מציאות מטלטלת: כ-20 תינוקות מגיעים מדי שנה לבית החולים כתוצאה מטלטול
תופעת ניעור התינוקות שכיחה יותר בארבעת חודשי חייו הראשונים של התינוק אצל הורים מכל המגזרים. מסתבר שמדי שנה מובהלים 20 תינוקות לחדר המיון כשהם סובלים מטלטול
אחד ממצבי ההתעללות הקשים ביותר הוא תופעת "טלטול/ ניעור של תינוקות“ - כ20- תינוקות מובהלים מדי שנה לחדר המיון כשהם סובלים ממנה.

בכי בלתי פוסק של התינוק מוביל להתקפי זעם. שאטרסטוק
"תופעת ניעור התינוקות שכיחה יותר בארבעת חודשי חייו הראשונים של התינוק, שהיא התקופה בה תינוקות מרבים לבכות. יותר בנים נופלים קורבן לטלטול, מאחר שבנים בוכים יותר מבנות בשלב זה בחייהם,“ אומר רופא הילדים ד“ר יורם בן יהודה, המנהל האקדמי של תוכניות ההכשרה לרופאים במכון "חרוב“ ויו“ר הוועדה לילדים בסיכון בבית חולים הדסה עין כרם.
האם טלטול תינוק מסכן את חייו?
"הורה מתוסכל ו/או עייף שאינו מצליח להרגיע תינוק בוכה, אוחז בו בבית השחי ומנער אותו בחוזקה קדימה ואחורה עלול לגרום למות התינוק או לפגיעה מוחית קשה. מוח התינוק פגיע במיוחד, מאחר שהעצבים אינם מפותחים דיים ואינם מכוסים בשכבת המגן ’מילין‘ (חומר שומני שעוטף את העצבים ומגן על סיב העצב.( בנוסף, ראש התינוק גדול ומהווה כ-25 אחוז ממשקל גופו, גם שרירי הצוואר שלו אינם חזקים כדי לתמוך בראש. רקמת המוח של תינוק מכילה יותר נוזלים והטלטול עלול לגרום להיווצרות בצקת מוחית ביתר קלות.“
כיצד מאבחנים את התופעה?
"במקרים שבהם התינוק סובל מתופעות נוירולוגיות ללא סיבה, שמופיעה אצלו פזילה פתאומית, שהוא מרבה להקיא ללא חום, בוכה בלי הרף ומאבד את ההכרה ללא סיבה רפואית - מתעורר חשד לפגיעה בגולגולת.“
האם ניתן לאפיין את ההורה המטלטל?
"טלטול התינוק בא כתגובה לבכי בלתי פוסק של התינוק, על ידי הורה או מטפל/ת שרק רוצה להשתיק אותו. הוא מנער אותו באופן אימפולסיבי ובזעם. מדובר באנשים עם סף תסכול נמוך, שנמצאים במצבי לחץ קשים. התנהגות כזאת חוצה את כל סוגי האוכלוסייה ללא הבדלי רקע, השכלה, מצב סוציו-אקונומי ועוד. היא מאפיינת יותר אבות (60 אחוז) מאשר אמהות (.(40
"אילו אותם הורים היו מודעים לנזק שייגרם לתינוק, אילו הם היו יודעים כיצד להתייחס לתינוק בוכה, סביר להניח שחלקם היו נמנעים מכך.“
בארצות הברית מתים מדי שנה מתסמונת התינוק המנוער 2,000 ,(Shaken Baby Syndrome) תינוקות ועוד 50,000 נפצעים ונפגעים. הנתונים המדויקים שיש לרשויות האמריקניות נשענים על החוק בארצות הברית, המחייב נתיחה לאחר המוות של תינוקות שמתו מוות לא טבעי.
בארץ, בהתבסס על הנתונים הללו לצד הסתמכות על גודל האוכלוסייה ושיעורי הלידה, ההערכה הזהירה של המועצה לשלום הילד היא כי מדי שנה מתים בישראל כ60- תינוקות מתחת לגיל שנה. אבל בישראל לא מבצעים ניתוח לאחר המוות, לרוב מסיבות דתיות, כך שהסיבה האמיתית אינה ידועה ומוסברת פעמים רבות כ“מוות בעריסה.“
בשנה האחרונה מפעיל מכון "חרוב“ בשיתוף משרד הבריאות תוכנית פעולה בבתי החולים, שמטרתה לשפר את תהליך הזיהוי במקרים של התעללות בכלל, וטלטול תינוקות בפרט. "פעמים רבות מביאים הורים את תינוקותיהם לטיפול בחדר המיון ומסבירים בטענות שונות את סיבת הפגיעה בהם. בעזרת הכשרה מתאימה יוכל הצוות הרפואי והמטפל לזהות הזנחה או התעללות בתינוק ולשכלל את המענה הטיפולי בילדים וברווחתם,“ אומר פרופ‘ אשר בן אריה, מנכ“ל מכון חרוב.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב