משחק מכור
תעשיית המשחקים הממוחשבים פורחת זה כמה עשורים, מאולמות המשחקים אל הטלוויזיה, ומהמחשב האישי אל הרשת. אלה עשרת המשחקים שכבשו אותנו יותר מכל
  ארז בן-ארי, עסקים@מחשבים
15/4/2005  9:09
31. FIFA
משחקי ספורט היו מאז ומעולם הפופולריים ביותר בין משחקי המחשב, אך המצליח והמוכר מכולם הוא ללא ספק FIFA על שלל גרסאותיו. בישראל זכה משחק הכדורגל הממוחשב להצלחה הגדולה ביותר בין כל משחקי המחשב, ומודל 1996 היה זה שפרץ והרשים את השחקנים כמשחק חוצה גבולות, שלוקח את השחקן למחוזות שלא היה מורגל בהם, הן מבחינת ממשק המשתמש והן בעצם העניין שעורר המשחק.

מאז יוצאת גרסה חדשה של המשחק מדי שנה, והוא מצליח לחדש ולהפתיע את שחקניו שוב ושוב. בגרסאות הנוכחיות רמת הריאליזם נחשבת יוצאת דופן, אך כבר בגרסאות הישנות והפשוטות יותר רמת המשחק נחשבה גבוהה מאוד. המשחק נקרא, כמובן, על שמה של ההתאחדות הבינלאומית של פדרציות הכדורגל, הגוף האחראי לפיתוח הספורט ברחבי העולם כבר יותר ממאה שנים.
32. Rayman
ריימן, חביב הילדים, הגיע לישראל עד כה בשלושה כותרים עוקבים, שנמכרו היטב על אף הפיראטיות הגואה בשוק המקומי. לגיבור הראשי לא היו אפילו גפיים, אבל זה לא מנע ממנו לרוץ ולקפוץ, לזנק, להתגלגל ולהפוך את שיערו ללהבי מסוק, שנשאו אותו מעל זרמי לבה רותחת ועוד סכנות שונות ומשונות. המשחק שייך לז'אנר המכונה משחקי פלטפורמה, אליו שייכים גם משחקים כמו האחים מריו וסוניק. אולם ריימן נחשב המצליח מכולם, ככל הנראה בגלל העיצוב המוצלח של הדמות. המשחק, מתוצרת חברת Ubisoft, קיים בגרסאות שונות למחשבים אישיים ולקונסולות משחקים, ובסך-הכל יש תריסר גרסאות שונות, שביניהן אפילו לומדה אחת.
33. GTA
ראשי התיבות המרכיבים את שם המשחק, Grand Theft Auto, הם הקיצור המשטרתי לתיאור פשע של גניבת מכונית. מלבד רמות האלימות הגבוהות במשחק, הוא מתבלט בכך שהמשתתף חופשי לעשות כאוות נפשו, להבדיל מרוב משחקי הפעולה, שמכתיבים לשחקן מסלול קבוע. למרות אינספור מחאות מצד הורים ומחנכים, זכה המשחק ללא פחות מחמישה משחקי המשך, שהצליחו לא פחות מהמשחק המקורי. ניתן להבין את הרעש התקשורתי שהוא עורר, כיוון שמטרתו המוצהרת של השחקן היא להתקדם בעולם הפשע המאורגן, כאשר הוא זוכה לנקודות על כל פשע שהוא מבצע, בין אם מדובר בדריסת הולכי רגל תמימים או בחיסול שוטרים העומדים בדרכו. אבל עיקר השפעתה של ההתנגדות התקשורתית מביאה, למרבה האירוניה, להגברת תשומת הלב סביב המשחק ולהאצת המכירות שלו.
34. The Sims
המשפחה הווירטואלית הראשונה עשתה עלייה לארץ בשלהי שנות ה-90. בעקבות ההצלחה המסחררת של סדרת משחקי Sim City של היוצר וויל רייט, הפכה המשפחה לבת-בית במחשבים אישיים רבים, ובמהלך השנים מתווספות אליה אינספור חבילות הרחבה. חברת מקסיס, שמאחורי המשחק, התחילה את דרכה בתחום כבר בימי הקומודור 64, ושחררה עד כה כמה וכמה משחקי סימולציה מלבד הסימס וסים-סיטי, שהצלחתם היתה בינונית בלבד.

גם חברות אחרות התלהבו מהרעיון, וכיום השוק מוצף במשחקי סימולציה, החל בניהול קזינו ועד ניהול צי של רכבות משא. הסימס השפיע במיוחד על שחקני המחשב בגרסתו המקוונת, שבה שחקנים מכל העולם שולטים בדמויות הווירטואליות להנאתם. המיוחד במשחק המקוון הוא שהמשתתפים נדרשים לשלם תעריף חודשי קבוע עבור היכולת להשתתף, ומודל מסחרי זה הורחב בהצלחה יתרה למשחקים נוספים.
35. Quake ו-Unreal
קווייק הוא משחק פעולה קלאסי, שבו על המשתתף לחסל את יריביו תוך תנועה במבוך תלת-ממדי. מבחינה עלילתית גרידא אין הרבה חידוש במשחק זה, אך המנוע הגרפי שעליו הוא התבסס היה פורץ גבולות. המערכת ניצלה היטב את היכולות הגרפיות של מאיצי התלת-ממד מסדרת וודו המפורסמת, ולדעת רבים משחק זה הוא האחראי העיקרי למהפכה שהתחוללה בתחום והובילה לפיתוחם של כרטיסי האצה חזקים יותר ויותר. למשחק שוחררו שני המשכים, שהצליחו מאוד גם הם, וכעת נמצאת בפיתוח הגרסה הרביעית. מעניין לציין שהמנוע הגרפי שפותח עבור קוויק שימש גם במשחקים אחרים, שאינם קשורים אליו, כגון Half Life המצליח.

משחק הפעולה Unreal הגיע לשוק מעט אחרי קוויק, והציע חוויה דומה למדי וגם ביצועים מקבילים פחות או יותר. אבל הסיבה לכך שגם למשחק זה שמור מקום בהיכל התהילה היא יכולת ההרחבה שלו: אנריל כלל שפת תכנות עצמאית בשם UnrealScript, שאיפשרה לכל אדם בעל כישורי תכנות בסיסיים ליצור הרחבות משלו עבור המשחק, כולל יצירת דמויות ועצמים חדשים. יכולת זו הביאה לפיתוחו של אוסף אדיר של מודים (mods) – תוספות והרחבות למשחק, שניתן להורידן באתרים המוקדשים לכך. קהילות המשתמשים האדוקות ויצירות המופת שלהן תרמו להארכת חייו של המשחק עד היום, על אף שמאז פותחו מנועים גרפיים מתוחכמים הרבה יותר.
36. Quake Arena ו-Unreal Tournament
שני המשחקים האלה, שיצאו כהמשכים לקוויק ולאנריל, זוכים לכבוד מיוחד משום שהם אבן דרך חשובה בהתפתחות תרבות משחקי הרשת. שני אלה לקחו את משחקי הפעולה אל הצעד החשוב הבא שלהם - משחקי רשת. הם הכילו תמיכה מובנית באפשרות של משחק בין כמה מחשבים (Multiplayer Game) דרך רשת מקומית או דרך האינטרנט, ועודדו יצירת קהילה שלמה של שחקנים להוטים סביבם. המשתתפים משחקים זה נגד זה דרך האינטרנט, וגם מקיימים מפגשים המכונים LAN Party, שבהם כל שחקן מביא את המחשב האישי שלו ומשחק נגד האחרים דרך רשת מקומית (LAN) המוקמת במיוחד לצורך המסיבה. גם בישראל תופעת מסיבות הרשת צוברת תאוצה. לפני כמה חודשים התקיימה מסיבת רשת ביוזמתה של חברת OHC, שגרמה לאלפי שחקנים נלהבים לנהור למרכז הקונגרסים בחיפה, על מחשביהם, רק כדי לשחק.
37. Gran Turismo
משחק הנהיגה Gran Turismo, שנמצא בשוק כבר בגלגולו הרביעי, נחשב למשחק סימולציית הנהיגה הטוב בעולם. בגרסתו האחרונה יכול הנהג לנהוג בכל אחד ממאות כלי רכב שמוצעים בו, על יותר מ-50 מסלולים שונים. הוא נחשב סימולטור הנהיגה הריאליסטי ביותר שפותח אי-פעם, ומציע חוויית נהיגה דומה מאוד לזו שעל הכביש. כנגד המשחק הועלו טענות, שהוא אינו מדמה כראוי את הנזק הנגרם למכוניות בעת התנגשות, והמפתחים טוענים שבגרסה הבאה גם הנושא הזה יטופל לעומק. הריאליזם המדהים של המשחק שכנע שחקנים רבים לרכוש עבורו אביזרים שונים כדי להעצים את חוויית הנהיגה, כגון הגה רוטט משוכלל ודוושות נהיגה. בשוק נפוצים גם סימולטורים של טיסה, שמדמים באופן מדהים את חוויית הטיסה במאות סוגים של כלי טיס.
38. Warcraft
משחק האסטרטגיה Warcraft ומשחקים נוספים בסגנונו קבעו רף חדש בדרישות מהשחקנים. הנאה מהמשחק מצריכה חשיבה אסטרטגית מעמיקה ולא סלחנית לטעויות, מאבק מתמיד נגד הזמן והאויב גם יחד, ועמידה באתגרים מבצעיים סבוכים. כל אלה הניבו מאות אתרי מידע על טקטיקות ואסטרטגיות למשחק, והפכו אותו לאחד המצליחים בהיסטוריה.

אף שרשת האינטרנט מוצפת בטלאים וצ'יטים שנועדו לסייע לשחקן לרמות במשחק או להקל עליו את ביצוע המשימות, מסתבר שרוב הציבור נמנע מלהשתמש בהם ומחפש את החוויה האולטימטיבית במשחק הקשה והמאתגר. ההתלהבות מהמשחק הביאה ליצירת סדרת ספרים שהגיעו לשוק בעקבותיו, וכן תוספות אחרות כגון משחק שולחן ואפילו בובות על פי הדמויות שבמשחק.

39. טטריס
למרות שמבחינה טכנית הטטריס אינו באותה ליגה כמו המשחקים האחרים שהזכרנו, מבחינת הצלחה מסחרית הוא עוקף את רובם בקלות. סביר להניח שהצלחתו נעוצה דווקא בפשטותו הרבה, שאיפשרה ליצור גרסה ניידת שלו במחיר נמוך. בשנות ה-90 היה המשחק להיט חסר מעצורים, ומאות מיליוני משחקים כאלה נמכרו בפורמטים שונים, החל במשחק המשולב בשעון יד ועד גרסאות תלת-ממדיות מתוחכמות למחשבים אישיים. קיימות אפילו גרסאות פלאש המשולבות באתרי אינטרנט. למרבה צערו, אלכסיי פג'יטנוב, שפיתח את המשחק המקורי בשנת 85', לא הצליח עד היום להפיק רווח כלכלי ראוי מהצלחתו הפנומנלית.
40. קומבט
משחק היריות קומבט, אף שהוא פשטני וחסר ברק, הצליח להפוך לאחד המשחקים המוכרים והמשפיעים בתרבות המשחקים הישראלית. הסיבה להצלחתו היא שעותק שלו צורף לכל קונסולת אטארי שנמכרה בישראל. אטארי היה אחד הראשונים בין קונסולות הטלוויזיה הראשונות בעולם, וגם אחד המצליחים אי פעם. המכשיר, מדגם 2600, יצא לשוק בשנת 77' והכניס הביתה את המשחקים שעד כה היו קיימים רק באולמות המשחקים. בין המשחקים המצליחים ניתן לציין את פקמן ואת פולשי החלל (Space Invaders). אך כאמור, קומבט הוא המוכר מכולם ומסמל בעיני רבים את משחק המחשב האולטימטיבי.


בהכנת הכתבה השתתף מישל דורושינסקי
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


ראשי > הרשת > מיוחד > 100 של שינויים

  
  
  
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורום כתוב לעורך
בחזרה לפרויקט 100 של שינויים
כתבות פרוייקט
אבולוציה
טכנולוגיות
אתרים
שירותים
משחקים
אביזרים היקפיים
מחשבים
תוכנות
הורדות
קבצים
סכנות