
במרק, בפשטידה וממולאת בשר: קבלו את הדלעת
הסתיו בישראל חולף כהרף עין, אבל מסביב לעולם זו עונה רצינית עם כוכבת בלתי מעורערת – הדלעת. הצטרפו גם אתם לזמן הכתום
הסתיו הישראלי נגמר עוד לפני שהוא מתחיל. יום אחד יוצאים מהבית עם כפכפי אצבע וחולצות קצרות, ולמחרת מצטיידים במעילים ובמטריות. כשאני רואה את תמונות הסתיו באמריקה, אני מתמלאת קנאה. הבו לי עלי שלכת כתומים וגדולים, ומזג אוויר משובח שדורש רק מעיל ג'ינס דק במשך חודשיים.הסתיו הוא גם עונת הדלועים ברחבי העולם: רק השבוע קיבלתי משלוח ראשון של m& m בטעם דלעת ועוגיות אוריאו במילוי דלעת. אושר מוחלט. הלוואי שגם בארץ היינו נדבקים קצת בטירוף הדלעת הזה. הדלעת היא נהדרת, טעמה עדין ומתאים את עצמו לתבשילים רבים. מומלץ לשלב אותה בכל מרק חורפי, לצלות אותה בתנור עם מלח ופלפל, ואפילו לשלב אותה בעוגות ובעוגיות.
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

את הפשטידה הזו טעמתי לראשונה כשהצטרפתי למשפחתו של אסף, יחד עם עוד מתכונים מיוחדים שעלו לארץ מדרום אפריקה. גם אנחנו נדבקנו באהבה אליה ואנחנו מכינים אותה עד היום - אם תציצו ברשימת המרכיבים אולי תגלו מדוע. מדובר, אם לדייק, בסוג של עוגה, אבל כזו שמתאימה מאוד ליד הסלט או עם מאכלים מלוחים. המתכון המקורי מושחת אפילו יותר מהגרסה ה"דיאטטית" שלפניכם.

חומרים:
2 דלוריות מאודות וטחונות לכ-3 כוסות פירה (650 גרם)
3 ביצים
1 מיכל שמנת מתוקה 10%, או ריצ'
½ כוס סוכר דמררה
¼ כוס סוכר חום
1 כוס קמח - אני משתמשת בחצי כוס קמח כוסמין וחצי רגיל
1 כפית אבקת אפייה
1כפית קינמון
½כפית ג'ינג'ר
עוד קצת קינמון לפיזור על הפשטידה
הכנה:
1.מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית בקוטר 24 ס"מ.
2.מקלפים את הדלוריות, נפטרים מהגרעינים, חותכים לקוביות גדולות ומבשלים בסיר עם הרבה מים רותחים עד שהן רכות.
3.מסננים ומייבשים מעודפי המים, וטוחנים במעבד מזון לפירה חלק.
4.בקערה גדולה מערבבים היטב: ביצים, שמנת, סוכר ופירה דלורית. מנפים פנימה את הקמח והתבלינים ומערבבים היטב. מעבירים את התערובת לתבנית ומפזרים מעט קינמון מלמעלה.
5.אופים 40-50 דקות עד שהפשטידה מתייצבת, מזהיבה וריחנית. אפשר לנעוץ קיסם לבדוק שהיא אפויה.
6.מגישים חם (אני אוהבת אותה גם ישר מהמקרר, ואפילו בלי צלחת).
טיפ:
חפשו בסופר את הדלוריות עם פסים ירוקים עדינים ליד השורש וליד הזלזל: הם מעידים על טריות.
דלעת ערמונים היא כל כך טעימה, שאין צורך להוסיף לה מילוי או תוספת. בעונה המתאימה, אני מכניסה לתנור מגש עם שמן זית, מלח ופלפל - ויש לי חטיף בריא לנשנש כל היום. אם אתם מחפשים מנה קצת יותר מרשימה וחגיגית, השידוך עם בשר הוא נפלא. אם אתם מאלו שעוברים ליד דלעת הערמונים במדפי הירקות וממשיכים הלאה בלי לדעת מה עושים איתה - תנו לה צ'אנס! טעמה אגוזי ועדין, והיא בעיניי הטעימה ביותר במשפחת הדלועיים.

חומרים:
5 יח' דלעת ערמונים
1 כף שמן זית
מלח ופלפל
למילוי:
500 גרם בשר בקר טחון
1 בצל
1גזר
¼ כוס פירורי לחם (לא חובה(
1 צרור פטרוזיליה קצוץ דק
⅓ כוס צימוקים קטנים
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1כפית קארי
½ כפית כמון
¼ כפית קינמון
¼ כפית פפריקה
½ כפית סוכר
1 שן שום כתושה
2 כפות שמן זית
1 קופסא קטנה של רסק עגבניות (100 גרם(
2 כפות מים
הכנה:
1.חותכים את הדלעות לחצאים ומרוקנים את תוכנן בעזרת כף פריזיאן או כף רגילה.
2. לעתים צריך לחתוך חלק קטן מהבסיס, כדי לייצב את הדלעת על התבנית.
3.מוזגים שמן זית לקערה קטנה ומורחים בעזרת מברשת על כל דלעת. מפזרים מעט מלח ופלפל ואופים כ-20 דקות בתנור שחומם ל-200 מעלות.
4.הדלעת מוכנה כשהיא רכה ושחומה מעט.
הכנת המילוי:
1.קוצצים את הבצל והגזר דק-דק, רצוי במעבד מזון.
2.בקערה גדולה מערבבים בשר טחון, בצל וגזר קצוצים, פירורי לחם, פטרוזיליה, צימוקים ותבלינים.
3. מחממים שמן זית על מחבת גדולה ומוסיפים את תערובת הבשר.
4.מערבבים היטב עד שהבשר צרוב מכל הצדדים. מוסיפים את רסק העגבניות ואת המים, ומבשלים כעשר דקות. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הצורך.
5.לפני ההגשה מרכיבים את המנה: ממלאים כל חצי דלעת בתערובת הבשר, מפזרים מעט פטרוזיליה קצוצה ואוכלים עם כפית.
טיפ:
חפשו בסופר דלעת ערמונים קשה ומבריקה, וקנו במקום שבו הסחורה מתחלפת בתדירות גבוהה.
דלעת היא חומר גלם נפלא, והיא מקבלת באהבה מגוון עצום של טעמים. אחרי שאני מוסיפה אותה למרק וצולה אותה לאנטיפסטי, אני מתחילה לנסות דברים יצירתיים יותר. כאן, במתכון של אוטולנגי, הדלעת מקבלת שכבה נדיבה של ציפוי תבליני ופריך, שהופך הכול לחגיגה של ממש.

חומרים:
1 קילו דלעת
3 כפות שמן זית
לציפוי:
חצי כוס פרמזן מגורד (כ-60 גרם)
גרידה משני לימונים
3 כפות פירורי לחם
1 חופן פטרוזיליה, קצוצה דק-דק
עלים משני ענפי טימין, קצוצים דק
2 שיני שום כתושות
שפע מלח ופלפל
לרוטב:
1 מיכל שמנת חמוצה
1 שן שום כתושה
1 חופן שמיר קצוץ
לחלופין: טחינה גולמית
הכנה:
1.מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים 2 תבניות תנור בנייר אפייה.
2.פורסים את הדלעת לפרוסות גדולות בעובי של כ-7 מ"מ ומשאירים את הקליפה.
3.מערבבים היטב את כל חומרי הציפוי.
4.מניחים את פרוסות הדלעת על התבנית ומורחים עליהן שמן זית בעזרת מברשת.
5.מפזרים את הציפוי על הדלעת בנדיבות, ואופים כ-20 דקות או עד שהדלעת רכה.
6.אוכלים מיד. אם רוצים לחמם שוב לפני ההגשה - מומלץ בתנור וללא כיסוי, כדי שהציפוי יישאר פריך.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg