מה שמסביב
האביזרים ההיקפיים השתכללו מאוד בשנים האחרונות. המסכים, הצורבים והכוננים שיפרו לאין-ערוך את איכות השימוש במחשבים ואת ההנאה מהם
  ארז בן-ארי, עסקים@מחשבים
15/4/2005  9:09
41. העכבר
הדור הנוכחי של משתמשי המחשב אינו זוכר, קרוב לוודאי, שפעם אנשים הפעילו מחשבים בלי עכבר. למעשה, בגיליון הראשון של מגזין עסקים@מחשבים, העכבר עוד לא היה דבר מובן מאליו. העכבר, שהומצא על-ידי דאגלס אנגלברט לפני כ-30 שנה, תרם להתפתחות שוק המחשבים יותר מכל המצאה אחרת בעולם. הסיבה לכך היא שהתקן חומרה זה איפשר גם למשתמשים חסרי הכשרה טכנית להפעיל מחשב בהצלחה מרובה. מאז ועד היום עבר העכבר הרבה גלגולים, החל באפשרות תנועה רב-כיוונית (העכבר המקורי הכיל שני צירים קבועים, אנכי ואופקי באמצעות ריבוי כפתורים, ואילו העכבר החדש של חברת לוג'יטק מכיל לא פחות משמונה) – ועד חיישנים אופטיים וחיבור אלחוטי. אך תפקידו הבסיסי נשאר זהה: לאפשר לאנשים לשלוט במחשב בצורה אינטואיטיבית ופשוטה.
42. הכונן הקשיח
היום אפשר לאחסן מאות מגה-בייט על כונן קשיח בגודל אינץ' אחד (מיקרו-דרייב). קשה להאמין, אבל רק לפני כמה שנים היה גודלו של אותו התקן כגודלה של ארונית קטנה. עד בואו של הכונן היה המשתמש הממוצע נאלץ להפעיל את המחשב בעזרת דיסקט. מלבד ההמתנה הארוכה שנדרשה להפעלת כל תוכנה, היתה רמת האמינות של הדיסקטים נמוכה מאוד, ולעתים קרובות היה צורך להחליף אותם. עם בואו של הכונן הקשיח אפשר היה פתאום להפעיל את המחשב בתוך שניות בודדות, להחזיק מאות תוכנות בזמינות גבוהה, ולאחסן את הנתונים במהירות ובאמינות. גם המחירים ירדו במהירות: כוננים קשיחים איכותיים שמכילים עשרות ג'יגה-בייט עולים רק כמה מאות שקלים בודדות.
43. צורב תקליטורים
מומחי מחשבים מטיפים כבר שנים לגיבוי הנתונים, אך עד לא מזמן היה האמצעי הנוח ביותר לגיבוי – כונן התקליטורים – מחוץ להישג ידם של חלק גדול מהמשתמשים. כיום, לעומת זאת, עם תג מחיר של פחות מ-200 שקל לכונן, יכול כל אחד לגבות את המחשב, לצרוב לעצמו אוספים של מוזיקה, או ליצור לעצמו תקליטורים לצרכים כלשהם. למרות גילו הוותיק, התקליטור אינו מראה סימני התיישנות ונהנה מפופולריות גבוהה מאי-פעם, כאשר צורבי ה-DVD מתקרבים במהירות למחירו של צורב רגיל, ובאופק כבר מנצנץ לו תקליטור בנפח מעל 20 ג'יגה-בייט.
44. כרטיס הקול
אף שהוא התקן החומרה הזול ביותר כיום, כאשר כרטיס בסיסי עולה 50 שקל או משולב בלוחות האם ללא תוספת מחיר, הוא עדיין אחד ההתקנים החשובים והמשפיעים ביותר על חוויית השימוש במחשב. בעזרת כרטיס הקול יכול כל מחשב לתפקד כמרכז בידור ביתי רב-פעלים; החל בהשמעת מוזיקה ועד סרטים באיכות DVD עם צליל היקפי. אין לשכוח את משחקי המחשב, שהיו אלה שהניעו את כרטיסי הקול קדימה, והיום הם מסוגלים להשתמש בו כדי להפיק פסקול איכותי מתמיד.
45. מסכי LCD
על אף שטכנולוגיית LCD נמצאת בשוק כבר עשרות שנים, לקח לה זמן רב להגיע לדרגה כזו שמסכים אלה יכולים להחליף את מסכי השפופרת הוותיקים. לפעמים קשה לשים לב, אבל עולם המחשבים מתוכנן כולו סביב ארגזי הפלסטיק והזכוכית הענקיים - החל בשולחנות העבודה וכלה במשרדים שלמים. עסקים רבים כבר עברו לשימוש במסכי LCD דקים, וגם הציבור מחליף אט-אט את המסכים בבית במסכים דקים ואסתטיים.
46. דיסק און-קי (דיסקעט)
רוצה לקחת איתך כמה קבצים לדרך? לפני עשר שנים היית מעתיק אותם לדיסקטים. מאז ניסו חברות שונות להציע פתרונות אלטרנטיביים, החל בכונני zip וכלה בדיסקטים מיוחדים בעלי נפח רב, אך התקן החומרה שהצליח לשלב את כל היתרונות הוא הדיסק און-קי. מהמצאה של חברת אם-סיסטמס הישראלית, הפך ההתקן לצורה המועדפת על רבים להעברת קבצים ממקום למקום. הוא משמש גם כאמצעי גיבוי לעת מצוא, וכל זאת במחיר שווה לכל כיס. כיום התקנים מסוג זה מגיעים גם בנפחי ענק של כמה ג'יגה-בייט, ופועלים עם כל מערכת הפעלה בשוק ללא בעיה ובאופן אוטומטי. יתרה מזאת, אפשר לשאת עליהם מערכת הפעלה שלמה, וכך לטפל בעזרתם במחשב שסובל מבעיות.
47. המצלמה הדיגיטלית
מהפכת הצילום הדיגיטלי הולכת ונשלמת בימים אלה, שבהם כל חובב צילום ביתי או מקצוען מפנק את עצמו במצלמה משוכללת ויעילה. העדות הגדולה ביותר לכך היא כנראה הטרנד ההפוך, כמו "גישת הלומוגרפיה" שדוגלת בנטישת המצלמות המשוכללות לטובת חזרה למקורות – מצלמות הפילם. למרות זאת, כאשר מצלמה דיגיטלית סבירה עולה מאות בודדות של שקלים וחלק גדול מדגמי הטלפונים הסלולריים מכילים מצלמה, אין ספק שעולם הצילום השתנה לנצח. מתחביב יקר הפכה המצלמה הדיגיטלית את הצילום למנהג שמשתלב בחיינו באגביות קלילה, ואת התמונות לעניין שקל לחלוק עם חברים ומשפחה, גם אם הם נמצאים במרחק אלפי קילומטרים.
48. המחשב הנייד
המחשבים הניידים, בניגוד לאמונה הרווחת, אינם צעירים יותר מהמחשבים הנייחים. אבל עד לא מזמן הם היו בדרך כלל חלשים, גדולים, יקרים וכבדים, עם סוללה שהחזיקה מעמד רק דקות ספורות. כיום הפכו המחשבים הניידים לניידים באמת. עם מבחר תצורות, החל במחשב הלוח ועד סאב-נוטבוק בגודל של ספר, המחשבים הניידים של ימינו נותנים סוףסוף מענה אמיתי לצרכים של המשתמש הנודד. טכנולוגיית תאי המימן שנמצאת באופק מבטיחה לשפר עוד יותר את חיי הסוללה, ולהפוך את המחשב השולחני למיותר מתמיד.
49. המודם
מהירות היא אחד מהדברים שברגע שהשגת אותם, אתה רוצה עוד. המודם האנלוגי הישן סיפק מהירות תקשורת מדהימה של קילו-בייטים בודדים לשנייה. המודמים הדיגיטליים של היום מאפשרים להתחבר לאינטרנט המהיר במהירות מגה-בייט לשנייה, וזה עדיין לא מספיק. אבל להם יש הרבה מן המשותף: המודם הוא אחד מהתקני החומרה שהשפיעו על חיינו יותר מכל ואיפשרו לנו להתחבר – להתחבר זה לזה, או לרשת. בלעדיהם, קשה לדמיין איך היינו מסתדרים היום.
50. נגני MP3
עד לפני זמן לא רב, המונח MP3 היה זר לחלוטין לישראלי הממוצע, אבל כעת נמכרים בישראל מאות נגני MP3 ביום. החל בנגני הפלאש המיקרוסקופיים וכלה במכשירי DVD סלוניים, קובצי המוזיקה הדיגיטלית הפכו את חוויית המוזיקה על פניה.

אם פעם אוסף מוזיקה ממוצע היה ממלא מדפים וארונות בתקליטורים, הרי שכיום תקליטור DVD אחד יכול להכיל קובצי מוזיקה המקבילים לעשרות קילוגרמים של אלבומים. הקבצים הללו נכנסו לכל מקום – טלפונים ניידים, ווקמנים, מערכות סטריאו לרכב, ואפילו תקליטנים ותחנות רדיו רבות משתמשים בהם ביעילות רבה.
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


ראשי > הרשת > מיוחד > 100 של שינויים

  
  
  
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורום כתוב לעורך
בחזרה לפרויקט 100 של שינויים
כתבות פרוייקט
אבולוציה
טכנולוגיות
אתרים
שירותים
משחקים
אביזרים היקפיים
מחשבים
תוכנות
הורדות
קבצים
סכנות