המטבח

לא רק בשני: מתכונים צמחוניים של מיקי חיימוביץ'

ארבע שנים לאחר שהשיקה בישראל את פרויקט "יום שני ללא בשר", מיקי חיימוביץ' מספרת על ההצלחות, האתגרים והתוכניות לעתיד. ריאיון ושלושה מתכונים ירוקים במיוחד

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 17/7/2017 10:07
תגיות: המטבח של אפרת, צמחונות, מיקי חיימוביץ'
אם כל אדם בישראל יימנע מאכילת בשר רק פעם בשבוע, המשמעות האקולוגית תהיה שוות ערך להורדת חצי מיליון מכוניות מהכבישים. עוד נתון מדהים על תעשיית הבשר: כמות הדגנים שמגדלים היום בעולם כדי להאכיל את הבקר המיועד לשחיטה יכולה להשביע בקלות 800 מיליון אנשים המוגדרים כסובלים מרעב ברחבי העולם.

אני עוקבת כבר שנים אחרי הפעילות של עמותת "Meatless Monday", ימי שני לא בשר, ומהרגע הראשון התחברתי לגישה שמבקשת לחולל שינוי תזונתי קטן אצל כל אחד מאיתנו.
 
צילום: אבישג שאר ישוב. צולם ב״ירוק בעיר חקלאות עירונית'', דיזינגוף סנטר
צמחונית לא בעייתית. מיקי חיימוביץ' צילום: אבישג שאר ישוב. צולם ב״ירוק בעיר חקלאות עירונית'', דיזינגוף סנטר

ההשפעה של צמצום צריכת הבשר אינה סביבתית בלבד; שוררת כיום תמימות דעים בקרב ארגוני הבריאות בעולם על כך שתזונה בריאה מבוססת על ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות, ועל הפחתה בצריכת בשר אדום ובשר מעובד.

נפגשתי עם העיתונאית ואשת התקשורת מיקי חיימוביץ', מייסדת העמותה בישראל ומובילת קמפיין Meatless Monday, כדי לשמוע מקרוב על פעילותה. "אחרי 22 שנות עבודה במערכות חדשות ובעיסוק יומיומי בכל מה שקורה בעולם החלטתי לפרוש", היא מסבירה.

"זה היה בשנת 2010 אחרי השריפה הגדולה בכרמל, ובמשך ימים ארוכים ישבנו באולפן וסיקרנו את האסון. זה הצטרף למלחמות, אינתיפאדה ועוד המון אירועים שסיקרתי לאורך כל אותן שנים - ובשלב הזה הרגשתי שהעומס הנפשי מכביד עליי והחלטתי לצאת לדרך חדשה. אנשים סביבי לא האמינו שאני עוזבת עבודה כל־כך טובה ומכובדת, אבל אני ידעתי שזה הדבר הנכון עבורי.

"היה לי ברור שאני רוצה פסק זמן מהתקשורת ושאני מעוניינת להקדיש מעצמי לפרויקט חברתי בהתנדבות, משהו שיכול לחולל שינוי. נזכרתי שראיתי את פול מקרטני משיק את הקמפיין בבריטניה כמה שנים קודם לכן, והבנתי שאני יכולה לעשות דבר דומה בארץ".

מדוע בחרת דווקא במיזם הזה?
"אני צמחונית אידיאולוגית כבר 25 שנה, אבל תמיד מי שסביבי ובמיוחד ההורים שלי הגדירו אותי כ'צמחונית לא בעייתית'. לא צריך להכין עבורי מנות מיוחדות ואני לא מספרת לאנשים על הסבל של בעלי החיים במהלך הארוחה. אחרי שנחשפתי לקמפיין של פול מקרטני משהו התעורר בי והבנתי שהאידיאולוגיה של מניעת סבל מבעלי חיים היא רק צד אחד של המטבע.

"הנתונים שנוגעים לנזק הסביבתי שמשק החי גורם לכדור הארץ, לצד חשיפה לנתונים על התזונה הלקויה של ילדים, הניעו אותי להיכנס לנושא ביתר רצינות. אגב, הפרויקט כולו התחיל מתוך רצון להיאבק בתופעת ההשמנה של ילדים בארצות־הברית".
 

צילום: אפרת ליכטנשטט
''לגרום לאנשים לחזור לקטניות ולירקות''. תבשיל טופו ופלפלים צילום: אפרת ליכטנשטט

איך תזונה ללא בשר קשורה להשמנה?
"מתברר שילדים ואנשים אוכלים בשנים האחרונות יותר ויותר בשר ופחות ירקות, קטניות ודגנים. אם בעבר רוב התזונה של האדם הייתה דווקא מירקות ופירות, כי בשר היה יקר וקשה להשיג, היום המצב התהפך; מחיר הבשר זול והוא קל להשגה ונמצא בכל מקרר בסופרמרקט. כדי לגרום לאנשים לחזור לקטניות ולירקות צריך להראות להם שזה קיים".

ומהי ההשפעה על כדור הארץ?
"קיימים נתונים מבהילים על השפעת תעשיית הבשר על העולם. מכיוון שאנחנו צורכים יותר בשר ועוף מאי פעם, תעשיות הבשר בעולם גדלות ומשגשגות. שליש מאדמת כדור הארץ מנוצלת אך ורק לטובת גידול בעלי חיים והאוכל שהם אוכלים. רוב יערות האמזונס כבר נכרתו והפכו לשטחי מרעה, וזה עוד לפני שדיברנו על הזיהום האדיר של בעלי החיים ועל כמויות המים העצומות שהתעשייה הזו גוזלת".

איך קיבלו אתכם בישראל?
"כשהתחלנו את הקמפיין היה מי שהרים גבה. ההבנה שלבחירות הקולינריות שלנו יש השפעה אדירה על הסביבה הייתה עדיין בחיתוליה, אבל אחד היתרונות של מדינה קטנה כמו ישראל הוא שאם משהו מקבל חשיפה תקשורתית, בבת אחת כולם שומעים על כך.

"שמחתי לנצל את הקשרים שלי ואת העובדה שמכירים אותי וזה בהחלט פתח לנו דלתות ביתר קלות. למשל, נשיא המדינה שלנו רובי ריבלין הוא צמחוני, ועזר לי רבות לקדם את הנושא עוד כשהיה יו״ר הכנסת. לפני כמה שנים קיבלתי טלפון משרה נתניהו, והיא וראש הממשלה אירחו אותי בביתם ואימצו את 'יום שני צמחוני' במעון ראש הממשלה. העניין שהצלחנו לעורר הוביל לכך שהיום מעל 64 אחוז מהאוכלוסייה היהודית בישראל שמעו על הקמפיין, וזה בלי פרסומת ממומנת אחת".
 
צילום: אבישג שאר ישוב. צולם ב״ירוק בעיר חקלאות עירונית'', דיזינגוף סנטר
''שמחתי לנצל את הקשרים שלי''. מיקי חיימוביץ' צילום: אבישג שאר ישוב. צולם ב״ירוק בעיר חקלאות עירונית'', דיזינגוף סנטר

מה השתנה מאז שהתחלתם לפעול?
"המון. לפי הנתונים שלנו יותר מחצי מיליון ישראלים אומרים שהם הצטרפו לפרויקט ואינם אוכלים בשר, עוף ודגים לפחות פעם בשבוע, ויש גם היענות מצד חברות גדולות כמו אינטל, גוגל, טבע ואפילו כנסת ישראל, שמציעות בחדרי האוכל שלהן מבחר גדול יותר של מנות צמחוניות לצד פחות מנות מן החי. יש גם בתי ספר וגני ילדים רבים בכל הארץ שהצטרפו לקמפיין. זה מרגש מאוד".

ומהם בכל זאת האתגרים הגדולים ביומיום?
"הקושי הוא ביישום. לא בכל חדרי האוכל המוסדיים למשל יודעים להכין מנות טעימות ואטרקטיביות מהצומח. אם האוכל לא טעים, הקמפיין לא יחזיק מעמד לאורך זמן. הכשרה קולינרית היא בהחלט חלק מתוכנית העבודה שלנו.

"היה לנו מקרה משעשע לפני כמה שנים כשהגענו להשקה של Meatless Monday בחדר אוכל של חברה גדולה, ולא ידענו שיום שני זה היום של ההמבורגרים. את יכולה לתאר לעצמך איך נראה התור בחדר האוכל. החברה כמובן הסכימה להחליף את יום ההמבורגרים לזמן אחר בשבוע, אבל אני עדיין שומעת מאנשים את המשפט 'אז מה נאכל?'. תפקידנו הוא לתת רעיונות לתחליפים, ובקרוב נוציא חוברת מתכונים טעימים וקלים להכנה כדי לתת מענה גם לצורך הזה".

מה לסיכום?
"חשוב לי שאנשים יבינו ששינוי קטן בתזונה שלהם יכול להוביל לשינוי עצום בעולם וגם לתרום לבריאות שלהם ושל ילדיהם. אי אפשר להשוות את הערך התזונתי של שניצל קפוא עם כף קטשופ לצלחת שיש בה אפונה, אורז וגזר מבושל. יש לנו אחריות כמבוגרים לבריאות של ילדינו, וגם רצון להשאיר להם עולם
טוב יותר".

טארט אספרגוס

אפרת ליכטנשטט
תזונה בריאה מבוססת על הפחתה בצריכת בשר אדום ובשר מעובד. טארט אספרגוס אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (לתבנית טארט בקוטר 22־24 ס״מ):
תחתית:
1 כוס קמח כוסמין מלא או רגיל
1 כוס קוואקר להכנה מהירה
100 גרם חמאה או 1/3 כוס שמן זית/ רגיל
1 כפית מלח

מילוי:
1 צרור אספרגוס
1 כרשה גדולה קצוצה
1 כפית מלח
½ כפית סוכר
½ כפית פלפל שחור
2 שיני שום קצוצות
1 מכל ממרח סויה
½ כפית מלח
2 שיני שום כתושות

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מעבדים את חומרי הקלתית לתערובת פירורית ואחידה ומעבירים לתבנית טארט בקוטר 22־24 ס״מ.
3. מהדקים לבסיס ולדפנות ומצננים במקרר בזמן שמכינים את המילוי.
4. שומרים 11־12 גבעולי אספרגוס שלמים לקישוט הטארט, ואת השאר קוצצים לחתיכות גדולות. אפשר גם לקצר את בסיסי הגבעולים שנשארו כך שיתאימו לתבנית.
5. במחבת גדולה מחממים שתי כפות שמן זית ומטגנים את הכרישה כ־10 דקות עד שהיא זהובה.
6. מוסיפים את גבעולי האספרגוס הקצוצים, מלח, פלפל ושום ומטגנים עוד כחמש דקות. מורידים מהאש ומצננים מעט.
7. מוסיפים לכרשה את ממרח הסויה ועוד מלח ושום לפי הטעם.
8. ממלאים את הקלתית במילוי, מיישרים עם מרית ומניחים את גבעולי האספרגוס על המילוי, אפשר לדחוף אותם מעט פנימה.
9. אופים 40־50 דקות עד שהמילוי מתייצב והבצק זהוב.
10. מגישים חם לצד סלט עגבניות.

תבשיל חומוס ואגוזי קשיו

 

צילום: אפרת ליכטנשטט
''שינוי קטן בתזונה יכול להוביל לשינוי עצום בעולם''. תבשיל חומוס ואגוזי קשיו צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
400 גרם (2 כוסות) חומוס מבושל (אפשר קפוא)
150 גרם (כ־½1 כוסות) אגוזי קשיו או כל אגוז לבחירתכם: פקאן, מלך, לוז וכו׳
2 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ קטן
1 גזר קצוץ דק־דק
¼ כוס רכז רימונים
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
½ כפית כורכום
½ כפית קינמון
1 כפית סוכר
2 כוסות מים

להגשה:
 ½ צרור כוסברה קצוצה, חופן חמוציות
 
אפרת ליכטנשטט
נתונים מבהילים על השפעות תעשיית הבשר. תבשיל חומוס ואגוזי קשיו אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה:
1. שמים את החומוס הקפוא בסיר עם מים, מביאים לרתיחה ומסננים היטב.
2. קולים את הקשיו כ־5 דקות על מחבת רחבה ללא שמן ומצננים מעט. שמים את הקשיו במעבד מזון וטוחנים לפירורים קטנטנים.
3. מחממים שמן זית במחבת גדולה ורחבה ומטגנים את הבצל והגזר כ־10 דקות עד שהם רכים וזהובים.
4. מוסיפים למחבת את כל שאר החומרים והתבלינים מלבד המים.
5. מערבבים היטב ולבסוף מוסיפים את המים.
6. מביאים לרתיחה ומבשלים כ־10 דקות עד שהנוזלים מצטמצמים מעט.
7. מגישים על אורז לבן עם הרבה כוסברה וחמוציות.

תבשיל טופו ופלפלים

 

אפרת ליכטנשטט
בריא וטעים. תבשיל טופו ופלפלים אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
2 כפות שמן זית
2 בצלים סגולים קצוצים דק
3 פלפלים (ירוק, אדום וצהוב) חתוכים לקוביות קטנות
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
3 שיני שום פרוסות
2 שיני שום כתושות
1 חבילת טופו, מפוררת גס (כ־300 גרם)
½ כפית צ׳ילי גרוס (לאוהבי חריף)
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה
½ כפית בהרט
¼ כפית קינמון טחון
1 כוס מים

להגשה:
6 טורטיות
1 אבוקדו פרוס
כמה טיפות מיץ לימון טרי

אופן ההכנה:
1. מחממים שמן זית במחבת גדולה ועמוקה.
2. מוסיפים את הבצל ומטגנים כ־10 דקות עד שהוא רך ושחום.
3. מוסיפים קוביות פלפלים, מלח, פלפל ושום ומטגנים כעשר דקות נוספות עד שהפלפלים מתרככים.
4. מוסיפים את הטופו ושאר התבלינים ומערבבים כדקה.
5. מוסיפים את המים ומבשלים תוך ערבוב מתמיד, כעשר דקות.
6. בינתיים מחממים תנור ל־200 מעלות, מניחים טורטיות על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומורחים עליהן מעט שמן זית.
7. כשהתנור חם מכניסים את הטורטיות לאפייה קצרה של כ־4 דקות, רק עד שהן מזהיבות בקצוות.
8. ממלאים כל טורטייה ב־2־3 כפות של התבשיל ומניחים כמה פרוסות אבוקדו למעלה. לא לשכוח לטפטף כמה טיפות מיץ לימון על הכול.
הערה: גם אם מוותרים על הטורטיות - אל תוותרו על האבוקדו.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

עוד ב''ירקות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק