בתיזמון מושלם: שגב משה מודד זמנים ל-5 מנות
האם אפשר להקדיש זמן לבישול ביתי בעולם המהיר שאנחנו חיים בו? אפשר גם אפשר. שגב משה משיק ספר בישול בזק שיתזמן לכם את הכנת הארוחה המבוקשת

משה שגב עטיפת הספר
השף שגב משה הפנים מהר את השינוי וכתב ספר ביניים - המתכונים מהירים, אבל האוכל נעשה בבית ולמען דיירי הבית. בפתח הספר החדש שלו (שגב אקספרס, הוצאת קוראים), הוא אומר שהסיבה לספר היא שהגיע למצב אבסורדי, בו הוא מגיש לסועדים בשתי מסעדותיו (שגב בהרצליה ושגב אקספרס בתל-אביב) מטעמים ולסועדים שמחכים לו בבית כבר לא נשאר הכוח.
ואכן, הספר מציע עשרות רבות של מתכונים, שלצד הוראות ההכנה שלהם, מופיעות בגדול מספר הדקות שלוקח להכינם, כך שהבשלנים יוכלו לבחור את המנה לפי הזמן שיש להם להשקיע בה. כולם מיועדים לעשייה במטבח הביתי, ומלווים בהוראות ההגשה המיוחדות לשף, כולל מגדלים והכול. הכתיבה פשוטה מאוד, עממית וישירה והכול מלווה בצילומים היפים של אנטולי מיכאלו.
רוצים דוגמא? הנה חמישה מתכונים נפלאים וקלים:
סלט אדממה ועגבניות שרי

סלט אדממה ועגבניות שרי צילום: אנטולי מיכאלו
25 דקות הכנה
החומרים ל-3 מנות ראשונות:
1 כוס פולי סויה חלוטים ומקולפים (300 גרם פולי סויה ללא תרמיל, חצי שקית של פולי סויה קפואים)
30 יחידות / 2 כוסות עגבניות שרי מתוקות
½ צנון קטן עם קליפה חתוך לרצועות דקיקות כמו גפרורים
3 כפות שקדים פרוסים וקלויים או צנוברים או בוטנים (העיקר שיהיו קליים)
לרוטב:
1 כף מיונז איכותי (אפשר מיונז מופחת קלוריות)
2 כפות מיץ לימון
¼ כפית פלפל שאטה גרוס
1 כף גדושה פטרוזיליה קצוצה
2 כפות שמן זית
½ כפית מלח גס
¼ כפית פלפל גרוס
ההכנה :
1. בעזרת קיסם או מזלג מחוררים את העגבניות, כדי שיפרישו טעמים לרוטב.
2. בקערה גדולה מערבבים מיונז, פטרוזיליה, שמן זית ומיץ לימון.
3. מורחים את המיונז המתובל על צלחת
הגשה גדולה. מעל המיונז מניחים את העגבניות ואת פולי
4. הסויה, בוזקים מעט שמן זית, ומתבלים במלח ופלפל.
5. מעל הכול מפזרים שקדים קלויים ומקלות צנון, ומגישים.
אוסובוקו עוף עם מדליני תפוחי אדמה

אוסובוקו עוף צילום: אנטולי מיכאלו
הכנת המנה : 15 דקות
אפייה: 1 שעה
סה"כ: 1 שעה ו-15 דקות
החומרים ל-3 סועדים:
9 שוקי עוף חתוכות, בלי החלק העליון של העצם (כמו בתמונה)
4 כפות שמן זית
½ כוס מים (150 מ"ל)
1 כפית מחוקה מלח גס
½ כפית פלפל גרוס
8 שיני שום שלמות
1 כפית פפריקה מתוקה
2 כפות רוטב צ'ילי מתוק
¼ צרור פטרוזיליה
3 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
1 בטטה קטנה מקולפת וחתוכה לפרוסות בעובי 1 ס"מ
מעט עלים ירוקים וטריים להגשה: פטרוזיליה, שמיר ורוקט צעיר
ההכנה:
1.מערבבים בקערה גדולה את השמן זית עם כל התבלינים, המים ורוטב הצ'ילי. מכניסים את השוקיים ומערבבים. משרים את העופות בפנים לפחות חצי שעה (ועד לילה שלם).
2. כשרוצים לאפות, מחממים תנור ל-170 מעלות טורבו.
3. מסדרים את פרוסות תפוחי ההאדמה והבטטה אחת לצד השנייה בתחתית של תבנית אפייה.
4. מעל הירקות מניחים את העופות המתובלים ויוצקים עליהם את כל הנוזלים שהיו בקערה.
5. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים 40 דקות, או עד שהעופות מוכנים.
6. כאשר גם העופות וגם תפוחי האדמה רכים, מורידים את נייר האלומיניום, מגבירים את חום התנור לחום הגבוה ביותר, ואופים 20-15 דקות – עד שהעופות משחימים.
7. חשוב להציץ מדי פעם בתנור ולראות מה המצב. כל תנור קצת שונה, וזמן האפייה משתנה בהתאם.
8. כאשר העופות שחומים, מוציאים את התבנית מהתנור.
9. מסדרים בכל צלחת פרוסות של תפוחי אדמה ובטטה. מעל כל פרוסה מניחים שוק של עוף ויוצקים מהרוטב בנדיבות. מעטרים בעלים ירוקים ומגישים.
טיפ
את השוקיים של העוף ניתן גם לאפות בשלמותן, אך אם כבר אתם בסופר או בשוק, תבקשו מהקצב שיוריד לכם את החלק העליון של העצם (כמו בתמונה), להגשה יותר חגיגית.
בצל בנייר כסף עם שזיפים מיובשים

בצל בנייר כסף צילום: אנטולי מיכאלו
אבל עם כל הכבוד ללכלוך ולמה שמסביב... במתכון הזה קלות ההכנה היא הדבר הכי חשוב: מקלפים בצל, מכניסים מעט שזיפים, מתבלים ומכניסים לתנור ושוכחים. התוצאה מדהימה ומענגת.
אני ממליץ להגיש את הבצל כתוספת למנת בשר, עוף או דגים, וכמובן בפני עצמו בתור מנה ראשונה.
אפיית המנה: כשעה וחצי
הכנת המנה: 10 דקות
סה"כ: כשעה ו-40 דקות
החומרים ל-2 מנות ראשונות:
4 בצלים אדומים בגודל בינוני ואחיד מקולפים
8 שזיפים מיובשים קצוצים דק
1 כפית עלי תימין
2 כפיות סוכר
4 כפות שמן זית
4 שיני שום טריות ושלמות
להגשה: חופן גדול עלי רוקט
4 חתיכות נייר אלומיניום בגודל של דף כמו של הספר הזה....
ההכנה :
1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
2. מערבבים בקערה גדולה שמן זית, בלסמי, תימין, שזיפים קצוצים, סוכר ושום. מכניסים את הבצלים לקערה (שלמים או חצויים) ומערבבים אותם, עד שהרוטב מצפה כל בצל בנדיבות.
3. מניחים את נייר האלומיניום על משטח העבודה, ובמרכזו מניחים את הבצל. על הבצל יוצקים מעט מהרוטב וסוגרים היטב את נייר האלומיניום מסביב לבצל. מקפידים שהנייר יהיה אטום כדי שהטעם והחום לא יברחו.
4. מכניסים לתנור לשעה. כעבור שעה בודקים בעזרת קיסם (ללא פתיחת העטיפות) אם הבצלים כבר רכים. במידת הצורך ממשיכים לאפות, עד שהבצלים רכים לגמרי.
5. כשהבצל רך, מקלפים את העטיפה בזהירות.
6. על צלחת הגשה מניחים צרור עלי רוקט רעננים ומעליהם את הבצל האפוי. מוסיפים את הרוטב שבנייר האלומיניום. מפזרים מעט מלח גס ומגישים.
טיפ:
אפשר להכין מראש בצלים בנייר כסף ולקחת אִתכם לפיקניק, או פשוט לבוא מהעבודה ורק לדחוף לתנור . במקרה שלא מגישים את הבצל לצד מנת בשר, ניתן ומומלץ לשלב במנה גם גבינה. אני ממליץ על גבינה כחולה - 50 גרם של גבינת רוקפור חריפה בהחלט תספק את התוצאה.
כבדים עם כרובית, לימון ושמיר

כבד עם כרובית צילום: אנטולי מיכאלו
אפיית הכרובית: 30 דקות
הכנת המנה: 20 דקות
סה"כ: 50 דקות
החומרים ל-4 מנות ראשונות או ל-2 עיקריות:
400 גרם כבדי עוף נקיים
4 כפות שמן זית
½ כפית מלח גס
½ כפית פלפל גרוס
לכרובית:
4 שיני שום פרוסות לפרוסות דקיקות
¼ צ'ילי אדום חתוך לרצועות דקיקות
½ כרובית גדולה (250 גרם), מחולקת לפרחים בגודל של כדורי פינג-פונג
10 זיתים ירוקים, מגולענים
4 כפות שמן זית
1 כפית מחוקה מלח גס
1 כפית מחוקה עם פלפל שחור גרוס
5 כפות מיץ מלימון אחד גדול
2 כפות שמיר קצוץ
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
ציוד נוסף:
1 נייר אלומיניום בגודל של הספר הזה כשהוא פתוח
ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. בקערה גדולה מערבבים את הכרובית עם שמן הזית , הזיתים, השום והצ'ילי. מניחים את נייר האלומינים על משטח עבודה גדול.
3. במרכז נייר הכסף מניחים את פרחי הכרובית ומתבלים מעל במלח גס ובפלפל גרוס.
4. אוטמים היטב את נייר האלומיניום, מניחים על תבנית אפייה ומכניסים לתנור החם ל-35-25 דקות, עד שהכרובית רכה וזהובה.
5. כשהכרובית מוכנה, מחממים מחבת טפלון לחום גבוה.
6. בקערה גדולה מערבבים את הכבדים עם שמן הזית, המלח והפלפל.
7. מניחים בזהירות את הכבדים במחבת הלוהטת, מערבבים ומקפיצים.
8. כאשר הכבדים כמעט מוכנים, מוסיפים למחבת חצי מכמות הכרובית ומקפיצים יחד. מוסיפים מיץ לימון טרי ועשבי תבלין, טועמים ומתקנים תיבול.
9. בהגשה מניחים את הכרובית מהתנור על צלחת גדולה, ומעליה מניחים את הכבדים עם הרוטב.
ארטיק שוקולד בננה

ארטיק בננה שוקולד צילום: אנטולי מיכאלו
כאשר מצפים את הבננה הקפואה בשוקולד חם, מתקבל ציפוי קשה ומבריק בדיוק כמו ארטיק אמיתי.
זהו מתכון שקל וכיף להכין עם הילדים ביחד, וממש קשה לפשל אתו.
לפניכם שתי אופציות לאותו המתכון: האחת עם ציפוי של שוקולד בלבד, והשנייה עם שוקולד ואגוזים. אפשר לשחק עם הציפויים ולהשתולל עם סוכריות צבעוניות או קוקוס קלוי – לכו על מה שאתם אוהבים, העיקר שתיהנו מהעשייה.
הכנה: 10 דקות
הקפאה: 30 דקות
סה"כ: 40 דקות
החומרים ל-3 מנות:
3 בננות גדולות בשלות אך קשות יחסית
300 גרם שוקולד חלב
10 מקלות ארטיק קצרים וארוכים
ההכנה:
1. ממיסים את השקולוד בבאן-מארי (קערת מתכת המונחת על סיר עם מים חמים).
2. פורסים את הבננות לטבעות בעובי 2 ס"מ.
3. משפדים את פרוסות הבננה על מקלות הארטיק, ומכניסים למקפיא לחצי שעה לפחות, עד שהבננות קפואות.
4. טובלים את שפודי הבננה בשוקולד המומס ומוציאים בזהירות.
5. מעמידים את ה"ארטיקים" על ספוג קשיח (של סידור פרחים) או נוקטים כל סידור אחד שישמור עליהם יציבים.
6. מגישים כעבור מספר שניות, כאשר השוקולד מתקרר ומתמצק.