. יחד עם זאת, קיימות מחלות שצום בפיקוח נכון אכן יכול לרפא או להקל עליהן (כגון –אלרגיה, אסטמה). לסיכום, יש מחלות אשר צום קצר טוב להן, ויש כאלה שהוא לא מומלץ. יש מעט ידע בנושא הצום. וזהו נושא מורכב ורב נסתר על הגלוי, לכן תמיד מומלץ לצום בפיקוח של אנשי מקצוע. צום קל וגמר חתימה טובה.
למאמרים נוספים מפורטל היוגה