עלה ירוק: להכניס את החסה לתפריט
חסה היא אחד המקורות החשובים לויטמינים, אבל לא מוערכת מספיק על ידי ילדים. איך תתחילו לשלב אותה בתפריט? הנה כמה טיפים ומתכון
נוגדי חמצון

החסה כהת העלים מהווה אחד מהמקורות הנפוצים ביותר לפיגמנט הצהוב-כתום, נוגד החמצון המופלא לוטאין. הלוטאין הנו אחד מנוגדי החמצון העיקריים בעין והוא יכול לסייע בהגנתה מפני קרינת השמש, ומפני תהליכים העלולים לפגוע בתפקודה עם הגיל. הלוטאין עשוי לסייע גם בשמירה על בריאות כלי הדם והלב.
כוח לחוזק העצם
מחקרים חדשים מצביעים על כך שירקות ופירות חשובים גם לחוזק העצם. החסה, בצורתה הטבעית, דלה בנתרן (מלח) והיא מכילה אשלגן, ויטמין K ורכיבים נוספים, כגון נוגדי חמצון, התורמים לחוזק העצם. הרכב המינרלים הטבעי בחסה עשוי לסייע גם במניעת יתר לחץ דם.
מקור לפולאט (חומצה פולית)
החסה היא אחד המקורות הנפוצים ביותר לפולאט (חומצה פולית) - ויטמין מקבוצה B, התורם למניעת מומים מולדים בעובר ולהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. הפולאט מסייע גם בהפחתת הסיכון לסרטן ובהאטת הזדקנות המוח. יתכן שגם לו תרומה לחוזק העצם.
מקור לבטא-קרוטן (מקור לויטמין A)
החסה כהת העלים מהווה מקור משמעותי לפיגמנט הכתום, בטא-קרוטן, שמלבד השפעותיו המגנות מפני מחלות, הוא מהווה מקור לויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד המערכת החיסונית, לשמירה על בריאות העור ולגדילה והתפתחות תקינה.
חסה סגולה תספק גם את נוגדי החמצון הסגולים - אנתוציאנינים, התורמים להאטת תהליכי הזדקנות.
מומלץ לשלב את החסה, במיוחד כהת העלים, לעתים קרובות בתפריט השבועי, ולא לשכוח לאכול באופן יום יומי ירקות ב-5 צבעים: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול.
ספל חסה חתוכה יספק לילדים עד גיל 8:
כ-100% מקצובת ויטמין K ליום
כ-40% מקצובת הפולאט ליום
כ-15% מקצובת ויטמין A ליום
1. הוסיפו עלי חסה צעירים ופריכים לצלחת הירקות החתוכים.
2. הכינו סלטי עלים המבוססים על חסה והוסיפו להם טעם מעט מתקתק, בעזרת רוטב או תוספת פירות.
3. היעזרו במארזי חסה שטופה ומוכנה לאכילה, אם יש צורך, והוסיפו עלי חסה לסלט הירקות היומיומי.
4. הוסיפו עלי חסה לכריכים.
5. גוונו והגישו רצועות חזה עוף או שניצל על מצע עלי חסה או סלט חסה.
6. הכינו "ארוחת חסה" עם הילדים - שטפו יחד ראש חסה שלם, כרסמו עלי חסה פריכים בהנאה וחישבו יחד על אפשרויות שונות לשילוב חסה בארוחה:
* מלאו עלה חסה בגבינה או קוטג'.
* הגישו את סלט הירקות הקצוץ על סירת עלה חסה.
* טבלו עלי חסה במיץ לימון.
* הוסיפו עלי חסה חתוכים לביצים שמהן אתם מכינים חביתה.
תודה ליעל ושירה שחתכו, אכלו ונהנו.
מרב מור-אופיר, היא תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים.

כדי לשתף את הילדים בהכנת הסלט הססגוני הזה אפשר להניח להם את מלאכת השטיפה והייבוש של העלים, בכלי המיועד לכך, העובד בכוח הצנטריפוגה. הילדים ישמחו גם לקרוע את עלי החסה לחתיכות ביד, ולא בסכין. אם רוצים לפשט את ההכנה, אפשר לוותר על חילוץ פלחי התפודים מהקרומים ולהגישם חתוכים. ילדים, אפילו קטנים מאוד, ישמחו לעזור גם בניעור הרוטב שבצנצנת.
החומרים:
1 חסה מסולסלת או חסת משי או חסה אמריקאית (אייסברג), שטופה וחתוכה לחתיכות
1 שקית עלי חסה ועלי בייבי
3 תפוזים
לרוטב:
1/4 כוס מיץ תפוזים
1 כף מיץ לימון
1 כפית דבש
1 כפית רוטב סויה
1/4 כוס שמן זית
ההכנה:
1. מניחים את עלי החסה בקערה גדולה ומוסיפים את עלי הבייבי.
2. מסירים את הקליפה מהתפוזים בעזרת סכין חדה עד לבשר התפוזים. מעל קערה קטנה מוציאים מהתפוזים את ה"פילה" (פלחים ללא הקרומים): חותכים בסכין קרוב מאוד לקרום הפלח עד ללב התפוז ועוברים סמוך לקרום הבא, כך שהפלח משתחרר. עושים זאת מעל קערה כדי שתקלוט את המיצים. מעבירים את הפלחים לקערת הסלט.
3. מכניסים את כל חומרי הרוטב לצנצנת קטנה ומנערים היטב. יוצקים את הרוטב על הסלט ומקפיצים.
טיפ: משתמשים במיצים שניגרו מהתפוז בזמן הוצאת הפלחים להכנת הרוטב.
המתכון באדיבות מועצת הצמחים.