"לפיד, בוא נדבר על כוס בירה. אתה מזמין"

ב-2012 עלה המס על ליטר בירה ל-4.19 ש'. מאז נסגרו מבשלות, מחירים עלו ונעלמו השתיינים. הבעלים קוראים כעת לעצור את כדור השלג

גיא פישקין | 24/4/2013 14:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עד חודש יולי בשנה שעברה עמד המס שנדרשו לשלם מבשלות הבירה על כל ליטר שיוצר, סכום של 2.18 שקלים. אלא שאז החליט שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ להעלותו ל-4.19 שקלים, במהלך שהסעיר את עולם השתייה הישראלי. הבוקר התכנסה ועדת הכספים של הכנסת והחליטה להותיר את המחיר החדש של הבירה על כנו.

"אנשים לא מוכנים לקנות בירה בכל מחיר, ובצדק", רותם בר אילן צילום: אלי דסה
המצב הנתון כיום מעמיד את מבשלות הבירה הקטנות במציאות כמעט בלתי אפשרית, שמאלצת אותן להיכנע לתכתיבי מס ממשלתיים, ומנגד לנסות לספק הסברים מניחים את הדעת לבליינים שמחפשים אלכוהול לא יקר מדי.

"צריך להיות משוגע גדול בשביל להקים היום מבשלה בישראל", אומר רותם בר אילן, מבעלי מבשלת העם באבן יהודה. "צריך לקחת בחשבון שעד שתראה רווחים יעבור הרבה מאוד זמן. בכלל, ההרגשה היא שהכל הולך נגדך. לא מספיק שאין בארץ תרבות בירה ואדם ממוצע שותה רק 14 ליטר בשנה, שהם שווים לפחות מבקבוק בשבוע, אנחנו גם משלמים מעבר לכל המיסוי הרגיל על יבוא גם מס קנייה (בלו) מטורף של חמישה שקלים לליטר. רק השנה נסגרו שלוש מבשלות, ובקצב הזה הן לא יהיו האחרונות. מישהו חייב לעצור את כדור השלג הזה לפני שיהיה מאוחר מדי".

מה ההשפעה הישירה על השתיין בבר במצב שכזה?
"אנשים לא מוכנים לקנות בירה בכל מחיר, ובצדק. אני מתבאס נורא כשאני מגיע לבר ומשלם 35 שקלים על בירה. זה פשוט לא הגיוני. בחישוב של תועלת מול הפסד, השתיינים הולכים וקונים בקבוק וודקה או כל משקה זול אחר. בוא נגיד שמעולם לא ראיתי מישהו בישראל שמשתכר מבירות ישראליות. אם תמצא אחד כזה תעדכן אותי".

עם ההחלטה להותיר על כנו את המס, נחרץ סופית גורל המבשלות הקטנות?
"אני מודה לכך שאני נאיבי, אבל כל עוד אוכל אלחם בשיניים עבור הבייבי שהקמנו. גם במשרד האוצר מודעים לכך שבתוכניות שלהם הם שכחו את המבשלות הקטנות. אני ממש לא דואג למפעלים כמו קוקה קולה או טמפו, שמייצרים את רוב הבירות בארץ. אבל אנחנו, האזרחים הקטנים והפשוטים שהגיעו עם חזון לפתח את הענף, סופגים מכה אנושה.

"יש משהו נורא פופוליסטי להיטפל לבירה ולסחוט ממנה את כל צורכי המסים של מדינת ישראל. כולי תקווה שמישהו במשרד האוצר יירד מהעץ הגבוה, כי במצב הקיים כולם יוצאים מופסדים".

גם אמיר נוימן, מבעלי מבשלת הנגב בקריית גת, הבר נורמה ג'ין ומסעדת פורטר אנד סאנס, מדבר על סיטואציה בלתי אפשרית עבור עסקני הבירה במדינה. "ביחס לעולם המערבי ישראל מעולם לא התאפיינה בצריכה גדולה מדי של בירה", הוא מסביר.

"אמנם בחמש השנים האחרונות חל שיפור מסוים עם כניסה של סוגים חדשים של בירות מיובאות, אבל המס הזה פשוט עצר את הכל. לצערי, המושכים בחוטים שכחו שבירה היא מצרך בסיסי ועממי שאמור להיות נגיש לכלל האוכלוסייה. ממש לא מדובר כאן במותרות".

נוימן שב ומזהיר מהידרדרות תהומית של ענף הבירה הישראלי, עד לקריסה אפשרית של השוק המקומי כולו. "אנחנו חיים יותר מחצי שנה במציאות המיסוי הנוראית הזו. יש כבר פגיעה במכירות שמורגשת הלכה למעשה. ממוצע האנשים ששותים בירה, שגם ככה נמוך באופן כללי, צנח עוד יותר, וזה מדאיג. מעבר להפסדים הכספיים שלנו, מי שמחפש לדפוק את הראש כיום ולהשתכר עושה זאת עם משקאות כמו וודקה או וויסקי, שעל פי כל מחקר אפשרי הוכח כי הם הרבה פחות בריאים מבירה. בלי לשים לב נוצר מצב הזוי שבו אנו דוחפים את הצעירים למשקאות מסוכנים".

יש דרך להחזיר את הגלגל לאחור?
"צריך להיות מס דיפרנציאלי שמתחשב ביצרנים המקומיים. זה כמובן צריך להיעשות בהתאם לכמויות הייצור וכחוק, אבל המדינה חייבת ללכת לקראת עסקים קטנים כמו המבשלות הישראליות ולאפשר לנו להתפרנס בכבוד ולעמוד בתחרות הגיונית מול המותגים המיובאים. רק כך אפשר להחיות מחדש את הענף".

אם ההעלאה תעמוד על כנה, נראה פעולות מחאה?
"כבר כיום קיימת נציגות של בעלי המבשלות בוועדת הכספים שמנסה גם לעורר הד בתקשורת לגבי המציאות בשטח. אני לא חושב שהמצב כרגע מצריך החרפה של המחאה, אבל אי אפשר לדעת מה יוליד יום. חשוב שבמשרד האוצר יבינו כי אם לא יתרחש שינוי משמעותי בתעשיית הבירה שמטרתו לסייע באופן אמיתי ליצרן הישראלי, נצפה כבר בעתיד הקרוב לסגירת עוד ועוד מבשלות ולתעשייה מקומית שנידונה לכישלון".

דרור טרבס. ''המס לא לקח בחשבון את מקומות העבודה שהתעשייה הצעירה בארץ מייצרת''
יקרים יותר מהעולם

החל מיום שישי האחרון ועד למועד פרסום הכתבה חתמו כ-13 אלף בני אדם על עצומה וירטואלית שפורסמה ברשת האינטרנט נגד העלאת המס, והזרוע עוד נטויה. אחד מהיוזמים, דרור טרבס, חובב בירה מושבע ובעל בלוג מצליח בתחום, ניסה להסביר רגע לפני החלטת ועדת הכספים מה תכלית המאבק.

"העצומה נולדה במטרה להעיר את הציבור, התקשורת והממשלה. רצינו להציג בפני כולם את המצב הנתון בהקשר למיסוי הבירה. המס הזה הועלה באישון לילה, בלי לתת לכל הצדדים בעניין להביע את עמדתם או להיערך למצב החדש. מה גם שמיסוי הבירה הוזכר בנשימה אחת עם מיסוי הסיגריות וגורמים מזיקים אחרים, בעוד מחקרים רבים דווקא מראים כי צריכה מתונה של בירה מועילה לבריאות".

מכעיס?
"בוודאי. המס לא לקח בחשבון את התעשייה הצעירה שקמה בארץ ואת מקומות העבודה שהיא מייצרת, בעיקר בפריפריה. בפועל עליית המס גורמת לחנויות ולמקומות בילוי להעלות את מחיר הבירה לפחות ב-20 אחוזים , ושוב הצרכן הפשוט, זה שיוצא פעם בשבוע לבירה בפאב עם החבר' ה או שיושב לשתות בירה מול הטלוויזיה בסוף יום עבודה, הוא שמשלם את המחיר".

עד כמה גבוה מחיר הבירה בארץ לעומת המחיר בעולם?
"נתחיל בזה שהמיסוי על הבירה בישראל הוא החמישי בגובהו בעולם. במדינות רבות באירופה כמו אנגליה, גרמניה או צ'כיה הבירה זולה ובהרבה. כוס בירה ממוצעת שם עולה 15-5 שקלים , לעומת כ-25 שקלים עבור בירה של מבשלה מסחרית גדולה אצלנו או 36-32 עבור בירות בוטיק ישראליות או מיובאות נמזגות. זה הרבה יותר מדי".

מה ההשלכות שיהיו להחלטה הזו?
"כבר היום, תשעה חודשים לאחר שהועלה המס, אפשר לראות פגיעה בתעשיית הבירה הצעירה. מבשלים שעמדו על סף השקעה ופתיחה של מבשלות בוטיק חדשות חזרו בהם, והמבשלות שכבר קיימות נאלצות להעלות מחירים. על פי מדדים שמתפרסמים בתעשייה, גם צריכת הבירה ירדה בעשרה אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. צריך להוסיף גם את העובדה שמבשלות בוטיק רבות שעדיין לא רווחיות עלולות להיפגע קשות מתוספת המס, שבעצם תכריע אותן".

חשבת כבר מה אתה היית אומר בעניין ליאיר לפיד?
"הייתי אומר לו שנשב לדבר על כך על כוס בירה טובה, רק שהוא מזמין".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים