המטבח

מחקר מקיף בדק ומצא: לימון מוסיף המון

אף דג או שניצל לא יהיו שלמים בלעדיו. הוא משתלב בפשטידות, רטבים ומרקים - אבל מככב גם במחלקת הקינוחים. שלושה מתכוני לימון קלים שכל אחד יכול להכין בקלות

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 19/2/2016 0:11
הפעם הראשונה שהבנתי כמה אני אוהבת לימון הייתה דווקא בגיל די מאוחר. עבדתי במקום שבו היו מכינים סלט ירקות עצום לארוחת הצהריים, לכל 15 העובדים במשרד (שזה דבר מדהים בפני עצמו), ובכל יום תורנות הכנת הסלט הייתה נופלת על מישהו אחר. פעם אחת עמדתי ליד מירי, שהייתה חותכת הסלט הבכירה ואולי אפילו הוגת הרעיון, וראיתי אותה סוחטת שניים־שלושה לימונים לתוך הסלט.

עוד כותרות ב-nrg:
- מחיר הסלפי: תיירים הרגו דולפין-תינוק
- אחרי הביקורת: אגד פרסמה מודעה חדשה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

זה היה מין רגע כזה שפתאום נופלים לך מלא אסימונים ואתה מבין משהו בחיים. הסלט של מירי היה תמיד הכי טעים, ומאותו יום אני סוחטת בכיף לימון שלם על הסלט שלי ומתענגת ממנו עד טיפת ה״מיצשלהסלט״ האחרונה.
 
אפרת ליכטנשטט
חברו הטוב של האוכל. מתכוני לימון אפרת ליכטנשטט

לימון הוא חברו הטוב ביותר של הדג, וגם של השניצל. גרידת לימון אני שמה בכל בצק וכמעט בכל עוגה. תוסיפו גרידת לימון לפשטידות שאתם מכינים, לסיר מרק, לרוטב עגבניות, לירקות מוקפצים. לימון זה לימונדה, לימונצ׳לו, לימונים כבושים, לימון בקולה, והכי חשוב - פרוסת לימון לתוך כוס התה ביום חורף סגרירי.

פאי לימון בקלי קלות

פאי לימון הוא אהבת אמת. משהו בשילוב הטעמים הזה פשוט מנצח, ואני חושבת שזו כנראה תהיה הבחירה הראשונה שלי בכל בית קפה, אפילו לפני שוקולד. המתכון כאן הוא ידידותי וקל להכנה, ולא דורש בישול חלמונים, השוואת טמפרטורות וכל מיני תהליכים שבדרך כלל מלווים פאי לימון, כל זאת בזכות טריק ערמומי של שימוש בחלב מרוכז ממותק. אני מתארת לעצמי שאין לכם פחית כזו בבית, אבל הרי אתם עוד מעט יורדים לסופר לקניות אחרונות, לא?
 

אפרת ליכטנשטט
אהבת אמת. פאי לימון אפרת ליכטנשטט

המצרכים (לתבנית בקוטר 24 ס"מ):
לקלתית
1 כוס קמח מלא (או קמח רגיל)
שליש כוס שיבולת שועל רגילה או אינסטנט
קמצוץ מלח
80 גרם חמאה
2 כפות מייפל
2 כפות סוכר חום
למילוי
3 חלבונים בטמפרטורת החדר
קורט מלח
גרידה מלימון שלם
300 גרם חלב מרוכז ממותק (¾ פחית)
120 מ״ל (½ כוס) מיץ לימון סחוט טרי
לקישוט לימונים מסוכרים
300 גרם לימונים ננסיים
150 גרם סוכר
½ כוס מיץ תפוזים

אופן ההכנה
1. מתחילים עם הלימונים המסוכרים: שוטפים היטב את הלימונים, פורסים אותם לפרוסות דקות בעובי 4 מ״מ ושמים את כל הפרוסות בסיר בינוני (אפשר לזרוק את הקצוות). מוסיפים סוכר ומיץ תפוזים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים ללהבה בינונית־נמוכה ומבשלים כ־30 דקות, עד שהלימונים רכים וטעימים.
2. בעזרת מלקחיים מוציאים את הפרוסות בעדינות לתבנית מכוסה בנייר אפייה. כיוון שהפרוסות רכות וגמישות, ״מחזירים״ להן את צורת העיגול. מקררים עד לשלב קישוט העוגה.
3. הכנת הקלתית: מערבבים בקערה קמח, שיבולת שועל ומלח. בסיר בינוני שמים את החמאה וממיסים על אש קטנה. כשהחמאה נמסה מוסיפים את המייפל והסוכר ומערבבים היטב. מסירים מהאש, מוסיפים את תערובת הקמח ומערבבים היטב עד שהבצק אחיד ופירורי. ממתינים כמה דקות כדי שהתערובת תתקרר ומעבירים אותה לתבנית טארט בקוטר 24 ס״מ. בעזרת הידיים משטחים את התערובת על פני כל התבנית והשוליים. מעבירים למקפיא עד שהמילוי מוכן. אם זה לזמן ארוך משעה יש לכסות היטב בניילון.
4. הכנת המילוי והרכבה: מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
שמים את החלבונים והמלח בקערת מיקסר נקייה ומתחילים להקציף כחמש־שש דקות במהירות גבוהה עד שנוצר קצף תפוח ויציב. מנמיכים למהירות בינונית ובהדרגה מוסיפים את החלב המרוכז, מנמיכים למהירות נמוכה ומוסיפים את מיץ הלימון. מעבירים את המילוי לקלתית הקרה (אין צורך באפייה מוקדמת) ואופים כ־10־13 דקות עד שהמילוי יציב בשוליים ומעט רוטט במרכז.
6. שומרים מכוסה היטב ובקירור עד ההגשה. לפני ההגשה מקשטים בפרוסות הלימון המסוכרות.

טיפ: אפשר וטעים מאוד לקשט בתלולית של קצפת וקוביות תותים, במקום הלימונים המסוכרים.

חזה עוף בלימון, חרדל וצלפים

הנה שילוב טעמים שגורם לי לחייך כשאני מתחילה לסדר את המרכיבים על השיש. מדובר במנה טעימה ומפתיעה עם שילוב טעמים מיוחד ועדין. קלה מאוד להכנה כמו רוב המנות של חזה עוף, כמה דקות הקפצה במחבת ויש ארוחה נפלאה וחגיגית. הכינו את האורז!
 

אפרת ליכטנשטט
נפלא וחגיגי. חזה עוף בלימון אפרת ליכטנשטט

המצרכים (ל-3-4 סועדים):
700־800 גר' חזה עוף טרי
2 כפות שמן זית
½ כפית פלפל שחור
¼ כפית מלח
5 בצלי שאלוט קטנים קצוצים / 1 בצל סגול קצוץ דק
2 כפות צלפים
1 כוס חלב קוקוס (חשוב לנער את הפחית לפני הפתיחה!)
1 גרידה מלימון שלם
3 כפות מיץ לימון סחוט טרי
2 כפות חרדל דיז׳ון גרגרים
חופן פטרוזיליה קצוצה לקישוט

אופן ההכנה
1. מנקים את חזה העוף משומן מיותר ומגידים וחותכים לקוביות בגודל 33 ס״מ (או לרצועות ארוכות).
2. מחממים שמן במחבת ומקפיצים את העוף במחבת גדולה עם מלח ופלפל כחמש דקות, עד שהוא ״עשוי״ וצרוב מכל הצדדים.
3. מעבירים את העוף לקערה ומניחים בצד. בלי לנקות את המחבת מוסיפים אליה את בצלי השאלוט והצלפים ומטגנים אותם כמה דקות עד שהם מתרככים.
4. מוסיפים את חלב הקוקוס, גרידת הלימון, מיץ הלימון והחרדל ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב ו״גירוד״ כל שאריות הטיגון מתחתית המחבת.
5. מבשלים 3־5 דקות עד שהרוטב מעט מסמיך ומוסיפים את העוף בחזרה למחבת. מבשלים עוד כשלוש דקות עד שהעוף עשוי לגמרי (אפשר להוציא קובייה ולבדוק). בודקים תיבול ומוסיפים מלח ופלפל לפי הצורך.
מגישים חם עם אורז וחופן פטרוזיליה טרייה.

לימונים כבושים

כל כך קל להכנה וכל כך מרשים. זהו מתכון נפלא שהכיר לי חברי גל מהבלוג "פתיתים". דרך נפלאה לשדרג כל סנדוויץ׳, תוספת נפלאה לסלטי פסטה או למנת אורז, וגם רעיון מיוחד ומקורי למתנה מפנקת (מישהו אמר משלוחי מנות?)
 

אפרת ליכטנשטט
לנער פים ביום. לימונים כבושים אפרת ליכטנשטט

המצרכים
3־4 לימונים טריים
חצי כוס מלח גס
1 כף גדושה פפריקה
2־3 עלי דפנה
מיץ מחצי לימון
2 כפות שמן

אופן ההכנה
1. מעקרים צנצנת: שמים צנצנת קטנה (כזו שתכיל 3־4 לימונים) בתוך קערה גדולה וממלאים אותה עד שפתה במים רותחים. גם על הפקק שופכים מים רותחים. כעבור כמה דקות שופכים את המים מהצנצנת (אני נעזרת בכפפות מטבח) ומניחים אותה הפוכה על מגבת נייר, עד השימוש.
2. שוטפים את הלימונים היטב ופורסים אותם לפרוסות בעובי 4־5 מ״מ. אפשר גם לחתוך לחצאי פרוסות כדי למלא את הצנצנת בקלות.
3. מניחים את המלח והפפריקה בקערה קטנה ומערבבים.
4. בעזרת מלקחיים (שגם עליהם מומלץ לשפוך מים רותחים) טובלים כל פרוסת לימון במלח משני צדיה ומניחים בצנצנת. נזהרים לא לגעת בתוך הצנצנת עם ידיים חשופות כדי לא להכניס לתוכה חיידקים. ממלאים את הצנצנת עד אפס מקום, דוחסים מדי פעם את הלימונים פנימה. מוסיפים את עלי הדפנה בצדי הצנצנת וסוגרים היטב.
5. למחרת ממלאים את הצנצנת במיץ לימון סחוט טרי ומשאירים מקום ל־2 כפות שמן זית שיחצצו בין הלימונים לפקק ויהוו סגירה הרמטית. אחרי שלושה ימים מעבירים את הצנצנת למקרר.
הלימונים יהיו מוכנים שבוע לאחר הכבישה אך טעמם ישתבח ככל שיהיו זמן רב יותר בצנצנת.

טיפ: מומלץ לנער את הצנצנת פעם ביום. חשוב לשמור על סטריליות ולהוציא לימונים רק עם מזלג נקי.
***
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק