"אויב הציבור מס' 1"
הכנסות "אקסון" הגיעו השנה ל-371 מיליארד דולר, יותר מהתל"ג של מדינת ישראל. היא גם אחראית לאסון האקולוגי הגדול בהיסטוריה, ומממנת מדענים שיכחישו את ההתחממות הגלובלית. רז גודלניק על החברה שהירוקים אוהבים לשנוא
על חזונו של בוש נכתבו כבר הרבה מילים ובסופו של דבר הוא יישפט במבחן המעשה. עם המציאות לעומת זאת קשה להתווכח, ורווחי השיא של אקסון מובייל מעלים הרבה מחשבות עגמומיות, בהן עולם העסקים הירוקים הוא לא יותר מאשר גמד המדגדג קלות את הענק המרושע, שבז לכל מה שריח של סביבה וחברה עולה ממנו. כמו במקרים רבים, גם כאן חשוב להכיר את הצד שמנגד, אשר במקרה זה, מדיניותו והתנהלותו העסקית והסביבתית מביאים אותו להיות אחד הגורמים (השליליים) המשפיעים ביותר על דמותה המתעצבת של הכלכלה הירוקה. ברוכים הבאים לעולמה של אויבת הירוקים מס' 1 - אקסון מובייל.

ראשית, לעובדות הכלכליות. החברה דיווחה בשבוע שעבר בפעם השביעית ברציפות על צמיחה ברווח הרבעוני ל-10.7 מיליארד דולר, מה שהעמיד את הרווח השנתי כולו על 36.1 מיליארד דולר (עלייה של 43% לעומת 2004). ההכנסות של החברה ב-2005 גם הן שברו שיא ועמדו על 371 מיליארד דולר, גבוה יותר מכל חברה אמריקאית אחרת אי פעם (ויותר מהתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) של לא מעט מדינות כמו אוסטריה, אינדונזיה, מצרים ואפילו ישראל).
ההכנסות הגבוהות ורווחי הענק הן תוצר ישיר של עלייה במחירי הנפט והגז הטבעי (מחיר הנפט, לדוגמא, עלה ב-2005 ב-37% לעומת 2004). גורמים נוספים היו הגדלת התפוקה משדות נפט חדשים שנפתחו ברוסיה ואנגולה, כמו גם משדות נפט במקומות אחרים, גידול בכמות הנפט שהחברה זיקקה בבתי הזיקוק שבבעלותה ושולי רווח גבוהים יותר מפעילות זו (בתי הזיקוק האמריקאים שלא נפגעו בהוריקן קתרינה עשו קופה יפה מהעובדה שההיצע של בתי הזיקוק
עם תעודת שליש (רבעון ליתר דיוק) כזאת, אין אחד שלא היה משוויץ בפני כולם. ובכן, מסתבר שיש. אקסון מובייל עשתה כל שביכולתה להצניע את השיאים שהיא שברה – המנהלים שמרו על פרופיל נמוך והחברה הזדרזה לפרסם מודעות בעיתונים שטענו שבעצם לא מדובר בהישגים פיננסיים מרשימים מי יודע מה ובתעשיות אחרות, כמו פרמצבטיקה או בנקאות, שולי הרווח גבוהים יותר. הרצון שלא לחגוג בפומבי לא נבע מצניעות יתרה, או בושה לעשות רווחים כל כך גבוהים ממחירי הנפט המאמירים, אלא בעיקר מתוך כוונה שלא להתחיל דיון ציבורי בהטבות מס שונות שהחברה נהינת מהן בזכות ידידיה הרפובליקנים בוושינגטון (ביחד עם שאר חברות הנפט האמריקאיות הגדולות -שברון וקונוקו פיליפס למשל). רק בנובמבר האחרון, דאגו הרפובליקאים להוסיף הטבות מס בשווי 2 מיליארד דולר לטובת חברות הנפט והגז במסגרת חקיקה בתחום האנרגיה שהעביר הקונגרס.

סיבה אפשרית נוספת ל"צניעות" שמגלה החברה היא העובדה שמספר ימים בלבד לפני פרסום התוצאות הכספיות הגישה החברה ערעור לבית משפט פדרלי, בבקשה לבטל את חובת הפיצויים בסך חמישה מיליארד דולר שהוטלו עליה בגין האסון האקולוגי שגרמה אקסון ולדז לפני 17 שנים. תזכורת: ב-24 במרץ 1989 עלתה מכלית נפט בשם אקסון ולדז, שבבעלות אקסון, על שרטון ליד חופי אלסקה וכתוצאה מהפגיעה במיכלית, נשפכו לים 11 מיליון גלונים של נפט שזיהמו 220 ק"מ של חוף. בעקבות התאונה נגרמו נזקים סביבתיים קשים לאזור כולו וכתב אישום הוגש נגד אקסון.
בית המשפט פסק שהתאונה אירעה באשמתו של רב החובל, שהיה כנראה שיכור, ופסק כי על אקסון לשלם פיצויים בסך חמישה מיליארד דולר ל-32,000 תושבי האזור, רובם דייגים שחייהם ופרנסתם נפגעו קשות כתוצאה מהאירוע. מאז הפסיקה מנסה אקסון, באופן שיטתי, להתנער מאחריותה לנזק וטוענת שהיא כבר שילמה 3 מיליארד דולר עבור עבודת הניקוי שנדרשה אחרי האסון ושהמקסימום שמגיע לתושבים כפיצוי הוא סכום צנוע בגובה 25 מיליון דולר. בפועל, החברה לא שילמה עד היום לתושבים המסכנים ולו סנט אחד וההתנערות השיטתית שלה מאחריותה לפיצויים נראית עוד יותר רע לאור רווחי השיא שהיא גורפת.

האסון האקולוגי של אקסון ולדז והתנהגותה של החברה בעקבותיו היו רק הסיפתח. הסיבה העיקרית שבעטיה הפכה החברה לאויבת המושבעת של ארגונים ויזמים ירוקים, ולמי שארגון Greenpeace מגדיר כפושע הסביבתי מספר אחת, הינה העובדה שהחברה, באופן גלוי ונחרץ, חולקת על התזה המקובלת על רוב המדענים בעולם לפיה הצריכה של דלק פוסילי (שם כללי למחצבים שניתן להפיק מהם נפט) היא הגורם העיקרי להתחממות כדור הארץ. אקסון לא מסתפקת בהבעת דעתה אלא פועלת לקידום האג'נדה שלה בכל דרך אפשרית. אקסון מאמינה שאין הוכחות חד משמעיות לקשר בין דלק פוסילי וההתחממות הגלובלית, ולפיכך אין שום צורך להשקיע במחקר ופיתוח של אנרגיה חלופית, כזו שהיא ידידותית לסביבה ולא מתבססת על משאבים מתכלים. מעבר לכך, החברה מאמינה שבכל מקרה מקורות אנרגיה נקייה, כגון אנרגיה סולרית ואנרגיית רוח, יספקו לא יותר מ-1% של תצרוכת האנרגיה העולמית בשנת 2025, ולכן מבחינתה אין כל היגיון כלכלי להשקיע בכך כסף. אם כבר, הרי שלשיטתם צריך להשקיע בייעול עבודתם של בתי הזיקוק ובמחקר ופיתוח שמתמקדים בשיפור מנגנוני בעירת הדלק במכוניות, כך שהן יפלטו פחות דו תחמוצת הפחמן לאוויר.
כך למשל מממנת החברה מחקרים באוניברסיטת סטנפורד בהיקף של 100 מיליון דולר, במה שהם מגדירים כ'מגה טכנולוגיות', כמו למשל כיצד ניתן 'לתפוס' את דו תחמוצת הפחמן אחרי שהיא נפלטת ולקבור אותה עמוק באדמה. להבדיל ממנה, חברות נפט גדולות אחרות כמו Shell ו-BP, החליטו החלטה אסטרטגית, שבמקביל לייצור נפט, הן ישקיעו בפיתוח מקורות אנרגיה חלופיים ומשקיעות בכך סכומי עתק. Shell, לדוגמא, השקיעה במחקר ופיתוח של אנרגיה נקייה 1.5 מיליארד דולר מאז שנת 1999, כשמרבית הכסף מושקע באנרגיה סולארית. בכך, תומכות החברות הללו באופן משמעותי בהתפתחות התחום של אנרגיה חלופית.
אקסון מובייל לא רק מתנגדת נחרצות לפיתוח מקורות אנרגיה אלטרנטיביים ידידותיים לסביבה, אלא גם תומכת כספית במכוני מחקר שמרניים ובפוליטיקאים (רפובליקאים בדרך כלל) בכדי לתת לעמדה שלה תוקף אמפירי מהראשונים, וגיבוי פוליטי מהאחרונים. על פי Greenpeace, תרמה אקסון מובייל מאז 1998 כ-12 מיליון דולר למכוני מחקר שונים שתומכים בערעור התזה של ההתחממות הגלובלית ותרומתם של בני האדם לתהליך. המחקר נעשה, כמובן, באיצטלה של אובייקטיביות מחקרית אך בדרך-כלל ללא גילוי נאות של הגופים העומדים מאחורי המחקרים ומממנים אותם.

דוגמא נוספת לקשר בין אקסון לפוליטיקאים בוושינגטון הינה המקרה של פיליפ קוני, פקיד בכיר בבית הלבן, אשר נתפס בעריכת דוחות ממשלתיים, בצורה כזו שהקשר בין הזיהום מדלק פוסילי להתחממות גלובלית הוצנע או הוקטן למימדים שוליים ביותר. קוני "התפוטר" בעקבות כך ביוני האחרון ושלושה ימים לאחר מכן כבר קיבל תפקיד חדש. תנחשו איפה? כן, באקסון מובייל.
בקצרה - אקסון מובייל היא האנטי-תיזה לכל מה שעסקים ירוקים מייצגים. היא כופרת בצורך לגלות אחריות כלפי הסביבה והחברה, ומתנגד לגישה לפיה הצלחת ארגון נמדדת לא רק במישור הכלכלי, אלא גם בהיבטים הסביבתיים והחברתיים של הפעילות שלו, ויותר מכל מבטלת את הנחת היסוד לפיה ניתן להצליח מבחינה עסקית וגם להישאר ידידותי לסביבה ואפילו לרתום את הערכים הירוקים כדי לשפר את הביצועים הכלכליים.
נודה על האמת, אקסון מובייל היא פשוט חברה מעצבנת. לא רק שהיא לא ידידותית לסביבה ולחברה, מביטה בבוז על כל עולם העסקים הירוקים, מנצלת בגלוי את הקשרים הפוליטיים שלהם בוושינגטון לקידום האג'נדה שלה ותוקעת מקלות בגלגלי המהפכה הירוקה – היא גם חברה מאד מצליחה והעמדה האנטי-סביבתית שלה, לא רק שלא גורמים לה לדרוך במקום ולפגר אחרי המתחרים, אלא במידה מסוימת גם עוזרים לה להתקדם, לצמוח ולהשתפר מבחינת ביצועיה הכלכליים. אקסון מובייל מוכיחה שלהיות אנטי-ירוק זה משתלם לא פחות מלהיות ירוק ואולי אפילו יותר.

אז מה, האם צריך לסגור את הבאסטה הירוקה וללכת הביתה? לא כל כך מהר. כאן אנחנו חוזרים לנאומו של הנשיא בוש. אם בוש, ידידן הטוב ביותר של חברות הנפט, מזמר זמירות חדשות, הרי שזו האינדיקציה הכי טובה שהמציאות משתנה ולא לכיוון שאקסון מובייל היתה רוצה.
את הדינמיקה הזו כבר הבינו ענקיות אחרות, שהיו אויבות גדולות של הירוקים, כמו ג'נרל אלקטריקווול-מארט (שעדיין נמצאת בטופ של הטבלה) והן פועלות, ברמה זו או אחרת, לשנות את התנהלותן בהתאם. אקסון מתעקשת שעולם כמנהגו נוהג - ובינתיים זה גם משתלם לה וגם גורם נזק ממשי לעולם העסקים הירוקים. עם זאת, קיים סיכוי סביר שהגישה קצרת הטווח של אקסון מובייל לשים את כל הביצים בסל אחד של דלק פוסילי, אותה גישה שהפכה אותה לתרנגולת המטילה ביצי זהב, תהיה גם זו שתביא לנפילתה.
מחירי הנפט הגבוהים, שנותנים לחברה רוח גבית, הם גם אלו שדוחפים צרכנים לחפש חלופות שלא ירוששו אותם כל פעם שהם צריכים למלא דלק באוטו או לשלם חשבון חשמל. החיפוש אחר אנרגיה זולה, ביחד עם מודעות צרכנית גוברת לבעיות סביבתיות, מהוות בסיס איתן להמשך הצמיחה של שוק האנרגיה חלופית, ומבט אחד בתהליך החדירה של מכוניות ההיבריד למיינסטרים מספק הוכחה כי לא מדובר בתופעה זניחה, כפי שאקסון מובייל אולי היתה מקווה. אם החברה לא תדע לגוון את מקורות ההכנסה שלה, לעשות שינוי תפיסתי ולהתחיל להשקיע באנרגיה חלופית, יש סיכוי לא רע שהפסגה הנוכחית שהחברה הגיעה אליה ב-2005 ואולי גם תישאר בה ב-2006, תהיה האחרונה בדרך למטה.
רז גודלניק הוא כלכלן, בעל תואר שני במנהל עסקים, יועץ לשעבר לשר הפנים ועוסק בפיתוח עסקי של עסקים ירוקים בהווה.
כתבות קודמות של רז גודלניק:
ג'אנק-פוד אורגני: תעשיית המזון המהיר ה"מסורתית" משמשת לעיתים קרובות כדוגמה המובהקת לייצור מזון ללא ערך תוך ניצול עובדים ופגיעה בסביבה. אבל מסתבר שאפשר גם אחרת
מחקרים מוכיחים: "ירוק" משמעו עלייה ברווחים -רוב העבודות בתחום מגלות כי מדיניות של אחריות עיסקית כלפי החברה והסביבה מביאה לשיפור ברווחיות. רז גודלניק מסביר איך זה קורה ומביא דוגמאות מפי בכירי ענקיות המשק
קרדיט, לא רק כרטיסי אשראי - לפני שבוע הפכה ענקית המזון Whole Foods לרוכשת הקרדיטים הירוקים הגדולה בארה"ב - הזדמנות מצוינת להכיר את אחת השיטות הכלכליות העיקריות למימון ייצור חשמל נקי
נמרים של נייר - "מחבקי עצים" רושמים הישגים. ענקיות כמו אופיס דיפו, FedEx, וסטארבקס הסכימו לעבור לנייר ממוחזר - פתרון ירוק שהפך לאחרונה לזמין וכלכלי.
בועה ירוקה - רוצים לייצא לאירופה? אין בעיה - רק תדאגו שהמוצר שלכם לא מכיל רעלים, ותתחייבו לאסוף אותו למיחזור בסוף חייו. האיחוד האירופי מעצב מחדש את תעשיית ההיי-טק.
כסף קטן, עסק גדול - מודל חדש הנקרא מיקרו-קרדיט - הלוואות קטנות- נותן לחלש כלי ליצירת מקור הכנסה ומבטיח תשואה גבוהה, בסיכון נמוך, למלווים. אצולת הבנקאות העולמית כבר בעניין
סנטה קלאוס לובש ירוק - קדחת הקניות לקראת החגים בעיצומה. רז גודלניק מציע לכם להשתתף השנה בחגיגה אבל בהיבט הידידותי לסביבה, על מתנות כריסמס ירוקות
תארזו מזוודה, ממוחזרת- משמירה על יער הגשם בברזיל ועד חיסכון בחשמל בניו-יורק. התיירות האקולוגית גדלה בקצב מהיר ונותנת תקווה: עוד נספיק לצאת לנופש לפני שהמקומות היפים בעולם נעלמים
ירוק, עכשיו באופנה- גידול כותנה לטקטיל מרעיל את כדוה"א. העוסקים בתחום מנוצלים. לשוק האופנה הירוקה יש פתרונות, המעצבים הנחשבים והחברות הגדולות כבר מעורבים
בתחתית הפירמידה - כח הקנייה של עניי העולם מוערך בטריליארדי דולרים. האם חברות כלכליות שיפנו לשוק הזה יצליחו לחזק את האוכלוסיות החלשות בעולם. על קפיטליזם רחום
לוקחים סיכון ירוק - קרנות הון סיכון, מנוע כלכלי אדיר, לוטשות עיניים לפוטנציאל הטמון בחברות סטרט-אפ ירוקות
המהפכה הירוקה- רוצים מימון מהבנק? ב-90% מהמקרים תאלצו להוכיח שאתם מתנהגים יפה לסביבה
MBA ירוק - תארי מינהל עסקים היוקרתיים בעולם משלבים יותר ויותר קורסים בנושאי סביבה
דולרים ירוקים, תרתי משמע - מאות מיליארדי דולרים בשנה - זהו היקף שוק המוצרים והשירותים הידיותיים לסביבה בארה"ב לבדה