המטבח

מה? מה? תפוח אדמה: שלושה מתכונים מנצחים

אפשר לשלב אותם במעדני גורמה, לעטוף בנייר כסף ולהשליך למדורה, או להכין מהם לביבות לכבוד החנוכה. שלושה מתכונים מנצחים עם תפוחי אדמה

אפרת ליכטנשטט | 11/12/2015 10:10

תפוחי אדמה מעלים אצלי אינספור אסוציאציות. הם מזכירים לי סיפורים על מלחמות ועל ימים של רעב ומחסור; הם מזכירים לי ארוחות גורמה במסעדות יקרות, בליווי בשר ויין אדום. הם מזכירים לי את אמא שלי ואת יום שישי בערב, יחד עם תבנית עוף עצומה שמתחסלת עד סוף הארוחה.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
שאטרסטוק
מה זה מזכיר לי? תפוחי אדמה שאטרסטוק
 
אפילו בשמו של תפוח האדמה יש כפילות מעניינת: תפוח - פרי אצילי ומושלם. אדמה - לכלוך וארציות. ואכן, הוא כזה: הכי פשוט אבל הכי טעים. אפשר לרקוח ממנו מעדנים לשולחנות מלכים, ואפשר לעטוף אותו בנייר כסף ולזרוק אותו לאש. בשני המקרים הוא יהיה מושלם, מנחם ואהוב.

יש יותר מ־5,000 זנים שונים של תפוחי אדמה בעולם (בישראל מגדלים יותר מעשרים זנים), ומכל זן כדאי להכין את המאכל שמתאים לו: תפוחי אדמה לבנים מהזנים בליני, דיטה, ניקולה וואלור מתאימים לבישול ארוך לצד עוף ולהכנת מרק. הזנים המשובחים לאפייה ולהכנת פירה הם דרגה ואלמרה: הם מתפוררים בבישול ולכן קל לרסק אותם. תפוחי אדמה אדומים מהזנים לאורה, מוצרט, דזירה ורוזנה, מתאימים לטיגון (צ׳יפס) ולצלייה בתנור.

התיידדו עם הירקן השכונתי שלכם ושאלו אותו על הזנים השונים.
תפוחי אדמה ״דרוסים״

עוד מתכון מבלוג אהוב - ״שירה אכילה״ של יובל. גישה מינימליסטית במיוחד לתפוחי אדמה, בלי לרסק ובלי לטגן: רק מכה קלה, שמן זית, מלח ופלפל - איזה כיף, וכמה זה טעים!
 

אפרת ליכטנשטט
טראח וגמרנו. תפוחי אדמה דרוסים אפרת ליכטנשטט

חומרים:
שקית תפוחי אדמה זעירים
מלח גס
פלפל שחור
ענף רוזמרין מפורק למחטים

הכנה:
1. שמים את תפוחי האדמה בסיר ומכסים במים. מבשלים במשך 25־35 דקות, עד שהם רכים אך יציבים. מסננים היטב מהמים, ומעבירים את תפוחי האדמה לתבנית תנור עם נייר אפייה.
2. מחממים תנור ל־220 מעלות.
3. בכוס זכוכית קטנה (כמו של קפה שחור), מועכים בעדינות כל תפוח אדמה לעובי של 1־1.5 ס"מ. צריך למעוך בזהירות כדי שתפוח האדמה לא יתפרק וישמור על צורה שלמה.
4. במברשת סיליקון מברישים את תפוחי האדמה בנדיבות בשמן זית (יובל גורס: משני הצדדים. אבל אני התעצלתי) ומפזרים מלח גס (או רגיל), פלפל שחור ועלי רוזמרין.
5. אופים במשך כ־40 דקות, עד שתפוחי האדמה שחומים ופריכים. מגישים מיד בליווי שמנת חמוצה, או לחלופין – עם שניצל.

קרוקטים פסטו

כשהכרתי את אסף, אי שם ב־2001, קרוקטים היו התוספת הכי פופולרית לצד הסטייק. במסעדה הקבועה שנהגנו לאכול בה השף כבר הכיר אותי, והיה מכין לי צלחת מיוחדת של קרוקטים ברוטב יין אדום (בלי הסטייק!). אלה היו שנות האלפיים העליזות, עכשיו אני מסתפקת בסלט. לכבוד חג הלביבות החלטתי לאוורר ממגרת המתכונים את המתכון לקרוקטים שלימד אותי השף מיכאל כץ. הרבה עבודה - כן. טעים - אין לתאר!
 

אפרת ליכטנשטט
שווים את המאמץ. קרוקטים פסטו אפרת ליכטנשטט

חומרים:
1 קילו תפוחי אדמה (עדיף מזן דזירה בעלי הקליפה האדומה)
2 חלמונים
½ כפית פלפל לבן
1 כפית מלח
קורט אגוז מוסקט
2 כפות ממרח פסטו, או סלמון מעושן קצוץ, או ממרח עגבניות, או שום, או כל תבלין אחר שאתם אוהבים
לטיגון:
1 ליטר שמן חמניות או קנולה
2 ביצים
½ כוס קמח
1 כוס פירורי לחם

הכנה:
1. מבשלים את תפוחי האדמה במשך כשעה, עד שהם רכים מאוד.
2. מסננים את המים, מקלפים אותם, ומועכים בעזרת מועך לפירה.
3. מקררים מעט ומוסיפים מלח, פלפל ואת החלמונים. מערבבים היטב ומוסיפים את הפסטו.
4. מקררים את הפירה לטמפרטורת החדר לפני שמתחילים ליצור את הקרוקטים (אפשר גם להשאיר את הפירה למשך לילה במקרר).
5. מכינים שלוש קערות: אחת עם קמח, שנייה עם ביצים טרופות ושלישית עם פירורי לחם (בדומה לשניצלים).
6. בידיים רטובות ובעדינות יוצרים מהפירה כדורים קטנים בקוטר 3 ס״מ. טובלים אותם ראשית בקמח, אחר כך בביצים ולבסוף בפירורי לחם, בשיטת הסרט הנע.
7. מחממים שמן בסיר קטן ומטגנים את הקרוקטים עד שהם שחומים.
8. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
9. מגישים מיד.

רושטי - לביבה שוויצרית במחבת

כבר שנה שלמה, מאז ששרון מהבלוג pasta every day פרסמה את המתכון המשפחתי שלה לרושטי, אני חולמת להכין אותו. זה פתרון מעולה להורדת כמויות השמן בחג הזה - והטעם של הלביבה לא פחות טוב מזה של אחיותיה המטוגנות. עלו על הרכבת לשוויץ, והכינו השנה רושטי.
 

אפרת ליכטנשטט
פחות שמן, אותו טעם. רושטי אפרת ליכטנשטט

חומרים:
למחבת בקוטר 22 ס״מ
4 תפוחי אדמה גדולים (800 גרם ביחד)
2 כפות חמאה או שמן
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור (או פחות)

הכנה:
1. מקלפים את תפוחי האדמה ומרסקים אותם בפומפייה גסה. סוחטים אותם היטב מהנוזלים ומתבלים במלח ופלפל. מערבבים היטב.
2. מחממים מחבת טפלון (או כל מחבת אחרת שאוכל לא נדבק אליה) וממוססים את החמאה. מוסיפים את תפוחי האדמה ומערבבים קלות.
3. משטחים את תפוחי האדמה למחבת בעזרת כף גדולה ומהדקים היטב.
4. מטגנים את הלביבה על אש בינונית, בלי להזיז אותה, במשך 5־10 דקות, עד שהיא שחומה (בדקו בזהירות בעזרת תרווד).
5. הופכים אותה לצדה השני כך: מניחים צלחת גדולה על המחבת, הופכים הכול יחד, ואז מחזירים את הלביבה לטיגון מצדה השני.
6. מגישים מיד עם חביתה, סלט, שמנת חמוצה וכל מה שאוהבים.

שמונה דברים שכדאי לדעת על תפוחי אדמה

1. תפוחי אדמה מכילים הרבה עמילן, ומבחינה תזונתית הם נחשבים לפחמימה - בדומה לאורז, פסטה ולחם. עם זאת, חשוב לזכור שתפוחי אדמה אינם בעלי ערך קלורי גבוה במיוחד: במאה גרם תפוחי אדמה מבושלים יש 86 קלוריות, לעומת 140 בפסטה או 110 באורז.
 

Yossi Aloni
היית מאמין? תפוח אדמה אינו משמין Yossi Aloni

2. תפוחי אדמה עשירים בוויטמין C. 100 גרם של תפוחי אדמה מכילים 20 אחוז מצריכת הוויטמין המומלצת ליום. תפוח אדמה עשיר גם בברזל, בוויטמין B6 ובמגנזיום. הוא גם מקור מצוין לאשלגן, מינרל החיוני לתפקודים רבים בגוף.

3. אם אין צורך - אל תקלפו את תפוחי האדמה שלכם. הקליפה מכילה סיבים תזונתיים, ושומרת על הוויטמינים והמינרלים בזמן הבישול. אם אתם בכל זאת לא רוצים לאכול את הקליפה, הסירו אותה רק לאחר הבישול.

4. למטרות בישול, נסו לקנות תפוחי אדמה בגודל דומה כדי שזמן הבישול שלהם יהיה אחיד. כמו בבחירת ירקות אחרים, הקפידו גם כאן לקנות תפוחי אדמה קשים וחלקים, בעלי גוון אחיד - לבן או אדום, אבל לא ירוק. תפוחי אדמה עם כתמים ירוקים עלולים להיות מרים ואף רעילים, באכילת כמות גדולה.

5. אחסנו את תפוחי האדמה במקום קריר ויבש למשך  עד עשרה ימים. אחרי זמן זה טעמם ייפגע.

6. לתפוחי האדמה חלק חשוב בהיסטוריה של העם האירי. בשנות הארבעים של המאה ה־19 נפגעו כל גידולי תפוחי האדמה באירלנד בשל טפיל המכונה ״כימשון״. כלכלת אירלנד הייתה מבוססת כמעט כולה על תפוחי אדמה, ולמעלה מחצי מיליון איש מתו ברעב. העם האירי זוכר עד היום את מגפת הרעב הגדולה, ומציין אותה באירועים שונים.

7. תפוח האדמה הגדול בעולם צמח באנגליה ב־2010, ומשקלו: 3.76 ק"ג.

8. אדם מערבי ממוצע אוכל כ־35 ק״ג תפוחי אדמה בשנה, אולם אוסטרלי ממוצע אוכל 66 ק״ג בשנה.

***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק