קר בחוץ, חם בפנים: שלושה תבשילי קדרה

ההונגרים מבשלים אותו בפפריקה, הצרפתים מעדיפים אותו עם יין וגם לצמחונים יש גרסה משלהם. שלושה תבשילי קדרה שיהפכו את החורף שלכם לחם במיוחד

אפרת ליכטנשטט | 2/1/2015 11:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תבשילי קדרה הם מהמאכלים הוותיקים בעולם. בימים שלא היו עשרות סירים ומחבתות לכל סוג של מאכל והמדפים לא היו מלאים בתבלינים, נמצאו דרכים יצירתיות לשלב את כל הארוחה בקדרה אחת ולהעניק לתבשיל טעם בעזרת חתיכת בשר בבישול ארוך.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
אפרת ליכטנשטט
משתבח עם הזמן. תבשילי קדרה טעימים יותר יום יומיים אחרי ההכנה אפרת ליכטנשטט

החמין הוא מאכל הקדרה המפורסם ביותר במקומותינו, והוא נולד מהצורך להכין תבשיל שיהיה מוכן בחימום איטי מכניסת השבת ועד ארוחת הצהריים. לחמין צריך להקדיש מדור משלו, ונעשה זאת כשיהיה כאן קצת יותר קר.

כיף לחזור הביתה רעבים ולמצוא במקרר סיר גדול שמכיל ארוחה שלמה לכמה אנשים. כשיש לי ערב פנוי (ועדיף שגם אסף יהיה פנוי, כי הרבה יותר נחמד לבשל כשהוא מנקה את הבשר וחותך לקוביות) אני מכינה קדרה גדולה - ויש לנו ארוחות צהריים וערב ליומיים לפחות.

תבשילי הקדרה משתפרים אחרי יום־יומיים בסיר, והם טעימים יותר כשכל המרכיבים מתאחדים.
לכל עם, עדה ואזור בעולם יש מאכל קדרה משלו - ואל תנסו אפילו להתווכח של מי יותר טעים. בכל מקום משתמשים בחומרים ובתבלינים המקומיים, וכיף לגלות שמאותו נתח בשר נוצרים טעמים כל כך שונים. הכניסו הביתה קדרות של עמים אחרים ותוכלו לעשות טיול קולינרי - בלי דרכון וללא כרטיס טיסה.
ביף בורגיניון

ביף בורגיניון הוא תבשיל קדרה מפורסם מאוד בצרפת, שעלה לישראל יחד עם שאר מאכלי המטבח הצרפתי לפני כעשור. גם התבשיל הזה, כמו רבים מתבשילי הקדרה, החל את דרכו כמאכל איכרים שנאלצו להשתמש בנתחי בשר זולים ובישלו אותם שעות רבות כדי שיתרככו ויהיו טעימים.
 

אפרת ליכטנשטט
היין נותן את הטעם המיוחד. ביף בורגיניון אפרת ליכטנשטט

כיאה לצרפתים, נוזל הבישול הוא כמובן יין, והוא זה שנותן לתבשיל את טעמו המיוחד. אל הבשר והיין מוסיפים גם ירקות שורש, וביחד מתקבל תבשיל בעל טעם עמוק ונפלא, שגונב את ההצגה מכל המטעמים שעל השולחן. חשוב להכין הרבה אורז כדי לספוג את הרוטב הנפלא, וכדאי להוסיף עוד חלה לרשימת הקניות.

הערה אחת לפני שאתם רצים למטבח: הצרפתים אומרים שאסור לבשל עם יין שלא הייתם שותים - ואני מסכימה. אל תשלפו מהארון יין זול שקיבלתם לפני חמש שנים; לא צריך להשתמש ביין יקר, אבל חשוב שיהיה טעים.

חומרים:
¼  כוס שמן זית
עלים מענף טימין אחד
 1 קילו כתף (מס' 4 או 5), נקי משומן וחתוך לקוביות של 2 על 2 ס"מ, או צוואר (מס' 10)
1  בצל גדול חתוך לקוביות קטנות
1  גזר חתוך לקוביות קטנות
2  ענפי סלרי חתוכים לקוביות קטנות
1 כף רסק עגבניות
1  כף קמח
2 כפיות מלח
1  כפית סוכר
½  כפית פלפל שחור
6 שיני שום
1  בקבוק יין אדום יבש טעים
½  כוס מים
3  ענפי פטרוזיליה
1 ענף טימין
2  גזרים חתוכים גס
1 בצל גדול חתוך לשניים.

הכנה:
1. מחממים שמן זית בסיר גדול.
2. מוסיפים חלק מעלי הטימין ואת קוביות הבשר.
3. "סוגרים" את הבשר מכל צדדיו ומתבלים בנדיבות במלח ופלפל.
4. כשהבשר צרוב מכל הצדדים, מוציאים אותו מהסיר ומניחים בצד.
5. מוסיפים את הירקות הקצוצים - בצל, סלרי וגזר.
6. מערבבים כחמש דקות, עד שהירקות מתרככים.
7. מוסיפים מלח, פלפל, סוכר, רסק עגבניות וקמח.
8. מערבבים שוב כדקה ומוסיפים את קוביות הבשר המבושלות ואת השום.
9. מבשלים כשתי דקות, עד שהטעמים מתאחדים.
10. מוסיפים, יין, מים, בצל, גזר וענפי פטרוזליה וטימין.
11. מבשלים כשלוש שעות על אש קטנה עם מכסה סגור, עד שהבשר מתרכך והטעמים מתאחדים.
12. כעבור שעתיים אפשר לבדוק אם הבשר רך.
13. חשוב להשגיח על הסיר, לערבב מדי פעם ולוודא שיש מספיק נוזלים.
14. כשהבשר רך פותחים את המכסה ומבשלים כמה דקות על אש בינונית, כדי שהנוזלים יצטמצמו.

מגישים עם אורז לבן או עם פירה תפוחי אדמה.

קדרת קארי צמחונית

תבשיל קדרה צמחוני הוא האהוב עליי מבין השלושה. קל מאוד להכין אותו, אפשר לנשנש ממנו בכל שעות היום (מישהו אמר 11:00 בבוקר?) בלי נקיפות מצפון, הוא בריא, הילדים שלי אוכלים ממנו בשמחה והוא גמיש ושמח לשינויים.
 

אפרת ליכטנשטט
תבשיל 'הכל הולך'. קדרת קארי צמחונית אפרת ליכטנשטט

המתכון המובא כאן הוא בגדר הצעה בלבד. הוא אמנם טעים מאוד, אבל אתם יותר ממוזמנים לפתוח את מגירות הירקות במקרר ולהוסיף לתבשיל מה שתרצו. אם עוד לא התנסיתם במאכלים עם קארי, זה מקום מצוין להתחיל בו. ואם יש לכם קארי ישן וחסר ריח במדף התבלינים, רכשו לכם צנצנת חדשה בהזדמנות קרובה, ותזכו בחבר אמת חדש.

חומרים:
3 כפות שמן זית
1 כרשה או 2 בצלים בינוניים
1 כפית סילאן
2 כפיות מלח וכפית פלפל שחור
2 כפיות קארי צהוב
¼ כפית כמון
¼ כפית כורכום
¼ כפית קינמון
1 כוס חיטה
1 פחית חלב קוקוס
2 בטטות קטנות
2 זוקיני
1 בצל בינוני
1 שומר
1 כוס גרגרי חומוס מבושלים ("סנפרוסט" זו אופציה טוב‫ה)

הכנה:
1. מקלפים את הבטטות, שוטפים וחותכים גס את כל הירקות.
2. חותכים את הכרשה לפרוסות דקות.
3. מחממים שמן זית בסיר גדול.
4. מוסיפים את הכרשה עד להזהבה.
5. מוסיפים מלח, פלפל וסילאן.
6. מערבבים כדקה ומוסיפים את התבלינים והחיטה.
7. מערבבים כשלוש דקות, ומוסיפים את חלב הקוקוס ואת הירקות.
8. מוסיפים מים עד שהירקות מכוסים כמעט לגמרי, מכסים ומבשלים כחצי שעה עד שהירקות רכים.

אם אתם מאלתרים במגוון הירקות, הקפידו על סדר הוספת המצרכים לסיר:
כרשה/בצל בהתחלה
חלב קוקוס וקארי
כוס דגנים (חיטה/בורגול/גריסים)
כוס של קטניות מבושלות (חומוס/ שעועית שחורה/שעועית לבנה/אפונה)

תבשיל גולש עם עדשים כתומות

ההונגרים גאים בגולש שלהם יותר מכל דבר אחר. בארוחות אצל דודה שלי, הונגרייה אמיתית, היושבים טועמים ומעניקים לו ציונים כאילו שמדובר בתחרות בישול מקצועית. לא מזמן אמרה לה אחת האורחות: "אני מזמינה אותך לטעום את הגולש שלי, הוא יותר טעים".

כעבור שבוע הגיעה שעת המבחן, ולא תאמינו: דודתי הודתה בפה מלא גולש שהתבשיל של חברתה טעים יותר. אי לכך ובהתאם לזאת, המתכון שלהלן שייך לחברתה של דודתי, וגם אני מצטרפת לשבחים: טעים. ממש טעים.
 
חומרים:
1 כוס עדשים כתומות
¼ כוס שמן זית
1 קילו בשר כתף (מס' 4 או 5), נקי משומן וחתוך לקוביות של 2x2 ס"מ
3 בצלים גדולים, חתוכים קטן
6 שיני שום קצוצות דק
1 כפית כמון
½ כפית כורכום
1.5 כפיות פפריקה מתוקה
½ כפית פפריקה חריפה
2 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
1 ליטר מים
2 כפות אבקת מרק עוף (לא חובה)
5 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים לקוביות גדולות
2 כפות רסק עגבניות

הכנה:
1. שוטפים את העדשים היטב בהרבה מים, ומשרים לחצי שעה.
2. מחממים שמן בסיר גדול.
3. מוסיפים

את הבצל ומטגנים אותו כחמש דקות עד להזהבה.
4. מוסיפים את קוביות הבשר ואת השום.
5. מערבבים היטב. דואגים שהבשר יגיע לתחתית הסיר וייצרב מכל צדדיו.
6. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב.
7. כשהתערובת אחידה וריחנית מוסיפים שתי כפות רסק עגבניות ואת העדשים.
8. מערבבים שוב כשתי דקות, ומוסיפים את המים ואת אבקת המרק.
9. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים חצי שעה.
10. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה ומבשלים עוד שעתיים.
11. חשוב להשגיח על הסיר, לערבב מדי פעם ולוודא שיש מספיק נוזלים.
12. טועמים ומתקנים תיבול.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תבשילי קדירה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק