
משחקים באוכל: מתכונים שילדים יאהבו להכין ולאכול
העבירו את העיתון לילדיכם הגדולים, הדליקו בשבילם את התנור, ותנו להם לבשל לבד שלושה מתכונים פשוטים וטעימים
כשהייתי ילדה, אמא שלי לא כל כך אהבה שהסתובבתי לה במטבח בין הרגליים. ״את עושה לי עבודה כפולה״, היא הייתה אומרת, והיום אני יודעת שזה נכון: להכניס ילדים למטבח זה לא מעט בלאגן.

לשטוף עגבניות = שלוליות גדולות של מים על הרצפה.
לערבב את הבלילה = ללקק את המרית.
לבקש מהקטן להוציא מיונז מהמקרר = ביצה שבורה על הרצפה.
ועם כל זה - אין דבר שגורם לי הנאה גדולה יותר מאשר עבודה עם ילדים במטבח. אז העבירו את העיתון לילדיכם הבוגרים, הדליקו בשבילם את התנור, וצפו בהם מכינים בהנאה ארוחות טעימות.
מכינים את הקציצות האהובות בצורה מיוחדת ומפתיעה, שהופכת את הארוחה לכיפית ולחגיגית. אופים את הקציצות ונמנעים מטיגון - הוא פחות בריא, לא מתאים לילדים, וגם לוקח זמן רב. אל תשכחו לעבור בחנות היצירה בדרך הביתה ולקנות מקלות ארטיק.

חומרים:
כ־20 קציצות
700 גרם עוף טחון טרי
½ כוס פירורי לחם
1 ביצה
1 כפית קארי/כמון
¼ כפית קינמון
½ כפית מלח
1 בצל ירוק קצוץ דק
1 כף שמן זית לשימון התבנית ולהברשת הקציצות
20 מקלות של ארטיק (להשיג בחנויות יצירה)
כלי עבודה:
קערה גדולה
כפפות לטקס (לא חובה)
תבנית תנור ונייר אפייה
מברשת
הכנה:
1. שמים את מקלות הארטיק בקערה עם מים, כדי למנוע מהם להישרף באפייה.
2. מחממים תנור ל־180 מעלות.
3. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותה בשמן זית בעזרת מגבת נייר.
4. שמים את כל חומרי הקציצות בקערה גדולה ולשים היטב בעזרת הידיים (לשטוף היטב לפני ואחרי). אפשר להשתמש בכפפות חד־פעמיות בשלב הזה, אבל לא חייבים.
5. לשים במשך 2־3 דקות. אם העיסה נראית לכם רכה ולא יציבה, אפשר להוסיף עוד 2 כפות של פירורי לחם.
6. מכינים קערה נוספת עם מי ברז וטובלים בה את הידיים בין קציצה לקציצה. בצורה כזו הבשר לא יידבק לידיים.
7. יוצרים קציצות בינוניות (בערך בקוטר 5 ס״מ) ונועצים במרכז כל קציצה את המקל. שימו לב שהמקל נכנס עמוק לתוך הקציצה.
8. מניחים את הקציצות על התבנית, זו מול זו, כדי לנצל את גודל התבנית.
9. בעזרת מברשת או ספריי שמן מורחים מעט שמן זית על הקציצות.
10. אופים כ־15 דקות, עד שהקציצות יציבות למגע ומעט מזהיבות. שימו לב לא לאפות אותן יותר מדי! אפשר להוציא קציצה אחת ולטעום.
11. מגישים עם המון קטשופ, מיונז וסלט ירקות.
מי לא אוהב מאפינס? ובננות? וחמאת בוטנים? כולם אוהבים. המאפינס האלה מפנקים וטעימים, עם הכנה מהירה במיוחד: רק לערבב ולחלק לעטרות הנייר. אם תתחילו עכשיו, בעוד עשרים דקות כבר תאכלו מאפינס חמימים. השימוש בקמח כוסמין הופך את העוגיות לבריא מעט יותר, אבל משאיר אותן טעימות לא פחות.

חומרים:
36 מיני־מאפינס (או 16 מאפינס רגילים)
1 כוס קמח כוסמין מלא (או קמח רגיל)
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
¼ כפית מלח
½ כוס סוכר חום כהה
⅔ כוס חמאת בוטנים (עדיף טבעית, ללא חומרים משמרים)
2 ביצים
200 מ״ל חלב רגיל או חלב סויה (לגרסה פרווה: חלב שקדים)
2 בננות בשלות מאוד
אם רוצים להתפנק: 1/3 כוס שוקולד צ׳יפס לבנים
כלי עבודה:
קערה גדולה וקערה בינונית
כוסות מדידה
מטרפה
עטרות נייר
תבנית מיני־מאפינס או תבנית מאפינס
מזלג וצלחת
הכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומניחים עטרות נייר קטנות בתבנית מיני מאפינס.
2. בקערה גדולה מערבבים את החומרים הרטובים: חמאת בוטנים, ביצים, יוגורט (ושוקולד צ׳יפס - אם מחליטים להוסיף).
3. בעזרת מזלג מועכים את הבננות על צלחת ומוסיפים לתערובת.
מערבבים היטב.
4. במסננת מנפים פנימה את כל החומרים היבשים: קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח וסוכר.
5. מערבבים במטרפה רק עד שהתערובת אחידה ולא יותר. חשוב: ערבוב מיותר יגרום למאפינס להיות דחוסים ולא אווריריים.
6. בעזרת כפית ממלאים את עטרות הנייר בבלילה עד לגובה ¾ מהנייר, כדי להשאיר למאפינס מקום לתפוח.
7. אופים במשך 10־15 דקות (תלוי בתנור). אחרי עשר דקות מתחילים לשמור על התנור, ובודקים אם המאפינס מוכנים בעזרת קיסם. הקיסם צריך להיות יבש עם מעט פירורים לחים והמאפינס יציבים ושחומים.
8. מצננים על רשת צינון ומאחסנים בקופסה אטומה.
9. מעבר ל־24 שעות (ובקיץ אחרי 12 שעות), מומלץ לשמור בקירור.
כשהייתי ילדה, היינו פותחים את יום שישי עם מגש בורקסים חמים שיצאו מהתנור. היום אני כבר לא אוכלת כל כך הרבה בורקסים, אבל יודעת שזה אחד המאכלים האהובים על הילדים שלי. בזכות השימוש בבצק עלים עם חמאה, התוצאה הרבה יותר טעימה ובריאה. תוכלו לגוון ולמלא את הבורקסים בכל דבר שאתם אוהבים: מעדיפים בורקס פיצה? הורידו את הגבינה הבולגרית, והוסיפו לתערובת כף גדושה של קטשופ וחצי כפית אורגנו יבש.

חומרים:
כ־40 יחידות
1 חבילת בצק עלים חמאה, מופשרת
300 גרם גבינת עמק מגוררת
150 גרם גבינת צ׳דר מגוררת
150 גרם פטה
1 ביצה להברשה
מעט מים להדבקת הבצק
שומשום לקישוט
מעט קמח לקימוח משטח העבודה
קערית מי ברז
כלי עבודה:
גלגלת פיצה או סכין חדה
מערוך
תבנית תנור ונייר אפייה
קערה בינונית
מזלג קטן
מברשת
הכנה:
1. בקערה בינונית מערבבים היטב את כל הגבינות. את הפטה אפשר לפורר בידיים או במזלג.
2. מקמחים היטב את משטח העבודה.
3. פותחים את הבצק בזהירות וחותכים ממנו חתיכה מרובעת בגודל 25 על 25 ס״מ. מפזרים גם עליו מעט קמח כדי שלא יידבק למערוך [11:09:11] הילה גנץ: את שארית הבצק מומלץ להחזיר למקרר.
4. מרדדים מעט את הבצק למרובע בגודל 28 על 28, ובעזרת גלגלת פיצה חותכים ל־16 ריבועים שווים בגודל 7 על 7 ס״מ.
5. מניחים במרכז כל ריבוע כפית עם מילוי הגבינה, טובלים אצבע במעט מים ומורחים על שולי הריבוע.
6. מקפלים לצורת משולש, ומהדקים היטב. חשוב להדק היטב את הקצוות כדי למנוע מהמילוי לברוח בזמן האפייה - אם יהיה אפילו חור קטן בבצק, המילוי יברח החוצה.
7. מברישים בביצה ומפזרים שומשום.
8. מעבירים את התבנית למקפיא למשך 15 דקות, ועוברים לרדד את החלק השני של הבצק.
9. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
10. מעבירים את הבורקסים מהמקפיא ישר לתנור ואופים במשך כ־15 דקות, עד שהבורקסים זהובים ושחומים בקצוות.
11. אוכלים מיד.
רעיונות נוספים למילוי:
• כפית של פירה תפוחי אדמה
• כפית של ממרח שוקולד
• בצק עלים אוהב לעבוד בסביבה קרה, ולכן בחורף מומלץ לכבות את החימום ובקיץ מומלץ להפעיל מזגן. חשוב לעבוד במהירות כדי שהבצק לא יתחמם. עבדו על משטח מקומח היטב כדי שהבצק לא יידבק.
• הקפידו לקנות בצק עלים עם חמאה ולא עם מרגרינה!
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".