זה לא פסח בלי דיטוקס: ניקוי רעלים חגיגי
אפילו התפריט היהודי של פסח, בלי לחם ועם הרבה ירוק, הוא סוג של דיאטת ניקוי רעלים. גם לאיורוודה ולרפואה הסינית יש כמה תפריטים לניקוי רעלים לכבוד האביב
תהליכים של ניקוי מתרחשים, עם בוא האביב, באופן ספונטני. אלרגיות, שלשולים ודימום מהאף האופייניים לתקופה זו של השנה, מיוחסים ברבות מהרפואות המסורתיות לניסיונות ספונטניים של הגוף להיפטר מאותם רעלים, כימיים ואנרגטיים, שנצברו במהלך החורף. זו הסיבה שמומלץ כל כך לעזור לגוף להיפטר מהם, בעזרת תפריטים מעודנים יותר או פחות של ניקוי. גם הדיאטה היהודית של פסח, זו המכוונת להימנע מאכילת לחם ולהרבות באכילת מזונות ירוקים מהצומח, הנחשבים למנקים טבעיים, תומכת באותם רעיונות בדיוק.
הספרות הרפואית העתיקה, בצד שיטות אלטרנטיביות מודרניות, מציעות מגוון גדול של שיטות ניקוי (דיטוקס). בקצה האחד של הסקאלה נמצאות שיטות טיפול ומטפלים הממליצים על צום ממושך, בן ימים אחדים, הכולל מים או תה צמחים בלבד. בתווך עומדים מגוון תפריטים המבוססים ברובם על מזונות מסוימים המיוחסים להם כוחות ניקוי וריפוי. בקצה השני של הסקאלה נמצא תפריט מתון ביותר, המתבסס על מזון צמחוני בעל דגשים מיוחדים, לאורך תקופה של שבועות אחדים. את כל הדרכים מומלץ ללוות בניקוי רגשי או תודעתי, בעזרת מדיטציה או טכניקות גופנפש שונות, או סתם ביקור תכוף יותר בחדר הכושר.

ד"ר שי פסטרנק ממליץ להרתיח מדי בוקר, משך 20 דקות, שני ליטר מים בסיר, לשים בתרמוס, ולשתות מדי חצי שעה חצי כוס של מיים חמים. המיים החמים מנקים את הגוף. אפשר גם לשתות חליטה של ג'ינג'ר (זנגוויל), או חליטה של זרעים שלמים של שומר, כמון וכוסברה. מהזרעים הטחונים של שומר, כמון וכוסברה, בתוספת כורכום, אפשר להכין תערובת תבלינים לסילוק פסולת מהגוף, ולהוסיפה לתבשילים.
לפי האיורוודה, הרפואה ההודית העתיקה, צום מלא אינו מומלץ למרבית האנשים, משום שהוא עלול להחליש ולהוציא מאיזון עוד יותר. מלבד זאת, אפילו אם יגרום לסילוק פסולת, היא תסולק במהירות רבה מדי, וכאשר כמות פסולת רבה תסתובב בדם בדרכה אל מחוץ לגוף, חלק ממנה עלול לשקוע מחדש ולגרום נזק.
לפי פסטרנק, תוכנית ניקוי
ניקוי המעיים מתבצע באופן מיטבי על ידי תכנית בת שלושה עד שבעה ימים, הקרויה פאנצ'ה קארמה ("חמש הפעולות"). תכנית זו כוללת, בין השאר, שימוש בחומרים משלשלים ובחוקנים. התחושה הגופנית והנפשית לאחר ביצוע פאנצ'ה קארמה היא נהדרת, ומחקרים מצביעים על ירידה משמעותית בכמות הרעלים הניתנים למדידה בגוף, כגון די.די.טי וכולסטרול עודף.

המרפא הסיני נועם באומץ ממליץ על דיאטות ניקוי אחדות, מהקיצונית והמהירה ביותר ועד לאטית והמתונה ביותר.
3 ימים נוזליים
זוהי הדרך הקצרה ביותר והקשה ביותר לניקוי הגוף. משך הניקוי הוא שלושה ימים (אפשר יותר אבל בכל מקרה לא פחות). מה עושים? נמנעים לחלוטין מאוכל מוצק, מתוך מטרה להוריד כל עומס אפשרי ממערכת העיכול. כאשר מערכת העיכול עובדת קשה יותר, גם הכבד נוטל חלק במעמסה לכן ניקוי מסוג זה מנקה גם את הכבד וגם את מערכת העיכול.
מים, לעומת זאת, מומלץ לשתות - והרבה. למים יש להוסיף מעט לימון (חצי לימון לבקבוק של ליטר וחצי), מעט פלפל שאטה וכפית סירופ מייפל אורגני. למעשה, מדובר בצום שכולל רק שתיית מים. כאמור, מדובר בטכניקה שעלולה להיות תובענית לגוף ולכן חובה להיוועץ עם מומחה לתזונה לפני ובזמן הניקוי.
3-14 ימים של אורז עם עדשים
האפשרות השנייה אמנם קלה מעט יותר, אולם היא מומלצת למשך זמן ארוך יותר. במשך תקופה הנעה בין שלושה ימים ועד שבועיים יש לאכול רק אורז מלא מבושל עם עדשי מאש. מאש היא קטניה המועילה במיוחד לניקוי הכבד. (לפני הבישול יש להנביט את המאש במים למשך הלילה). את מנת הבריאות הזו מותר לאכול עד שלוש פעמים ביום, אך לא יאוחר משבע בערב.
ליד האורז מומלץ להוסיף גם כמה עלים ירוקים - רוקט, חסה, עלי סלק וכן הלאה, אותם יש לאכול ללא כל תבלינים – גם לא מלח! בנוסף, ניתן להכין מרק ירקות צח אותו מומלץ לתבל בעלים ירוקים שונים כמו שמיר, פטרוזיליה, כוסברה וכן הלאה ולשתות ממנו בכל הזדמנות. גם בניקוי זה מומלץ לשתות כמויות גדולות של מים מעורבבים עם מספר טיפות לימון סחוט, וכן חליטות צמחים, אותן מומלץ לרקוח מעלים ירוקים (מרווה, סרפד, דנדליון) או מפירות יער.
אופציה שלישית: גם עם דייסה
אפשרות זו מומלצת לכל מי שזוהי לו הפעם הראשונה שהוא מנסה את כוחו בניקוי רעלים. היא הארוכה ביותר - מינימום שבוע עד שבועיים, אך עם זאת היא עדינה יותר ומאוזנת יותר. הנה התפריט:
ארוחת הבוקר כוללת דייסת קוואקר (שיבולת שועל) עם מעט דבש. עם הדבש אסור להגזים, שכן הוא עלול לפגוע בטחול ובמערכת העיכול.
בארוחת הצהריים יש לאכול אורז מלא עם עדשי מאש (אפשר גם אורז מלא בלבד או מאש בלבד) ומרק ירקות צח אותו מומלץ לתבל בתערובת עלים ירוקים כגון שמיר, פטרוזיליה, סרפד וכן הלאה. גם כאן יש להימנע ממלח.
החל מארוחת הצהריים מותר לשתות כמה מרק שרק רוצים, שוב, עד השעה שבע בערב בלבד.
בבוקר, לפני שאוכלים את דייסת הקוואקר, מומלץ לשתות תה מסוג Green Magma (נמצא בכל בתי הטבע), או שתי כוסות מים פושרים עם לימון. בנוסף אפשר לשתות גם הרבה תה ירוק.

נועם באומץ מתריע כי רבים נתקלים בקשיים בתחילת תהליך הניקוי, בגלל ההרגל לצרוך כמויות גדולות של סוכרים זמינים (סוכר חום או לבן) המוליד קושי זמני להסתדר עם סוכרים מורכבים יותר. לחשים עייפות וחוסר אנרגיה הוא ממליץ לשתות מיץ פירות אורגני עתיר קלוריות.
חלק מהאנשים נתקלים במהלך הניקוי בבעיות עיכול. אם אתם ביניהם, ראשית כל בדקו אם אתם שותים כמות מספקת של מים. אם שתיתם מספיק ובכל זאת אתם סובלים מעצירות, נפיחויות או כאבי בטן, נסו לבשל את האורז זמן רב יותר עד שהוא נעשה רך, ממש כמו דייסה עיסתית.
כמו כן חשוב לנסות להימנע במשך כל תקופת הניקיון מכל רעל שהוא. לשם כך יש להקפיד שמעט המוצרים שאתם כן צורכים יהיו אורגניים. המעשנים נדרשים להימנע כליל מעישון סיגריות (וזאת הזדמנות מצוינת להיגמל כליל).
תהליך ניקוי רעלים עלול להיות קשה, ולעתים אינו מומלץ כלל לסובלים מבעיות בריאותיות שונות. לסובלים ממחלה כרונית כלשהי מומלץ להתייעץ עם מומחה לפני התחלת תהליך הניקוי.
ולסיום, הסיום. לא פחות חשוב מתהליך הניקיון עצמו הוא הסיום ההולם שלו. מדובר בשלב עדין במיוחד, שכאשר אינו נעשה כראוי עלול לפגום בכל תהליך הניקוי ואף לגרום נזק. לאחר שלושה ימים, במקרה שבחרתם באופציה הראשונה, ועד שבוע או שבועיים שבהם הרגלתם את הגוף לתזונה מאוד ספציפית שחוזרת על עצמה, מתרחש תהליך הניקוי.
החזרה לתזונה רגילה צריכה להיות עדינה, הדרגתית ומווסתת. בתחילה יש לאכול ירקות מבושלים בלבד. הבישול הופך את הירקות לקלים לעיכול, כך שמותר לצרוך כל ירק. לאחר מכן אפשר להכניס לתפריט גם פחמימות (מומלץ לא להתחיל בלחם דווקא אלא בתפוחי אדמה או אפילו מעט פסטה). יום יומיים אחר כך מותר לאכול גם בשר. בכל מקרה, נסו להשהות מעט את החזרה לשימוש בתיבול "כבד". חוש הטעם מאוד מתעדן בתהליכי ניקוי שכאלה, ולעתים מתברר כי איננו זקוקים כלל לכמויות גדולות של תבלינים, ושגם לאורז מלא עם מעט מלח יש טעם נפלא.