אני, עצמי ואנוכי: שיטת האניאגרם לזיהוי האישיות

לפי שיטת האניאגרם, כולנו תמהיל של תשעה טיפוסים עיקריים של אגו אנושי. היא מיועדת לשמש ככלי עזר בתהליכי התפתחות אישיים, ומבוססת על סמל עתיק שמקורותיו אינם ידועים

שחר שילוח | 23/8/2010 12:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האניאגרם היא שיטה להתפתחות ולצמיחה אישית, המבוססת על כך שהאדם מזהה את הכוחות העיקריים שמניעים אותו. הסמל של האניאגרם הוא תשיעון (אניאגון) - תרשים שמתאר את תשעת הטיפוסים ואת הקשרים ביניהם.

אסנת ידגר, מייסדת המרכז לאניאגרם בישראל, מסבירה שכל אדם מורכב מכל תשעת הטיפוסים במינונים שונים, שאחד מהם תמיד דומיננטי יותר. "הטיפוס הוא האגו, המנגנון האוטומטי שמפעיל אותנו," היא מסבירה. "תשעת הטיפוסים מייצגים תשע נקודות מבט." לדוגמה, טיפוס מספר 6 הוא ספקן, העולם בעיניו הוא מקום מסוכן, לא צפוי ולא מהימן. מכאן, שאסטרטגיית ההישרדות שלו תהיה הימנעות מסיכונים.

לכל טיפוס יש שתי "כנפיים," שהן הטיפוסים השכנים במעגל. הכנף משפיעה על ההתנהגות, אך לא על תפיסת העולם, והמטרה באניאגרם היא ליצור איזון ביניהן. "אנחנו לא מתנהגים כל הזמן באותה צורה. כל טיפוס קשור לשני טיפוסים שנמצאים אצלו בדנ"א," מסבירה ידגר. "כך, טיפוס מספר 1, המחוקק, הוא מאורגן, מתוכנן, ממלא קודם את חובותיו, אינו ספונטני וגמיש."

אלמנט נוסף באניאגרם הוא תשע רמות ההתפתחות, המחולקות לשלוש קבוצות: גבוהה, ממוצעת ולא מאוזנת. בין טיפוסים מאותו סוג יהיו הבדלים ברמות ההתפתחות. המעבר בין רמות ההתפתחות דינמי, והשיטה מספקת את פעמוני האזהרה שמצלצלים כשאנחנו מתחילים לסגת לרמת התפתחות נמוכה.
  
צילום: יהונתן שאול
אסנת ידגר רוכבת על האניאגרם. 9 בסולם הטיפוסים צילום: יהונתן שאול
חשיבה השוואתית מול חשיבה ביקורתית

האניאגרם הוא מודל עתיק שמקורו לא ידוע. המיסטיקן והמורה הרוחני גורדייף הוא שהביא את הסמל למערב, אולם הוא זיהה את תשע הנקודות כתשע אנרגיות בסיסיות. אוסקר איצ'אזו, פסיכיאטר מצ'ילה, חקר בתחילת שנות ה-70 שלושה מרכזי אינטליגנציה: מוח, לב ובטן. איצ'אזו מצא קשר בין מרכזי האינטליגנציה לבין טיפוסי האישיות, ויצר גרסה ראשונית לאניאגרם המודרני. המפתח העיקרי הוא קלאודיו נארנחו, תלמידו של איצ'אזו, שהרחיב והעמיק את חקר האני כתורה שמתארת את אישיות האדם ומהותו.
  
השיטה מיושמת באימון אישי או בסדנאות קבוצתיות. כדי לזהות את הטיפוס נעזרים בשאלון לאבחון עצמי - או שהאדם קורא על הטיפוסים ומזהה את עצמו, או שמבוצע ריאיון אבחון. השלב הראשון בתהליך הצמיחה הוא זיהוי המנגנון האוטומטי, אבל לא רק ברמה התיאורטית. "יש הבדל בין לדעת לבין לתפוס על חם," אומרת ידגר. האדם מקבל משימות התבוננות כדי לתפוס את המנגנון על חם בשטח.

לדוגמה, טיפוס 4 הדרמטי מתאפיין בחשיבה השוואתית למישהו טוב ממנו. המשימה שלו תהיה לומר מתי

במהלך השבוע השווה את עצמו למישהו אחר. טיפוס 1 המחוקק, יבדוק מתי ביקר את עצמו. לאט לאט נוצרת הפרדה בין האני האותנטי לבין המנגנון האוטומטי, ומעצם ההתבוננות מתפתחות שליטה ויכולת בחירה. אחרי הזיהוי, האדם מתחיל להטיל ספק בכך שהמנגנון האוטומטי פועל תמיד לטובתו. החלק השני קשור לתקשורת: ברגע שמזהים את הטיפוסים האחרים, מצליחים לראות את העולם דרך עיניהם   ולומדים לזהות את המניעים, הצרכים והפחדים שלהם.
  
השיטה מיועדת, באופן כללי, לכל אדם שמחויב להתפתחות אישית. היא אינה מתאימה לאנשים עם בעיות נפשיות ופסיכיאטריות חריפות. לדברי ידגר, האניאגרם יכול לשמש כלי חשוב למנהלים, לפסיכולוגים, למאמנים, למגשרים ולמטפלים.
  
אסכולות רבות מדברות על אגו ועל השחרור ממנו, אך באניאגרם יש תשעה סוגים של אגו, כך שהיישום אינדיבידואלי ומדויק לכל אדם. על פי ידגר, השיטה מקצרת את תהליך ההיכרות העמוק עם העולם הפנימי, מעבר למה שהאדם מציג. השיטה אינה עוסקת בהתנהגות חיצונית, אלא במניעים ובשינוי נקודת המבט. 
   
אסנת ידגר מפעילה קליניקה בתל אביב, ומעבירה גם סדנאות לקבוצות ברחבי הארץ. בישראל 12 מדריכים המוסמכים לעבוד בשיטה. ניתן למצוא אותם באתר­המרכז הישראלי לאניאגרם     
 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בין גוף לנפש''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/new_age/ordering_new_4/ -->