
הכי מנחם: 3 קציצות שיעשו לכם את החורף
קציצה היא המאכל הכי ביתי ומחמם שיש, במיוחד בעונה הקרה. חוזרים לשורשים עם שלושה מתכוני קציצות טעימים ומנחמים
מזג האוויר המתקרר משאיר אותנו בבית, ואני מחפשת רעיונות חדשים לבשל לבני המשפחה שכמו תמיד מתגודדים סביב המקרר ומחפשים הפתעות. קציצה היא המאכל הכי ביתי, הכי מחמם והכי טעים שיש. אף אחד לא יכול לסרב לקערת אורז שעליה מונחת ערימת קציצות מהבילה. אני אוהבת להכין סירים גדולים של קציצות ועוד סיר צמוד של אורז. הידיעה שיש לי סירים מלאים במקרר מעניקה לי תחושת ביטחון ורוגע נפשי.קציצות מקבלות הכול באהבה, ומחכות שתתבלו אותן לפי טעמכם: התחילו מהמתכון הבסיסי, הוסיפו ירוקים ותבלינים, וכל המרבה הרי זה משובח.

הקציצות השתלטו על העולם כבר לפני אלפי שנים והן אף מוזכרות בספרי בישול מיוון העתיקה. לכל אזור בעולם יש קציצות המאפיינות אותו - מההמבורגר, שהגיע מגרמניה לארה"ב, דרך הקבבים והקובה של ארצות המזרח התיכון, וכלה בקציצות השוודיות המפורסמות שאפשר לטעום בביקור באיקאה.
ישראל היא מעצמת קציצות לא קטנה, ולכל סבתא ודודה יש מתכון סודי ומיוחד בדרך למאסטר שף. כמדינה שמושפעת ממטבחים בכל העולם, אפשר למצוא כאן את הגפילטע פיש מצד אחד ואת הגונדי הפרסי מהצד השני. בתיאבון!
קציצות קלילות ונפלאות, מלאות בירוקים ובבריאות. מבשלים אותן במרק החמוסטה המפורסם, שמעניק להן רעננות וחמצמצות. אפשר לבשל את הקציצות גם ברוטב עגבניות קלאסי או לטגן במחבת.

מרכיבים (ל־25 קציצות):
לקציצות:
200 גרם ירק (2 צרורות קטנים של פטרוזיליה
ו־2 צרורות כוסברה)
650 גרם בשר טחון
4 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
1/3 כוס פירורי לחם
1 ביצה
למרק:
3 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים
2 ענפי סלרי קצוצים
1 תפוח אדמה גדול, קצוץ לקוביות קטנות
1 גזר קצוץ לקוביות קטנות
½1 כפיות מלח
½1 כפיות סוכר
½ כפית פלפל שחור
5 שיני שום פרוסות
1 כפית כמון
½ כפית כורכום
1 ליטר מים רותחים
1/3 כוס מיץ לימון סחוט טרי
אופן ההכנה:
1. מתחילים מהכנת המרק: מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הירקות - בצל, סלרי, תפוח אדמה וגזר - עד שהם מתרככים מעט ומשחימים.
2. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים היטב כדקה. מוסיפים מים רותחים ומיץ לימון ומביאים לרתיחה.
3. מכינים את הקציצות: שמים את צרורות הכוסברה והפטרוזיליה במעבד מזון (מומלץ להיפטר מהגבעולים העבים, אך את הדקים אפשר להשאיר) ומרסקים לחתיכות קטנות (אבל לא להגזים כדי שלא יהפכו למיץ).
4. בקערה גדולה מערבבים את כל חומרי הקציצות עם הפטרוזיליה והכוסברה ומערבבים היטב. מומלץ ללוש בעזרת הידיים (אפשר עם כפפות).
5. יוצרים קציצות קטנות בקוטר 4 ס״מ בערך ושמים בתוך המרק בעדינות, זו לצד זו. אחרי שכל הסיר מלא בקציצות מנערים מעט את הסיר כדי שכולן ייכנסו למרק.
6. מבשלים כ־45 דקות במכסה סגור, ומגישים חם עם הרבה אורז.
קציצות מיוחדות ברוטב מתקתק וטעים, שדרך הכנתן משלבת טיגון ואפייה ויוצרת קציצות בעלות קרום פריך וטעים ותוכן רך ועדין. הזדמנות מצוינת להשתמש בשאריות הדבש שנשארו במזווה מראש השנה.

מרכיבים (ל־20 קציצות):
600 גרם בשר טחון
1 בצל קצוץ במעבד מזון
½ כוס פירורי לחם
1 ביצה
4 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
¼ כפית קינמון
½ כפית פלפל שחור
לקישוט
מעט פטרוזיליה
לטיגון
5 כפות שמן רגיל או זית
לרוטב
4 כפיות דבש
4 כפיות רוטב צ׳ילי מתוק
4 כפיות חומץ תפוחים
1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנטנות
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב.
2. שמים בקערה גדולה את כל חומרי הקציצות ומערבבים היטב - מומלץ ללוש בעזרת הידיים.
3. יוצרים קציצות קטנות בקוטר 4 ס״מ בערך.
4. מחממים שמן במחבת ומטגנים כל קציצה מכל הצדדים עד שהן שחומות, כחצי דקה מכל צד.
5. מעבירים את הקציצות לתבנית או למחבת המתאימות לתנור ואופים 10 דקות.
6. מוציאים את התבנית מהתנור ומפזרים את הרוטב על הקציצות.
7. מחזירים לתנור ואופים 10־15 דקות נוספות.
8. מגישים חם לצד אורז או פסטה ומקשטים בפטרוזיליה טרייה.
קציצות דגים הן גיוון מעולה ובריא לארוחות הצהריים והערב, וקל מאוד להכין אותן עם כל דג לבן שאפשר לשמור במקפיא עד לשעת הצורך. חומר הגלם של הדג הוא מעט עדין ואנמי, ולכן אפשר להעמיס עליו טעמים חזקים.
זהו מתכון שהכירה לי חברתי לילך רובין והוא לוקח את הקציצות לכיוון האסייתי האהוב עליי מאוד. שידכתי לו רוטב מנגו עשיר ומתקתק, והשילוב הוא פיצוץ של טעמים נפלא וממכר.

מרכיבים (ל-30 קציצות קטנות):
1 בצל קצוץ דק דק
500 גרם דג לבן (נסיכת הנילוס, מושט, סול וכו') מופשר ונקי מעור, שומן וגידים.
1 צרור כוסברה קטן
2 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק
2 כפות רוטב סויה
1 כף רוטב דגים
גרידה מלימון קטן
ג׳ינג׳ר טרי מגורר (קובייה בגודל 2 סמ"ר)
לרוטב:
2 בצלים קצוצים דק־דק
3 כפות שמן זית
7 שיני שום פרוסות
1 כפית קארי
½ כפית קינמון
1 כפית ג׳ינג׳ר טחון
5 כפות רוטב סויה
2 כפות רוטב דגים
2 כוסות מיץ מנגו (קנוי)
1 כוס קרם/ חלב קוקוס
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות, מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומורחים עליו מעט שמן זית.
2. קוצצים את הבצל דק־דק ומטגנים בשמן זית עד לשקיפות.
3. במעבד מזון שמים את הדג והכוסברה וטוחנים למרקם חלק ואחיד. אם יש לכם מטחנת בשר, זו אפשרות מומלצת.
4. מעבירים את התערובת לקערה גדולה ומוסיפים את שאר החומרים: בצל ירוק, בצל מטוגן, סויה, רוטב דגים, גרידת לימון וג׳ינג׳ר. מערבבים היטב, מומלץ בעזרת הידיים (אפשר עם כפפות).
5. בידיים רטובות יוצרים קציצות בקוטר 4 ס״מ ומניחים על התבנית ללא רווחים גדולים.
6. מברישים מעט שמן זית על הקציצות ואופים כ־45 דקות, עד שהקציצות מתחילות להשחים.
7. בזמן שהקציצות בתנור, מכינים את הרוטב: במחבת גדולה מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא רך וזהוב, מוסיפים את השום ואת התבלינים היבשים: קארי, קינמון וג׳ינג׳ר. מערבבים כדקה.
8. מוסיפים את רוטב הסויה ואת רוטב הדגים ומערבבים היטב.
9. מוסיפים את מיץ המנגו וחלב הקוקוס ומבשלים כחצי שעה, עד שהקציצות מוכנות והרוטב מצטמצם ומסמיך.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg