ראשי > סטייליסימו > פשוט נהדרת
בארכיון האתר
נשים קטניות
המשך מסעה של האם המסורה אתי רז בנבכי יסודות הבישול. היום: מרק עדשים נהדר
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
אתי רז
21/12/2004 9:31
מרקים זה חורף. קלישאה, אבל נכון. בהינתן האות ב-31 באוגוסט, עם ההכרזה על סיום הקיץ, ולא משנה איזה חמסין בחוץ, מכינים בשכונת "הדר" בחיפה, מקום הולדתי, את גופינו לחורף. לוקחים סל ומטפסים בעלייה עד רחוב סירקין, בו שוכן שוק "תלפיות". שם, במכולת של דוד נערוך קנייתנו להבא. לידיעת קוראינו הצעירים, דוד זה הוא אחיו של עלמאני, שחקן הכדורגל הגדול של  מכבי חיפה, היענקלה חודורוב של הצפון.

גם היום אני רואה מול עיני את הוריהם, ג'הרה ועובדיה, עומדים מאחורי
דלפק השיש מאחורי צנצנות ענקיות של סוכריות צבעוניות על המשקל, מחברת  מרופטת ובדל עפרון ל"תרשמי". מאחורי גבם, צנצנות מלאות תבלינים מכל הסוגים. על הרצפה, לאורכה של החנות, שקים פתוחים של מבחר פסטות, פתיתים, אורז, קטניות וכולי. כל טוב הארץ. הרבה בטרם לידת השפים של ימינו, ידענו שלקנות שני עלים של עשבי תיבול במארז של ויטרינה (כך לפי תיאורו של בני שיחיה) בסופר הקרוב, אינו מעיד על צרכנות נבונה אלא על עצלות. מאחר ואנו לא כאלה נעשה את הדברים בצורה אחרת!
מרק עדשים שחורים
המצרכים ל-4 מנות:
500 גרם עדשים שחורים
100 גרם אטריות עבות
בצל גדול קצוץ גס
2 כפות שמן
מלח פלפל שחור גרוס לפי הטעם
 
ההכנה:
שוטפים היטב את העדשים. הכיצד? אם אתם בעלי, בוררים באופן כללי אם יש אבנים (אין אף פעם). אם אתם אימי, לוקחים כסא ומתיישבים, שופכים על מגש חופן עדשים ובודקים כל אחד בנפרד.

מחממים סיר עם 2 ליטר מים, מכניסים את העדשים ומבשלים עד שהם נעשים רכים אך לא מעוכים כפירה. מוסיפים מים פושרים במידת הצורך (תלוי כמה סמיך אתם אוהבים את המרק שלכם), ומערבבים מדי פעם. 
 
בינתיים מטגנים את הבצל עד שיקבל צבע חום כהה, מוסיפים לסיר ובוחשים היטב. מוסיפים את האטריות סמוך למועד ההגשה. אחרי מספר דקות בודקים את המצב, ומבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

ואם בעדשים עסקינן, אז הנה אחד בונוס, די דומה אבל עדיין אחר.

את האטריות מוסיפים בסמוך למועד ההגשה. צילום: קיי-אר-טי
מרק עדשים אדומים
המצרכים ל-4 מנות:
500 גרם עדשים אדומים
בצל קצוץ גס
2 כפות שמן
2 כפיות כמון (אין כמון? אין מרק עדשים!)
מלח

ההכנה:
מכניסים את העדשים לקערה, ממלאים מים ומשרים כ-5 דקות על מנת שהאבק והלכלוך יצופו. שופכים את המים וחוזרים על התהליך ללא השריה נוספת עד שהמים יהיו צלולים לגמרי. ממלאים סיר בכ-2 ליטר מים.

מבשלים את העדשים עד שיתרככו לגמרי. התהליך אמור לקחת עד 20 דקות. בינתיים, מטגנים את הבצל עד גוון חום ומוסיפים לעדשים. בוחשים היטב ומוסיפים מים פושרים כטוב בעיניכם. מתבלים עם מלח, פלפל גרוס וכמון.

העיקרון בבישול המרקים מסוג זה הוא פשוט לרכך את העדשים, אבל העניין המשמעותי הוא קודם כל במרקם, שאמור להיות לפי ראות עיניכם, ולצורך העניין, לפי ראות טעמכם. אם אתם אנשי המרק הסמיך, אל תוסיפו מים, אלא מצרכים שייעבו את המרקם כמו האטריות במרק הראשון. במרק עדשים אדומים אפשר לגוון בשימוש
במצרכים לעיבוי, כמו חצי כוס אורז שטוף היטב (להוסיף כעשר דקות לאחר תחילת הבישול), או ששמים את הבצל הקצוץ במחבת עם שמן, מטגנים עד שהבצל מזהיב, מוסיפים 2 כפות קמח רגיל  וממשיכים עד לקבלת צבע חום עז תוך כדי בחישה. או אז מכבים את הלהבה ומוסיפים 2\1 כוס מים קרים, בוחשים היטב ואז שופכים לתוך הסיר עם המרק המבעבע. מה שעוד אפשר לעשות זה פשוט לטחון  את העדשים בבלנדר.
 
שווה להוסיף לחם ליד, אבל אף פעם לא לפרוס דק. צילום: קיי-אר-טי
אילתורים וטיפים
אפשר למזוג לצלחות אישיות ולהוסיף כוסברה טרייה קצוצה, בזיליקום או פטרוזיליה. המהדרין מגישים לחם לבן טרי פרוס לפרוסות עבות. לעולם, אבל לעולם לא לחם פרוס דק!
אפשר להגיש בצלחת ליד בצל חתוך לרבעים וצרור צנוניות טריות על קליפתן, שטופות היטב.

את מה שנותר מהמרק ניתן לאחסן בקופסה אטומה (של טאפרוואר - חברים, הכי מומלץ) במקרר. בעת החימום יש להוסיף מעט מים ולערבב היטב לפני.

היי, לאן אתם רצים. לא לשטוף את המחבת (בה טיגנתם את הבצלים, כמובן) לפני ששברתם 4 ביצים על השמן שנותר. קלפו תפוז ו-2 מנדרינות, חלקו לפלחים וסדרו אותם יפה על צלחת. הניחו ליד הצלחת עם הירקות, והרי לכם ארוחה בת 3 מנות שכל אם מייחלת לילדיה.
 
אגב, אין צורך להגיע במיוחד לחיפה בשביל לקנות את העדשים. אפשר גם במרכול ליד הבית. אבל מצד שני, למה לא?
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...
פשוט נהדרת
תענוג בצ'יק צ'ק  
כל עוד זה מתוק  
הפיתוי שבקצה הפיתיון  
עוד...