מנאפסטר עד בלאסטר
וגם חלונות, ICQ פוטושופ. עשר התוכנות שעיצבו את חיינו הטכנולוגיים
  ארז בן-ארי, עסקים און ליין
15/4/2005  9:09
61. מערכת ההפעלה דוס
למרות כוחה האדיר, מעטים מתגעגעים לימים שבהם כולם עבדו עם מערכת ההפעלה דוס. המסך המכוער, הצורך לזכור בעל פה תחביר של עשרות פקודות רק כדי להעביר או להעתיק קבצים, וכמובן, ההמתנה הארוכה לטעינת המערכת בשביל להפעיל כל תוכנה. איזה ייאוש. למרות כל המגבלות הללו, כדאי לזכור שמערכת הפעלה זו היא שהכניסה את המחשב האישי לכל בית, בעוד שמחשבים אחרים נשארו מאחור ונעלמו לבלי זכר.

כדי להקל על הציבור להשתמש בדוס בלי קורסים ארוכים, פותחו לה ממשקים מעניינים על ידי מפתחים עצמאים. הדוגמה הבולטת היא נורטון-קומנדר של פיטר נורטון. תוכנה זו הפכה את נורטון לאיש עשיר ומפורסם, והוא פיתח מאז תוכנות רבות וגם כתב ספרים מצליחים. הממשק הנוח של נורטון קומנדר שורד ומצליח עד היום, בזכות תוכנות כמו טוטל-קומנדר המצליחה. מסתבר שיש בפשטות ובתכליתיות של מערכת הפעלה לא-גרפית משהו, שגם היופי והנוחות הגרפיים לא יודעים לפצות עליו.
62. מערכת ההפעלה חלונות
מערכות הפעלה גרפיות היו קיימות הרבה לפני חלונות (למשל, מערכת GEOS שסיפקה סביבה חלונאית על גבי מחשבי קומודור), אך עדיין אין לאיש הסבר מדויק לשאלה למה דווקא המערכת של מיקרוסופט זכתה לפופולריות כה רבה. חלונות, ומערכות הפעלה גרפיות מסוגה, מאפשרות לבצע את הפעולות היומיומיות על המחשב בקלות, בלי להידרש להדרכה ארוכה ומייגעת כפי שדוס חייבה. העתקת קבצים, הפעלת תוכנות, שינוי הגדרות – הכל אפשרי בעזרת הזזה של העכבר, לחיצה על כפתור אחד וגרירה מפה לשם. כיום מבוססות כל מערכות ההפעלה על ממשק גרפי ועל אותה תפיסה, אך עדיין חלונות היא זו שמותקנת ברוב המחשבים בעולם ונחשבת בעיני רבים כסטנדרט לתפעול המחשב. למעשה, גם מכשירים נוספים, כמו טלפונים סלולריים, מאמצים גישה דומה, ולא מן הנמנע שיום אחד גם הטלוויזיה תתבסס על הפעלה דומה.
63. נטסקייפ
נטסקייפ, או בשמו המלא נטסקייפ נוויגייטור, נחשב בעיני רבים הדפדפן הראשון בעולם. זה לא נכון מבחינה היסטורית, אבל באופן מעשי, הבום האדיר של האינטרנט התבסס ברובו על הידידותיות של נטסקייפ. הדפדפן האגדי התבסס על דפדפן ראשוני עוד יותר בשם מוזאיק, וגם נקרא בהתחלה על שמו – מוזאיק נטסקייפ – אבל הציע ממשק ותכונות ידידותיים יותר. בתחילת דרכו נהנה הדפדפן משליטה כמעט בלעדית בשוק הדפדפנים, והציע יכולות חדשות ומרשימות ביחס לתקופה, כגון קבצי עוגיות (קוקיז), תצוגת פריימים, עבודה עם תוספים, וכמובן, שפת ג'אווה-סקריפט. באמצע העשור הקודם החלו דפדפנים אחרים לקחת את מקומו, ובעיקר הדפדפן אינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט. כיום גרסאות שונות של הדפדפן עדיין בשימוש אצל משתמשים רבים, אך נתח השוק שלו מצומצם ביותר.
64. אינטרנט אקספלורר
בשנת 1995 רכשה חברת מיקרוסופט את קוד המקור של הדפדפן המפורסם מוזאיק, והחלה לפתח על גביו דפדפן משלה תחת השם אינטרנט אקספלורר. צעדיו הראשונים של הדפדפן היו צנועים, אך בתוך תקופה קצרה הוא החל לצבור פופולריות, בעיקר משום שהוא היה משולב באופן קבוע במערכת ההפעלה הפופולרית חלונות. הפיתוח המואץ של הדפדפן בהמשך הציע למשתמשים יכולות גלישה ומולטימדיה חסרות תקדים. במקביל, הפופולריות שלו חשפה אותו להתקפות בלתי פוסקות מצד האקרים ולביקורת ציבורית רבה. כיום זוכה הדפדפן לתחרות נמרצת מצד קהילת הקוד הפתוח, אך הוא ממשיך ליהנות מנתח שוק גדול מאוד ונחשב בעיני רבים שם נרדף לגלישה באינטרנט.
65. ICQ
תוכנת המסרים המיידיים אייסיקיו (ICQ), ששמה הוא משחק מילים על הביטוי "אני מחפש אותך", היא תוכנת המסרים המיידיים הראשונה בהיסטוריה, והשפעתה על האינטרנט יוצאת דופן. התוכנה, על שלל גרסאותיה, נמצאת איתנו כבר כמעט 10 שנים, והיא מונה עד כה מאות מיליוני משתמשים, שנעזרים בה כמרכז תקשורת ביתי. הסיבה להצלחתה האדירה של התוכנה, מלבד היותה חינמית, היא העובדה שהיא היתה הראשונה שאיפשרה למשתמשי אינטרנט לתקשר עם חברים באופן מיידי. עד אז, הדרך היחידה להעביר הודעות לחברים דרך האינטרנט היתה באמצעות הדואר האלקטרוני המסורבל.

מלבד הפלא שבתוכנה עצמה, גם חברת מיראביליס הישראלית, מפתחת התוכנה, נחשבת הדוגמה הקלאסית לחברת דוט.קום. מקימיה, יאיר גולדפינגר, אמנון אמיר, ספי ויגיסר, אריק ורדי ואביו המיתולוגי יוסי, הפכו למיליונרים בן-לילה, לאחר שהחברה נרכשה על-ידי ענק התקשורת AOL שנתיים לאחר הקמתה.
66. נאפסטר
שיתוף הקבצים באינטרנט ממשיך לצבור תאוצה גם כיום, הרבה לאחר התאיידותה של תוכנת נאפסטר, שהפכה את המנהג מעניין איזוטרי של חנונים לתופעה כלל עולמית. פתאום נפתחה בפני כולם האפשרות להוריד זה מזה שירים ללא הגבלה וללא תשלום, במקום לרכוש אותם בחנות. בהמשך נמצאו גם דרכים לשתף על גבי נאפסטר קבצים מסוגים אחרים, כמו תוכנות וסרטים, והפרת זכויות היוצרים חגגה.

הבעיה החוקית שבשיתוף קבצים בלבלה משתמשים רבים בתחילה, אך שלל תביעות משפטיות הובילו לבסוף לסגירת השרתים של התוכנה ולחיסולה. כיום חזרה החברה לפעילות, אך הפעם במודל שמתרכז במכירת מוזיקה למנויים בצורה חוקית למהדרין.
67. בלאסטר
באופן נורמלי, לא היינו מתייחסים לווירוס בזוי בנשימה אחת עם תוכנות חשובות ורצויות, אבל בלאסטר הוא בכל זאת בליגה אחרת. בין עשרות אלפי וירוסים שהתקיפו מחשבים בעולם, בלאסטר הוא ככל הנראה המפורסם ביותר. הווירוס, שתוכנן לנצל חור אבטחה במערכות ההפעלה חלונות 2000 ו-XP, גרם למיליוני מחשבים לאתחל את עצמם מדי כמה דקות, אי-שם בקיץ 2003. אף שקל למדי להתגונן מפניו, התברר שרוב בעלי המחשבים ומנהלי הרשת לא טרחו להתקין במערכת ההפעלה שלהם את טלאי ההגנה, מה שהסב נזקים המוערכים במיליארדי דולרים רבים לארגונים רבים ולמחשבים משפחתיים. נזקים אלה הזניקו לתודעה הציבורית את הצורך הדוחק בהגנה שגרתית על מערכות מחשב באמצעות התקנת תוכנות פיירוול, אנטיווירוס ועדכוני מערכת שגרתיים.
68. יוניקס
יוניקס היא ככל הנראה מערכת ההפעלה הוותיקה ביותר שעדיין נמצאת בשימוש יומיומי. לאחר שפותחה במעבדות של חברת התקשורת בל בשנות ה-60, התפצלה המערכת לגרסאות שונות, ועד היום מיליוני שרתים בעולם מבוססים עליה. כיום עברה הבעלות עליה לידי חברת SCO (לשעבר קלדרה). מכל השפעותיה של מערכת זו על עולם המחשבים במהלך השנים, הידועה מכולן היא כנראה התפתחותה של מערכת ההפעלה לינוקס, הדומה לה מאוד אך מבוססת על קוד פתוח. מערכות המבוססות על יוניקס ידועות כיציבות ואמינות ביותר, ומאפשרות ניצול משאבים אידיאלי בחברות ענק, במיוחד בתחום התכנון בסיוע מחשב.
69. פוטושופ
למרות תג המחיר המבהיל, פוטושופ הצליחה במהלך השנים להפוך למותג המייצג את כל עולם הגרפיקה הממוחשבת, ובזכותה נכנסו לז'רגון שלנו מילים כמו "פוטושופינג" (עיבוד תמונה קיצוני ויצירתי). חברת אדובי, יצרנית התוכנה, הפכה לאחת מחברות התוכנה המצליחות בעולם. כיום פוטושופ קיימת במבחר גרסאות, כולל וריאציה זולה במיוחד עבור חובבי צילום, ובאופן כללי אפשר לקבוע ששאר תוכנות הגרפיקה מעתיקות ממנה את המבנה, את הכלים ואת הטכניקות.
70. iTunes
תוכנה זו, פרי פיתוחה של חברת אפל, הצליחה בתקופה קצרה – בשילוב עם שירות מכירת המוזיקה בעל אותו שם – להוכיח אחת ולתמיד שקיים ביקוש בקרב הגולשים לרכישת מוזיקה באינטרנט בצורת שירים בודדים. עד השקתה של התוכנה התחוללו מאבקים רבים, פוליטיים ומשפטיים, לגבי נושא שיתוף הקבצים ברשת לעומת רכישה חוקית של מוזיקה. לאחר השקת התוכנה והשירות של iTunes שמאפשרים לשמוע, לארגן ולקנות שירים דרך האינטרנט, נמכרו מיליוני שירים במחיר 99 סנט לשיר, ואיפשרו לשוק חדש לצמוח במהירות.


גילוי נאות: הכותב הוא מהנדס בחברת מיקרוסופט ישראל
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


ראשי > הרשת > מיוחד > 100 של שינויים

  
  
  
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורום כתוב לעורך
בחזרה לפרויקט 100 של שינויים
כתבות פרוייקט
אבולוציה
טכנולוגיות
אתרים
שירותים
משחקים
אביזרים היקפיים
מחשבים
תוכנות
הורדות
קבצים
סכנות