גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


בלי לחץ

כמו צבעי ניאון ומי טוניק, גם סירי הלחץ עושים קאמבק. ולמה לא, בעצם? הם חוסכים זמן, קלים לתפעול ומתאימים לבישול מהיר של אורז מלא וקטניות. הנה המדריך המלא לרכישת סיר כזה, פלוס מתכונים שגם בשלנים מתחילים יוכלו להתקין בבית

רויטל פדרבוש, גורמה | 20/2/2008 12:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני 40 שנה לא היה בית שלא ניתן למצוא בו סיר לחץ. כולם בישלו אז, כי לא הייתה ברירה אחרת וסיר הלחץ קיצר את משך הבישול בצורה משמעותית ביותר. במקום לבשל צלי בשר במשך שעתיים, בסיר לחץ התבשיל היה מוכן תוך 20 דקות. אבל בגלל סיפורים מפחידים על הסכנה בשימוש בסירים האלו ("התבשיל נמרח על כל התקרה"), הפופולריות שלהם ירדה.

"סירי הלחץ שנמכרים היום בישראל בטוחים יותר", אומר מיכה סוויסה, ראש ענף ציוד לחץ במכון התקנים. "כל סיר לחץ שנמכר בישראל חייב לעבור אישור של מכון התקנים, וכל סיר נבדק ברמת לחץ גבוהה של פי שישה יותר מזו שהיצרן מצהיר עליה. לכן הסיכון לתאונות בשימוש נכון הוא קטן מאוד.

"אמנם אין תו תקן לסירי לחץ, אבל יש תקן בטיחותי שכל יצרן או יבואן חייבים לעמוד בו. מעולם לא שמעתי על סיר לחץ שנמכר בישראל ללא אישורים מתאימים. אבל בכל מקרה, חשוב לבדוק שלסיר יש אישור כזה".

מה הדבר המסוכן ביותר שיכול לקרות בשימוש בסיר לחץ?
"הסכנה היא בפתיחת הסיר, כשיש לחץ גבוה בתוכו והתכולה בטמפרטורה גבוהה מאוד", אומר סוויסה, "אבל סירי הלחץ היום מגובים בכמה מנגנוני ביטחון שלא מאפשרים פתיחה רגילה, אלא אם מפעילים כוח".

האם יש הבדלים במידת הלחץ בין הסירים השונים?
"הלחץ בסיר נמדד ביחידות באר. רוב הסירים מגיעים ל-0.6 באר, אבל יש יצרנים שמוסיפים אפשרות ללחץ גבוה יותר, לכל היותר עוד באר אחד, וכך משך הבישול בסיר מתקצר עוד יותר".

היתרון הגדול של סיר הלחץ הוא היכולת לבשל במהירות תבשילים בריאים מחומרים שהפכו לפופולריים מאוד בשנים האחרונות - אורז מלא וקטניות.

במקום

לבשל קטניות במשך ארבע שעות ויותר בסיר רגיל, בסיר הלחץ הן מוכנות תוך פחות משעה. גם אורז מלא או חיטה מלאה שלמה מתבשלים במהירות, מבלי שיהפכו לדייסה. כדי שתבשילים כאלו יהיו זמינים תמיד, אפשר להשרות קטניות ולהקפיא אותן בשקיות, בלי בישול. כשרוצים לבשל, מוציאים מהמקפיא ומקבלים תוך פחות משעה קטניות רכות ונימוחות.
סולתם רדד
סולתם רדד" יחצ

"סולתם רדד"

גדלים: 6 ליטר, 8 ליטר

תוספות: אין, אבל לסיר יש אבא ותיק ואמין שיישאר איתנו שנים רבות.

מחיר: 519 שקלים לקטן, 609 שקלים לגדול.

נוחות בשימוש: נוח מאוד.

לחץ באר: 0.6 באר - לחץ נמוך, 1.1 באר - לחץ גבוה. אפשר לבחור את הלחץ הרצוי. לבישול קצר של עד 5 דקות בוחרים לחץ נמוך, בישולים ארוכים יותר כדאי לבחור בלחץ הגבוה.

להשיג ב: כל החנויות לכלי בית.

שורה תחתונה: פשוט וטוב. 

סט סירי לחץ
סט סירי לחץ "ברגהוף" יחצ

סט סירי לחץ "ברגהוף"

גדלים: הסט מכיל שני סירים, של 3 ו7- ליטר, כך שאין התלבטות איזה גודל להעדיף.

תוספות: לסט מצורפים שני מכסים, כך שאפשר להשתמש בסירים גם כסירים רגילים. עוד יתרון: כשרוצים לאחסן תבשיל שבושל בסיר לחץ במקרר, אין צורך להעביר לסיר אחר, צריך רק לכסות במכסה הזכוכית. לסיר יש תוספת של סלסילת אידוי, שיכולה לשמש גם לטיגון.

מחיר: 1,000 שקל.

נוחות בשימוש: נוח מאוד.

לחץ באר: 0.88 באר.

להשיג ב: רשת חנויות ברגהוף באשדוד, ראשון-לציון, גן העיר בתל-אביב, קניון הצומת בתל השומר, וב30- נקודות מכירה נוספות ברחבי הארץ.

שורה תחתונה: עסקה מעולה, בעיקר לאלו שזקוקים לעוד סירים במטבח.

"טפאל" - קליפסו יחצ

"טפאל" - קליפסו

גדלים: 6 ליטר, 8 ליטר, 10 ליטר

תוספות: קוצב זמן אלקטרוני שמצפצף שהגיע הזמן להסיר את הסיר מהאש.

מחיר: 6 ליטר - 1,500 שקלים, 8 ליטר - 1,550 שקל, 10 ליטרים - 1,600 שקל.

נוחות בשימוש: הסיר הכי משוכלל, הפתיחה והסגירה קלות ונוחות, אבל עם זאת המכסה כבד והסיר מסורבל לשימוש.

לחץ באר: 0.8 באר בבישול רגיל, 1.4 באר מקסימום.

להשיג ב: חנויות כלי בית, חנויות "עשו זאת בעצמכם" וחנויות מתמחות באביזרי אוכל.

שורה תחתונה: הכי משוכלל, אבל יקר מאוד ומסורבל.

ARCOSTEEL
ARCOSTEEL יחצ

"ARCOSTEEL"

גודל: 7 ליטר.

תוספות: סלסילת אידוי או טיגון ומכסה זכוכית נוסף, כך שאפשר להשתמש בסיר גם לבישול רגיל או לאחסן במקרר תבשיל שבושל בסיר לחץ מבלי ללכלך עוד סיר.

מחיר: 500 שקל.

נוחות בשימוש: נוח מאוד.

לחץ באר: 0.6 באר עד 1.2 באר.

להשיג ב: סניפי רשת "לגעת באוכל" ברעננה וראשון-לציון.

שורה תחתונה: גודל נוח, המחיר הכי זול מכל הסירים שנבדקו.

סיר לחץ
סיר לחץ יחצ

"WMF"

גדלים: סט של 3 ליטר ו-6.6 ליטר. ניתן להשיג גם 8.5 ליטר.

תוספות: שלוש טבעות בשלוש דרגות חום שונות. בעת הבישול מתרוממת טבעת ראשונה (צהובה), אם לא מנמיכים את האש, הטבעת השנייה והשלישית מתרוממות. מווסתים את החום בהנמכת האש.

מחיר: סט - 1,250 שקל. סיר של 8.5 ליטר - 1,300 שקל.

נוחות בשימוש: נוח.

לחץ באר: לא ידוע.

להשיג ב: רשת חנויות "דומו".

שורה תחתונה: אומנם מדובר ביצרן גרמני ותיק ואמין, אבל המחיר קצת מוגזם.

כללי ברזל לקניית סיר לחץ:

1. בדקו שלסיר יש אישור של מכון התקנים. רוב הסיכויים שיש לו, אבל בכל זאת חשוב לבדוק.

2. אסור למלא את הסיר עד הסוף. תבשילים שמתנפחים בבישול, כמו אורז, מומלץ לגדוש עד מחצית הסיר ולא יותר. תבשילים שלא מתנפחים - לא יותר משלושה רבעים מגובה הסיר.

3. נקו היטב את השסתומים אחרי כל שימוש, כי סתימתם עלולה לפגוע בבטיחות הסירים.

4.  לפני הפעלה ראשונה חשוב להפעיל את הסיר עם מים בלבד, לפי הוראות היצרן.

5.  לעולם אל תפעילו לחץ בפתיחה או סגירה של הסיר.

6. לא כדאי לרכוש סיר גדול מדי. הרבה אנשים רוצים סיר שימושי ורוכשים את הגדול ביותר, בעוד שרוב הבישולים שלהם מתאימים יותר לסיר בינוני. הסירים הגדולים מסורבלים ועלולים להיתקע בארון.

7.  לפני שרוכשים סיר, בדקו ממי רוכשים גומיות וחלקי חילוף, שמתבלים עם השנים. כדאי תמיד להעדיף יבואן מוכר, כי סיר לחץ איכותי יכול להיות בשימוש עשרות שנים.\

8.  בזמן פתיחת הסיר, הימנעו מהעברת יד מעל הסיר הפתוח, כי כמות אדים גדולה עלולה לגרום לכוויות.

הערה נוספת: משך הבישול של המאכלים יכול להתקצר מאוד אם משתמשים בסיר לחץ. במיוחד הדברים אמורים כשמדובר במאכלי ירקות המצריכים בדרך כלל בישול ממושך, כמו קטניות. אגב, הנה רעיון: נסו להכין את החמין המסורתי בגרסה בריאה וטעימה לא פחות, ללא שימוש במוצרים מן החי. הנה שני מתכונים מתאימים במיוחד להכנה בסיר לחץ, שניסיתי במטבחי הפרטי, ושזכו להצלחה רבה.

קונצרט ירקות מאודים. צילום: רובי קסטרו
קונצרט ירקות מאודים. צילום: רובי קסטרו רובי קסטרו

קונצרט ירקות מאודים בסיר לחץ של אביטל סבג-חורש

החומרים ל-2 מנות:
2 זוקיני
2 תפוחי אדמה
1 חציל גדול
1 חבילת פטריות
1 כפית מלח גס אפור

ההכנה:
1. שוטפים היטב את הירקות, קולפים את תפוחי האדמה, וחותכים את כל הירקות לקוביות.
2.מניחים בתוך סיר הלחץ ומבשלים כ-35 דקות לאחר תחילת הלחץ, על אש נמוכה.
3. משאירים את הסיר סגור עד שהלחץ יורד, ורק לאחר מכן פותחים ונהנים מהתבשיל.

מרק חורפי עשיר. צילום: רובי קסטרו
מרק חורפי עשיר. צילום: רובי קסטרו רובי קסטרו

מרק חורפי עשיר

החומרים ל-10 מנות:
סיר לחץ של 5 ליטר לפחות
2 כוסות של קטניות שונות, כמו עדשים ושעועית
1/2 כוס גריסי פנינה שטופים
2 בצלים קלופים וקצוצים לקוביות
2 יחידות כרישה (פראסה), פרוסות לפרוסות דקות
1 חבילת סלרי אמריקאי, שגבעוליה שטופים ופרוסים לפרוסות
1 שורש פטרוזליה קלוף, שטוף וחצוי
1 כוס עגבניות שרי שטופות וחצויות
2 זוקיני שטופים וחתוכים לקוביות
3 גזרים קלופים ופרוסים לפרוסות
2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות
1 בטטה קלופה וחתוכה לקוביות
1 כוס פטרוזיליה שטופה וקצוצה
3 גבעולי תימין שטופים
1 כף פפריקה מתוקה (או חריפה, לאוהבי החריף)
2 כפות מלח גס אפור
1 כפית פלפל שחור
6 שיני שום קלופות וכתושות
2 כפות שמן זית
3 ליטר מים

ההכנה:
1. משרים את הקטניות במים למשך 8 שעות לפחות. שוטפים ומסננים.
2. יוצקים לסיר לחץ שתי כפות שמן זית ומאדים את הכרישה והבצל. לאחר שתי דקות מוסיפים לסיר את שאר הירקות ומאדים לעוד שתי דקות.
3. מוסיפים את צמחי התבלין ואת התבלינים, מוסיפים את המים ואת השום הכתוש, סוגרים את המכסה ומבשלים על אש נמוכה למשך שעתיים לפחות, או אפילו יותר, מרגע היווצרות הלחץ. מכבים את האש ומשאירים עד שהלחץ ירד לחלוטין.

אביטל סבג-חורש הינה מומחית לרפואה טבעית ולמודעות התזונה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים