סוף מעשה
הסיומות של קבצי המחשב מייצגות פורמטים טכנולוגיים, שמאחוריהם מחשבה ותכנון רבים. מה עומד מאחורי MP3, DOC ו-ZIP?
  ארז בן-ארי, עסקים@מחשבים
15/4/2005  9:09
81. MP3
מחשבים אמנם מסוגלים להשמיע מוזיקה כבר שנים רבות, אך פורמט הדחיסה MP3 הגשים את החזון של המוזיקה הדיגיטלית האמיתית. היכולת לדחוס לא פחות מ-150 שירים באיכות גבוהה על גבי תקליטור אחד הפכה כל מחשב רגיל למכונת מוזיקה בלתי ניתנת לעצירה. בהמשך נכנסה היכולת הזאת גם למערכות אודיו ו-וידיו ביתיות. כיום כל מכשיר DVD פשוט מסוגל להשמיע תקליטורים עם קבצים מסוג זה, והדבר נכון גם לגבי הרבה נגני תקליטורים במכוניות.

גם הדיסקמן הוותיק השתכלל, ורוב הדגמים בשוק מאפשרים לכל אחד להסתובב עם ספריית שירים שלמה. מדהים? ללא ספק, אך זה עוד כלום לעומת הנגנים מבוססי הכונן הקשיח, שמאפשרים להסתובב ברחוב עם ספריה של 15 אלף שירים במארז שגודלו אינו עולה על חפיסת סיגריות. המשקל של אוסף שירים דומה על גבי תקליטורים או קלטות, אגב, יכול להגיע ליותר מ-50 ק"ג.
82. DivX
מה שעשה ה-MP3 למוזיקה, עושה פורמט ה-DivX לסרטים ולתוכניות טלוויזיה. היכולת להכניס סרט שלם באורך מלא ובאיכות גבוהה לתקליטור רגיל, שמחירו כיום נע סביב שקל אחד, מאפשרת לרבים ליצור אוספי ענק של סרטים. גולשי אינטרנט רבים מתפארים באוסף גדול יותר מזה שיש בהרבה ספריות וידאו, וכל זאת בהשקעה כספית קטנה מאוד. החוקיות של סרטים בפורמט זה עדיין בעייתית, כיוון שחוק זכויות היוצרים אוסר על יצירת עותקים של סרטים במדינות מסוימות בעולם, אך את יצר האספנות קשה יותר לעצור.

גם רשתות השידור חורקות שיניים, בעודן צופות כיצד מיטב התוכניות שלהן מופצות באינטרנט באופן פיראטי, ואיך גולשים מכל העולם מורידים תוכנית ממוצעת בתוך דקות בודדות. המחלוקות החוקיות צפויות להסתיים בסופו של דבר, כאשר חברות הפצת הסרטים "יעכלו" את המודל החדש ויתחילו להציע את מרכולתן להורדה תמורת תשלום, בדומה לתעשיית המוזיקה.

במקביל לפורמט DivX פותח גם ה-XviD. פורמט זה, שנראה לרבים כמו שגיאת כתיב, הוא למעשה היפוך סדר האותיות של פורמט DivX, וכשמו כן הוא: בעוד שפורמט DivX הוא קנייני ומסחרי, פורמט XviD הינו חופשי לשימוש. פורמט DivX הנוכחי פותח על-ידי חברת DivXNetworks ומשווק בהצלחה יתרה, אך כדי להשתמש בו בגרסתו האיכותית והמהירה ביותר, יש לשלם. קבוצה של מתכנתים שעסקה בפיתוח DivX המקורי לפני שהפך למסחרי החליטה לפתח במשותף את XviD, כדי לספק פתרון חינמי לקהילת המשתמשים. ההצלחה של פורמט זה היא אדירה, וההוכחה לכך היא שמרבית הסרטים המופצים באינטרנט (לרוב בצורה פיראטית) מקודדים בפורמט זה.
83. DOC/XLS/PPT
שלוש הסיומות של התוכנות המשרדיות של מיקרוסופט – וורד, אקסל ופאוור-פוינט – נמצאות איתנו כבר שנים רבות, ושרדו את השינויים הטכנולוגיים במבנה הפנימי של הקבצים. אצל רבים זה גורם לבלבול לא קטן: האם אפשר לפתוח קובץ של וורד 95 בוורד XP? ומה לגבי ההפך? אבל למרות הבלבול, ערכת התוכנות אופיס של מיקרוסופט נמצאת כמעט בכל מחשב בישראל, ואין משתמש שאורח החיים שלו אינו מורכב מקבצים אלה במידה זו או אחרת.
84. HTML
html ו-htm הפכו, מאז שחדר האינטרנט לכל בית ועסק, לשניים מסוגי הקבצים המוכרים ביותר. לא רק שכל גולש אינטרנט מזהה מיד את הסיומות, אלא שכמעט כל תוכנה מכילה את היכולת להפיק מידע בצורת קבצים מסוג זה, החל במעבדי תמלילים פשוטים ועד תוכנות ניהול נתונים מורכבות. קובצי html/htm הניעו את האינטרנט מאז ימיו הראשונים, והם ממשיכים לעשות זאת גם היום.
85. OGG
למרות יתרונותיו הגדולים של פורמט MP3, הוא סובל ממגבלות מסוימות, שהבולטת שבהן היא היותו פורמט מסחרי. מכון פראונהופר הגרמני הוא האחראי לפיתוחו של הפורמט, וכמו כל עסק טוב, הוא גם דורש תשלום תמלוגים על השימוש בטכנולוגיה. אין לכך השפעה על המשתמש הממוצע, אך יצרני תוכנות וחומרה להשמעת קבצים נדרשים לשלם עבור השימוש, ובסופו של דבר העלות הזו מתגלגלת אל הצרכן. פורמט OGG המתחרה פותח במכוון כדי לעקוף את המגבלה הכלכלית. מעריציו טוענים כי הוא איכותי יותר מאחרים, אך הצלחתו נובעת בעיקר מכך שהוא חופשי, וכך גם כל תוכנה הקשורה בו, הן לשם יצירת קבצים מסוג זה והן לשם השמעתם.
86. ARJ
פורמט הדחיסה ARJ נחשב בעיני רבים לצורת הדחיסה הראשונה בעולם. מבחינה עובדתית זה לא נכון, אך מנקודת מבט מעשית פורמט זה היה הסטנדרט דה-פקטו בתחום במשך שנים רבות, ושלט בו כמעט ללא מתחרים. עוד בימי מערכת ההפעלה דוס נהגו רבים לדחוס קבצים באמצעותו. באותה תקופה האינטרנט עוד לא היה קיים, אך רבים קיבלו תוכנות, משחקים ותכנים אחרים משרתי BBS, שהשתמשו בפורמט זה כדי לצמצם את זמן ההורדה וכדי לחסוך בנפח האחסון הדרוש. בהמשך לקח את הבכורה פורמט Zip, המחזיק בה עד היום.
87. Zip
פורמט הדחיסה Zip נחשב אלגוריתם הדחיסה מהיעילים ביותר שפותחו אי פעם, ובשילוב תוכנה ידידותית במיוחד בשם WinZip הוא שולט ללא עוררין בתחומו. התוכנה WinZip נחשבת אחת התוכנות הנגנבות ביותר בעולם, ומותקנת בגרסה זו או אחרת כמעט בכל מחשב. כיום נחשב פורמט Zip התקן הבלתי רשמי של דחיסת קבצים באינטרנט, וגם בתי תוכנה מקצועיים משתמשים בו כדי לדחוס את התוכנות שהם מציעים להורדה. יתרון נוסף של פורמט זה הוא שהוא אינו מחייב שימוש דווקא בתוכנה אחת, אלא במספר תוכנות. ואף יותר מכך, מערכות הפעלה רבות מסוגלות לפתוח קבצים מסוג Zip כפונקציה מובנית.

לפורמט Zip יש מקבילה שהומצאה עלידי "העולם התחתון" של האינטרנט: פורמט RAR. בזמן שרוב בתי התוכנה בוחרים לדחוס את הקבצים שלהם ב-Zip, ההאקרים ומפיצי התוכנה הפיראטית מעדיפים לעתים קרובות להשתמש ב-RAR. הסיבה לכך היא שפורמט זה מקל את פיצול הקבצים הגדולים לחלקים קטנים, שאותם קל יותר להוריד מהאינטרנט. למשל, ניתן לפצל בקלות קובץ סרט ל-30 חלקים קטנים בעזרת פורמט זה, וכך אם אחד מהחלקים נפגע בהורדה, ניתן להוריד שוב רק אותו.
88. JPG
פורמט זה, המכונה בפי העם בציון "ג'ייפג", פותח במקור על-ידי ארגון של מומחי צילום. ייחודו בכך שהוא מאפשר לדחוס תמונה ביחס אדיר – פי מאות ביחס לגודלה המקורי. יכולת זו גרמה לפורמט זה להיות המועדף אצל כמעט כל גורם בשוק בתור צורת האחסון של גרפיקה. החל במצלמות דיגיטליות וכלה באתרי אינטרנט, כולם משתמשים ב-JPG, ופורמט זה מציע כמה רמות דחיסה כדי להתאים לקהלי יעד שונים. כך, לדוגמה, ניתן לייצר קבצים להבאה לדפוס בנפח כמה מגה-בייטים בודדים לשליחה ברשת, במקום להתעסק עם קובצי ענק שיקרעו לגזרים גם את המעבד החזק ביותר. החיסרון המשמעותי של פורמט זה טמון בכך שהוא אובדני, כלומר דחיסה חזקה גורמת להופעת פגמים בתמונה, שאותם לא ניתן להעלים בקלות.
89. MPEG
זהו אחיו הגדול של פורמט JPG, המיועד לדחיסה של סרטים. למעשה, פורמט זה קיים בכמה וריאציות, ולכל אחת מהן יש השפעה חיונית על שוק זה או אחר. פורמט MPEG2, למשל, איפשר את פיתוחם של תקליטורי DVD כפי שאנו מכירים אותם היום, ונתן זריקת מרץ לעולם הקולנוע והסרטים. המכירות של סרטי DVD מכניסות כיום לאולפני הסרטים רווח זהה או אף גבוה מהרווח שמניבות קופות הקולנוע עצמן. פורמט MPEG4 מהווה את הבסיס לדחיסת DivX ו-XviD שאותם הזכרנו קודם, והוא זה שפתח את האפשרות להוריד סרטים באורך מלא מהאינטרנט.
90. PDF
שפת הפוסט-סקריפט של חברת אדובי תוכננה במקור בשביל תקשורת בין מדפסות ומחשבים, אך פיתוח פורמט PDF המבוסס עליה התחיל את מהפכת הספרים האלקטרוניים. בעזרת פורמט זה ניתן להפוך ספר עב-כרס לקובץ בנפח זעום יחסית, שאותו אפשר להעביר למדיה אלקטרונית בקלות יתרה, ולקרוא אותו על גבי מחשבים שונים ומערכות הפעלה מגוונות. חשובה לא פחות היא העובדה שפורמט PDF מאפשר להגן על התכנים מפני שינוי, ולכן הוא מועדף על מי שרוצה למנוע מאחרים לשנות את תוכן הקובץ.
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


ראשי > הרשת > מיוחד > 100 של שינויים

  
  
  
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורום כתוב לעורך
בחזרה לפרויקט 100 של שינויים
כתבות פרוייקט
אבולוציה
טכנולוגיות
אתרים
שירותים
משחקים
אביזרים היקפיים
מחשבים
תוכנות
הורדות
קבצים
סכנות