ההיסטוריון הנודע שאינו רצוי במולדתו פולין
יאן גרבובסקי לא מתכוון לתת לאיש לעצור אותו בחשיפת האמת. בספרו החדש מאשים את בני ארצו שהתנדבו לקחת חלק בטבח שביצעו הנאצים ביהודים
גרבובסקי (50), בן לניצול שואה, הוא בוגר החוג להיסטוריה באוניברסיטת ורשה וכיום מרצה בתחום באוניברסיטת אוטווה שבקנדה. בשנים האחרונות הוא פרסם כמה ספרים שלכולם מכנה משותף אחד: הם מפנים אצבע מאשימה כלפי חלק מתושבי פולין על חלקם במעשי הטבח שבוצעו נגד שכניהם היהודים. הגילויים שנחשפו בספרים לא התקבלו בברכה במולדתו של גרבובסקי, שם רואים בו חלק מהתושבים בוגד שהשחיר את תדמיתה של פולין בעולם.
בחודש אוקטובר הקרוב צפוי לצאת לאור ספרו החדש של גרבובסקי, וכבר כעת הוא מעורר סערה. מספיק להביט בשמו של הספר, "המצוד אחר היהודים: בגידה ורצח בפולין תחת הכיבוש הגרמני", כדי לרמוז על תוכנו השנוי במחלוקת מבחינתם של פולנים רבים. אלו ודאי לא ישמחו לקרוא על מחקרים נוספים של ההיסטוריון המופיעים בספר וחושפים מקרי טבח רבים שבהם פולנים התנדבו לסייע להיטלר בהשמדת העם היהודי.
הספר החדש הוא גרסה אנגלית מורחבת לספר המקורי המכונה בפולנית "Judenjagd" (המצוד אחר היהודים) "מטרת המחקר שלי היתה לגלות מה היה מצבם של היהודים שהצליחו להימנע מלהישלח למחנות ההשמדה והתחבאו", מספר גרבובסקי. "המחקר הגיע עד לרמה של מקרים בודדים של אנשים שבחרו להתחבא. ניסיתי להבין איך יכול להיות שרק מעט מאוד מאותם יהודים שהחליטו להסתתר, הצליחו בסופו של דבר להישאר בחיים עד ינואר 1945".

מחקרו של ההיסטוריון הפולני ארך למעלה משלוש שנים וכלל ביקורים בכמה מדינות וראיונות עם ניצולי שואה ומקומיים, בעיקר בפולין, בישראל ובגרמניה. הוא ניסה לאסוף כמה שיותר מידע על מה שהתרחש בעיקר בכפרים הפולניים, שם אירעו כמה מקרי טבח שבהם רצחו מקומיים את שכניהם היהודים.
בין השאר, גרבובסקי למד את תוצאותיהם של עשרות משפטים שנערכו לאחר המלחמה לתושבים פולנים שהואשמו בידי השלטון הקומוניסטי במעורבות בטבח של שכניהם. גרבובסקי יודע כי הגילויים המופיעים בספריו מעוררים תחושות עזות בקרב הקוראים, יהודים או פולנים קתולים, ולכן הוא מנסה לרכך את ההאשמות שבספרו החדש באמצעות אזכור העובדה שמספר חסידי אומות העולם הגדול ביותר מגיע מפולין.
"זה מסובך יותר מרק להאשים את הפולנים בבגידה בשכניהם", מבהיר גרבובסקי. "מצד אחד, היו פולנים אמיצים באופן בלתי רגיל שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים. מצד שני, לא היתה אהבה גדולה בין הפולנים ליהודים עוד לפני מלחמת העולם השנייה.
"במהלך המלחמה היחסים אף הפכו עוינים יותר. חלקים גדולים בקרב תושבי פולין לא הסכימו לקבל את העזרה ליהודים בזמן המלחמה, ועבור רבים הדבר נראה כצעד לא פטריוטי. לכן חלקים מסוימים באוכלוסייה הפולנית לקחו חלק פעיל במצוד אחר היהודים, ובזה עוסק הספר החדש. אני מנסה לחשוף עד כמה גדול היה החלק באוכלוסייה שהשתתף בציד יהודים ובהשמדתם".
ספריו של גרבובסקי ספגו ביקורת רבה במולדתו. רבים מתושבי פולין לא מסוגלים עדיין להתמודד עם העבר ועם העובדה שרבים מהאזרחים באותה תקופה לקחו חלק בתעשיית ההשמדה של המכונה הנאצית. רק בחודש נובמבר האחרון יצא לבתי הקולנוע הסרט "Poklosie" (התוצאה), שמתאר טבח שביצעו כפריים פולנים בשכניהם היהודים. מדובר בסרט הראשון בתולדות פולין שניסה להתמודד עם האחריות של התושבים המקומיים למעשי טבח ביהודים. הסרט ספג ביקורת נוקבת מצד חוגים גדולים באוכלוסייה הפולנית, שטענו כי הוא משחיר את פני התושבים המקומיים. אחד מכוכבי הסרט, מאצ'יי סטור, אף קיבל איומים על חייו. כמו כן, נכתב עליו בפורומים באינטרנט: "אינך פולני יותר, הפכת את עצמך ליהודי".
גרבובסקי מכיר את התגובות האלו מקרוב. "הספר הראשון שלי בנושא פורסם בשנת 2004 ועסק בפולנים שסחטו את היהודים. הופתעתי לראות שהספר התקבל באופן חיובי יחסית בכמה מדינות. לאחר מכן כתבתי ספר נוסף על פשעים בגטו ורשה שגם הוא התקבל באופן חיובי יחסית. הספר האחרון 'Judenjagd' פורסם במקביל לספרו של ההיסטוריון הפולני יאן טומש גרוס,'קציר מוזהב', שמאשים פולנים בטבח יהודים. שני הספרים כבר עוררו שיח רב בפולין וגררו הרבה מאוד תגובות וחילוקי דעות. העיתונים, הטלוויזיה, הרדיו - כולם עסקו בשני הספרים שבפעם הראשונה יוצאים בגלוי נגד מעשי הטבח של פולנים בשכניהם היהודים. רבות מהתגובות לספר עצמו היו חיוביות, והוא עורר עניין רב, אף שהיו גם רבים שמתחו ביקורת על מה שנכתב בו. היתה תופעה נוספת מעניינת.
"היו כאלו שראו את הכותרת של הספר והעדיפו לא לקרוא אותו, אבל עדיין הספיקו לפתח עליו דעה מוצקה. מצד שני, היו כאלו שעבורם הספר היה הוצאת הכביסה המלוכלכת החוצה, דבר שאסור לעשות וצריך היה להישכח. היו כמה עיתונים פולניים עם השקפת עולם לאומנית ושונה לחלוטין משלי, ועבורם הספר שכתבתי נועד רק להכתים את התדמית של פולין. לחלקים הלאומניים באוכלוסייה הפולנית קשה להבין לפעמים שגם קורבן יכול להפוך לאכזר. קיבלתי איומים על חיי. אני גר בקנדה, והקהילה הפולנית כאן מחרימה אותי, אבל אני חושב שכאשר צריך לומר משהו קשה, חובה לומר אותו".
עם מי נפגשת במהלך המחקר וכיצד הצלחת לאסוף עדויות על מקרי טבח שלא פורסמו עד כה?
"לאחר שפרסמתי את הספר הקודם בפולנית יצרו איתי קשר ניצולי שואה עם סיפורים מעניינים שלא הכרתי. נפגשתי עם הרבה מאוד מהם בישראל, בקנדה, בארה"ב ובמקומות אחרים בעולם, והם סיפרו לי סיפורים מדהימים שהופיעו לאחר מכן בספר. השינוי המעניין ביותר לעומת הספרים הקודמים שלי הוא בעובדה שהספר החדש כולל גם שני יומנים של יהודים שנכתבו בזמן שהם הסתתרו בפולין, וכן עדויות חדשות שנאמרו לי בשיחה אישית על ידי כפריים פולנים וניצולי שואה יהודים שהסתתרו והצליחו להישאר בחיים".
הספרים הקודמים שלו אמנם לא פורסמו בעברית, אבל גרבובסקי מספר כי מוזיאון "יד ושם" בירושלים כבר מגלה עניין בתרגום הספר החדש לעברית.
אתה חש בשינוי פנימי אצל חלק מתושבי פולין שמתחילים להתמודד באומץ עם העבר שלהם ולהודות בפשעים שחלק מבני עמם ביצעו בעבר?
"אני חושב שכאשר מסתכלים על האוכלוסייה הבינלאומית, דווקא הפולנים עשו הכי הרבה בנושא הזה של בחינה אמיתית של היחס כלפי היהודים. שמחתי מאוד לראות שאחרי פרסומם של הספרים שלי ושל יאן טומש גרוס הרבה מאוד מהאינטלקטואלים בפולין החלו לבחון מחדש את היחס כלפי יהודים בזמן המלחמה. עבור הפולנים מדובר במעשה לא פשוט, מאחר שהם עצמם היו קורבנות במשך עשרות שנים - של הנאצים ולאחר מכן של הקומוניסטים. ההודאה שלהם בחטא ראויה להערכה. אם תסתכל על מדינות מסביב כמו אוקראינה או המדינות הבלטיות, לא תמצא שם שיח פומבי ברמה הזו בנוגע ליחס של התושבים המקומיים כלפי המיעוט היהודי במדינה".
אתה לא חושש שספר כזה, שחושף את אחריותם של פולנים למעשי טבח של יהודים, יעודד את אלו שרואים בפולין מדינה אנטישמית עד היום?
"לכן מה שאני עושה בשני הפרקים האחרונים של הספר הוא להביא את סיפורם של תושבי פולין, שלמרות התדמית השלילית של היהודים והלחץ העצום מהסביבה, נטלו סיכון עצום והסתירו יהודים. אי אפשר להכחיש שדברים מסוימים קרו, אבל צריך להבין את האווירה שהיתה באותם ימים. לכן שני הפרקים האחרונים בספר דווקא מדגישים את גבורתם של אותם חסידי אומות העולם שסיכנו את חייהם על מנת להסתיר יהודים ועשו זאת לא רק מול השלטון הנאצי, אלא גם מול הלחץ שהופעל עליהם מהסביבה הפולנית.
"צריך לזכור שמי שבסופו של דבר אחראי לטרגדיה העצומה הזו היו הגרמנים, שהשמידו חלק גדול משלושת מיליון היהודים שהתגוררו בפולין לפני המלחמה. הספר שלי מסביר כיצד הגרמנים הצליחו לשכנע חלקים גדולים מהאוכלוסייה הפולנית לשתף איתם פעולה ולסייע להם בהשמדת היהודים בניסיון להוציא את הפתרון הסופי לפועל".