ערק בישראל: האם נמצא המשקה הלאומי?
האם המשקה האלכוהולי הלאומי הוא לא בירה גולדסטאר אלא ערק? שי אילן חושב שכן. מה שבטוח, זה הולך מעולה עם העל האש של יום העצמאות
טוב, לא בדיוק. ערק דווקא נטוע היטב במרחב, ועושים אותו בלבנון, בירדן ובסוריה. הוא אמנם רק אחד ממשקאות האניס, ולא תמיד נחשב למובחר שבהם (הצרפתים הסנובים עם הפסטיס שלהם חושבים שהם יותר טובים, כרגיל) אבל הוא משקה עם מסורת, ואופן הכנה מדוקדק שכשמקפידים על שלביו מתקבל משקה ראוי להתכבד. ערק אמורים לזקק מענבים, פעמיים לפחות, שלוש, אם רוצים להגיע לתוצאה איכותית ונקיה ממש. בזיקוק אמורים להשתמש באניס והתוצאה אמורה להיות נטולת מתנול. ועדיף אניס אמיתי ולא תמציות.
במסגרת הניסיון התמידי של השותה הישראלי לגבש זהות, ערק עבר כמה מטרמורפוזות. סבא שלי החזיק בקבוק (של המותג העיקרי ששרד ועדיין מחזיק בנתח שוק נכבד) נגד כאב שיניים. בניינטיז הוא היה ברירת המחדל שלי, שאפשר לקנות בשקלים שאוספים מפינות המגירות או להבריח לתוך מועדונים בבקבוקי מים מינרליים. עכשיו הוא משקה של היפסטרים. אני לא בטוח שמתקפת המותגים דמויי הערק, "בטעמים", כמו שקוראים למשקאות האלה, צלחה, אבל מצד הערק המסורתי יש היום מבחר יפה של משקאות, מיובאים ומקומיים.


מכלל המותגים שממלאים את המדפים בחרנו להפנות את הזרקור לערק "אל סולטאן", שמשווק לקראת יום העצמאות בבקבוק של ליטר, במחיר של 0.75 ליטר, 40 שקל (עוד 250 CC על פי החשבון שלי זה עוד אדם אחד עם חיוך מעל הפיתה). את הערק הזה מייצרת משפחת קעוואר מנצרת בזיקוק חם – כלומר אין מדובר בתזקיק שמוסיפים לו תמציות, אלא באלכוהול שמזוקק יחד עם האניס. ערק אל סולטאן הוא עתיר טעמים, מעט מחוספס אבל לא גס, ומתמסר יופי לערבובים.
תוכלו לשתות אותו בדרך המסורתית – על קרח, או עם מעט מים קרים, או שניהם. ערק הוא בסיס מצוין לקוקטיילים, והאפשרויות הן אינסופיות, אבל קוקטיילים אינדיבידואליים ליד המנגל זה סיפור קצת מורכב. אני הייתי ממליץ ללכת על שיטת הפונץ' ופשוט לשים הכל בקערה ולהגיש עם מצקת, וכאן לא נחוץ דיוק יתר על המידה בכמויות. גם קרח כתוש, שהיה עובד יפה עם קוקטיילים אלגנטיים יותר הוא לא מעשי ליד האש, אז במתכונים שלהלן השתמשו בקוביות קרח שלמות. אין צורך להתייחס למתכונים האלה בדייקנות של בית מרקחת, ואפשר להוסיף ולגרוע מכל מרכיב.
החומרים:
חצי ליטר ערק "אל סולטאן"
קופסת פירות יער קפואים או טריים (אוכמניות, פטל וכדומה)
100 מ"ל ליקר קסיס (סופר קסיס של ודרן יעבוד פה נהדר)
100 מ"ל מיץ לימון
50 מ"ל סירופ סוכר
קרח
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים מלבד סירופ הסוכר. טועמים כדי לבדוק אם רוצים להמתיק, ומוסיפים סירופ לפי הצורך. מוסיפים קרח. במקום קסיס אפשר להוסיף גרנדין.

החומרים:
חצי ליטר ערק
4 לימונים חתוכים לוודג'ים
100 מ"ל סירופ סוכר
כוס עלי נענע קצוצים
קרח
ההכנה:
מוזגים את הערק והסוכר לקערת הכנה, מוסיפים את הלימונים והנענע ומועכים בעזרת כלי מתאים (הכי טוב מועך תפוחי אדמה מעץ). מוסיפים קרח מלא הקערה ומגישים. גיוון חביב – אפשר להחליף את הנענע בבזיליקום (להוסיף בסוף תהליך המעיכה ולמעוך קלות).
החומרים:
חצי ליטר ערק
כוס (200 מ"ל) רוזטה (מיץ שקדים) מוכנה
100 מ"ל מיץ לימון, או ליים, אם אפשר
100 מ"ל סירופ סוכר
כוס נענע קצוצה
קרח
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים בקערה ומגישים