יפה כלבנה: כדורי לאבנה בשמן זית וזעתר

חגיגה בלבן: לאבנה היא כמו כלה. חייבים להיות עדינים איתה וקשובים אליה. יש להעניק לה את הטיפול הראוי - למשוח אותה בשמן זית טוב, לערבב אותה בעדינות ולעטוף אותה באהבה. מתכון פיוטי

חן ואלון קורן | 3/6/2014 13:28 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: לאבנה,
חגיגה לבנה: מעולם לא אהבתי לאבנה. לא בפיתה, לא בלאפה ולא על מקל. עד שפגשתי את הלאבנה בחיתול. משהו בפלא הביתי הזה, השיל ממני דורות של קיבעון.

בסופו של דבר - זו גבינה. ואצלנו, התוניסאים הכבדים, ממושב שבטי בדרום הארץ - אין דבר כזה 'גבינה'. אין דבר כזה 'חלב'. אין דבר כזה 'לַבַן'. כמעט שאסור לדבר על זה בין קירות ביתם של הוריי, התוניסאים הכבדים.

אם הזדמנת לביקור, והעזת לבקש כוס קפה עם חלב, ראשית- יגחחו עליך. ולאחר מכן ירוצו למכולת כדי לקנות את האינסטרומנטים הדרושים לכך. משסיימת לשתות- ישטפו את הכוס שלך בחוץ.
 
חן קורן
''כמו באהבה. מי שינסה לגלגל כדורי לאבנה, יגלה שזה לא פשוט'' חן קורן

בשבת הראשונה שבעלי (דאז: ללא התחייבות) הגיע לבית הוריי רציתי לפנק אותו בעוגת שוקולד מפונפנת. אה-מה-מה, בין מצרכיה היתה חמאה קרה. שלא תדעו מצרות איזה ריב משפחתי זה גרר, כמעט מכות. מאז, אני לא מעזה ולא מנסה להכניס עוד רכיבים לבנים לבית הוריי.

משנכנס בעלי לחיי, הקיבוצניק החילוני הנאור והאוכל-כל, הוא הביא איתו את הצבע הלבן. פה פשטידות, שם עוגות גבינה ובין לבין נחשפתי גם לכדור הלאבנה המתגלגל בגרון ברכות נעימה. זה בסך הכל יוגורט. יוגורט ותו לא. אבל פלא גדול.

אחד התענוגות הגדולים באוכל היא לסנכרן בין מה שמכניסים לגוף לבין הסביבה הגיאורפית שבה חיים. זה לא סתם שביפן אוכלים סושי, לא במקרה הארגנטינאים אוהבים בשר.
האוכל מבטא את הקשר בין מי שאנחנו, מה שיש בנמצא, למי שאנחנו רוצים להיות. ליפנים יש ים והם רוצים להיות מסודרים, אז הם מכינים סושי. לערבים יש יוגורט, והם מחפשים יציבות - אז הם תולים אותו, מייבשים אותו כדי שיתמצק, יתייצב - והרי לנו לאבנה.

לאבנה הוא אוכל של כאן ועכשיו. הוא מאבות המזון של המזרח התיכון - כמו טחינה, כמו חומוס. כמוהם, גם את הלאבנה אפשר לנגב. כמוהם, גם הלאבנה אוהבת מאוד שמן זית. כמוהם, היא הכי יפה כשהיא חמצמצה.

לאבנה היא לבנה, כמו כלה, ורגישה כמוה. חייבים להיות עדינים איתה, קשובים ורגישים אליה. להעניק לה את הטיפול הראוי: למשוח אותה בשמן זית טוב, לערבב אותה בעדינות, לעטוף אותה. אבל בעיקר - לחשוב עליה. גם כשהיא לא לידך, גם כשאתה לא נוגע בה, אתה חייב לחשוב עליה. היא תרגיש אם לא, ותחמיץ יתר על המידה, או תיפול ותישפך.

מי שינסה לגלגל כדורי לאבנה, יגלה שזה לא פשוט. הלאבנה לא מתמסרת בקלות למגע היד, עדינה ורכה ככל שתהיה. נסו למרוח שמן זית - זו בהחלט התקדמות, היא תתחיל להיפתח. הסוד הוא לעטוף את הכדורים בזעתר. האבקה הירוקה, עם ניחוח שכולו זיכרון של אדמה. הזעתר מגבש  אותה והופך אותה לעגולה יותר. גם לאבנה, כמו כלה, צריכה בית כדי להירגע, אדמה.
מתכון לכדורים מושלמים

רכיבים:
יוגורט (כבשים, בקר או עיזים)
מלח
שמן זית טוב
זעתר
קורנית (לא חייבים)

על כל ליטר יוגורט מוסיפים בעדינות כף אחת של מלח ומערבבים היטב.
שופכים את התכולה לתוך חיתול נקי של תינוקות.
קושרים את כל קצוות החיתול וקושרים שוב היטב סביב הברז בכיור ונותנים לנוזלים של היוגורט לטפטף כל הלילה. כמובן שאפשר לקשור סביב כל וו קיים, בתנאי ששמים קערה לנוזלים מתחת לשק הלאבנה.

בבוקר, מגלגלים בידיים משומנות היטב בשמן זית כדורים מהלאבנה, ומגלגלים אותם בזעתר או בקורנית. כשהכדורים מוכנים מזלפים מעליהם המון שמן זית, ומגישים עם לאפה או כפית.

המתכון באדיבות "מאמא דיאלי"
ליצירת קשר ולאוכל ביתי מפנק: 050-5875684, time4kuskus@gmail.com

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק