אופים לחג: שני מאפים שיעשו לכם טוב בלב
את רוטב של הצלי או של החריימה אפשר לנגב עם חלה מגניבה. לקינוח, אפשר ליהנות ממאפי שמרים מופלאים. שני מתכונים מוצלחים לחג
מתכון של אורי שפט
החומרים (3 חלות):
1 ק"ג קמח חיטה לבן מנופה (מומלץ קמח לחם סוגת)
1 קובייה או שקית שמרית (50 גר')
⅓1 כוסות מים (330 גרם)
3 ביצים (גודל M)
1 כף מלח
4 כפות סוכר (50 גר')
¼ כוס שמן קנולה או 50 גר' חמאה
למלית:
5 בצלים בגודל בינוני פרוסים לטבעות דקות
1/4 כוס שמן קנולה או 50 גר' חמאה
תערובת זרעים (לציפוי החלה):
1/4 כוס גרעיני דלעת (40 גר')
1/4 כוס שומשום (40 גר')
1/4 כוס גרעיני חמנייה (40 גר')
1/4 כוס פרג שלם (40 גר')
ההכנה:
1. המלית: פורסים את הבצלים לטבעות דקות, מחממים סיר עם שמן/ חמאה ומטגנים עד להזהבה.
מתבלים במלח, ומעט פלפל לבן. מצננים.
2. הבצק: יוצקים את המים לקערת הלישה, ומוסיפים השמרית (קובייה יש לפורר לקערה).
3. מוסיפים לפי הסדר: קמח, ביצים, מלח, סוכר וחמאה. בעזרת וו הלישה לשים במהירות נמוכה 4 דקות, עד לאיחוד החומרים.
4. מגבירים את פעולת הלישה למהירות בינונית ולשים עוד 4 דקות, לקבל בצק גמיש ומעט קשה. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות, ומגלגלים לכדור.
5. מניחים את כדור הבצק בקערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון ומתפיחים 40 דקות או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
6. החלה: מחלקים את הבצק בעזרת סכין לשלושה חלקים שווים, וכל חלק מחלקים ל-3 רצועות שוות. כל חלק מרדדים למלבן צר וארוך.
7. מניחים על כל רצועת בצק מתערובת הבצל המטוגן, ומורחים בקצוות מעט ביצה טרופה וסוגרים את הקצוות לאורך הגליל, כך שיתקבל גליל סגור. מכל 3 גלילי בצק קולעים צמה, כך שנוצרות לנו שלוש חלות.
8. מניחים את החלות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מורחים בביצה טרופה ומצפים בנדיבות בתערובת הגרעינים. מכסים ומתפיחים עוד 45 דק'.
9. כ-15 דקות לפני תום ההתפחה מחממים את התנור ל-200 מעלות.
10. מכניסים את התבנית ואופים כ-25 דקות, עד לקבלת גוון זהוב. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.
טיפ שמרית: החלות מוכנות לאפייה כשהן כמעט מכפילות את נפחן, והן עומדות ב"מבחן האצבע" (לוחצים בעדינות על הבצק. אם השקערורית נשארת הבצק תפח מספיק).
מתכון של דלית מיצנמכר
החומרים:
לבצק:
½3 כוסות קמח לבן (500 גרם)
½ קובייה או ½ שקית שמרית (25 גר')
½ שקית משפר אפייה (25 גר' – לא חובה)
¾ חבילת חמאה (75 גר')
¾ כוס חלב קר (190 מ"ל)
4 כפות סוכר (75 גר')
2 ביצים (גודל M)
½ כפית מלח
למלית:
⅔ כוס סוכר חום כהה (150 גר')
½ כף קינמון
2 תפוחי עץ (גרני סמית) קלופים וחתוכים לקוביות
¼ חבילה חמאה רכה (עבור התפוחים)
2 כפות סוכר (40 גר')
¾ כוס אגוזי מלך קלויים וקצוצים גס (80 גר')
לזיגוג:
2 חלמונים טרופים עם כף חלב
ההכנה:
1. הבצק: בקערת המיקסר מערבבים בעזרת וו לישה: קמח ושמרית (קובייה יש לפורר).
2. ממיסים חמאה במיקרוגל ומערבבים אותה עם החלב.
3. מוסיפים לקמח את תערובת החמאה יחד עם סוכר וביצים ומעבדים עד לקבלת בצק. מוסיפים מלח ומעבדים חמש דקות נוספות עד לקבלת בצק חלק מבריק ואחיד.
4. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו (כשעה) או משהים מכוסה במקרר למשך הלילה.
להכנת המלית:
5. מערבבים סוכר חום עם קינמון.
6. במחבת ממיסים ¼ חבילת חמאה, מוסיפים 2 כפות סוכר ואת תפוחי העץ, מאדים עד שהסוכר עוטף את התפוחים ומקררים.
7. להרכבת המאפים: מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח קלות למלבן לעובי 5 מ"מ.
8. מברישים את הבצק בחמאה ומפזרים עליו את תערובת הסוכר ואחר כך מפזרים את האגוזים הקצוצים ואת תפוחי העץ המקורמלים.
9. מגלגלים לרולדה ארוכה ופורסים לפרוסות בעובי כ-3 ס"מ. את קצה הבצק שנוצר בגלגול מכניסים לחלקו התחתון של המאפה על ידי משיכה קלה ומהדקים.
10. מכניסים את הבצק לתוך תבניות אישיות חד פעיות ("קוקוטים") משומנות ומקומחות, או לתבניות סיליקון אישיות ומתפיחים 15 דק'.
11. מחממים תנור ל-190 מעלות, מברישים את המאפים בביצה ואופים 20 דקות עד שהמאפים זהובים (להיזהר מאפיית יתר למניעת התייבשות).
חשוב: מקררים היטב לפני שמשחררים מהתבניות.