הקארמה של הקארמה: פרק שני בסדרה על זוגיות רוחנית
כל הדברים והאנשים סביבנו ריקים מתכונות כלשהן. אין בהם שום טבע עצמי! במידה שאנו מבחינים אצלם בתכונות, זהו הד שחוזר אלינו מזרעים קארמתיים שזרענו בעצמנו. כאלה הם בני זוגנו: הם כמו הד למי שהיינו אנחנו בעבר. לאמה דבורה צביאלי על אפקט ההד בקארמה ובזוגיות

דרך טובה להמחיש את פעולתה של הקארמה היא אפקט ההד. לימוד עתיק של הבודהה, בן כ-2,500 שנה, מספר על אדם שיוצא להתבודד בריטריט. כדי לתרגם זאת לחיינו אנו, חישבו על אדם שעובד שעות ארוכות בחברת הייטק. הוא זקוק לחופש, ולא רק מהעבודה. הוא יוצא לבדו לטבע ומטה אוהל. המים זורמים בפלג, הציפורים מצייצות, הכול נעים ונחמד והוא נח, מתרענן, עושה מדיטציה, מתרחץ לו בפלג ונהייה מבסוט. הוא מתחיל לשיר: "הרוח נושבת קרירה...".
ואז הוא שומע: 'הרוח, רוח, רוח, רוח'.... וחושב לעצמו: 'לבטח מישהו לועג לי. מישהו פה מתגנב לריטריט שלי. אני אמור פה להיות לבד וליהנות מהחיים'. ...'תוסיף עוד קיסם למדורה', שוב הוא שומע רעש. הוא מתעצבן: 'חשבתי שמצאתי מקום מבודד, שבו אוכל להתבטא בחופשיות. זה לא הולך לי'. והוא קם, מתקפל, וחוזר הביתה.
כמובן, מה שהוא שמע היה ההד של עצמו, שחזר אליו מכל ההרים מסביב. ההד חוזר מקוטע ושבור, ולא כל-כך הרמוני, אבל עדיין אינו אלא הד של מה שהוא עצמו השמיע. אין שום דבר אחר שיכול לחזור אליו.
אז זהו משל שנתן הבודהא כדי להמחיש שכל דבר בחיינו הוא בדיוק כמו ההד הזה. ובהקשר של הזוגיות הרוחנית: כל דבר טוב או רע שמתרחש במסגרת היחסים איננו אלא הד חוזר ממשהו שאנו עצמנו עשינו בעבר. אנחנו אלה ששרים את השיר במקור, ולוקח זמן להד לחזור אלינו. וכשהוא סוף סוף חוזר, הוא חוזר קצת מעוות, קצת מסולף, קצת משובש, לא כל-כך הרמוני - אבל הוא לא יכול לחזור אלמלא השמענו אנו את הצליל מלכתחילה.
האפקט של ההד הוא דרך להציג את הרעיון של קארמה, שחוקיה שולטים בכל דבר שמתרחש בחיינו. אם בן הזוג נעים לנו, זה לא מקרי. אנחנו זרענו את הזרעים לזה לפני כן, כאשר היינו נחמדים אליו, או אפילו כלפי אנשים אחרים. אם בני הזוג לא כל-כך נעימים לנו - אותו הדבר: אנחנו עשינו דברים דומים איתם או עם אחרים בעבר, וזה מה שחוזר אלינו. ככה כל דבר בזוגיות שלנו, טוב או רע. הכול הד שחוזר אלינו ממה שאנחנו עשינו בעבר.
אין שום דבר אחר בחיים של כל אחד מאיתנו, מלבד ההד של מה שאנו עצמנו עשינו בעבר. זה המפתח לכל הלימוד. המאסטרים הגדולים שהעבירו לנו את החוכמה הזאת היו מומחים גדולים באפקט של ההד וביישומו, ובכוח הבנתם את החוקיות הזאת השיגו שליטה בחייהם.
בני זוגנו הם כמו מראה, כמו הד, למי שהיינו אנחנו בעבר, ומבחינה זאת אנחנו יכולים להיעזר בהם בדרכנו. הם משקפים לנו, בדיוק נמרץ, דברים שאולי איננו יודעים על עצמנו, לטוב ולרע.
עכשיו, כמה זמן לוקח להד לחזור? שניות או דקות - תלוי כמה רחוק ההר. אך לא כך הדברים
וזאת אחת הטרגדיות שלנו. החוקיות של קארמה תמיד עובדת, ב-100% דיוק, אבל ישנו פער זמן שמעוור אותנו לקשרים האלה. בגללו איננו מצליחים, בדרך כלל, להבחין בזיקה בין מה שמתרחש בחיינו כעת לבין מעשינו בעבר, ועל כן קשה לנו להיווכח באמיתותו האוניברסלית של ההסבר הזה.
אם אתם מבינים את עקרון ההד, אתם יכולים להתחיל ליצור את המציאות שלכם. זה המפתח שבאמצעותו תוכלו להתגבר על בעיות בחייכם: בעיות בריאות, בעיות כספיות, בעיות של זוגיות, או בכל תחום אחר.
זה מחזיר אותנו לנושא של הרישומים המנטליים שהזכרנו בפרק הקודם. בכל מה שאדם עושה, אומר, או חושב – הוא עצמו תמיד נמצא שם, מקליט הכול - והוא עושה זאת בדיוק מושלם! לא רק המעשים, הדיבורים והמחשבות נכנסים למסד הנתונים הקארמי שלנו, אלא שכל רשומה שם מכילה גם פרטים על אופיו של המעשה: המחשבה המתלווה אליו, הכוונה שמאחוריו, עוצמת הרגש, האדם שכלפיו הוא מבוצע, איכות הביצוע, השלמת המעשה, מידת האחריות שלקחנו – כל אלה מוקלטים באותה רשומה. האם איחלנו טוב למישהו? האם איחלנו רע? האם ביקשנו לעזור למישהו, או שמא רצינו להזיק? הכול מוקלט.
הזרע או הרישום שהוקלט בסיום כל מעשה מוטבע בחלק התת-מודע של התודעה, ודוגר לו שם. כמו כל זרע, כשמגיע זמנו במועד מאוחר יותר, הוא מבשיל ונושא פרי.

כיצד זה מתבטא בחיינו? למעשה, כל אספקט של מציאות החיים הוא הבשלה של הזרעים האלה שזרענו, ואין שום מקור אחר למה שקורה בחיינו. אנחנו כל הזמן מסתכלים על העולם דרך המשקפיים הקארמתיים האלה, שמתפקדים כמעין פילטר שמאלץ אותנו לראות את העולם בצבעים ורודים או קודרים, לפי מעשי העבר שמבשילים ברגע זה.
משקפיים קארמתיים אלה הם שמכריעים אם נחווה את בני זוגנו כטובים או לא, כנעימים או לא, כאחראיים או לא, נאמנים או לא, וכו'. בני זוגנו משולים למסך ריק שעליו אנחנו מקרינים את הקארמה שלנו; הם מראה שמחזירה אלינו את הקארמה שלנו. אם הם צורחים עלינו, הם מחזירים לנו הד מצרחות שצרחנו אנו בעבר; אם הם נעימים ומתחשבים, זהו הד לזמנים שבהם היינו אנו עצמנו נעימים ומתחשבים. כל טבע או תכונות שהם מפגינים הוא מראית עיין בלבד. אין בהם שום דבר שמקורו בהם עצמם: כל מה שבא, זה הד.
וזה העיקרון הבסיסי ביותר בכל הלימוד הבודהיסטי של שלמות החוכמה, והוא חוזר על עצמו בהקשרים שונים וביישומים שונים. כל הדברים והאנשים סביבנו ריקים מלהיות בעלי אופי כזה או אחר, או מלהיות בעלי תכונות כאלו או אחרות - מצדם הם. אין בהם שום טבע עצמי! במידה שאנו מבחינים אצלם בתכונות כאלה או אחרות, זהו הד שחוזר אלינו מזרעים קארמתיים שזרענו אנו עצמנו בעבר.
לאחדים מאתנו הסבר זה עלול להישמע מעט מדכא. אם הכול מקורו במעשי העבר שלי, מה יש בכוחי לעשות? זה גם עלול להוביל לרגשי אשמה: אני עצמי יצרתי כל אדם מרגיז בחיי בשעה שהרגזתי אחרים; או: כל אדם גס רוח שאני פוגשת הוא הד לגסותי שלי כלפי אחרים.
אבל לאחר רגע נוסף של הרהור בעיקרון ההד, נוכל להיווכח שלמעשה הוא מאפשר לנו להשיג שליטה בעתידנו. יש ביכולתנו ליצור את ההד שנשמע בעתיד באמצעות בחירה קפדנית של השירים שאנו משמיעים בהווה! כל שנדרש הוא להתחיל להשמיע את אלו שאנו אוהבים, ולהפסיק להשמיע את אלו ששנואים עלינו.
יוצא שבעצם כל הקלפים בידי כדי לעצב את עתידי כרצוני, ולעצב את הזוגיות שלי כרצוני. אם אני רוצה לשמוע שיר של התחשבות, עליי להיות מתחשבת. אם אני רוצה לשמוע שיר של חיבה, עליי להיות חביבה; אם אני לא אוהבת שצועקים עליי, עליי להפסיק מייד כל דיבור בוטה כלפי הזולת, ללא תלות במעשיו. ואם אעשה זאת באדיקות, השינוי בבני זוגנו לא יאחר לבוא.
סדרת ההרצאותהבאה של לאמה דבורה צביאלי על זוגיות רוחנית, תינתן ב-28 וב-30 ביולי ברמת גן. פרטים נוספים