דובי זכאי יצא לטייל במכתש הגדול ומצא זהב

כן, במכתש הגדול מגלים כל יום זהב. אין צורך לבוא עם קערות ומקושים, צריך בסך הכול לטפס על הר אבנון, ובשעה מסוימת תגלו את הזהב

דובי זכאי | 4/2/2014 9:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: המכתש הגדול
הר אבנון מתנשא לגובה של 656 מטרים מעל פני הים. מיקומו הוא בהר הנגב הצפוני, כשלושה קילומטרים דרומית-מזרחית לעיירה ירוחם. איש לא יחשוד בהר התמים, הנח בשלווה פראית מעל המכתש הגדול, שמפסגתו נשקפת תצפית נדירה ובשעה מדויקת מגלים לפתע זהב.
 
צילום: דובי זכאי
מחכים לזהב. מראה המכתש מנקודת הצפייה צילום: דובי זכאי
 
אם מהלכים בין שבילי ההר מזרחה, מגיעים למרפסת התצפית שבה נעתקת הנשימה מרוב היופי ששרוע למטה. אם הגעתם מעט לפני שקיעת השמש תגלו את הזהב. בקצה היום השמש מפזרת זהרורי שקיעה בגווני הזהב, המפוזר ביד נדיבה על פני כל המכתש הגדול לעשר דקות בלבד. ראשי הגבעות במכתש נצבעים באבקת הזהב, והמכתש כולו בוער כמכרה זהב. הצללים הכהים מתעמקים ומדגישים את גווני השקיעה. קירות המכתש המערביים נבלעים בצל כבד, בעוד שהקירות המזרחיים נגועים בתאורה יפה.
 
עשר דקות בלבד חולפות עד שגדודי צללי הלילה גולשים אל המכתש.הצללים מתארכים וגבעות הזהב נעלמות אט-אט במערבולת של גווני אפור, שהופכים לשמיכה שחורה של לילה. חובבי הזהב נאלצים להתקפל, לרדת מההר וכדי לחזות שוב במראות הם ייאלצו להגיע לכאן למחרת לתצוגה נוספת.
כמו דולפין מאושר

למטפסים על הר אבנון הנוף מתגלה לאטלאט. מסביב מתגלה נוף נגב טיפוסי, קירח מעץ ומירק, ורק ערוצי נחלים ופלגים חורצים אותו. בזמן העלייה לא רואים את העיירה ירוחם, הנסתרת מאחורי גבעות המדבר. ממגרש החניה שבראש ההר לא רואים את המכתש. צריך ללכת בשביל מזרחה מרחק קצר, ואז, בבת אחת נחשפים למראה. נוף הקדומים שרוע למטה, מוקף במצוקים היורדים בתלילות.

מנקודה זו רואים את מלוא יופיו של המכתש, כ-13 קילומטרים אורכו וחמישה קילומטרים רוחבו. עומקו של המכתש הוא כ-300 מטרים . עם קצת דמיון יצירתי, מראהו המאורך על המפה מזכיר דולפין מאושר השוחה על גבו.

למכתש שם נוסף - "מכתש חתירה", על שם הנחל החוצה את המכתש. חדי העין יכולים לזהות לצד השביל מאובנים הצרובים בסלעים ובאבנים. הגיאולוגים מבחינים בתצורה גיאולוגית מ"תקופת הקנומן", שנקראת אבנון )הקנומן היא תקופה בלוח הזמנים הגיאולוגי שבו התרחשו אירועים ותהליכים בכדור הארץ(. לצד השביל העולה להר פוגשים שרידי התיישבות. בשנת 1940, בתקופת שלטון הבריטים, הגיעה לכאן משלחת של מחפשי נפט מטעם הוד מלכותה בניסיון למצוא כאן נפט. הניסיונות לא צלחו ושרידי המחנה נותרו לצד השביל.

איך מגיעים: כדאי להגיע למכתש ממזרח, מכביש 206. כביש 225 מתפצל מערבה ומוליך למכתש ולירוחם. קטע מהכביש מקביל ל"שביל ישראל". בתחילת הכביש חולפים מתחת לגשר גדול - "גשר הרכבת", המקשר בין מפעל הפוספטים ומתחבר למסילת דימונה-באר-שבע. אחר כך נכנסים לכביש צר וזהו שער המכתש. משני הצדדים מתנשאים הרים כהים ומשוננים, ואחד מהם מזכיר סנפיר ענק ונקרא "הסנפיר הקטן". הכביש ממשיך למכתש וחוצה אותו. מיד לאחר הכניסה, מימין, שוכן אתר החולות הצבעוניים. במקום חניון מסודר, בצלו של עץ אקליפטוס ענק. אפשר לטייל בין עורקי צבעי החולות בגוונים של סגול, צהוב, אדום, ירוק ועוד, ואפשר גם למלא בקבוק קטן במעט שכבות של חול צבעוני.

בהמשך רואים בראש ההר את מרפסת התצפית של הר אבנון, המתנשאת מעל המכתש. הכביש מטפס בסדרה של סרפנטינות (עיקולים חדים), וככל שעולים הולך ונגלה המכתש בכל יופיו. בקצה העליות, מצד ימין, מטפס שביל אל הר אבנון (יש שילוט מסודר). השביל מתאים לכל רכב, בתנאי שנוסעים בזהירות. לאחר עשר דקות נסיעה מגיעים אל חניון תחום בסלעים, ושביל מוליך מזרחה לנקודת התצפית. המשך הכביש מוביל לעיירה ירוחם.

רעבים? פרויקט מיוחד נולד בדרום - "המבשלות של ירוחם". קבוצת נשים שמזמינה לארוחה בסלון ביתן, למפגש בין המטיילים לבני המקום. מי שמעוניין באוכל ביתי טעים ומפגש מעניין מוזמן להתקשר: 054-4761761. בתשלום .

dubi.zakai@maariv.co.il

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק