איך מחזיקים את האש הפנימית בוערת?

אם לא נקפיד להזין את האש הפנימית אנו צפויים לקבל בהדרגה את איכויות החורף עצמו ולהיות מקוררים, לחים ואיטיים. מה כדאי לאכול, מה לא כדאי לשתות ולמה צריך להיזהר משנת הצהריים חורפית? יגאל קוטין עם טיפים מהרפואה האיורוודית

יגאל קוטין | 1/3/2009 12:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כך מכבים אגני.
כך מכבים אגני.  Jimee, Jackie, Tom and Asha, cc-by

חורף, קר, אפור, מצב הרוח עגמומי, האף גדוש וקשה לנשום. אין  חשק מיוחד לאכול, אך היד נשלחת אל עבר חפיסת השוקולד. מה מתרחש כאן? נראה כי האגני, האש הפנימית, אינה מאוזנת.

האיורוודה, הרפואה ההודית העתיקה, מתארת את החורף כתקופה של התכנסות פנימה מתוך קבלה והסכמה לכוחות הפועלים עלינו מבפנים ומבחוץ. האיטיות והכבדות, השגרה, צבירת הכוחות וההעמקה, בניית יסודות והשתרשות - אלו הן איכויות החורף. הן חיוניות ביותר, אך במיוחד בשיאה של עונה זו יש לסייע לגוף לאזן את השפעתן עליו, לבל יצטברו במידה מוגזמת תוך החלשת הגוף והגברת פגיעותו למחלות הקור והלחות האופייניות לעונה זו. המפתח לעניין זה טמון באיזון האש הפנימית – האגני, המתוארת ככוח המניע מאחורי כל פעולות הגוף. היא זו הממריצה אותנו מבפנים, מקור של חיים, תשוקה ואהבה. הכתבים העתיקים מדגישים: "אגני הוא השורש לחיים, על כן יש לשמרו בכל מאמץ אפשרי".
הקיסר הבוער

האגני, אש העיכול, היא הכוח היוזם והמניע את פעילות הגוף והשומרת על איזון הגוף. כאשר האגני חלש אין ליסודות הגוף מנחה ושומר, והם מתחילים לצאת מאיזון. ניתן להמשיל את האגני לקיסר. אותו קיסר אינו עומד בפני עצמו אלא תלוי בנתיניו, הם היסודות המרכיבים את הגוף (אוויר, אש, מים ואדמה), שתפקידם לאזן ולתמוך באגני. גם לכוחות החיצוניים יש השפעה על האגני: המזון הגשמי והרוחני שנכנס לגוף, הנוזלים שאנו שותים, סוג הפעילות היומיומית ואורח החיים שאנו מנהלים.

ג'ינג'ר. בחליטה או בבישול, מעורר את האגני
ג'ינג'ר. בחליטה או בבישול, מעורר את האגני צילום: רענן כהן
לאקלים החיצוני, כלומר - לעונות השנה, יש השפעה ברורה על האש הפנימית. בחורף שולטים יסודות המים והאדמה, המביאים לידי ביטוי את האיטיות, הכבדות, הקור והלחות. הזדהות יתר של האדם עם האקלים החורפי שסביבו הופכת אותו בהדרגה לכבד, איטי וקר. ואמנם, זהו טיבן של כל אותן מחלות הנפוצות כל כך בחורף: גודש, ליחה, הצטננות,
צמרמורות, תיאבון קלוקל, כאבי מפרקים, סינוסים וברונכיט. כדי למנוע זאת האיורוודה ממליצה להזין ולהגביר את פעולת האגני, דבר שיגרום לאיזון נגדי של השפעות האקלים. אך ככל שההשפעות החיצוניות מתגברות כך מתקשה האש הפנימית לעשות את מלאכתה, ועל כן, בכדי לשמר את הבריאות לאורך החורף, יש לשמור על אגני מאוזן.

שורפים רעלים

 איזון אגני מתחיל קודם כל במקום מושבו העיקרי, מערכת העיכול. האיורוודה מייחסת לכל דבר מזון או משקה איכויות ידועות. לאגני שנחלש יסייעו צמחים או מאכלים מחממים בעלי טעם חריף, חמוץ ומלוח, ואף מעט מן הטעם המר.

צמחים, תבלינים ומזונות המצטיינים באיכויות אלו ישפרו את יכולת העיכול ואת התיאבון, יזרזו את שריפת הרעלים הנוטים להצטבר בחורף ביתר שאת, ויסייעו לפינוי ליחה וגודש ממערכת הנשימה. אפשר לצרוך אותם כתבלינים או בחליטה. כאלה הם ג'ינג'ר טרי או מיובש, קינמון, ציפורן, פיפאלי (פלפל ארוך), פלפל שחור, רוזמרין, קורנית, אזוב, חולינג'אן, זרעי חרדל, שיבא (לענה). שלושה מביניהם  מרכיבים את אחת המרקחות האיורוודיות המסורתיות הפופולריות, המכונה "טריקטו". לתערובת זו, העשויה מפלפל שחור, פלפל ארוך (פיפאלי) וג'ינג'ר יבש, מיוחסות איכויות סינרגטיות מופלגות. היא נחשבת לתרופת פלא בימי החורף, הן לטיפול במחלות החורף והן למניעתן – כאשר היא נצרכת על בסיס של קבע.

מרק כתום מהביל
מרק כתום מהביל חגית קורן
האגני זקוקה למזון כפי שהאש זקוקה לעץ למדורה: יש להקפיד לא רק על התאמת חומרי הגלם אלא גם על מידתיות נבונה, לבל תכבה האש בשל חוסר מזון או להיפך – בשל הפרזה במזונות. על כן דרושים, במידה, מזונות מזינים ומתוקים, בעלי יכולת להזין את האש, כמו בטטה, דלעת, אורז, שקדים וביצים ולהם יש להוסיף תיבול מחמם.

האיורוודה מדגישה גם את הסכנה הטמונה בשתייה קרה וממותקת, ובמזון קר דוגמת גלידות, גבינות, וסלטים - אשר עלולים לכבות את האגני, בדיוק כמו מים קרים על מדורה בוערת.

מזונות נוספים המתאימים לימי חורף הם אלו המבושלים והחמים. בין המומלצים: דגנים וקטניות מבושלים דוגמת חיטה, כוסמת, שעורה, שומשום ועדשים; ירקות פיקנטיים דוגמת חציל, צנון, שום, בצל ועגבנייה.

עיסוי בשמן שומשום חם

בצד הנחיות התזונה הדקדקניות מציעה האיורוודה להקפיד בחורף גם על אורחות חיים שישמרו את אש העיכול ויסייעו במניעת מחלות החורף. ביניהן חשוב להדגיש את ההמלצה להימנע משינה במהלך היום בזמן החורף. שנת צהריים מקשה על פעולת האגני בזמן שיא פעילותה ומשבשת את העיכול והמטבוליזם, תוך שהיא מגבירה את איכויות הכבדוּת והאיטיות ומעודדת צבירת רעלים. מאידך, מומלץ להרבות בעיסוי עצמי של הגוף בעזרת שמן שומשום חם, אותו מהללת האיורוודה כאחת הדרכים היעילות לשמירה על חום וחוסן הגוף.
 

ברכת השמש. תרגול שמייצר חום פנימי
ברכת השמש. תרגול שמייצר חום פנימי Diamond Moutain , cc-by
גם היוגה עוסקת בפיתוח האגני בכל הרמות. תנוחות יוגה הנחשבות למתאימות במיוחד לימי החורף, התומכות באגני ומאזנות את יסודות האדמה והמים הן אלו המחממות והממריצות, דוגמת: קשת אחורית האופייניות לתנוחות הגמל, הקשת, הברבור והקוברה; פיתולים; תנוחות עמידה דוגמת הלוחם והמשולש, וכמובן סדרות מחממות ובראשן ברכת השמש (סוריה נאמסקאר). שילוב תרגילי נשימה (פראנאימה) במהלך התרגול מבטיח גם הוא איזון פנימי עמוק של האגני. 




יגאל קוטין   הוא מטפל באיורוודה, נטורופתיה, צמחי מרפא ותזונה. מורה ליוגה ומתרגל מזה 12 שנים.                              

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בין גוף לנפש''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים