עלה ירוק: מתכונים עם כבוד לעשבי תיבול
אנחנו רגילים לדחוק אותם לשוליים ולהתייחס אליהם בתור תוספת בלבד, אבל עשבי התיבול יכולים להפוך בקלות למרכיב המרכזי בארוחה. תנו צ'אנס לירוק־הירוק הזה
עוד כותרות ב-nrg:
הגיע זמן המרק: מתכונים ליום חורף קר
שיהיה לכם יום כתום: מתכונים עם תפוזים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

אם ירקות הם מטאטא, הרי שעשבי תיבול הם שואב אבק. הם פריכים וריחניים, עמוסים בוויטמינים ובשלל תכונות בריאות. הם מוסיפים לכל מאכל טעמים וריחות של מקומות וארצות, זיכרונות ממטבחים אחרים ורחוקים. הנטייה שלנו היא קצת להתעצל ולשמור את הפטרוזיליה למרק ולתבשילים, אבל האמת היא שהיא וחבריה הירקרקים הופכים גם מאכלים פשוטים יחסית לחגיגה: נסו להוסיף אותם לחביתה, לעגבנייה קצוצה עם שמן זית, לבטטה שאתם שמים בתנור או לסלט ביצים. הפעם בחרתי להציג את עשבי התיבול נטו. לא כתוספת או כתבלין, אלא בתור מאכל שעומד בזכות עצמו. בתיאבון!
בקציצות האלה עשבי התיבול מחליפים את הירקות הרגילים ותופסים את מרכז הבמה. התוצאה היא קציצה מיוחדת ומפתיעה, פצצת טעמים מרוכזת ופריכה שהיא גם טעימה ובריאה מאוד. זה כל כך טעים שאי אפשר להפסיק לנשנש אותן כשהן יוצאות חמות מהתנור, ואם אתם מכינים אותן לארוחה רצוי מאוד להכפיל כמויות מראש.
ההפתעה הגדולה של הקציצות האלה הייתה לראות את פיצי (בן שנה וחצי) זולל אותן בהנאה. נכון, הוא עוד בגיל שלא שואל שאלות. נכון, הוא בשלב שבו הוא רוצה לאכול כל מה שאבא ואמא אוכלים. אבל מה זה משנה בעצם? העיקר שאכל.

חומרים ל־20 קציצות קטנות:
1 צרור (2 כוסות לא דחוסות) פטרוזיליה קצוצה דק
½ צרור (כוס) כוסברה קצוצה דק
1 קישוא מגורר גס
2 מקלות סלרי קצוצים דק (לא חובה)
½ בצל סגול קצוץ דק
1 גבעול עבה של בצל ירוק קצוץ
2 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
2 ביצים
1 כף שמן זית
½ כוס קוואקר
½ כוס פירורי לחם
הכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מזלפים עליה מעט שמן ובעזרת נייר סופג מורחים את השמן על כל הנייר.
2. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי הקציצות.
3. מניחים את התערובת כרבע שעה בצד או במקרר כדי שהקוואקר יתרכך וידביק את העיסה.
4. בידיים רטובות יוצרים קציצות בגודל שקע כף היד (כשתי כפות) ומניחים על התבנית.
5. אופים 20־25 דקות, עד שהקציצות יציבות למגע והחלק התחתון שלהן מוזהב.
6. להגשה: יוגורט טבעי מעורבב עם חצי שן שום כתושה ומעט מלח ופלפל.
אורז הוא בשבילי אהבה אמיתית. אם הייתי צריכה לקחת עשרה פריטים לאי בודד, שק אורז היה בטוח בראש הרשימה. דווקא מהסיבה הזו אני לא מכינה ממנו הרבה, פשוט כי אני נוטה לאכול אותו בלילה, קר, כשכל בני הבית כבר ישנים.
ארגנתי לכם מפגש פסגה בין האורז האהוב לבין ערימת עשבי תיבול ריחניים. אתם יכולים לאלתר על המתכון, להוריד ולהוסיף עשבים ותבלינים כרצונכם. עוד תוספות מומלצות: צנוברים קלויים, גרעיני דלעת קלויים, חמוציות במקום צימוקים או מעט קינמון. גם כף רסק עגבניות תוסיף צבע וטעם לאורז. בתחום הירוקים אפשר להחליף את המנגולד בתרד ואפילו, כן כן, בחסה (שאותה צריך להכניס למחבת ממש רגע לפני סוף הבישול). אפשר גם להוסיף רצועות דקות של קישואים, או לצלות קוביות דלעת בתנור ולפזר למעלה.

חומרים:
לאורז:
2 כפות שמן זית
1 כוס אורז
1 כפית מלח
1 כפית כמון
1.5 כוסות מים רותחים
אפשר גם: חופן צמוקים
לירוקים:
2 כפות שמן זית
1 שן שום קצוצה דק
4 עלי מנגולד גדולים, מופרדים לגזע ולעלים, קצוצים
3 מקלות סלרי קצוצים דק
2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
¼ כוס מים
2 כוסות דחוסות פטרוזיליה קצוצה דק
½ צרור (כוס) כוסברה קצוצה גס
¼ צרור (שליש כוס) שמיר קצוץ דק
½ חבילה (שליש כוס) עירית קצוצה
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל
½ כפית כורכום
הכנת האורז:
1. מרתיחים מים בקומקום, ובינתיים מחממים בסיר בינוני את שמן הזית.
2. כשהשמן חם מוסיפים את האורז, המלח, הכמון והצימוקים ומערבבים היטב.
3. מוסיפים כוסות מים רותחים ומבשלים 15 דקות על אש קטנה.
4. מכבים את האש ומשאירים עם מכסה סגור עוד 5 דקות. לא פותחים את המכסה במהלך בישול האורז!
הכנת הירוקים:
1. מחממים שמן זית במחבת גדולה.
2. כשהשמן חם מוסיפים את גזעי המנגולד הקצוצים, את הבצל הירוק ואת הסלרי. מערבבים כחמש דקות עד שהירקות מתחילים להתרכך.
3. מוסיפים את עלי המנגולד הקצוצים ואת המים ומערבבים כשלוש דקות.
4. כשעלי המנגולד רכים לגמרי מוסיפים את כל שאר הירוקים והתבלינים ומבשלים על אש קטנה כשלוש דקות נוספות, תוך כדי ערבוב.
5. בקערה גדולה מערבבים את תערובת הירוקים עם האורז. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים. סלט ירוקים
את הסלט הזה אכלתי לראשונה במסעדה לפני המון שנים. הוא היה כל כך טעים, ובעיקר מפתיע, והפך מיד לבן בית אהוב. מה שמיוחד כאן הוא שעשבי התיבול מקבלים את הבמה המרכזית והופכים להיות הסלט עצמו. כמות הבורגול בסלט לא גדולה, והיא רק מחברת בעדינות, יחד עם החמוציות, בין העשבים. אם אתם מביטים על המתכון בחשש ולא מאמינים שהוא אכיל - מצפה לכם הפתעה. החיבור של כל המרכיבים ביחד (אל תוותרו על אף אחד מהם!) הופך אותו לדבר הכי מרענן ונקי שאכלתם מעולם. אם אתם בכל זאת סקפטיים, הכינו כמות כפולה של בורגול, שתהפוך אותו לנועז קצת פחות.

חומרים:
(ל־3־4 מנות)
½ כוס בורגול
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל
2 כוסות עלי פטרוזיליה (צרור שלם)
2 כוסות עלי כוסברה (צרור שלם)
1 כוס עלי רוקט (חבילה)
½ כוס חמוציות מיץ מחצי לימון טרי 3־4 כפות שמן זית איכותי מלח ופלפל לפי הטעם אפשר גם: חופן שבבי שקדים קלויים
הכנה:
1. מכינים את הבורגול לפי ההוראות שעל האריזה, או כך: שמים את הבורגול בקערה גדולה עם המלח והפלפל. מוסיפים לקערה 3 כוסות מים רותחים ומערבבים. אחרי 20 דקות בודקים שהוא מוכן ומסננים מעודפי המים.
2. שוטפים היטב את הפטרוזיליה והכוסברה, מייבשים, מפרידים את העלים מהענפים ומשתמשים רק בעלים. קוצצים גס את עלי הרוקט.
3. מערבבים את כל מרכיבי הסלט, מוסיפים את השמן והלימון ומתבלים במלח ופלפל. מגישים מיד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg