
חסרי סבלנות? לחם מושלם ב-10 דקות עבודה
הכנת לחם ביתי ידועה כתהליך ארוך ורצוף אכזבות, אבל לנו יש לחם סודה מהיר שמבטיח תוצר חמים וריחני תוך פחות משעה
יש לי וידוי: התמכרתי (אני יכולה להפסיק מתי שאני רוצה, מה זאת אומרת) לתוכנית הבישול הבריטית ״בייק אוף".לזכותי ייאמר שזה קרה פשוט כי חיפשתי תוכנית הגונה לראות בזמן שאני עושה כושר על ההליכון, והדבר הכי הגיוני לצפות בו בזמן ששורפים קלוריות הוא, כמובן, תוכנית בנושא אפייה, כי כשהתוכנית מסתיימת בכלל לא מתחשק לאפות איזו עוגת שלוש קומות מצופה בבצק סוכר.

אפילו הילדים יטרפו. לחם פסטו
אפרת ליכטנשטט
אז איפה היינו? כן, בייק אוף! לפני כמה שבועות צפיתי בפרק שלם המוקדש ל״לחם סודה״, לחם מהיר שהבריטים פשוט מטורפים עליו. זה היה כל כך מעורר השראה שחלמתי על לחמים מהירים עוד ימים ארוכים.
למעשה מדובר במעשה פלאים, כי הרי ידוע שלחם דורש סבלנות, התפחה ועוד סבלנות, ולבסוף מתקבל לחם ביתי שלא תמיד מביא אותנו על סיפוקנו. במקרה שלנו מדובר בעשר דקות עבודה ועוד 45 דקות אפייה, ואתם ניצבים בפני כיכר ריחנית ומופלאה שנזללת בדרך כלל עד תומה עד סוף הארוחה.
מבחינה כימית יש כאן ריאקציה בין הסודה לשתייה לבין הרוויון (ולכן אלו שני מרכיבים שאסור להשמיט!) וכל השאר תלוי בכושר היצירתיות וההמצאה שלכם. אפשר למצוא הרבה מתכונים שבכלל לא כוללים תוספות אלא נשענים על הבסיס של קמח + סודה + רוויון + מלח. ובכן למה אתם מחכים? היכון, הכן, Bake.
לחם מהיר של רוזמרין ותמרים
התמרים הרכים והמתוקים והרוזמרין השתלטן והריחני חוברים יחד לכיכר לחם ממכרת וטעימה. כבר סיפרתי לכם שיש לי קראש על רוזמרין?

קשה לסרב. לחם מהיר של רוזמרין ותמרים
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
250 גרם קמח כוסמין
250 גרם קמח רגיל (אפשר גם רק קמח רגיל)
1 כפית עלי רוזמרין טרי קצוצים דק־דק
5 תמרי מג׳הול קצוצים מעורבבים עם כף קמח
(כדי שהחתיכות לא יידבקו זו לזו)
1 כפית אבקת סודה לשתייה
½1 כפיות מלח
½ כפית סוכר
400 מ״ל רוויון
½ כוס גרעיני דלעת קלויים
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. שמים בקערה גדולה קמח, סודה לשתייה, מלח, רוזמרין, סוכר, גרעיני דלעת ותמרים קצוצים ומערבבים היטב לפיזור אחיד של החומרים.
3. מוסיפים את הרוויון ובוחשים בכף עץ עד שנוצר בצק פירורי.
4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה ומעבדים לכדור אחיד. לא מעבדים את הבצק יותר מדי, כדי שהלחם לא יהיה דחוס.
5. מעבירים את הכדור לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
6. בעזרת סכין חורצים חריצים עמוקים בצורת איקס מקצה לקצה.
7. אופים 45־55 דקות עד שקיסם הננעץ עמוק יוצא יבש.
8. מקררים מעט לפני שפורסים. הלחם במיטבו ביום אפייתו.
לחם מהיר עם קימל, אמנטל ואגוזי מלך
לחם עשיר וטעים במיוחד לאוהבי הקימל, אם כי הוא טעים גם בלעדיו, בזכות השימוש בגבינת אמנטל. אם אתם אוהבים נקודות מתוקות בכריך שלכם, הוסיפו גם חצי כוס חמוציות למרכיבים (וזה אגב כלל שנכון כמעט לכל דבר בחיים).

אפשר להוסיף חמוציות. לחם מהיר עם קימל, אמנטל ואגוזי מלך
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
140 גרם (כוס) קמח כוסמין
360 גרם (½2 כוסות + כף) קמח רגיל (אפשר רק קמח רגיל)
1 כפית אבקת סודה לשתייה
½1 כפיות מלח
1 כפית זרעי קימל (אפשר עד 2 כפיות קימל, תלוי כמה אתם בעניין)
1 כוס אגוזי מלך קלויים וקצוצים גס
100 גרם גבינת אמנטל מגוררת
400 מ״ל רוויון
אפשר גם: חצי כוס חמוציות
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. שמים בקערה גדולה קמח, סודה לשתייה, מלח, זרעי קימל, גבינה ואגוזי מלך. מערבבים היטב לפיזור אחיד של החומרים.
3. מוסיפים את הרוויון ובוחשים בכף עץ עד שנוצר בצק פירורי.
4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה ומעבדים לכדור אחיד. לא מעבדים את הבצק יותר מדי כדי שהלחם לא יהיה דחוס.
5. מעבירים את הכדור לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
6. חורצים בעזרת סכין חריצים עמוקים בצורת איקס, מקצה לקצה.
7. אופים 45־55 דקות עד שקיסם הננעץ עמוק יוצא יבש.
8. מקררים מעט לפני שפורסים. הלחם במיטבו ביום אפייתו.
לחם פסטו
ממרח פסטו עשוי מחומרי הגלם האהובים עליי: בזיליקום, גבינת פרמזן, צנוברים. האיטלקים יודעים מה הם עושים. חשבתי שזה בטח יכול להצליח בתור כיכר לחם חמימה וריחנית, והתוצאה אכן מופלאה. אפילו הפיצים טרפו בלי לשאול יותר מדי שאלות, וזה הרי המבחן האולטימטיבי.

מופלא. לחם פסטו
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
500 גרם קמח
½1 כפיות מלח
½ כפית סוכר
1 כפית סודה לשתייה
40 גרם עלי בזיליקום קצוצים
70 גרם גבינת פרמזן מגוררת דק (1 כוס לא דחוסה)
50 גרם צנוברים קלויים (½ כוס)
400 מ״ל רוויון
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. שמים בקערה גדולה קמח, סודה לשתייה, מלח, סוכר, בזיליקום, פרמזן וצנוברים. מערבבים היטב לפיזור אחיד של החומרים.
3. מוסיפים את הרוויון ומערבבים בכף עץ עד שנוצר בצק פירורי.
4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה ומעבדים לכדור אחיד. לא מעבדים את הבצק יותר מדי כדי שהלחם לא יהיה דחוס.
5. מעבירים את הכדור לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
6. חורצים בעזרת סכין חריצים עמוקים בצורת איקס, מקצה לקצה.
7. אופים 45־55 דקות עד שקיסם הננעץ עמוק יוצא יבש.
8. מקררים מעט לפני שפורסים. הלחם במיטבו ביום אפייתו.
לחם תפוזים וחמוציות
לחם מתקתק עם ניחוח תפוזי שמתפזר בבית לפני שהכיכר מוכנה, ומבשר שארוחת הערב כבר כאן.

הביאו את הפחמימות. לחם תפוזים וחמוציות
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
200 גרם קמח כוסמין
300 גרם קמח רגיל (אפשר גם רק קמח רגיל)
1 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח
50 גרם סוכר (¼ כוס)
50 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות
1 כוס חמוציות
גרידה מ־2 תפוזים בינוניים
400 מ״ל רוויון
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. שמים בקערה גדולה קמח, סודה לשתייה, מלח, סוכר, חמאה, חמוציות וגרידת תפוז. מערבבים היטב לפיזור אחיד של החומרים.
3. מוסיפים את הרוויון ומערבבים בכף עץ עד שנוצר בצק פירורי.
4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה ומעבדים לכדור אחיד. לא מעבדים את הבצק יותר מדי כדי שהלחם לא יהיה דחוס.
5. מעבירים את הכדור לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
6. חורצים בעזרת סכין חריצים עמוקים בצורת איקס, מקצה לקצה.
7. אופים 45־55 דקות עד שקיסם הננעץ עמוק יוצא יבש.
8. מקררים מעט לפני שפורסים. הלחם במיטבו ביום הראשון שלו.
מה זה רוויון?

הבסיס: קמח, סודה, רוויון ומלח. לחמים מהירים
אפרת ליכטנשטט
רוויון, או בשמו המקצועי והלא מגרה ״חובצה״, Buttermilk באנגלית, היה בעבר תוצר הלוואי בתהליך הכנת החמאה משמנת, אך כיום הוא מיוצר על–ידי הוספת חיידקים לחלב. גם אתם יכולים להכין חובצה בבית, אם תוסיפו כף אחת של מיץ לימון או חומץ לכוס חלב ותמתינו כ–10 דקות.
הרוויון מזכיר בטעמו לֶבֶּן, והוא מעט יותר חמצמץ מיוגורט. טעמו נפלא והוא מרכיב חשוב במאפים רבים. אנחנו בבית אוהבים לשתות אותו ישר מהבקבוק.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg