יום

חג כחול לבן וירוק: נפנוף אקולוגי

כלים מתפרקים, מתחדשים ומתכלים מוזמנים לחגוג את יום העצמאות. הנטורופתית של מגזין 'נשים' ממליצה לאכול את מטעמי המנגל על כלים חד פעמיים אקולוגיים

שרה בר-אשר, מגזין 'נשים' | 14/4/2013 8:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חג העצמאות הוא ללא ספק גם חגם של הכלים החד פעמיים. עד לאחרונה הציג  המארח הישראלי שולחן עם שילוב מנצח של כוסות, צלחות ומפיות, אך בשנים האחרונות הוא כבר עבר לכלים חד פעמיים אקולוגיים.

לפני שניבלע לתוך העולם האקולוגי, בואו נכיר את החברים שישתתפו בטור: תכירו את אזילים, מתחדשים, מתפרקים ומתכלים. אזילים הם כלים חד פעמיים ושקיות שעשויים מחומרי גלם שהולכים ואוזלים מן העולם. כגון: נפט וגז. מתחדשים, אלה חומרי גלם כגון קנה סוכר, תירס, עמילן תפוחי אדמה, במבוק ועלי דקל שגם אם נכין מהם כלים חד פעמיים ושקיות, הם ישובו ויצמחו מחדש. שני המושגים הראשונים מתייחסים לתחילת החיים של חומרי הגלם. שני המושגים הבאים מתייחסים לסוף החיים: חומרי הגלם יכולים להתפרק במזבלה. אך ישנם כלים שעשויים מחומרים שמתכלים בתוך הקומפוסט ואינם מרעילים אותו. כך שחומר הגלם נטמע בחזרה באדמה ומשמש את החקלאות.
  
מזלג 3/4 אקולוגי

כלים חד פעמיים
כלים חד פעמיים צילום: שאטרסטוק
סוכר: חומר הגלם שמופק מקנה הסוכר נקרא Bagasse. קנה הסוכר הוא צמח רב שנתי. הגבעולים הם קנים גבוהים שיכולים להגיע לגובה של שישה עד שבעה מטרים. הם דומים לקני במבוק. כמחצית מכמות הסוכר שנצרכת היום בעולם, מופקת מאחד הזנים של הצמח הזה. תהליך הצמיחה של קנה הסוכר מתחדש בכל שלוש עד חמש שנים. החומר, שנקרא Bagasse, הינו הסיב שנותר לאחר מיצוי קנה הסוכר. בעבר הוא היווה פסולת חקלאית שמיועדת לשריפה. היום משתמשים בו לייצור כלים חד פעמיים. מכניסים את התערובת בחום ובלחץ לתוך תבניות לפי הדגם המבוקש. התוצאה המתקבלת היא מוצר אקולוגי חזק שמתכלה בתוך 45-30 ימים בסביבת קומפוסט (הכלים החד פעמיים האקולוגיים מתכלים גם במזבלה, אך שם לא ניתן למדוד את זמן ההתכלות).

הכלים הינם בעלי מרקם ומראה של קרטון, אך הם קשיחים יותר מכלים חד פעמיים שעשויים מנייר או קלקר. הכלים מתאימים לשימוש עם מזון חם וקר, למרות שמדובר בכלי שעשוי ממאה אחוז חומר אורגני. עם זאת, הם אינם אטומים לנוזלים. לכן לא ניתן לייצר מקנה סוכר כוסות או סכו"ם.

עלי דקל: קיימים כלים חד פעמיים אקולוגיים שמיוצרים ממאה אחוז עלי דקל שנפלו אל הקרקע. לכן לצורך הכנתם אין פגיעה בעצים. תהליך הכנת הכלים הינו פשוט, ואינו מזהם בכלל. בזמן הייצור משתמשים רק במים ובתנורים. אין צורך בתוספת של כימיקלים ודבקים. הכלים לא מכילים כלור, דיו וצבע כפי שמכילים הכלים החד פעמיים שעשויים מפלסטיק רגיל. בנוסף, הכלים מתכלים בתוך חודשיים בתוך קומפוסט. הכלים מבודדים מחום וניתן להגיש בהם מזון נוזלי חם או קר. בנוסף, הכלים ניתנים  לשימוש במיקרוגל, במקרר, במקפיא ואפילו בתנור בחום של עד 180 מעלות כשמשך האפייה אינו עולה על 45 דקות.

תירס: ישנן כוסות לשתייה חמה שעשויות מעמילן תירס. שאגב, אינן מתאימות בפסח למי שנמנע מאכילת קטניות.

נייר: הרבה אנשים טועים וחושבים שכוסות מנייר הן ידידותיות לסביבה. אך לכוסות מנייר ישנו ציפוי פנימי מפלסטיק שנקרא PE. זהו פולימר שמופק מנפט. מדובר בלמינציה דקיקה שמטרתה למנוע נזילה של המשקה. החומר PE מונע את התכלות הכוס בתוך קומפוסט. לכן חשוב לקנות רק כוסות שמצופות בחומר שנקרא PLA. זהו פולימר אורגני וצמחי.

סכו"ם: הגענו לנושא בעייתי ושנוי במחלוקת. הסכו"ם הכי אקולוגי שקיים היום, עשוי מ75 אחוז עמילן תירס ו-25 אחוז פלסטיק רגיל. הסכו"ם עבה וחזק ומתאים לשימוש עם מזון חם.

***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק